ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ;

Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πέτρας κ. Δαβίδ

Κάποτε, εις τον αρχαίον Παράδεισον, οι πρωτόπλαστοι, μετά από εισήγηση του όφεως, είδαν (αφού διηνοίχθησαν οι οφθαλμοί τους) ότι ο απαγορευμένος καρπός του δέντρου της γνώσεως του καλού και του κακού, ήταν ωραίος στην όψη και καλός προς βρώση. Πολλές χιλιάδες χρόνια μετά, σ’ έναν άλλο Παράδεισον, στον ιερόν περίβολο ενός μοναστηριού, ο όσιος Σάββας ων νέος μοναχός, έκανε την ίδια ακριβώς σκέψη όταν αντίκρυσε τον ωραίο και λαχταριστό καρπό, που κρεμόταν σε μία από τις μηλιές του μοναστηριακού κήπου. Αμέσως όμως αντιλήφθηκε την εισήγηση του πονηρού, κάτι που δεν έκαναν οι πρωτόπλαστοι, και συνειδητοποίησε το πόσο μεγάλη αρετή είναι η εγκράτεια, διότι ακριβώς η έλλειψή της ήταν αυτή που εξέβαλλε τον Αδάμ και την Εύα από τον Παράδεισο. Πήρε το μήλο και το ποδοπάτησε για να δείξη έτσι πυγμή και θέληση απέναντι στον πειρασμό. Μάλιστα, επειδή έστω και προς στιγμήν νικήθηκε από τον λογισμό, ο όσιος Σάββας πήρε την μεγάλη απόφαση και έβαλε στον εαυτό του κανόνα, ποτέ ξανά να μη γευθή μήλο στη ζωή του. Από τότε ό κανόνας του Όσιου έγινε τυπικό της Μονής του Άγιου Σάββα στην Παλαιστίνη, και κανείς από τούς μοναχούς δεν βάζει μήλο στο στόμα του.

Μπορεί, βεβαίως, για τούς πολλούς να φαίνεται υπερβολική ή ακατανόητη (και δίχως σκοπό) μία τέτοια πράξη, όμως για εκείνον που έχει συνειδητοποιήσει το πνευματικό νόημα και βάθος τής εγκράτειας τα πάντα είναι ξεκάθαρα. Μοναχός θα πει βία φύσεως διηνεκής, στέρηση πολλών πραγμάτων, εκκοπή των παθών, κάθαρση από τούς λογισμούς. Ο Μοναχός θα πρέπει πάντοτε να βάζη κάποια όρια στον εαυτό του, που θα περιορίζουν τις ορέξεις του και θα αποτελούν φραγμούς για την εκδήλωση του φρονήματος τής σαρκός. Για να καταπολεμηθή η αμαρτία που υπάρχει μέσα μας διάχυτη παντού, σαν το ύδωρ τής θαλάσσης, θα πρέπει να βάζουμε κάποια στεγανά, που θα παραμένουν πάντοτε κλειστά για να μην πλημμυρίσουμε και καταποντισθούμε από την ορμή τής αμαρτίας· και τότε πολύ αργά θα διαπιστώνουμε όπως ό Ψαλμωδός, ότι το ύδωρ «της θαλάσσης κατεπόντισέ με... ενεπάγην εις ιλύν βυθού, και ουκ έστιν υπόστασης» (Ψαλμ. 68:3).

Η εντολή όμως της εγκράτειας γενικά και της νηστείας πιο συγκεκριμένα, δεν άφορά μόνον τους Μοναχούς, αλλά και όλους τους Χριστιανούς που θέλουν να λέγονται πιστά μέλη της Εκκλησίας. Πολλοί σύγχρονοι χριστιανοί απέχουν από τη νηστεία διότι θεωρούν ότι είναι περιττή κακοπάθεια ή στέρηση - δίχως αντίκρυσμα. «Μήπως – λένε - τον Θεό τον ενδιαφέρει τι φαγητό τρώω και τι βάζω στο στομάχι μου; Μήπως εάν φάω ένα αυγουλάκι ή λίγο κρεατάκι την τάδε ημέρα θα αμαρτήσω;... Είναι, επιτέλους, έγκλημα το να θες να φας κάτι που ορέγεται η ψυχή σου;». Πρώτα απ’ όλα, το πρώτο που θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στους ανωτέρω ισχυρισμούς, είναι ότι η νηστεία αποτελεί θεσμόν που εθέσπισε η Εκκλησία, και έτσι αναντίρρητα εμείς θα πρέπει να την εφαρμόζουμε. Η Εκκλησία γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει και γιατί το κάνει. Αν θέλουμε λοιπόν να θεωρούμαστε πιστά μέλη της, θα πρέπει να κάνουμε πράξη όσα μάς ζητά, ειδάλλως γινόμαστε κοπτοράπτες και κόβουμε και ράβουμε την Εκκλησία για να την φέρουμε στα δικά μας μέτρα. Έπειτα πρέπει να ακούμε τους πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι μας εισάγουν σε όλα όσα αφορούν την Εκκλησία και τη ζωή της και μας εξηγούν κάθε τι. Πρέπει να εντρυφήσουμε στην σκέψη τους και να την εγκολπωθούμε, να την κάνουμε δική μας σκέψη, ούτως ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε, αλλά και να βιώνουμε, όλα όσα διαδραματίζονται μέσα στην Εκκλησία.

Λέγει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος για την νηστεία: η νηστεία είναι βία φύσεως και περιτομή των ηδονών του λάρυγγος, εκτομή της σαρκικής πυρώσεως, εκκοπή των πονηρών λογισμών, καθαρότητα προσευχής, φωτισμός της ψυχής, διαφύλαξις του νου, σταμάτημα τής πολυλογίας, θύρα και απόλαυσις του Παραδείσου και άλλα πολλά. Η νηστεία, δηλαδή, αγαπητοί μου αδελφοί, και γενικότερα η εγκράτεια, μαραίνει τις σαρκικές επιθυμίες και καταπολεμεί τα διάφορα πάθη της ψυχής. Περιορίζει μάλιστα στο ελάχιστο τους λογισμούς και βάζει χαλινό στη γλώσσα, από την οποία τόσα αμαρτήματα προέρχονται. Ενώ αντίθετα, η γαστριμαργία εξάπτει το σαρκικό φρόνημα και διεγείρει τις ορμές. Εκείνος ο όποιος περιποιείται την κοιλιά του, την πονηρή δέσποινα, όπως την ονομάζει ο Άγιος Ιωάννης τής Κλίμακος, και αγωνίζεται να νικήσει το πνεύμα τής πορνείας, ομοιάζει με εκείνον που προσπαθεί να σβήση μεγάλη φωτιά με λάδι.

Όταν νηστεύουμε και εγκρατευόμαστε από την ποικιλία, αλλά και την ποσότητα των τροφών, τότε το σώμα εξασθενεί και δεν έχει το κουράγιο να σκιρτά από σαρκική ηδονή και να κινήται εμπαθώς, ενώ όταν το ταΐζουμε ερεθίζουμε και εντείνουμε περισσότερο μέσα μας την ισχύν τής αμαρτίας. Δίνουμε, δηλαδή, στο πυρ τής φιληδονίας υλικό πολύ για να έχει να καύση και δυναμώνουμε αυτή τη φωτιά, η οποία όταν νηστεύουμε σιγοκαίει και πάει να σβήση.

Επίσης, όταν νηστεύουμε και απέχουμε από τα πολλά φαγητά και τον χορτασμό της κοιλίας, δεν έχουμε το κουράγιο ούτε να θυμώσουμε, αλλ’ ούτε και να σκεφτούμε πολλά και διάφορα. Με τη νηστεία βάζουμε φραγμό και στο θυμό και στην σκέψη. Βεβαίως, αυτά δεν επιτυγχάνονται τόσον γιατί αποδυναμώνουμε το σώμα μας, αλλά κυρίως γιατί με την εγκράτεια ελκύουμε την θείαν Χάριν. Ακόμα και αν το δούμε όμως από άποψη υγείας, η νηστεία και η εγκράτεια - εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις - βοηθά στο να έχουμε έναν υγιή και εύρωστο οργανισμό, απαλλαγμένο από τοξίνες και περιττά λίπη. Ενώ όταν δεν προσέχουμε την διατροφή μας, αρρωσταίνουμε, παχαίνουμε, αποκτούμε ζάχαρο, καρδιοπάθειες, πίεση, χοληστερίνη κ .ο .κ.

Η ακράτεια είναι η αιτία της πτώσεως του Αδάμ. Ο υιός του Ισαάκ, ο Ησαύ, επειδή δεν κρατήθηκε και δεν χαλιναγώγησε την πείνα του, πούλησε τα πρωτοτόκια στον αδελφό του τον Ιακώβ αντί πινακίου φακής. Ο Ησαύ ήταν πρωτότοκος υιός του Ισαάκ, κάτι που σημαίνει ότι από αυτόν θα προερχόταν ο Μεσσίας. Όταν όμως γύρισε πεινασμένος στο σπίτι μία μέρα από το κυνήγι, τότε ο Ιακώβ του ζήτησε - ως αντάλλαγμα για το πιάτο φακής που του έδωσε να φάει - να του χαρίση τα πρωτοτόκια, δηλαδή την μεγάλη ευλογία και τιμή να γεννηθή ο Χριστός από τη δική του γενιά. Και ο Ησαύ, επειδή αδημονούσε να βάλη κάτι στο στόμα του, πούλησε τον Χριστόν για ένα πράγμα, που σε λίγο όταν θα χώνευε και θα πεινούσε πάλι, θα ήταν σαν να μη το είχε λάβει ποτέ. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτούς που τρώνε τα κρέατα και ό,τι άλλο αρτύσιμο σε περίοδο νηστείας· πουλούν τον Χριστόν για λίγη ηδονή του λάρυγγος - γιατί περί αυτού πρόκειται - ενώ μετά από λίγο όταν θα χωνεύσουν, όλα αυτά τα φαγητά θα είναι σαν να μην τα έφαγαν ποτέ. Αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά όσοι νηστεύουν και γνωρίζουν ότι με την νηστεία και την εγκράτεια επενδύουν στο αθάνατο μέλλον της ψυχής τους, και για λίγη στέρηση εδώ, θα απολαύσουν τα ασυγκρίτως ανώτερα αγαθά του Παραδείσου. Εξάλλου εκείνος που νηστεύει και εγκρατεύεται μπορεί να εκτιμήση καλύτερα την δωρεά τού Θεού, και όταν τρέφεται - είτε με αρτύσιμα, είτε με νηστίσιμα φαγητά - το κάνει με ευγνώμονη διάθεση απέναντι στο Θεό, ευχαριστώντας τον για όλα τα αγαθά που του προσφέρει, όταν άλλοι πεινούν και υποφέρουν.

Η ακράτεια οδηγεί τον άνθρωπο με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Για παράδειγμα ένας μέθυσος εργάτης που βγάζει κάποια λίγα χρήματα και τα σπαταλάει όλα στο πιοτό, πολύ σύντομα θα ξοδεύσει τα πάντα, θα μείνη με άδειες τσέπες, ενδεχομένως να διάλυση και την οικογένειά του και γενικώς θα ναυαγήση στη ζωή του, εάν βεβαίως δεν πεθάνει στο μεταξύ από κίρρωση ήπατος. Άλλο παράδειγμα είναι οι καπνιστές, που επειδή είναι ακρατείς στο θέμα του τσιγάρου, καταστρέφουν την υγεία τους και γίνονται έτσι επίβουλοι του ίδιου του εαυτού τους.

Εάν μαθαίναμε να ασκούμε την εγκράτεια και να νηστεύουμε, τότε θα είμασταν εγκρατείς και σε πολλά άλλα πράγματα, θα μπορούσαμε, δηλαδή, γενικότερα να βάζουμε φρένο στον εαυτό μας και στις παράλογες - πολλές φορές - απαιτήσεις του. Θα βάζαμε, για παράδειγμα, χαλινό στην καταναλωτική μανία που μας έχει πιάσει. Θα είμασταν εγκρατείς στις αγορές που κάνουμε, όχι γιατί μας περιορίζει η οικονομική κρίση, αλλά γιατί πολλές φορές οι αγορές αυτές είναι άσκοπες και μάς προξενούν τεχνητές ανάγκες. Θα γλυτώναμε έτσι τα περιττά έξοδα και θα πειθαρχούσαμε στον εαυτό μας, έχοντας μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Θα κτίζαμε, δηλαδή, έναν χαρακτήρα περισσότερο θεληματικό και δυνατό· δεν θα υποχωρούσαμε εύκολα στις διάφορες ηδονές και διασκεδάσεις και δεν θα υποκύπταμε αμαχητί στους λόγους εκείνων που με πονηριά και ύπουλο τρόπο προσπαθούν ολίγον κατ’ ολίγον, χωρίς να το καταλάβουμε, να μας βγάλουν από το δρόμο της Εκκλησίας. Και θα το πετυχαίναμε αυτό, γιατί θα είχαμε τον φωτισμό της ψυχής, που σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος απορρέει από την εγκράτεια. Δεν θα παρακολουθούσαμε με τόσο μεγάλη ευχαρίστηση τα όσα ανόητα ή και αισχρά λέγονται και γίνονται στα Μ.Μ.Ε., διότι θα διαφυλάτταμε καλύτερα τον νουν μας- θα είμασταν πιο επιφυλακτικοί και θα είχαμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση. Επίσης θα λιγοστεύανε οι καβγάδες στο σπίτι με το σταμάτημα τής πολυλογίας και θα υπήρχε μια πιο ειρηνική διάθεση στη συμπεριφορά όλων των μελών της οικογένειας. Για όλα αυτά πρέπει να ασκούμε την εγκράτεια και να τηρούμε την νηστεία όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούμε.

