(Φιλιπ. δ΄ 4-9)

ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ

«Ο Κύριος εγγύς»

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Για μια ακόμη φορά η ζωή μας στέκεται μπροστά στο Πάθος του Κυρίου. Στα γεγονότα τα οποία, αν και γνωρίζουμε ακόμα και την λειτουργική τους θέση μέσα στην Εκκλησία, μας φαίνονται καινούρια και μοναδικά. Η φράση του Αποστόλου «ο Κύριος εγγύς» θα αποτελέσει το κλειδί της σημερινής μου ομιλίας. Για την Εκκλησία ο Χριστός είναι πάντοτε κοντά. Τόσο κοντά που λειτουργική σύναξη, ομαδική προσευχή δεν γίνεται χωρίς την παρουσία Του. Γι’ αυτό και στο Ευαγγέλιό Του λέει καθαρά: «όπου δύο ή τρείς είναι συναγμένοι για το όνομά μου, εγώ είμαι ανάμεσά τους» (Ματθ. 18, 20). Καθώς όμως φτάνει Μεγ. Εβδομάδα τα βήματά Του ακούγονται όλο και πιό ζωηρά και η ύπαρξή μας προσδοκεί την έλευσή Του...

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

Α) «ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ...»

* Ο Κύριός μας έρχεται στα Ιεροσόλυμα. Το βράδυ η Εκκλησία θα ψάλλει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», «ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος» και θα ξεκινήσουμε και εμείς το δικό μας οδοιπορικό να πλησιάσουμε τον Κύριο, να τον κάνουμε «κοντινό» στην ψυχή μας.

* Έρχεται με την διδασκαλία και το κήρυγμά Του. Να «συντρίψει τους εχθρούς ως σκεύη κεραμέως», όχι με όπλα και μεθόδους κακοβουλίας, αλλά με την αγάπη και την ανεξικακία. Να τους «μαστιγώσει» με την ανοχή και μακροθυμία Του. Αυτό είναι που κάνει μοναδική την Ορθόδοξη Πίστη, που συγκινεί την ύπαρξη του Χριστιανού και την προτρέπει στον πνευματικό της αγώνα.

* Στην καρδιά του έτους, στην αρχή της ανοίξεως, στο ξεσήκωμα της φύσης και της ζωής, στις καρδιές των ανθρώπων έρχεται ο Ματωμένος μας Βασιλιάς, Μοναδικός για την μοναδική μας ψυχή, Αυτός που τον αλλάξαμε με άλλους ποταπούς βασιλιάδες και αμαρτωλές επιθυμίες. Η φύση και ο Ουρανός πενθεί, τα απόβραδα κρατούν την ανάσα τους για να αφουγκραστούν το Θείο Δράμα.

* Και να εγώ και εσύ κοντά στον Διδάσκαλο, αφήνοντας για λίγο τις μέριμνες και τις οικονομικές συμφωνίες, τα κέρδη και τις ζημιές στο μαγαζί, ατενίζοντες την Θέα και το βίωμα του ερχομού του Υψηλού Προσώπου. Ναί θα είμαστε μαζί στον πόνο, στην θλίψη και την Ανάσταση.

Β) ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ

* Και τα χρόνια περνούν, κόσμος έρχεται και φεύγει, η ιστορία γράφεται και καθένας με το πέρασμά του βάζει το δικό του λιθαράκι. Το τέρμα αυτού του κόσμου, διδάσκει η Εκκλησία, θα είναι η έλευση του Χριστού, με δόξα και τιμή βεβαίως αυτή την φορά. «Θα έλθει πάλι» (Ιωάν. ιδ΄, 3) μας διαβεβαιώνει διά του Ευαγγελιστού. Το ομολογούμε και εμείς στο Σύμβολο της Πίστεως, στην «επιτομή» της χριστιανικής διδασκαλίας.

* Το μέλλον ατενίζει ο Ιωάννης στο σπήλαιο της Πάτμου. Τί βλέπεις αγαπημένε μαθητή του Ιησού; Τί σου ομολογεί το Άγιον Πνεύμα; «έρχεται ταχύ» (Αποκ. 11, 14). Έρχεται γρήγορα, είναι το σημαντικότερο γεγονός του μέλλοντος και θέλει οι λαμπάδες μας να είναι αναμμένες, οι υπάρξεις μας δεκτικές στην χάρη του Ουρανού.


Joomla SEF URLs by Artio