(Λουκ. ιδ΄, 16-24)

(Προπατόρων)

ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ...

«και ήρξαντο από μιάς παραιτείσθαι πάντες».

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αν ήξεραν οι προσκεκλημένοι τι τραπέζι χάνουν... Αν ήξεραν τι εκλεκτό, «εύγεστο» και «ορεκτικό» βρισκόταν πάνω στο τραπέζι... Αν ήξεραν ποιός είναι ο οικοδεσπότης... Θα έτρεχαν να καταλάβουν τις θέσεις τους για να απολαύσουν το μεγάλο Δείπνο! Συμβολικός ο λόγος του Ευαγγελίου σήμερα αδελφοί, λίγες μέρες πριν την εορτή των Χριστουγέννων, λίγες μέρες πριν το υλικό μας τραπέζι το φορτώσουμε «και του πουλιού το γάλα» (όχι δεν διαφημίζω κάποιο σούπερ μάρκετ). Στο απερίγραπτο μεγαλείο αναφέρομαι του βασιλικού δείπνου, του οποίο θα γίνουν συνδαιτυμόνες, όσοι αποδεχθούν την κλήση του Χριστού για μετοχή στη Βασιλεία Του...

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

Α) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

* Η έλευση του Χριστού στον κόσμο, η γέννηση του Μεσσία στην φτωχική σπηλιά της Βηθλεέμ σήμανε την ώρα του δείπνου. Πεινασμένες οι ψυχές, στα προ Χριστού χρόνια, νοστάλγησαν την ώρα αυτή που ο Κύριος θα παρουσιαζόταν ως «η τροφή του παντός κόσμου» (Ι. Χρυσ.). «Έρχεσθε ότι ήδη έτοιμα εστί πάντα» (Λουκ. ιδ΄, 17) ακούστηκε η φωνή του φιλόξενου οικοδεσπότη, γεμάτη λαχτάρα, τολμώ να πω και αγωνία για την αποδοχή της προσκλήσεως εκ μέρους των καλεσμένων...

* Αρνήθηκαν «ευγενικά» και μάλιστα είχαν έτοιμες και τις δικαιολογίες... Ας το δούμε χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις: Χριστέ μου, δεν είσαι προτεραιότητα στην ζωή μου! Έχω τόσα πολλά να κάνω, έχω τόσα πράγματα να ασχοληθώ και να δαπανήσω τον πολύτιμο χρόνο μου. Όχι όμως για Σένα! Ξεχνάμε μέσα στην τραγικότητά μας κάτι βασικό το οποίο βγαίνει από τα χείλη του οικοδεσπότη: «Ζητείτε πρώτον την Βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη Αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. 6, 33). Κάτσε στο τραπέζι μου, χόρτασε πρώτα και μετά Εγώ θα σε βοηθήσω να τακτοποιήσεις όλα τα θέματα στην ζωή σου.

* Άγευστος ο άνθρωπος της γλυκύτητας της χριστιανικής ζωής, χωρίς να έχει δοκιμάσει το πλούτο και το μεγαλείο της. Συνηθισμένος στις ευτελείς τροφές της αμαρτίας αρκείται του «γεμίσαι την κοιλίαν αυτού από των κερατίων» (Λουκ. ιε΄, 15) που τρώνε τα γουρούνια. Έτσι έμαθε ή καλύτερα έτσι κακόμαθε και δυσκίνητος δύσκολα απαρνείται ο άνθρωπος το βόλεμα και την θέση του. Άμα βαρυστομαχιάσεις (από τις «χοιρώδεις» τροφές των παθών) δεν σε ξεκουνάει ούτε γερανός!

Β) ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

* Πάντα λοιπόν θα στρώνεται, όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος, το μεγάλο τραπέζι στην Εκκλησία. Στην Αγία Τράπεζα των ναών θα φιλοξενείται πάντοτε «ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος» (Θεία Λειτουργία), ο Οποίος θα αγιάζει όσους κάθονται να δειπνήσουν μαζί Του. Στρατιές ανθρώπων θα καταλαμβάνουν θέσεις απόρριψης ή αποδοχής έναντι της διαχρονικής προσκλήσεως Θεοκοινωνίας.

* Γεννάται αύθις το ερώτημα: Και αν όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που γίνονται συνδαιτυμόνες και μέλη της Βασιλείας του Χριστού... τελικά θα σβήσει ο χριστιανισμός, θα συρρικνωθεί η δραστικότητα της Διδασκαλίας Του; Κανείς να μην αγωνιά για την Εκκλησία και τον χριστιανισμό... Ας αγωνιούμε για την τραγικότητα των καλεσμένων. Για το μοναδικό και ανεπανάληπτο βιολογικό πέρασμα εκάστου απ’αυτή την γη που έγινε ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...

* «Είπε τω δούλω αυτού· έξελθε ταχέως εις τας πλατείας και ρύμας της πόλεως, και τους πτωχούς και αναπήρους και χωλούς και τυφλούς εισάγαγε ώδε» (Λουκ. ιδ΄, 21). Πάντα θα υπάρχουν αποδέκτες της Βασιλείας Του. Άνθρωποι που θα εκτιμούν την Ουράνια πρόσκληση στο ακένωτο τραπέζι της ευχαριστιακής συνάξεως. Τα συστήματα και οι φιλοσοφίες θα σβήνουν, ο Χριστός θα μένει εις τον αιώνα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Αν λοιπόν ο Θεός σε ευλόγησε και ανήκεις σ’αυτούς που πήραν στα χέρια τους την Ουράνια πρόσκληση και δέχθηκες να καθίσεις στο τραπέζι Του κάνε μια Αγία κατάπαυση... Ατένισε τους κόπους και τους μόχθους σου για να τραφείς εσύ και η οικογένειά σου και δες πως κάθε τι υλικό αγαθό παραγόμενο έχει ένα και μόνο σκοπό... να αρμόσει με την καθ’ολοκληρίαν λειτουργική έκφραση ενός αντιδανεισμού αγάπης: «Τα σα εκ των σων Σοί προσφέροντες (είναι το ορθόν γραμματικά) κατά πάντα και διά πάντα» (Θεία Λειτουργία). Από όσα μας έδωσες με αγάπη Σου αντιπροσφέρουμε και εμείς με αγάπη, για να ζούμε αυτή τη θαυμασία αρμονία στην γη και αιώνια στην Βασιλεία Σου!


Joomla SEF URLs by Artio

Τελευταίες αναρτήσεις