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΥΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ

ὑπό ἱεροδιακόνου Μακαρίου Παλαιολόγου

Φοιτητοῦ Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν

 

Ἐγώ παρέλαβον ἀπό τοῦ Κυρίου ὅ καί παρέδωκα ὑμῖν προς Κορινθίους (κεφ. ΙΑ΄ 23, 23-24)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στίς ἡμέρες μας, καί ἐξ’ ἀφορμῆς προφανῶς τῆς ἔντονης ἱεραποστολικῆς παρουσίας σέ χῶρες καί λαούς πού δέν ἔχουν τίς ἴδιες διατροφικές συνήθειες καί εἶναι παντελῶς ἄγνωστα ὑλικά τά ὁποῖα σέ ἐμᾶς ἀποτελοῦν τόν κορμό τῆς διατροφῆς μας, ὅπως εἶναι τό λάδι, τό ψωμί, τό κρασί κλπ, ἐγέρθηκε ὁ θεολογικός προβληματισμός καί ἡ συζήτηση ἐάν μποροῦμε νά προσαρμόσουμε τά ὑλικά τῆς λατρείας μας στά δικά τους δεδομένα καί φιλικά σ’ αὐτούς, εἴδη διατροφῆς. Ἡ συζήτηση ὅπως ἦταν ἀναμενόμενο δημιούργησε ἔντονο προβληματισμό καί γόνιμη ἀναζήτηση στίς πηγές τῆς λειτουργικῆς μας παράδοσης πού εἶναι ἡ θ. Γραφή καί ἡ ἑρμηνευτική πατερική γραμματεία.

Ἡ διδασκαλία τῶν Ἁγίων Πατέρων ὅπως αὐτή διασώθηκε μέχρι τίς ἡμέρες μας δέν ἀποτελεῖ παρωνυχίδα τῆς ἐκκλησιαστικῆς μας ζωῆς, ἀλλά τήν οὐσία καί τό κέντρο τῆς Ὀρθοδόξου θεολογίας καί τῆς ὅλης πνευματικῆς μας ζωῆς.  

Ἔτσι λοιπόν, κάθε κλάδος τῆς Θεολογικῆς ἐπιστήμης ὅπως ἡ Δογματική, ἡ Ποιμαντική, ἡ Λειτουργική κλπ, ὀφείλουν νά τροφοδωτοῦνται καί νά φωτίζονται ἀπό τόν Πατερικό λόγο καθῶς αὐτός ἀποτελεῖ τήν συνείδηση, τήν πορεία καί τή ζωή τῆς Ἐκκλησίας. Εἶναι αὐτονόητο λοιπόν ὅτι, ἐάν κανείς θέλει νά γνωρίσει ὀρθά ὅ,τι ὑπάρχει στό χῶρο τῆς λατρείας τῆς Ἐκκλησίας, πρέπει ἀπαραίτητα νά γνωρίσει τους Πατέρες. Αὐτό ἄλλωστε μᾶς διδάσκει ἡ Πενθέκτη Οὐκουμενική Σύνοδος μέ τόν  ιθ΄ κανόνα αὐτῆς, ὁ ὁποῖος ἐμμέσως πλήν σαφῶς, συνιστᾷ τήν Πατερική διδασκαλία ὡς μοναδικό καταφύγιο γιά μία αὐθεντική ἐπίλυση τῶν προβλημάτων πού ἀναφύωνται στήν Ἐκκλησία.

Γιά τόν λόγο αὐτό στήν προσπάθειά μου, νά διαπραγματευθῶ το ἐπίμαχο ζήτημα, δέν θά ἀκολουθήσω τήν γνωστή μέθοδο τοῦ ἐλεύθερου ἐρευνητικοῦ συλλογισμοῦ, ἐφ’ ὅσον τό θέμα μου εἶναι θεολογικό -μυσταγωγικό, καί ἀπαιτεῖ θεοφόρο καθοδηγητή, ἐμπνευσμένον ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα, τό ὁποῖον ἀνακρίνει  τά πάντα, καί αὐτά τά βάθη τοῦ Θεοῦ  καί τέτοιοι καθοδηγητές εἶναι μόνο οἱ Θεοφόροι Πατέρες.

Γι’αὐτό στήν ἐργασία μου αὐτή τόν κύριο λόγο τόν ἔχουν οἱ πατέρες τῶν ὁποίων τίς θέσεις θά προσπαθήσω νά παρουσιάσω συμβάλλοντας στόν θεολογικό προβληματισμό τῶν συγχρόνων ἐρευνητῶν. 

Δέν τό θεωρῶ περιττό νά ξεκινήσω τήν εἰσήγησή μου κάνοντας ἀναφορά στήν σύσταση τοῦ μυστηρίου τῆς θείας Εὐχαριστίας καί στά ὑλικά του· ὅπως αὐτό μᾶς εἶναι παραδεδομένο ἀπό τους ἱερούς Εὐαγγελιστές καί τόν Ἀπόστολο Παῦλο. Γράφει χαρακτηριστικά στήν Α΄ πρός Κορινθίους (κεφ. ΙΑ΄, 23-24): «Ἐγῶ γάρ παρέλαβον ἀπό τοῦ Κυρίου, ὅ καί παρέδωκα ὑμίν, ὅτι ὁ Κύριος Ἰησοῦς ἐν τῇ νυκτί ῇ παρεδίδετο ἔλαβεν ἄρτον, καί εὐχαριστήσας ἔκλασε καί εἶπε, Λάβετε, φάγετε· τοῦτό μού ἐστι τό σῶμα τό ὑπέρ ὑμῶν κλώμενον· τοῦτο ποεῖτε εἰς τήν ἐμήν ἀνάμνησιν». Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ὅτι τήν ὕλη τοῦ μυστηρίου δέν τήν ἐπινόησε κανένας ἄνθρωπος, καμία Σύναξη Ἀποστόλων, Πατέρων, παρά Αὐτός ὁ Κύριος. Παρόλη ὅμως τήν Θεοπαράδοτη αὐτή ὕλη, γιά τήν τέλεση τῆς θείας Εὐχαριστίας, ὑπῆρξαν ἐποχές ὅπου χριστιανικές κοινότητες διαφοροποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ἄλλα ὑλικά γιά τήν τέλεση τοῦ ἱεροῦ μυστηρίου. Οἱ ἅγιοι Πατέρες, ἀντιμετωπίζοντας τήν ἐκτροπή αὐτή, κυρίως αἰρετικῶν ὁμάδων, συνέγραψαν λόγους ἀπολογητικούς, προβάλλοντας τήν σπουδαιότητα τῆς συνεχοῦς παραμονῆς μας στά ὑλικά τά ὁποῖα μᾶς παρέδωσε ὁ Κύριος κατά τήν νύχτα τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου. Ἀνάμεσα ἀπό τήν πληθώρα τῶν Πατερικῶν κειμένων ξεχώρισαν τά κείμενα τῶν: α) Κλήμεντος Ἀλεξανδρείας, β) Κυπριανοῦ Καρθαγένης, γ) Ἐπιφανίου Ἐπισκόπου Σαλαμίνας τῆς Κύπρου, δ) Συμεῶν Θεσσαλονίκης καί τῶν Γρηγορίου Νύσσης καί  Ἰ. Χρυσοστόμου.

Ἱεροί Κανόνες πού ἀπαγορεύουν τήν χρήση ἄλλων ὑλικῶν ἐκτός τοῦ σίτου καί τοῦ οἶνου.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

ΥΠΟ ΤΩΝ Γ.Α. ΡΑΛΛΗ ΚΑΙ Μ. ΠΟΤΛΗ (τομ. Β κ Γ)

Ι. Κανόνες

       ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.

 • 3ος Κανόνας τόμος Β΄ σελ. 4.
 • 4ος Κανόνας τόμος Β΄ σελ 6.

ΤΗΣ ΕΝ ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΥ.

 • 37ος Κανόνας τόμος Γ΄ σελ. 400.

ΤΗΣ ΕΝ ΤΩ ΤΡΟΥΛΛΩ  ς΄ΟΙΚ. ΣΥΝΟΔΟΥ

 • 28ος Κανόνας τόμος Β΄σελ. 365.
 • 57ος Κανόνας τόμος Β΄σελ. 437.
 • 99ος Κανόνας τόμος Β΄σελ. 543.

Καφάλαιο 10

Ὁ ἄρτος καί ὁ οἶνος  τῆς Θ. Εὐχαριστίας.

Α) Εὐχαριστιακές μαρτυρίες τοῦ Ἁγίου Κλήμεντος τοῦ Ἀλεξανδρέως (+215 μ.Χ)

Ξεκινῶ τό κεφάλαιο αὐτό παραθέτοντας  τίς μαρτυρίες περί τῆς Θ. Εὐχαριστίας τοῦ Ἁγ.  Κλήμεντος τοῦ Ἀλεξανδρέως ἀπό ἕνα κείμενο πού ἀφορά σέ θέμα τελετουργικό: «Καί τοῖς ἐνδεέσι φρενῶν παρακελεύομαι λέγουσα» φησί ἡ σοφία, τοῖς ἀμφί τάς αἱρέσεις δηλονότι, «ἄρτων κρυφίων ἡδέως ἅψασθε, καί ὕδατος κλοπῆς γλυκεροῦ», ἄρτον καί ὕδωρ οὐκ ἐπ’ ἄλλων τινῶν, ἀλλ’ ἤ ἐπί τῶν ἄρτῳ καί ὕδατι κατά τήν προσφοράν μή κατά το κανόνα τῆς ἐκκλησίας χρωμένων αἱρέσεων ἐμφανῶς ταττούσης τῆς γραφῆς. Εἰσί γάρ οἵ καί ὕδωρ ψιλόν εὐχαριστοῦσι[1].

Ἡ ἀναφορά τοῦ Κλήμεντος στό Παρ. 9, 16 ἀπευθύνεται σέ αἱρετικούς Ἐγκρατίτες[2], οἱ ὁποῖοι χρησιμοποιοῦσαν-κατά τή Θ. Εὐχαριστία- «ἄρτον καί ὕδωρ χωρίς νά ἀκολουθούν τόν κανόνα τῆς Ἐκκλησίας». Ὁ Κλήμης ἑστιάζει τήν κριτική του σ’ ἐκείνους τούς αἱρετικούς, οἱ ὁποῖοι τελοῦν τήν Θ. Εὐχαριστία «μόνο μέ νερό», τούς ὁποίους θεωρεῖ ὡς «ἐνδεεῖς φρενῶν» (ὡς στερούμενους λογικῆς). Ἡ συγκεκριμένη μαρτυρία του, πάντως φαίνεται ὅτι ἐστόχευε νά ὑπενθυμίσει τήν ὀρθόδοξη πρακτική τελέσεως τῆς Θ. Εὐχαριστίας μέ ἄρτο καί κεκραμμένο οἶνο.

Οἱ τελετουργικές πληροφορίες περί τῆς Θ. Εὐχαριστίας συνεχίζονται καί σέ ἄλλο κείμενο τοῦ Κλῆμεντος, συνδυάζοντας παράλληλα τό θέμα τῶν προϋποθέσεων συμμετοχῆς στή Θ. Εὐχαριστία:    Ἦ καί τήν Εὐχαριστίαν τινές διανείμεντες, ὡς ἔθος, αὐτόν δή ἕκαστον τοῦ λαοῦ, λαβεῖν τήν μοῖραν ἐπιτέπουσιν. Ἀρίστη γάρ πρός τήν ἀκριβῆ αἵρεσίν τε καί φυγήν ἡ συνείδησις[3].

Στό παραπάνω χωρίο ὁ Κλήμης ἀναφέρεται στή διανομῆ τῆς Θ. Εὐχαριστίας, τονίζοντας ὅτι «ἐκεῖνοι πού εἶναι ἐντεταλμένοι νά διανέμουν τήν Εὐχαριστία -σύμφωνα μέ τή συνήθεια- σέ κάθε πιστό, ἐπιτρέπουν νά λαμβάνει ὁ κάθε πιστός τό ἀνάλογο μερίδιο τῆς Θ. Εὐχαριστίας». Ἡ εὐταξία, ὅμως, αὐτή πρέπει νά συνοδεύεται ἀπό μία βασική προϋπόθεση γιά τήν εὐχαριστιακή μετοχή τοῦ πιστοῦ: ἀπό τή συνείδησή του ὅτι «ὁ ὀρθός βίος» εἶναι τό θεμέλιο πού ἐπιτρέπει τήν συνειδητή καί ἀξία συμμετοχή του στή Θ. Εὐχαριστία.

Σέ ἐπόμενη μαρτυρία του ὁ Κλήμης ἀναπτύσσει βασικές πτυχές τῆς εὐχαριστιακῆς θεολογίας:

Διττόν δέ τό αἷμα τοῦ Κυρίου· τό μέν ἐστιν αὐτοῦ σαρκικόν, ῷ τῆς φθορᾶς λελυτρώμεθα, τό δέ πνευματικόν, τοῦτ’ ἔστιν ᾦ κεχρίσμεθα. Καί τοῦτ’ ἔστι πιεῖν τό αἶμα τοῦ Ἰησοῦ, τῆς κυριακῆς μεταλαβεῖν ἀφθαρσίας. Ἰσχύς δέ τοῦ λόγου τό πνεῦμα, ὡς αἷμα σαρκός. Ἀναλόγως τοίνυν κίρναται ὁ μέν οἶνος τῷ ὕδατι, τῷ δέ ἀνθρώπῳ τό πνεῦμα, τό πνεῦμα, καί τό μέν εἰς πίστην εὐωχεῖ, τό κρᾶμα, τό δέ εἰς ἀφθαρσίαν ὁδηγεῖ, τό πνεῦμα, ἡ δέ ἀμφοῖν αὖθις κρᾶσις ποτοῦ τε καί λόγου εὐχαριστία κέκληται, χάρις ἐπαινουμένη καί καλή, ἧς οἱ κατά πίστιν μεταλαμβάνοντες ἁγιάζονται καί σῶμα καί ψυχήν, τό θεῖον κρᾶμα τόν ἄνθρωπον τοῦ πατρικοῦ βουλήματος πνεύματι καί λόγῳ συγκιρνάντος μυστικῶς· καί γάρ ὡς ἀληθῶς μέν τό πνεῦμα ᾠκείωται τῇ ὑπ’ αὐτοῦ φερομένη ψυχῇ, ἡ δέ σάρξ τῷ λόγῳ, δι’ ἥν «ὁ λόγος γέγονεν σάρξ[4]».

Τό παραπάνω κείμενο ἐπεξεργάζεται τό θέμα τῶν εὐεργεσιῶν ποῦ πηγάζουν ἀπό τή Μετάληψη τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Κυρίου. Ὁ Κλήμης διακρίνει, κατ’ ἀρχάς, δύο εὐεργετικές πτυχές στό «Αἷμα τοῦ Κυρίου»: τήν «σαρκική», ἡ ὁποία συνίσταται στήν «ἀπολύτρωση ἀπό τῇ φθορά» καί τήν «πνευματική», ἡ ὁποία συνίσταται στήν «χρίση» τοῦ ἀνθρώπου. Ἡ διάκριση αὐτή τῶν δύο εὐεργεσιῶν ἀναφέρεται στήν ἐπενέργεια- ἐπί τοῦ σώματος καί ἐπί τῆς ψυχῆς- τήν ὁποία ἔχει ἡ Μετάληψη τοῦ Αἵματος τοῦ Κυρίου: ἀπαλάσσει τό σῶμα ἀπό τή φθορά καί καθιστά τήν ψυχή «κεχρισμένη», δηλαδή ἁγιασμένη ἀπό τό Θεό.

Ὁ Ἁγ.  Κλήμης ἐπισημαίνει ὅτι, ἡ Μετάληψη τοῦ Αἵματος τοῦ Κυρίου συνιστᾶ «μετάληψη τῆς ἀφθαρσίας τοῦ Κυρίου». Συγκεκριμενοποιεῖ, ἑπομένως, τή φύση αὐτῆς τῆς «ἀπολυτρώσεως ἀπό τή φθορά»: διά τῆς ἐν λόγῳ Μεταλήψεως, ὁ Κύριος δωρίζει τή δική Του «ἀφθαρσία», δωρίζει δηλαδή στόν ἄνθρωπο τό Ἀναστημένο Σῶμα Του. Παραλλήλως, ὅμως, ἐπεξηγεῖ καί τήν πνευματική εὐεργετική δράση τῆς Μεταλήψεως, ἡ ὁποία ἐπενεργεί στόν ἄνθρωπο κατά παρόμοιο τρόπο πού ἐπενεργεί τό αἵμα στό ἀνθρώπινο σῶμα (μετάγγιση ζωῆς).

Ὁ Ἁγ. Κλήμης, μάλιστα, παραλληλίζει τήν «κράση» (ἀνάμειξη) τοῦ πνεῦματος στόν ἄνθρωπο μέ τήν «κράση» τοῦ ὕδατος στόν οἶνο τῆς Θ. Εὐχαριστίας. Μέ βάση τόν συγκεκριμένο παραλληλισμό, ἀναφέρεται στή συνάφεια «κράματος» καί «λόγου», δηλαδή «ἀναμεμειγμένου οἶνου καί ὕδατος», ἀφ’ ἑνός καί τῆς εὐχῆς, ἀφ’ ἑτέρου, που καθαγιάζει τό κράμα. Ἡ συνάφεια αὐτή συνιστᾶ (σύμφωνα μέ τόν Κλήμεντα) τήν ἔννοια τῆς «Εὐχαριστίας» και συνεπάγεται γεγονός «πίστεως» καί «ἀφθαρσίας» γιά τόν ἄνθρωπο. Οἱ μεταλαμβάνοντες «μέ πίστη» ἀπό αὐτή τήν Εὐχαριστία «ἁγιάζονται στό σῶμα καί τήν ψυχή» καί συντελεῖται μία «κράσις» (μία βαθύτατη ἕνωση) τοῦ μεταλαμβάνοντος ἀνθρώπου μέ «τή θεϊκή βούληση».

Οἱ παραπάνω θέσεις τοῦ Κλήμεντος συνιστοῦν ἐμβάθυνση στό Μυστήριο τῆς Θ. Μεταλήψεως. Ὁ Κλήμης χρησιμοποιεῖ τό θέμα τῆς «κράσεως» οἴνου καί ὕδατος στή Θ. Εὐχαριστία γιά νά ἀναφερθεῖ στην ἕνωση τοῦ μεταλαμβάνοντος πιστοῦ μέ τό Θεό κατά τή Θ. Μετάληψη. Ἡ εὐχαριστιακή θεολογία του εἶναι ἐνδιαφέρουσα καί σημαντική, σέ σχέση μάλιστα μέ τή σχετικῶς πρώϊμη (θεολογικῶς) ἐποχή του. Διαπιστώνουμε, πάντως ὅτι συνεχίζει τήν παράδοση τῆς εὐχαριστιακῆς θεολογίας περί τῆς Θ. Μεταλήψεως ὡς γεγονότος «ἀφθαρσίας» γιά τό ἀνθρώπινο σῶμα. Στά πλαίσια αὐτά κατανοοῦμε καί μιά ἀκόμα μαρτυρία τοῦ Κλήμεντος, σύμφωνα μέ τήν ὁποία ὁ Κύριος ὑπενθυμίζει στόν μεταλαμβάνοντα πιστό τήν ἀκόλουθη ἀλήθεια:

Ἐγώ σου τροφεύς ἄρτον ἐμαυτόν διδούς, οὗ γευσάμενος οὐδείς ἔτι πεῖραν θανάτου λαμβάνει, καί πόμα καθ’ ἡμέραν ἐνδιδούς ἀθανασίας[5].

Β) Μαρτυρίες περί Θ. Εὐχαριστίας στον Ἅγιο Κυπριανό Καρθαγένης (+ 258 μ.Χ)

Ὁ Ἅγ. Κυπριανός Καρθαγένης εἶναι ὁ πρῶτος κατ’ ἐξοχήν Πατέρας καί Διδάσκαλος τῆς Δυτικῆς Ἐκκλησίας[6], σέ μιά ἐποχή κατά τήν ὁποία ἡ βορειοαφρικανική ὀρθοδοξία ἀποδεικνύεται λαμπρότερη ἀπό τή θεολογία τῆς Ρώμης· στή Β. Ἀφρική, ἄλλωστε, συγκαλοῦνται οἱ πρῶτες Σύνοδοι τοῦ δυτικοῦ Χριστιανισμοῦ (Καρθαγένη, 220, 240 καί 256 μ.Χ.). Ὁ  Ἅγ. Κυπριανός ὑπερέβη τήν μονομέρεια τοῦ διδασκάλου του Τερτυλλιανοῦ καί ἡ θεολογία του προέβαλε τόν οἰκουμενικό χαρακτῆρα τῆς ὀρθόδοξης παραδόσεως. Ἡ συνέπεια ἔναντι τῆς παραδόσεως, ἡ λιπαρή γνώση τῆς Ἁγίας Γραφῆς, καθώς καί ἐκζήτηση τοῦ ἁγιοπνευματικοῦ φωτισμοῦ, ἀποτελοῦν  τούς πυλῶνες τῆς θεολογίας του καί συνιστοῦν τίς αἰτίες τοῦ σημαντικοῦ εἰδικοῦ βάρους τῶν συγγραφῶν του.

Τό ἐνδιαφέρον τῶν μαρτυριῶν τοῦ Κυπριανοῦ Καρθαγένης περί τῆς Θ. Εὐχαριστίας ἐνισχύεται ἀπό τήν διαπίστωση τοῦ σημαντικοῦ Πατρολόγου Johannes Quasten ὅτι ἡ Ἐπιστολή 63 τοῦ Κυπριανοῦ (περί τοῦ «Μυστηρίου τοῦ Ποτηρίου τοῦ Κυρίου») ἀποτελεῖ τό μοναδικό σύγγραμμα πρίν ἀπό τήν Α΄ Οἰκουμενική Σύνοδο, τό ὁποῖο εἶναι ἀφιερωμένο κατ’ ἀποκλειστικότητα στή Θ. Εὐχαριστία[7].

Ἡ 63η Ἐπιστολή τοῦ Ἁγ. Κυπριανοῦ συνετάχθη το 253μ.Χ[8]. καί ἀποτελεῖ ἕνα βαρυσήμαντο κείμενο περί τοῦ Μυστηρίου τῆς Θ. Εὐχαριστίας. Οἱ περιστάσεις, ὑπό τίς ὁποῖες ἦλθε στό φῶς ἡ Ἐπιστολή, ἀποκαλύπτονται ἐντός τοῦ κειμένου της καί ἀποτελοῦν προϋπόθεση γιά τήν μελέτη τῶν μαρτυριῶν περί τῆς Θ. Εὐχαριστίας: ὁρισμένοι Ἐπίσκοποι, εἴτε ἀπό ἄγνοια εἴτε ἀπό λανθασμένες ἀντιλήψεις, δέν ἀκολουθοῦσαν τήν ὀρθή πρακτική κατά τήν ἐπιτέλεση τῆς Θ. Εὐχαριστίας(1.1). Ἡ ἐν λόγῳ ἔλλειψη τῆς τελετουργικῆς ὀρθότητας πρέπει νά συνίστατο στήν πρακτική τῶν συγκεκριμένων Ἐπισκόπων νά προσφέρουν ὕδωρ, ἀντί οἴνου, κατά τήν Θ. Εὐχαριστία(11,1), ὑπό τόν φόβο νά προδοθοῦν ἀπό τήν ὀσμή τοῦ οἴνου (στήν ἀναπνοή τους) κατά τίς πρωϊνές ὧρες τελέσεως τῆς Θ. Εὐχαριστίας σέ μία περίοδο διωγμῶν(16,1).

Ὁ Κυπριανός θεωρεῖ τήν πρακτική αὐτή ὡς γεγονός ἐντροπῆς, τονίζοντας τή σημασία τῆς ὀρθῆς ἐπιτελέσεως τῆς Θ. Εὐχαριστίας, σύμφωνα μέ τίς ἐπιταγές τοῦ Κυρίου[9]. Γι’ αὐτό διατυπώνει τό συμπέρασμα ὅτι δέν «μποροῦμε νά ἀναφερόμαστε σέ ‘’Αἷμα τοῦ Κυρίου’’, ὅταν ἐντός τοῦ ποτηρίου δέν ὑπάρχει οἶνος»(2,2). Εἶναι προφανές ὅτι στά ἐν λόγῳ κείμενα τοῦ Κυπριανοῦ ἀνασκευάζεται ἡ πρακτική τῶν λεγομένων «ὑδατιτῶν», οἱ ὁποῖοι χρησιμοποιοῦσαν- κατά τήν ἐπιτέλεση τῆς Θ. Εὐχαριστίας- μόνον ὕδωρ καί ὄχι οἶνο. Αὐτή ἡ εὐχαριστιακή πρακτική εἶχε τίς ρίζες της στίς αἰρέσεις τῶν «Ἐγκρατιτῶν» καί τῶν «Ἐβιωνιτῶν», οἱ ὁποῖες δραστηριοποιήθηκαν στήν Ἐκκλησία ἀπό τήν ἐποχή τοῦ Εἰρηναίου Λυῶνος ἕως καί τούς χρόνους τοῦ Πάπα Ρώμης Γελασίου[10]. Εἶναι πιθανόν οἱ εὐχαριστιακές αὐτές πρακτικές νά παραπέμπουν σέ ἰουδαιοχριστιανικές ρῖζες. Εἶναι προφανής, πάντως ἡ πρόθεση τοῦ Κυπριανοῦ νά μήν κατηγορήσει ὡς αἱρετικούς τούς συγκεκριμένους Ἐπισκόπους, ἀλλά νά ἀποδώσει τήν πλάνη τους σέ «ἄγνοια» ἤ «παρερμηνεία». Ὁ ἴδιος δηλώνει ἄγνοια περί τῆς προελεύσεως τῆς χρήσεως ὕδατος στή Θ. Εὐχαριστία(11,1) καί ἀρκεῖτε νά ὑποδείξει τήν ὀρθή εὐχαριστιακή πρακτική.

Ἡ ὑπόδειξη τῆς ὀρθῆς εὐχαριστιακῆς πρακτικῆς στηρίζεται ἐπί μιᾶς βιβλικῆς τυπολογίας περί τοῦ Αἵματος τοῦ Κυρίου. Στήν 62η Ἐπιστολή του ὁ Κυπριανός θεωρεῖ ὡς προτυπώσεις περί τῆς χρήσεως οἴνου στήν Εὐχαριστία τίς μορφές τοῦ Νῶε (3,1), τοῦ Μελχισεδέκ (4,1), τοῦ Ἀβραάμ (4,2), τοῦ Σολομῶντα (5,1) καί τοῦ Ἠσαΐα (7). Ἐπισημαίνει ὅτι τό ὕδωρ εἶναι «εἰκόνα» τοῦ Βαπτίσματος καί ὄχι τῆς Εὐχαριστίας, ὅταν γράφει ὅτι, «ὁσάκις οἱ Θεῖες Γραφές ἀναφέρονται στό ὕδωρ, προμηνύουν τό Βάπτισμα»(8,1). Το παράδειγμα ἄλλωστε, τῆς χρήσεως οἴνου ἀπό τόν ἴδιο τόν Κύριο συνιστᾶ, γιά τόν Κυπριανό δέσμευση τῆς Ἐκκλησίας:

Calicem etenim sub die passionis accipiens benedixi et dedit discipulis suis dicens:

‘’Bibite ex hoc omnes, hic est enim sanguis testamenti, qui pro multis  effundetur in remissionem peccatorum. Dico vobis, non bibam amodo ex ista creatura vitis, usque in diem illum quo vobiscum bibam novum in regno patris mei’’. Qua in parte invenimus calicem mixtum fuisse quem Dominus optulit et vinum fuisse quod sanguinem dixit. Unde appret sanguinem Christi non offerri, si desit calici, nec sacrificium doinicum legitima sanctificatione celebrari, nisi oblation et sacrificium nostrum responderit passioni. Quomodo autem de creatura vitis novum vinum Christo in regno patris bibemus, si in sacrificio Dei patris et Christi vinum non offerimus nec calicem Domini dominica traditione miscemus?[11]

Ὁ Κυπριανός παραπέμπει στή διήγηση τοῦ Μτ. 26, 28-29 περί τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου, ἐμμέσως δέ στό Α΄ Κορ. 11, 23-26. Ἡ ἀναφορά του σέ «κεκραμμένο οἶνο» ἀποτελεῖ μαρτυρία περί τῆς προετοιμασίας τῶν προσφερομένων Δώρων γιά τήν Θ. Εὐχαριστία (ὅτι δηλαδή, ὑπῆρχε ἀνάμειξη τοῦ οἴνου μέ τό ὕδωρ). Ἡ προτροπή του γιά πιστότητα τῆς εὐχαριστιακῆς πράξεως στό τελετουργικό τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου ὑποδηλώνει ὅτι ἡ Θ. Εὐχαριστία κατά τήν ἐποχή του παρέμενε σέ ἰσχυρό σύνδεσμο μέ τήν πρωτοχριστιανική εὐχαριστιακή πράξη. Ὁ ἰσχυρός αὐτός σύνδεσμος ὑπερτονίζεται ἀπό τόν Κυπριανό ὡς οὐσιῶδες στοιχεῖο τῆς Θ. Εὐχαριστίας, ὅταν γράφει ὅτι quod si a Domino praecipitur et ab apostolo eius hoc idem confirmatur er traditur. Ut quotienscumque biberimus, in commemorationem Domini hoc faciamus quod fecit et Dominus, invenimus non observari a nobis quod mandatum est, nisi eadem quae Dominus fecit nos quoque faciamus et calicem pari ratione minscentes a divino magisterio non recedamus[12].

Τό συμπέρασμα εἶναι προφανές: ἡ πιστότητα τῆς εὐχαριστιακῆς πράξεως ἐστιάζεται στήν πρακτική τοῦ κεκραμμένου οἶνου, τό θεολογικό συμβολισμό τοῦ ὁποίου ὁ Κυπριανός ἀναλύει στό ἀκόλουθο κείμενο: Nam quia nos omnes portabat Cristus qui in peccata nostra portabat, videmus in aqua populum intellegi, in vino vero ostendi sanguinem Christi. Quando autem in calice vino aqua miscetur. Christo populus adunatur et credentium plebs ei in quem creditit copulatur et iungitur. Quae copulation et coniunctio aquae et vini sic misxetur in calice Domini ut commixtio illa non possit ad invicem separate. Unde ecclesiam id est plebem in ecclesia constitutam fudeliter et firmiter in eo quod credidit perseverantem nulla res separare poterit a Christo quo minus haeraet semper et maneat individua dilectione. Sic autem in sanctificando calice Domini offeri aqua sola non poteste quomodo nec vinum solum potest. Nam si vinum tantum quis offerat, sanguis Christi incipit esse sine nobis. Si vero aqua sit sola, plebs incipit esse sine Christo. Quando autem utrumque miscetur et adunatione confuse sibi invicem copylatur, tunc sacramentum spiritate et caeleste perficitur, sic vero calix Domini non est aqua sola aut vinum solum, nisi utrumque sibi misceatur, quomodo nec corpus Domini potest esse farina sola aut aqua sola, nisi utrumque adunatur fuerit et copulatum et panis unius conpage solidatum. Quo et ipso sacramento populus noster ostenditur adunatus, ut quemadmondum grana multa in unum collecta et commolita et conmixta panem unum faciunt, sic in Christo qui eat panis calestis unum sciamus esse corpus, cui coniunctus sit noster numerous et adynatus[13].

Ἡ θεολογία τοῦ κεκραμμένου οἶνου λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις, ἐφόσον (σύμφωνα μέ τόν Κυπριανό) διαδηλώνει «τό πνευματικό καί ἐπουράνιο μυστήριο» τῆς ἑνότητας τοῦ ἀνθρώπου μέ τό Θεό. Στό κείμενο αὐτό, ὅμως διαδηλώνεται ὁ ἐκκλησιολογικός χαρακτῆρας τῆς Θ. Εὐχαριστίας, ὁ βαθύτατος σύνδεσμος μεταξύ Εὐχαριστίας καί Ἐκκλησίας. Κατά τή Θ. Εὐχαριστία, ὁ ἄρτος καί ὁ οἶνος εὑρίσκονται σέ ἐνότητα, τόσο ὡς πρός τήν οὐσία τους, ὅσο καί ὡς πρός τόν συμβολισμό τους. Κατά τήν Θ. Εὐχαριστία, ὅμως ἐπιτελεῖται καί ἡ ἀνάλογη ( μέ τήν τοῦ ἄρτου καί τοῦ οἴνου) μυστηριακή ἕνωση τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας μέ τόν Χριστό.

Στήν εὐχαριστιακή θεολογία τοῦ Κυπριανοῦ, ἰδιαίτερη ἐντύπωση προκαλεῖ ἡ ἐμμονή του στόν θυσιαστικό χαρακτῆρα τῆς Θ. Εὐχαριστίας. Σέ ἐπίπεδο ὁρολογίας, ὁ χαρακτήρας αὐτός πιστοποιεῖται μέ τή χρήση ἑνός ἐξειδικευμένου λεξιλογίου, ὅπως «sacrificium» (θυσία), «commemoratio» (ἀνάμνηση), «passio» (πάθος) καί «oblatio» (προσφορά).

Ὁ Κυπριανός ἀναπτύσσει μιά εὐχαριστιακή θεολογία μέ ἄξονα τήν ἀνάμνηση τοῦ Κυρίου. Ἡ Θ. Εὐχαριστία προσφέρεται in commemoratione ejus («εἰς ἀνάμνησιν ἐκείνου»)[14] καί εἶναι dominicae passionis et nostrae redemrtionis sacramentum («μυστήριο τοῦ πάθους τοῦ Κυρίου καί τῆς σωτηρίας μας»)[15]. Ἡ θυσία εἶναι mentio passionis (ἀνάμνηση τοῦ πάθους»), ἀλλά ἰσχύει καί ἡ ἀλήθεια ὅτι passio est Domini sacrificium quod offerimus («ἡ θυσία πού προσφέρουμε εἶναι τό ἴδιο τό πάθος τοῦ Κυρίου»)[16]. Ὁ Κυπριανός ἐπιμένει στήν παράμετρο ὅτι ἡ εὐχαριστιακή θυσία ὀφείλει «νά ἀνταποκρίνεται στό πάθος τοῦ Κυρίου[17].

Τό «πάθος» τοῦ Κυρίου ἐπομένως, διαπνέει ὁλόκληρη την εὐχαριστιακή θεολογία τοῦ Κυπριανοῦ ὡς ἀνακεφαλαίωση τῶν γεγονότων πού ἐκκινοῦν ἀπό τόν Μυστικό Δεῖπνο καί κορυφώνονται στή Σταύρωση. Ὑπό τήν ἔννοια καί διάσταση αὐτή, ἡ Θ. Εὐχαριστία θεωρεῖται ὡς commemoration (ἀνάμνηση) καί sacramentum (μυστήριο)[18].

Μιά σημαντική παράμετρος στήν εὐχαριστιακή θεολογία τοῦ Κυπριανοῦ εἶναι ἡ σύνδεση τῆς Θ. Εὐχαριστίας μέ τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, τήν Ἐκκλησία. Τό κατωτέρω κείμενο εἶναι ἀποκαλυπτικό τῆς ἐν λόγῳ παραμέτρου:

Et quomodo dicimus ‘’Pater noster’’, quia intellegentium et credentium pater est, sic et ‘’panem nostrum’’ vocamus, quia Christus eorum qui corpus eius contigimus panis est, hunc autem panem dari nobis cottidie postulamus, ne qui in Christo sumus et eucharistiam eius cottidie ad cibus salutis accipimus intercedente aliquo graviore delicto, dum abstenti et nom communicantes a caelesti pane prohibemur, a Christi corpore separemur ipso praedicante: ‘’ego sum panis vitae qui de caelo dascendi. Si quis ederit de meo pane, vivet in ternum. ‘’Panem autem quem ego dedero  caro mea est pro saeculi vita’’. Quando ergo dicit in aeternum vivere si qui ederit de eius pane, ut manifestum est eos vivere qui corpus eius adtingunt et eucharistiam iure communicationis acipiunt, ita contra timentum est et orandum, ne dum quis abstentus separator a Christi corpore remaneat a salute comminante ipso et dicente: ‘’ nisi ederitis carnem filiihominis et liberitis sanguinem eius, non habebitis vitam in vobis’’. Et ideo panem nostrum id est Christum dari nobis cottidie petimus, ut qui in Christo monemus et vivimus a sanvtificatione eius et corpore non recedamus[19].

Γ) Εὐχαριστικές μαρτυρίες στά ἔργα τοῦ Ἁγίου Ἐπιφανίου, Ἐπισκόπου Σαλαμῖνος τῆς Κύπρου (+403).

 

 Ἡ μελέτη τῶν  ἔργων τοῦ Ἐπιφανίου, ἐπισκόπου Σαλαμῖνος τῆς Κύπρου (315-403), καταδεικνύει ὅτι ὁ ἱερός πατήρ δέν ἀσχολήθηκε ἰδιαιτέρως μέ τήν ἱστορία καί θεολογία τῆς Θ. Λατρείας. Εἶναι προφανές ὅτι κύριος στόχος τοῦ σημαντικοῦ θεολογικοῦ του ἔργου ἀφορά στα θέματα τοῦ δόγματος τῆς Ἐκκλησίας, κυρίως μάλιστα ἐντός ἐνός ἀντιαιρετικοῦ πλαισίου.

Περί τῆς εὐχαριστιακῆς πρακτικῆς τῶν αἱρετικῶν

 

Ἔστρεψε μέ ἱδιαίτερο ζήλο τήν προσοχή του καί τή μέριμνά του στή διαφύλαξη τῆς ὁρθοδόξου πίστεως ἀπό τίς αἱρέσεις, οἱ ὁποίες ταλάνιζαν τήν Ἐκκλησία τήν ἐποχή ἐκείνη, ὅπως οἱ ἀρειανοί, οἱ πνευματομάχοι, οἱ ὡριγενιστές, οἱ ειδωλολάτρες ἀλλά καί οἱ Ἐβιωνίτες. Ὁ Ἐπιφάνιος, ἐκφράζοντας τήν διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας, πίστευε πῶς ἡ ἀλήθεια εῖναι συνώνυμη μέ τή σωτηρία, πῶς οἱ  πλάνες, οἱ αἱρέσεις καί οἱ κακοδοξίες, ὅχι μόνο δέν σώζουν, ἀλλά ὁδηγοῦν στήν ἀπώλεια. Ἔτσι ὁ  Ἐπιφάνιος κατηγορεῖ τούς Ἐβιωνίτες περί τοῦ τρόπου τελέσεως τῆς Θ. Εὐχαριστίας. Ἡ κριτική τήν, τήν ὁποία ἀσκεῖ σέ αὐτούς, ὑποδηλώνει τήν ὀρθή λειτουργική πράξη τῆς Ἐκκλησίας.

Σύμφωνα μέ τίς ἐν λόγῳ μαρτυρίες, οἱ Ἐβιωνίτες τελοῦσαν τή Θ. Εὐχαριστία μέ ἄζυμο ἄρτο καί χρησιμοποιώντας μόνο ὕδωρ (καί ὄχι οἶνο)[20]. Τή χρησιμοποίηση μόνο ὕδατος κατά τήν ἐπιτέλεση τῆς Εὐχαριστίας μαρτυρεῖ ὁ Ἐπιφάνιος καί περί τῶν  ὀπαδῶν τοῦ Μαρκίωνος[21], καθώς καί περί τῶν Ἐγκρατιτῶν[22], ἐνῶ καταγγέλει καί τήν πρακτική τῶν Ἀρτοτυριτῶν, οἱ ὁποῖοι τελοῦσαν τήν Εὐχαριστία μέ ἄρτο καί τυρί[23].

Ἡ κριτική τοῦ Ἐπιφανίου ἐναντίον μιᾶς αἱρετικῆς ἰουδαϊζουσας ὀμάδας Χριστιανῶν[24] αποκαλύπτει ὅτι ὄχι μόνο ὑφίσταντο οἱ αἱρέσεις αὐτές κατά τήν ἐποχή του, ἀλλά καί ὅτι ἡ Ἐκκλησία τοῦ 4ου αἰ. ἐπέμενε στή λειτουργική χρήση τοῦ ἔνζυμου ἄρτου κατά τή Θ. Εὐχαριστία. Ἐπί τοῦ θέματος αὐτοῦ, ἑπομένως, συμπεραίνουμε ὅτι ὁ Ἐπιφάνιος ἀνακεφαλαιώνει τήν πρό αὐτοῦ εὐχαριστιακή θεολογία περί τοῦ ἄρτου τῆς Εὐχαριστίας.

Δ) Ὁ ὑπομνηματισμός τῆς Θ. Λειτουργίας στά ἔργα τοῦ Ἁγίου Συμεῶν Θεσσαλονίκης

 

Περί τοῦ ἐνζύμου ἄρτου στήν ἀκολοθία τῆς Προθέσεως

Ἐντάσσουμε στήν ἐνότητα τῆς ἀκολουθίας τῆς Προθέσεως τά σχετικά μέ τόν ἔνζυμο ἄρτο, διότι τό θέμα αὐτό ἅπτεται τοῦ ὅλου ζητήματος, καί ἱδιαίτερα τά σχετικά μέ τόν προσφερόμενο ἄρτο.

Ὁ  Ἅγ. Συμεών ἐπισημαίνει ὅτι ὁ ἄρτος τῆς προθέσεως πρέπει νά εἶναι «ἔνζυμος», διότι «ἡ ζύμη τόν καθιστᾶ ἔμψυχο καί πραγματικά ἄρτιο»[25]. Σύμφωνα μέ τό Ὑπόμνημα, ἡ «ἀρτιότητα» τοῦ ἄρτου παραπέμπει στήν «ἀρτιότητα» τῆς ἀνθρώπινης φύσεως τοῦ Κυρίου: τό «πρόσλημμα», αὐτό «τό ὁποῖο ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ προσέλαβε ἀπό τήν ἄνθρώπινη φύση», ἦταν «τέλειο» καί «ἔγινε σάρκα» μέ «ψυχή νοερή καί λογική»· ἔτσι, ὁ Χριστός κατέστη «τέλειος ἄνθρωπος», γεγονός τό ὁποῖο παραπέμπει στήν ἀλήθεια ὅτι «ἀνέπλασε ὁλόκληρο τόν ἄνθρωπο»[26].

Τά συστατικά τοῦ ἔνζυμου ἄρτου ὑπαγορεύουν στόν Ἅγ.Συμεών τή διατύπωση συγκεκριμένων θεολογικῶν συμβολισμῶν: τό «ἀλεύρι μέ τή ζύμη» δηλώνει «τήν ψυχή» τοῦ Χριστοῦ· τό νερό (τό ὁποῖο προστίθεται στή ζύμη) δηλώνει «το Βάπτισμα», ἐνῶ τό «ἀλάτι» τό (στοιχεῖο τό ὁποῖο προστίθεται, καί αὐτό στή ζύμη) δηλώνει «τό νοῦ καί τή διδασκαλία τοῦ Λόγου»[27]. Ἀλλά καί τό γεγονός ὅτι ὁ ἔνζυμος ἄρτος (πού προσφέρται στήν Πρόθεση) ἔχει «ψηθεῖ ἐν πυρί», δηλαδή καταστεῖ βρώσιμος ἄρτος, σημαίνει ὅτι «ὁλόκληρη ἡ θεότητα ἑνώθηκε μέ τήν ἀνθρώπινη φύση» καί ὅτι «μετέδωσε» στήν ἀνθρώπινη φύση τή «δύναμη καί τήν ἐνέργειά» Της[28].

Ἡ ἀναφορά τοῦ Ἅγ. Συμεῶν στόν ἔνζυμο ἄρτο δέν θά μποροῦσε νά μήν θίξει τό θέμα τῆς «λατινικῆς» παραδόσεως χρησιμοποιήσεως ἄζυμου ἄρτου στή Θ. Εὐχαριστία. Γιά νά τοποθετηθεῖ στό θέμα αὐτό, ἀναφέρεται στό «Μυστήριο τῆς σαρκώσεως καί τοῦ πάθους», θεωρώντας ὅτι διά τῆς ἀκολουθίας τῆς Προθέσεως συμβολίζεται ἡ «ἐνανθρώπηση» καί ἡ «σταύρωση»[29]. Σύμφωνα μέ τήν ἐρμηνεία τοῦ Ἅγ. Συμεῶν, «τό σχῆμα τοῦτο» (δηλαδή ἡ «ἐνανθρώπιση» καί ἡ «σταύρωση») «ὁρᾶται ἐν τῇ σφραγίδι» (δηλαδή ἀπεικονίζεται στή σφραγίδα τοῦ προσφόρου εἶναι ἡ «ἀναγκαία» ἀπεικόνιση τῶν γεγονότων «τῆς οἰκονομίας τοῦ Σωτῆρος», τονίζοντας ὅτι στήν ἑρμηνεία αὐτή συμβάλλει ἡ «τετραμερής μορφή» τῆς σφραγίδας τοῦ προσφόρου[30].

Ἡ σφραγίδα, ὅμως, τοῦ ἄρτου παραπέμπει (σύμφωνα μέ τόν Ἅγ. Συμεῶν) καί στή «Θεότητα» τοῦ Κυρίου, διότι στή σφραγίδα αὐτή διαγράφεται ὁ σταυρός ἐντός ἐνός κύκλου, σχῆμα τό ὁποῖο συμβολίζει «τή σάρκωση τοῦ ἄναρχου καί ἀτελεύτητου Λόγου», καθώς καί τό γεγονός ὅτι «ἐνῶ ὑπῆρξε Θεός», «σαρκώθηκε ἀληθινά», «ἔλαβε τή μορφή τοῦ ἀνθρώπου» καί «ὑπέστη τό Πάθος»[31]. Ὁ Ἅγ. Συμεών τονίζει ὅτι μέ τή σφραγίδα τοῦ προσφόρου «εἰκονίζεται ἡ ἀνθρωπότητα τοῦ Κυρίου», αὐτή δέ ἡ «ἐξεικόνιση» ὑπερανύνεται τῆς ἀλήθειας περί τῶν δύο φύσεων τοῦ Χριστοῦ ἔναντι τῆς αἱρέσεως ἡ ὁποία διατείνεται ὅτι «ἡ ἀνθρώπινη φύση τοῦ Κυρίου ἀφανίστηκε»[32].

Ἡ παραπάνω συμβολική ἐρμηνεία τῆς σφραγίδας τοῦ προσφόρου ἐπιτρέπει στόν Ἁγ. Συμεών νά διακηρύξει ὅτι ὁ ἄρτος δέν πρέπει νά παραπέμπει σέ «νεκρό» καί «ἄψυχο» σῶμα, ἐπομένως δέ ὁ ἄρτος δέν πρέπει νά εἶναι ἄζυμος, ὅπως ὁ ἄρτος κατά τόν πασχάλιο ἑορτασμό τῶν Ἰουδαίων[33].

Ὁ Ἁγ. Συμεών ἀνατρέπει τόν ἰσχυρισμό «τῶν Λατίνων» ὅτι ἡ χρήση ἀζύμου ἄρτου θεμελιώνεται ἐπί τῆς παύλειας θέσεως ὅτι «ἑορτάζουμε ὄχι μέ παλαιά ζύμη, ἀλλά μέ ἄζυμα εἰλικρινείας καί ἀληθείας», θεωρώντας ὡς παντελῶς λανθασμένη τήν ἑρμηνεία τῶν Λατίνων καί προβάλλοντας τή θέση ὅτι ἡ παύλεια προτροπή ἀναφέρεται στό θέμα τῆς «ἁμαρτίας» καί ὄχι τῆς Θ. Εὐχαριστίας[34].  Ἔτσι ἡ ἔννοια τοῦ (σύμφωνα μέ τήν ἑρμηνεία τοῦ Συμεῶν) μέ τή «δίωξη τῆς ζύμης τῆς ἁμαρτίας[35]. Ἀντιθέτως ἡ ἔννοια τῆς «ζύμης» παραπέμπει στήν «ἀφθαρσία», μέ τήν ὁποία «ὁμοιώθηκε ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν»[36]. Σύμφωνα μέ τό Ὑπόμνημα, «ὁ Σωτήρας εἶναι ἡ ἀληθινή καί καθαρότατη ζύμη», εἶναι «ὁ ἄρτος τῆς ζωῆς καί ὁ αἰώνιος Βασιλιάς», μέ τόν Ὁποῖο ἑνώνεται καί ἀφθαρτοποιεῖται ὁλόκληρη ἡ κτίση[37].

Ἡ παραπάνω συμβολική ἐρμηνεία τῆς ζύμης ὁδηγεῖ τόν Ἀγ. Συμεών στό θεολογικό συμπέρασμα περί τῆς βαθύτερης ἔννοιας της καί τοῦ ἐπιτρέπει νά διατυπώσει (πρός τόν ἀναγνώστη τοῦ Ὑπομνήματος) τήν ἀκόλουθη προτροπή: Ἔσο οὖν καί αὐτός ἐζυμωμένος ἐν τῷ Κυρίῳ καί τῆς ζύμης σπούδαζε εἶναι τῆς βασιλείας τῶν οὐρανῶν καί μή ἐκ τῶν ἀζύμων σπεῦδε μετέχειν τῶν νομικῶν[38].

Εἶναι προφανές ὅτι ὁ ἔνζυμος ἄρτος διαφοροποιεῖ τή Θ. Εὐχαριστία ἀπό κάθε ἀντίστοιχη ἑβραϊκή πρακτική[39], προβάλλοντας μάλιστα τόν Κύριο ὡς τόν ἀληθινό Ἀρχιερέα καί Μελχισεδέκ», ὁ Ὁποῖος «προσφέρει θυσία ὄχι μέ ἄζυμο ἄρτο»[40]. Ἡ παύλεια φράση Τά ἀρχαῖα παρῆλθε, ἰδού γέγονε τά πάντα καινά[41], ἀποτελεῖ γιά τόν Ἁγ. Συμεών τόν ἄξονα γύρω ἀπό τόν ὁποῖο δομεῖται ἡ θεολογική θέση ὅτι «ἀντί τῶν ἀζύμων, στή Θ. Εὐχαριστία κυριαρχεῖ ὁ ἔνζυμος ἄρτος τῆς Βασιλείας τοῦ Χριστοῦ»[42].

Ἡ θεολογική θεμελίωση τοῦ Ἁγ.  Συμεών περί τῆς χρήσεως ἐνζύμου ἄρτου στή Θ. Εὐχαριστία ἰσχυροποιεῖται μέ τήν ἀναφορά του στό Μυστικό Δεῖπνο. Ἐπίσημαίνει, δηλαδή, ὅτι ὁ Κύριος «ἱερούργησε» ὄχι κατά τήν «ἡμέρα τῶν ἀζύμων», ἀλλά «πρίν ἀπό αὐτήν», ἐπικαλούμενος καί τήν μαρτυρία τῶν Εὐαγγελίων ὅτι ὁ Μυστικός Δεῖπνος ἐπιτελέστηκε «πρίν ἀπό τήν ἑορτή» (ἐννοεῖτε «τοῦ ἑβραϊκοῦ Πάσχα»)[43]. Τό Ὑπόμνημα τονίζει ὅτι ὁ Κύριος εἶχε «ποιήσει» (κατά τό παρελθόν) «τό νομικό Πάσχα». Κατά δέ τό Μυστικό Δεῖπνο «παρέδωκε τό δικό Του Πάσχα»[44]. Τήν ὑπέρβαση αὐτή τοῦ «νομικοῦ Πάσχα» κατά τό Μυστικό Δεῖπνο (ὑπέρβαση, ἡ ὁποία συνεπαγόταν τή χρήση ἔνζυμου ἄρτου) ὁ Ἁγ. Συμεών θεωρεῖ ὡς ἐντεταγμένη στά πλαίσια τῆς «ἀπελευθερώσεως ἐν Χριστῶ» ἀπό τά «δεσμά τοῦ παλαιοῦ νόμου» καί τῶν ἐγκαινίων τῆς Κ.Δ. διά τοῦ «αἷματος τοῦ Κυρίου»[45]. Ἐπί τῶν παραπάνω θεολογικῶν θεμελιώσεων ὁ Ἁγ. Συμεών ἑδράζει τήν ἀνακεφαλαίωση τῆς θέσεώς του περί τῆς χρήσεως ἔνζυμου ἄρτου ἀπό τόν Κύριο κατά τόν Μυστικό Δεῖπνο: Ἔνζυμον τέλειον ἄρτον ἱερούργησεν ὁ Σωτήρ εἰς τό Πάσχα ὅ ἐπεθύμησεν[46].

Ἡ πλάνη τῶν Ἀρμενίων περί τῆς χρησιμοποιήσεως τοῦ οἴνου κατά τή Θ. Εὐχαριστία

Περί τοῦ ἐν λόγῳ θέματος, ὁ Ἁγ.  Συμεών ὑπενθυμίζει κατ’ ἀρχάς τήν εὐαγγελική μαρτυρία ὅτι ἀπό τήν πλευρά τοῦ Κυρίου «ἐξῆλθε αἷμα καί ὕδωρ», προσθέτοντας ὅτι «αὐτό πού ἔρευσε ἀπό τό κυριακό σῶμα ἀποκαλεῖται ὡς κοινωνία»[47]. Τό Ὑπόμνημα τονίζει τό συμβολικό χαρακτήρα τῶν δύο στοιχείων (αἷματος καί ὕδατος) καί καταφέρεται ἐναντίον τῆς αἱρέσεως τῶν Ὑδροπαραστατῶν, ἡ ὁποία ἀποδέχεται τή χρήση μόνο τοῦ ὕδατος κατά τή Θ. Εὐχαριστία, χαρακτηρίζοντας τή συγκεκριμένη αἵρεση ὡς «δυσσεβή» καί ὡς «ἀνατρεπτική τῆς παραδόσεως τῶν μυστηρίων»[48]. Ὁ Ἁγ. Συμεών ἐπισημαίνει ὅτι ἡ συγκεκριμένη αἵρεση ἀκολουθεῖ τή «δυσσέβεια τῶν ἐθνικῶν» ὅτι «ὁ οἶνος ὁδηγεῖ σέ μέθη», δυσσέβεια τήν ὁποία ἀποδίδει στήν ἐνέργεια «τοῦ πονηρότατου δαίμονος»[49].

Στόν ἀντίποδα τῶν Ὑδροπαραστατῶν, ὁ Ἁγ. Συμεών στρέφει τήν κριτική του ἐναντίον τῶν Ἀρμενίων, οἱ ὁποῖοι χρησιμοποιοῦν μόνο οἶνο κατά τή Θ. Λειτουργία καί τούς ὁποίους ἀποκαλεῖ ὡς αἱρετικούς[50]. Ἡ πληροφορία τοῦ Ὑπομνήματος περί τῆς ἐν λόγῳ λειτουργικῆς πρακτικῆς τῶν Ἀρμενίων εἶναι ὅτι οἱ συγκεκριμένοι αἱρετικοί «στοχεύουν δῆθεν νά ἀνατρέψουν κάποια ἄλλη αἵρεση, ἀλλά οἱ ἴδιοι περιπίπτουν σέ χειρότερη αἵρεση»[51]. Ἀναλύοντας τίς θέσεις τῶν Ἀρμενίων, ὁ Ἁγ. Συμεών ἐπισημαίνει ὅτι οἱ θέσεις αὐτές δημιουργήθηκαν ἀπό ἀντίδραση στό Νεστοριανισμό, προσθέτοντας ὅμως ὅτι ὄχι μόνο δέν ἀντιμάχονται τήν αἵρεση, ἀλλά οἱ ἴδιοι «βαίνουν ἐναντίον τῶν θείων δογμάτων»[52].

Στήν κριτική του ἐναντίον τῶν Ὑδροπαραστατῶν, ὁ Ἁγ. Συμεών παραθέτει τή θέση τοῦ Ἰ. Χρυσοστόμου, ὁ ὁποῖος ὑπενθυμίζει τούς λόγους τοῦ Κυρίου περί «πόσεως ἐκ τῆς ἀμπέλου »[53], γεγονός τό ὁποῖο καταδεικνύει τή νομιμότητα χρήσεως τοῦ οἴνου κατά τή Θ. Εὐχαριστία, ἐφόσον «ἡ ἄμπελος γεννᾶ οἶνον καί οὐχ ὥδωρ»[54]. Ἡ θέση τοῦ Ὑπομνήματος εἶναι σαφής: «Ὅπως διδαχθήκαμε ὅτι ἀπό τήν πλευρά τοῦ Κυρίου ἔρρευσε αἷμα καί ὕδωρ»[55]. Παρομοίως, ὁ ἄρτος ἔνζυμος ἄνωθεν ἡμῖν παρεδόθη προσάγεσθαι[56].

Ἐπισης στήν «Διδασκαλία (ἤ Ἑρμηνεία) πρός τούς ἱερεῖς καί διακόνους» ἡ χρῆσις χημικῶν προϊόντων ἤ οἴνου ἀναμεμιγμένου μέ ξένα συστατικά ἤ ἀλλοιωμένου οἴνου πρέπει νά ἀπόκλείεται.  Στά ἀκόλουθα κεφάλαια συνοψίζει τήν σχετική διάταξη ὡς εξῆς:

Κεφάλαιο Ε΄: Περί τῆς ὕλης τοῦ μυστηρίου αὐτοῦ τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ.  Ἡ ὕλη τοῦ μυστηρίου τοῦ σώματος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, εἶναι ὁ ἄρτος, ὁ ἐκ καθαροῦ σίτου καί ἀλεύρου μέ τό φυσικόν ὕδωρ ἐζυμωμένος καί καλῶς ἕψημένος, ἔνζυμος, ἱκανῶς ἁλατισμένος, λαμπρός, καθαρός, γεῦσιν  ἰδιάζουσαν ἔχων καί εἰς τροφήν εὐπρόσδεκτος · διότι ὁ ἄζυμος ἄρτος, εἰ καί εἶναι ἐκ σίτου, ἐν τῃ ἁγία ἀνατολικῆ ὀρθοδόξῳ καί καθολικῇ Ἐκκλησία εἰς ὑποκείμενον, τουτέστιν εἰς ὕλην τοῦ σώματος τοῦ Χρστοῦ δέν δύναται νά γείνη, ὅθεν ἄς μή τολμήσῃ τίς νά λειτουργήσῃ μέ ἄζυμα · ἄλλος δέ ἄρτος , πλήν τοῦ σιτίνου καί ἐνζύμου, ἀπό παντός γεννήματος καί σπόρου εἰς ὕλην τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ δέν γίνεται · ὁ δέ τολμήσας ἱερεύς νά λειτουργήσῃ μέ ἄλλον ἄρτον ἄλλων σπόρων ἤ μέ γάλα καί βούτυρον καί αὐγά ἀλειμμένον, ἤ εὐρωντιῶντα καί ἡμιεψημένον ἤ κεκαυμένον ἤ σκληρόν καί ξηρόν πολύ ἤ διεφθαρμένον σφόδρα, βαρέως ἁμαρτάνει καί καθαιρεῖται.

Κεφάλαιο Στ΄: Περί τῆς ὕλης τοῦ αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Ἡ ὕλη τοῦ αἵματος τοῦ Χριστοῦ εἶναι ὁ οἶνος, ὁ ἀπό τοῦ καρποῦ τῆς ἀμπέλου γινόμενος, ὅς τις πρέπει νά εἶναι καλός, εὐώδης καί δεκτός εἰς πόσιν καί καθαρός, νά μή ἧναι ἀναμεμιγμένος μέ ἄλλα ποτά ἐκτός τῶν ἀπό σταφυλῆς. Εἰς τήν προσκομιδήν δέ νά ἐγχέῃ ὀλίγον ὕδωρ εἰς τόν οἶνον καί μετά τόν ἁγιασμόν τῶν μυστηρίων ζέον ὕδωρ κατά τήν διάταξιν. Οἱ δέ ἀπό διαφόρων ὀσπρίων καί ὀπωρικῶν γινόμενοι ζωμοί δεν γίνονται οἶνος μήτε εἶναι, καί φυλάττου, ἄν δέ τίς τολμήσῃ πλήν τοῦ τῆς ἀμπέλου οἶνου μεταχειρισθῆ ἄλλου εἴδους ἤ ζωμόν ἤ μέ ὀξίνην οἶνον, ἤ ἀναμεμιγμένον μέ ἄλλα εἴδη, ἀμαρτάνει θανασίμως καί καθαιρεῖται. Ὅταν δέ εἰς τήν προσκομιδήν ὁ ἱερεύς λέγων τούς λόγους τούτους «εὐθέως ἐξῆλθεν αἶμα καί ὕδωρ» δέν βάλῃ εἰς τό ποτήριον ὀλίγον ὕδωρ καί μετά τόν ἁγιασμόν τῶν θείων μυστηρίων, ὅταν ἐμβάλλῃ εἰς τό ποτήριον τό μέρος τοῦ θείου Μαργαρίτου, δέν βάλῃ ζέον ὕδωρ ἤ ἀντί θερμοῦ, ψυχρόν ὕδωρ, ἁμαρτάνει θανασίμως, ὡς παραβάτης τῆς ἐκκλησιαστικῆς παραδόσεως, ὅθεν ἔχει χρέος εἰς τήν προσκομιδήν καί τήν τελείωσιν τῶν ἁγίων νά ἐγχέῃ ὕδωρ εἰς τό ποτήριον · νά προσέχῃ νά μή βάλῃ πολύ ὕδωρ, ὥστε νά ἀλλάξῃ τήν ἰδιάζουσαν γεῦσιν τοῦ οἶνου εἰς ὕδωρ, ὅτι θανασίμως ἁμαρτάνει καί καθαιρεῖται τῆς ἱερωσύνης αὐτοῦ.

Καί στό κεφάλαιο Ζ΄: Περί συμβαινόντων τινῶν εἰς τήν θείαν λειτουργίαν, εἰς τήν ὕλην , εἰς τήν τελείωσιν καί εἰς τους λοιπούς λειτουργοῦντας. Εἰς τήν ὕλην τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ, ἤγουν εἰς τόν ἄρτον, δύνανται νά συμβῶσι ταῦτα· ἑάν ὁ ἱερουργῶν πρό τῆς εὐλογίας γνωρίσῃ τόν ἄρτον εἰς τήν τράπεζαν ἐπί τοῦ δίσκου εἰς ἁγιασμόν προτιθέμενον ὅτι εἶναι διεφθαρμένος ἤ ἐξ ἄλλης ὕλης ἤ εὐρωτιῶν ἤ ἄζυμος, εὐθέως νά τόν ἐκβάλῃ καί νά λάβῃ ἄλλον καλόν, καθαρόν σίτινον καί ἄς λέγῃ ἐπ’ αὐτόν ἡσύχως «εἰς ἀνάμνησιν τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ» καί τά λοιπά ὅλα τῆς προσκομιδῆς τά ἐπί τόν Μαργαρίτην καί ἄς λάβῃ συνήθως τόν Μαργαρίτην καί βάλλων ἐπί τόν ἅγιον Δίσκον ἄς θύσῃ καί ἄς κεντήσῃ, καί οὕτως ἐκεῖ, ὅπου ἔστη πρό τῆς εὐλογίας, ἄς ἀρχήσῃ καί ἄς ἁγιάσῃ καί ἄς τελειώσῃ τήν ἱερουργίαν κατά τό σύνηθες…  Προσέτι νά μη τολμήσῃ τις νά λειτουργήσῃ ποτέ μέ προσφοράν πολλά ξηράν καί πολυήμερον καί πρίν νά ἀρχήσῃ τήν προσκομιδήν λαμβάνων εἰς τάς χείρας αὐτοῦ τήν προσφοράν, ἄς τήν σκέπτηται καλά τί εἴδους εἶναι καί διά τό ἀσφαλές καί ἄπταιστον ἄς κόψῃ μίαν καί βλέπων αὐτήν καλήν ἐκ σιτίνου ἀλεύρου χωρίς τινος ἀμφιβολίας καί συγχύσεως μέ καθαράν καί εἰρηνικήν συνείδησιν ἄς ἱερουργᾖ.

Καφάλαιο 20

Ὁ ἄρτος τῆς Θ. Εὐχαριστίας:

Ἡ περί ἀζύμων ἔρις τοῦ 11ου αἰώνα

 Τό θέμα τῶν ἀζύμων πρίν τήν ἔριδα

Καθολική εἶναι ἡ διαπίστωση ὅτι «τά ἄζυμα τῆς δυτικῆς Ἐκκλησίας ἦσαν ἄγνωστα κατά τήν πρώτην τοῦ Χριστοῦ χιετηρίδα»[57], ἐνῶ ἀκόμη καί ρωμαιοκαθολικοί συγγραφεῖς θεωροῦν ὅτι ἡ υἱοθέτησή τους ἀπό τή δυτική Ἐκκλησία ἄρχισε κατά τόν 8ο αἰ. ἤ καί ὅτι ἡ χρήση τοῦ ἐνζύμου ἄρτου ἴσχυε (γιά τήν Ἐκκλησία τῆς Δύσεως) παράλληλα μέ τήν τοῦ ἀζύμου. Ὁ Ο΄ Κανόνας τῶν ἁγίων Ἀποστόλων εἶναι κατηγοριματικός ἐναντίον τοῦ ἑβραϊκοῦ ἑορτασμοῦ τῶν ἀζύμων[58].

Α)  Ὁ Ἅγιος Ἐπιφάνιος καί Ἐβιωνίτες  

Ὁ Ἁγ. Ἐπιφάνιος Κύπρου κατηγορεῖ τοῦς Ἐβιωνίτες ὅτι τελοῦσιν (τή Θ. Εὐχαριστία) ἀπό ἐνιαυτόν εἰς ἐνιαυτόν δι’ ἀζύμων[59]. Εἶναι προφανές ὅτι ἡ τέλεση τῆς Θ. Εὐχαριστίας με ἄζυμο ἄρτο ἀποτελοῦσε πρακτική ἀντίθετη μέ τήν κρατοῦσα ὀρθόδοξη Ἐκκλησία.

Θά σχολιάσουμε μία μαρτυρία τοῦ Ἐπιφανίου Κύπρου, ἡ ὁποία θά μποροῦσε νά θεωρηθεῖ ὡς ἀποκαλυπτική τῆς χρήσεως ἀζύμου ἄρτου. Ἀναφερόμενος στόν ἄρτο τῆς Θ. Εὐχαριστίας, ὁ Ἁγ. Ἐπιφάνιος γράφει τά ἀκόλουθα: Καί ὁρῶμεν ὅτι οὐκ ἴσον ἐστίν οὐδέ ὅμοιον, οὐ τῇ ἐνσάρκῳ εἰκόνι, οὐ τῇ ἀοράτῷ θεότητι, οὐ τοῖς χαρακτῆρσι τῶν μελῶν. Τό μέν γάρ ἐστι στρογγυλοειδές καί ἀναίσθητον ὡς πρός τήν δύναμιν· καί ἠθέλησεν χάριτι εἰπεῖν· Τοῦτο μου ἐστί τόδε, καί οὐδείς ἀπιστεῖ τῷ λόγῳ· ὁ γάρ μή πιστεύων εἶναι αὐτόν ἀληθινόν, ὡς εἶπεν, ἐκπίπτει τῆς χάριτος καί τῆς σωτηρίας[60]. Οἱ ἐπιθετικοί προσδιορισμοί περί τοῦ ἄρτου ὅτι ἦταν «στρογγυλοειδής» καί «ἀναίσθητος» θά μποροῦσαν νά παρερμηνευτοῦν ὡς παραπέμποντες στόν ἄζυμο ἄρτο τῆς δυτικῆς ‘’Ἐκκλησίας’’[61]. Ἀμφότεροι ὅμως, οἱ προσδιορισμοί ἰσχύουν καί περί τοῦ ἐνζύμου ἄρτου, ὁ ὁποῖος ἔχει «στρογγυλοειδή» μορφή καί μπορεῖ νά θεωρηθεῖ ὡς «ἀναίσθητος» ὑπό τήν ἔννοια μιᾶς ἀντιθέσεως μεταξύ τοῦ ἄρτου τῆς Εὐχαριστίας καί τοῦ ζῶντος Κυρίου[62].

Β).  Ἄζυμα καί Ἀππολιναρισμός

 

Τά ἄζυμα συνέχονται μέ τήν αἵρεση τοῦ Ἀπολλιναρισμοῦ. Ὁ Ἀπολλινάριος δίδασκε ὅτι ὁ Κύριος προσέλαβε σάρκα χωρίς νοῦ καί ψυχή. Σύμφωνα μέ τή μαρτυρία τοῦ Μητροφάνους Κριτόπουλου περί τοῦ Ἀπολλιναρίου, ἐκεῖνος γάρ δογματίζων τόν Κύριον σάρκα ἄψυχον καί ἄνουν ἀνειληφέναι, καί τήν αἵρεσιν εἴτουν βλασφημίαν, ταύτην βεβαιῶν οὐ προσέφερε τῷ μυστηρίῳ ἄρτον, ἀλλ’ ἄζυμα, φάσκων· ὅ,τι ἡ ψυχή τῷ σώματι, τοῦτο ἡ ζύμη τῷ ἄρτῳ[63].

Ἡ   ζύμη, ἐπομένως, ποῦ καθιστᾶ τόν ἄρτο ἔνζυμο, ἐπέχει θέση τῆς ψυχῆς, ἡ ὁποία ἀναδεικνύει τό σῶμα ὡς ζωντανό καί ὄχι ὡς νεκρό[64].  Ὁ Θεόδωρος Ἀνδίδων ἐξέθεσε τίς ἀπόψεις του περί τῆς συνάφειας ἄζυμου ἄρτου καί Ἀπολλιναρισμοῦ. Εἶναι ἐπομένως, σαφές ὅτι ἡ ἐν λόγῳ συνάφεια εἶχε ἐπισημανθεῖ σέ μία ἐποχή λίγο μετά τήν ἔναρξη τῆς ἔριδος περί τῶν ἀζύμων.

Γ) Ἡ μαρτυρία τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου Νύσσης

Ὁ  Ἁγ.Γρηγόριος Νύσσης διατυπώνει ἐνδιαφέρουσα προσέγγιση τοῦ θέματος τῆς ἑνώσεως τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ μέ τό σῶμα ἐκείνων, οἰ ὁποῖοι μεταλαμβάνουν τό ἐν λόγῳ Σῶμα κατά τή Θ. Εὐχαριστία: Kαθάπερ γάρ μακρά ζύμη, καθώς φησίν ὁ ἀπόστολος, ὅλον τό φύραμα πρός ἑαὐτήν συνεξομοιοῖ, οὕτως καί τό θανατισθέν ὑπό τοῦ Θεοῦ σῶμα ἐν τῷ ἡμετέρῳ γενόμενον, ὅλον πρός ἑαυτό ματαποιεῖ καί μετατίθησιν. Ὡς γάρ τοῦ φθοροποιοῦ πρός τό ὑγιαῖνον ἀναμιχθέντος, ἅπαν τό ἀνακραθέν συνηχρείωται· οὕτως καί τό ἀθάνατον σῶμα ἐν τῷ ἀναλαβόντι αὐτό γενόμενον, πρός τήν ἑαυτοῦ φύσιν καί τό πᾶν μεταποίησεν[65].

Τό κέντρο τῆς παραπάνω θεολογικῆς θέσεως τοῦ Νύσσης εἶναι ὅτι κατά τή Θ. Εὐχαριστία οἱ πιστοί μεταλαμβάνουν τό «ἀθάνατον σῶμα» τοῦ Κυρίου, τό Ὁποῖο «ἀναμειγνύεται μέ τήν ἀνθρώπινη φύση». Ἡ ἀλήθεια αὐτή εἶναι κεφαλαιώδης γιά τή θεολογία περί ἐνζύμου ἄρτου, διότι προβάλλει τή δράση τῆς ζύμης ὡς συμβόλου τῆς ἑνότητας Θεοῦ καί ἀνθρώπου μέσα ἀπό τή Μετάληψη τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ. Ὅπως τονίζει ὁ Νύσσης, μή εἶναι δυνατόν ἐν ἀθανασίᾳ γενέσθαι τό ἡμέτερον σῶμα, εἰ μή διά τῆς πρός τό ἀθάνατον κοινωνίας ἐν μετουσίᾳ τῆς ἀφθαρσίας γενόμενον[66]. Γι’ αὐτό καί ὁ Χριστός, (συνεχίζει ὁ Νύσσης), μέσα ἀπό τή μετάληψη τοῦ Σώματος Του κατά τή Θ. Εὐχαριστία, τοῖς σώμασι τῶν πειστευκότων κατακιρνάμενος, ὡς ἄν τῇ πρός τό ἀθάνατον ἐνώσει, καί ἄνθρωπος τῆς ἀφθαρσίας μέτοχος γένοιτο[67].

Ἡ θεολογία τοῦ Γρηγορίου Νύσσης περί τῆς «ἀθανατήσεως» τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος μέσα ἀπό τή Μετάληψη τοῦ Σώματος τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ τή βάση τῆς πίστεως τῆς ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας ὅτι οἱ πιστοί μεταλαμβάνουν τό ἀναστημένο καί ἔνδοξο Σῶμα τοῦ Χριστοῦ·  ἐπομένως, αὐτό τό Σῶμα παραπέμπει μόνο στόν ἔνζυμο ἄρτο ἐφόσον ἡ ζύμη ὑποδηλώνει τή ζωή.

Δ) Ἰερός  Χρυσόστομος

Ἐνδιαφέρουσα εἶναι ἡ ἐπί τοῦ θέματος τοποθέτηση τοῦ Ἁγ.  Ἰωάννου Χρυσοστόμου. Ἀναφερόμενος στό γεγονός ὅτι ὁ Χριστός συνέφαγε μέ τούς μαθητές Του, ἐπισημαίνει τά ἀκόλουθα: Ἐπεί καί ὁ Χριστός διά τοῦτο μετ’ αὐτῶν τό πάσχα ἐποίησεν, οὐχ ἵνα ποιῶμεν ἡμεῖς μετ’ ἐκείνων, ἀλλ’ ἵνα τῇ σκιᾷ τήν ἀλήθειαν ἐπαγάγῃ. Καί γάρ … καί ἄζυμα ἔφαγε… Ἀλλ’ οὐδενί τούτων ἡμεῖς ὑποκείμεθα, ἀλλά βοᾶ Παῦλος λέγων…’’Ὥστε ἑορτάζωμεν μή ἐν ζύμῃ παλαιᾷ μηδέ ἐν ζύμῃ κακίας καί πονηρίας, ἀλλ’ ἀζύμοις εἰλικρινείας καί ἀληθείας’’. Ἡμῶν γάρ τά ἄζυμα οὐκ ἄλευρον πεφυραμένον, ἀλλ’ εἰλικρινής πολιτεία καί βίος ἐνάρετος[68].

Ὁ  Ἁγ. Ἰωάννης Χρυσόστομος δομεῖ τή θέση του ἐπί τοῦ Α΄ Κορ. 5, 8 γιά νά τονίσει ὅτι ἡ ἔννοια τοῦ «ἀζύμου» στή ζωή τῆς Ἐκκλησίας δέν ἀφορᾶ στή «ζύμη» κατά κυριολεξία, ἀλλά στή μεταφορική ἔννοια τῆς ζύμης: εἶναι ἡ «εἰλικρινής πολιτεία» καί ὁ «ἐνάρετος ζῆλος», ὑπό τήν ἔννοια ὅτι οἱ ἀρετές αὐτές προκαλοῦν πνευματική ζύμωση, ἡ ὁποία προάγει τήν πνευματικότητα τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας. Οἱ πιστοί, ἐπομένως, χρησιμοποιοῦν ἔνζυμο ἄρτο γιά νά σημάνουν ὅτι ἡ ζωή τους εἶναι (ἤ πρέπει νά εἶναι) μία διαρκής πνευματική ζύμωση, μιά πορεία πρός τήν ἀπόκτηση τῶν ἀρετῶν. Ἡ θέση αὐτή τοῦ ἱεροῦ Χρυσοστόμου ἑδράζεται ἐπί τῆς εὐρύτερης κριτικῆς του ἐναντίον τῶν «ἰουδαϊκῶν ἀζύμων», τά ὁποῖα θεωρεῖ ὡς «ἀκάθαρτα»[69].

Δι’ ὅλων αὐτῶν τῶν Πατερικῶν θέσεων καί ἀπόψεων ἀβίαστα ἐξάγεται τό συμπέρασμα ὅτι: Ἡ χρήση τῶν ὑλικῶν τῆς θείας Μυσταγωγίας πού μᾶς παραδώθηκαν ἀπό τόν Κύριο διαχρονικά,  ἐπενδήθηκαν ἀπό τους Ἁγίους Πατέρες μέ κανονικό κῦρος καί ὡς ἐκ τούτου ὁ περαιτέρω προβληματισμός περί ἀντικαταστάσεως τῶν ὑλικῶν τῆς θείας Λατρείας εἶναι ὄχι μόνο περιττός ἀλλά καί ἐπιζήμιος.

 

[1] Κλήμεντος Ἀλεξανδρέως, Στρωματεῖς, 1,19, PG 8, 812C- 813A.

[2] Εγκρατίτες ή Εγκρατευτές ή Εγκρατείς, ἦταν μιά ἀρχαία χριστιανική αἵρεση, τῆς ὁποίας οἱ ὁπαδοί ἀπεῖχαν ἀπό τό γάμο, τήν ἰδιοκτησία καί ὡρισμένων τροφῶν. Ἡ ἐγκράτεια θεωρούνταν ἀπό τούς χριστιανούς ὡς καρπός τοῦ Πνεύματος (Γαλάτ. ε΄23), ἀλλ΄ εἶχε τήν ἔννοια τῆς ἐν μέτρῶ ἀποφυγῆς ὡρισμένων ἀπολαύσεων· γι’ αὐτό κατατασσόταν  μαζί με τίς ἄλλες ἀρετές καί δέν ὡρίζωνταν ὡς ὁ ἀποκληστικός ρυθμιστικός κανόνας τοῦ βίου. Παρουσιάσθηκαν ὅμως καί κήρυκες  ὑποχρεωτικῆς  ἀποχῆς ἀπό τοῦ γάμου καί ὡρισμένων τροφῶν, ἐπικρινόμενοι ἤδη ἀπό τόν Παύλο. «Ἐν ὑστέροις καιροῖς ἀποστατήσονταί τινές τῆς πίστεως, προσέχοντες πνεύμασι πλάνης καί διδασκαλίαις δαιμόνων… κωλυόντων γαμεῖν, ἀπέχεσθαι βρωμάτων»(Α΄ Τιμ. δ’ 1-3). Ὡς κήρυκες τῆς ἐγκρατείας ἀπό τούς αἱρεσιάρχες διακρίθηκαν ὁ Μαρκίων, ὀ Σατουρνῖνος καί ὁ ἀκολουθήσας αὐτούς ἀπολογητής Τατιανός ὁ καί διαμορφωτῆς αὐτῆς. Πίστευαν στήν δυαρχία,  καί ἀναφέρει ὁ Ἐπιφάνιος: «Φάσκουσιν δέ καί οὗτοι ἀρχάς τινάς εἶναι, τήν τε τοῦ διαβόλου ἀντικειμένην πρός τά τοῦ Θεοῦ ποιήματα καί μή ὑποτασσομένην»(Πανάριον 47, 1). Ὁ Ἅγιος Ἐπιφάνιος δίνει καί περαιτέρω πληροφορίες  σχετικά μέ τούς κανονισμούς αὐτῶν. «Τόν δέ γάμον σαφῶς τοῦ διαβόλου ὁρίζονται. Ἔμψυχα δέ βδελύσσονται ἀπαγορεύοντες, οὐχ ἕνεκεν ἐγκρατείας οὔτε πολιτείας, ἀλλά κατά φόβον καί ἰνδαλμόν τοῦ μή καταδικασθῆναι ἀπό τῆς τῶν ἑμψύχων μεταλήψεως. Κέχρηνται δέ καί αὐτοί μυστηρίου δι’ ὕδατος· οἶνον δέ ὅλως οὐ μεταλαμβάνουσι, φάσκοντες εἶναι διαβολικόν». Σύμφωνα μέ αὐτά οἱ ἀπαγορεύσεις τους ἦταν σχετικές μέ τόν γάμο καί τις τροφές. Οἱ ορθόδοξοι ἀντέκρουσαν τήν διδασκαλία των περί ἀποφυγῆς τοῦ γάμου, ἐπικαλούμενοι τήν φυσιολογική κατασκευή τοῦ ἄρρενος καί τοῦ θήλεος, ἀλλά ἡ ἀντίρρησις δέν τούς εμπόδιζε αὐτούς νά ἐμμένουν εἰς τίς ἀπόψεις τους. Ἀλλ΄ ἐνῶ αὐτές ἦταν οἱ ἀρχές τους ὡς πρός τόν γάμο, ὁ Ἐπιφάνιος σημειώνει ὅτι διαρκῶς συναναστρέφονταν γυναίκες, «γυναιξί συνοδεύοντες καί συνδιαιτώμενοι»(47, 3), όπως ἐπρατταν καί οἱ Μασσαλιανοί. Ἡ τέλεση τῆς θείας εὐχαριστίας  δι’ ἄρτου καί ὕδατος- λόγῳ ἀπαγορεύσεως τοῦ οἴνου - ἔδωσε σέ αὐτούς καί τό ὄνομα «ὑδροπαραστάται». Ἄλλοι ἀπό τούς αὐστηρούς, ὅπως οἱ Μοντανιστές ἐτέλουν αὐτήν μέ τυρόν. Ὁ Ἐπιφάνιος γράφει ὅτι, ἐπί τῶν ἡμερῶν του, ὁπαδοί τῆς αἴρεσης αὐτῆς ὑπήρχαν σέ περιοχές τῆς Μικρᾶς Ἁσίας, τήν Πισιδία, τῆ Φρυγία , τήν Ἰσαυρία, τήν Κιλικία, τήν Γαλατία, τήν  Συρία, τήν Παμφυλία καί τή Ρώμη. Ὑπῆρχαν μεταξύ 2ου και 4ου αἰώνα μ.Χ.

[3] Κλήμεντος Ἀλεξανδρέως, Στρωματεῖς, 1, 1, PG 8,  692Β.  

[4] Κλήμεντος Ἀλεξανδρέως, Παιδαγωγός, 2, 2 PG 409Β- 412Α.

[5] Κλήμεντος Ἀλεξανδρέως. Τίς ὁ σωζόμενος πλούσιος, 23, PG 9, 628D.

[6] Στ.  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Πατρολογία, τόμ. Α΄, Ἀθήνα, Παρουσία, 19973, σ. 427.

[7] QUASTEN, J., Patrology (Vol. II: The Ante- Nicene Literature after Irenaeus), Utrecht- Antwerp, Spectrum, 1975, σ. 381. Τήν ἴδια Ἐπιστολή εἶχε ἀποκαλέσει ὁ P. BATIFFOL ὡς «τή μαρτυρία τήν πλέον ἀξιόλογη, τήν ὁποία ἔχει νά ἐπιδείξει ἡ χριστιανική γραμματεία τῶν πρώτων αἰώνων περί τῆς Θ. Εὐχαριστίας» (‘Etudes d’ histoire et de theogie positive. L’ Eucharistie, la presence reelle et la transsub – stantiation, Paris 19309, ss. 237- 238).

[8] Περί τῆς ἐντάξεως τῆς ἐν λόγῳ Ἐπιστολῆς στό ἔργο τοῦ Κυπριανοῦ, βλ. L. BAYARD, Saint Cyprien, Correspondance, t. I, II, Paris 1962.

[9] Admonitos autem nos scias ut in calice offerendo dominica tradition servetur neque aliud fiat a nobis quam quod pro nobis Dominus prior fecit, ut calix quid in commemoratione eius offectur mixtus vino offeratur (2,1, PL 4, 373Β) [«Ὀφείλουμε νά διατηρήσουμε τήν παράδοση καί νά μήν πράξουμε κάτι ἀντίθετο μέ αὐτό πού ὁ Κύριος ἔπραξε πρῶτος, προσφέροντας στό ποτήριο- εἰς ἀνάμνηση Του- κεκραμμένο οἶνο μέ ὕδωρ»]. 

[10] Βλ. σχετικῶς : R. JOHANNY, «Cyprien…», σ, 156. 

[11]Ἐπιστολή 63, 9 (2-3), PL 4, 376B[«Εἶναι γεγονός ὅτι τήν προηγούμενη ἡμέρα ἀπό τό Πάθος Του, ἀφοῦ ἔλαβε ποτήριο τό εὐλόγησε καί τό ἔδωσε στούς Μαθητές Του λέγοντας: ‘’Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες, τοῦτο γάρ ἐστιν τό αἷμα μου τῆς διαθήκης τό περί πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν. Λέγω δέ ὑμῖν, οὐ μή πίω ἀπ’ ἄρτι ἐκ τούτου τοῦ γενήματος τῆς ἀμπέλου ἕως τῆς ἡμέρας ἐκείνης ὅταν αὐτό πίνω μεθ’ ὑμῶν καινόν ἐν τῇ βασιλεία τοῦ Πατρός μου’’. Ἀπό τήν μαρτυρία αὐτή ἀντιλαμβανόμεθα ὅτι τό ποτήριο ποῦ ὁ Κύριος προσέφερε ἦταν κεκραμμένο καί ὅτι αὐτό ποῦ απεκάλεσε ὡς ‘’Σῶμα’’ Του ἦταν οἶνος. Ἐξ’ αὐτοῦ συμπεραίνουμε ὅτι τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ δέν προσφέρεται ἐάν ὁ οἶνος δέν ὑπάρχει ἐντός τοῦ ποτηρίου καί ὅτι ἡ Θυσία τοῦ Κυρίου δέν ἐπιτελεῖτε ὀρθῶς ἐάν ἡ προσφορά καί ἡ θυσία μας δέν ἀνταποκρίνονται στό Πάθος Του. Ἐξ’ ἄλλου, πῶς θά πιοῦμε τόν καινούργιο οἶνο, καρπό τῆς ἀμπέλου, ἀπό κοινοῦ μέ τόν Κύριο στή βασιλεία τοῦ Πατρός Του, ἐάν στή θυσία τοῦ Θεοῦ Πατέρα καί τοῦ Χριστοῦ δέν προσφέρουμε οἶνο καί δέν ἀναμιγνύουμε τό περιεχόμενο τοῦ Ποτηρίου σύμφωνα μέ τήν παράδοση τοῦ Κυρίου;»].

[12] Ἐπιστολή 63η,  10, 2[ «Ἐφόσον ἔχει διδαχθεῖ ἀπό τόν Κύριο καί ἔχει ἐπιβεβαιωθεῖ καί ἐπαναδιατυπωθεῖ ἀπό τόν ἀπόστολο (Παῦλο), νά ἀκολουθοῦμε (κάθε φορά πού μεταλαμβάνουμε ἀπό τοῦ Ποτηρίου εἰς ἀνάμνηση τοῦ Κυρίου) αὐτό πού ὁ Ἴδιος ὁ Κύριος ἔπραξε, διαπιστώνουμε ὅτι δέν εἴμαστε συνεπεῖς μέ την ἐντολή Του ἐάν δέν πράττουμε αὐτό πού ὁ Κύριος ἔπραξε, ἐάν δέν ἀκολουθοῦμε τή θεϊκή διδασκαλία χρησιμοποιώντας κεκραμμένο οἶνο»].

[13] Ἐπιστολή 63,13[«Στήν πραγματικότητα, ὅπως ὁ Χριστός θυσιάστηκε γιά ὅλους μας καί ἐσήκωσε τίς ἀμαρτίες μας, βλέπουμε ὅτι τό ὕδωρ εἰκονίζει τόν λαό, ὁ δέ οἶνος (εἰκονίζει) τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ. Ἐπομένως, ὅταν ἐντός τοῦ ποτηρίου τό ὕδωρ ἀναμειγνύεται μέ τόν οἶνο, εἶναι ὁ λαός πού ἀναμειγνύεται μέ τόν Χριστό καί τό πλῆθος τῶν πιστῶν πού συναντά καί ἐνώνεται με ἐκεῖνον πού πιστεύει. Αὐτό τό κράμμα,  αὐτή ἡ μεῖξις τοῦ οἴνου μέ τό ὕδωρ ἐντός τοῦ ποτηρίου τοῦ Κυρίου εἶναι δεσμός ἀδιάρρηκτος. Κατά τόν ἴδιο τρόπο ἡ Ἐκκλησία (δηλαδή ὁ λαός πού εὑρίσκεται ἐντός τῆς Ἐκκλησίας καί πού μέ πιστότητα καί σταθερότητα διασώζει τήν πίστη) οὐδέποτε θά μπορέσει νά χωριστεῖ ἀπό τόν Κύριο, ἀλλά θά παραμείνει ἐνωμένη μαζί του μέσα ἀπό μιά ἀγάπη πού μεταβάλλει τά δύο σέ ἕνα. Ἀλλά ὅταν καθαγιάζουμε τό ποτήριο τοῦ Κυρίου, δέν μποροῦμε νά προσφέρουμε μόνο τό ὕδωρ, ὅπως δέν μποροῦμε νά προσφέρουμε μόνο τόν οἶνο. Διότι, ὅταν προσφέρουμε μόνο τόν οἶνο, τό Αἷμα τοῦ Κυρίου εἶναι παρόν χωρίς ἐμᾶς. Ἀλλά καί ἐάν ὑπάρχει μόνο ὕδωρ, ὁ λαός (πρέπει νά θεωρεῖται) χωρίς τό Χριστό. Ἀντιθέτως, ὅταν τό ἔνα ἀναμειγνύεται μέ τό ἄλλο καί ἀναμειγνυόμενα, δημιουργοῦν μία ἐνότητα, τότε ἐπιτελεῖται τό πνευματικό καί ἐπουράνιο μυστήριο. Τό ποτήριο τοῦ Κυρίου δέν εἶναι, ἐπομένως, μόνο ὕδωρ ἤ μόνο οἶνος, χωρίς νά ὑπάρχει μεῖξις καί τῶν δύο, ὅπως τό Σῶμα τοῦ Κυρίου δέν μπορεῖ νά ἀποτελεῖται μόνον ἀπό ἀλεύρι ἤ μόνον ἀπό ὕδωρ, χωρίς τήν μείξη τῶν δύο καί χωρίς τήν ἐνότητά τους ὥστε νά δημιουργηθεῖ ὁ ἄρτος. Στό παράδειγμα αὐτό εἰκονίζεται ἐπίσης ἡ ἑνὀτητα τοῦ λαοῦ τοῦ Χριστοῦ: ὅπως συμβαίνει μέ τους ποικίλους συγκεντρωτικούς καρπούς (πού τοποθετοῦνται σέ καλούπι καί ἀναμειγνύονται), οἱ ὁποῖοι διαμορφώνουν ἕνα μόνο ἄρτο, παρομοίως στόν Χριστό (πού εἶναι ὁ ἆρτος τοῦ οὐρανοῦ) δέν ὑπάρχει- ἄς τό συνειδητοποιήσουμε- παρά μόνο ἕνα Σῶμα, μέ τό ὁποῖο ἡ δική μας ποικιλομορφία ἔχει ἑνωθεῖ καί ἀναμειχθεῖ»]. 

[14] Ἐπιστολή 63, 2, 1.

[15] Ἐπιστολή 63, 14,3.

[16] Ἐπιστολή 63, 17,1.

[17] Ἐπιστολή 63, 9,3.

[18] Γιά τόν Κυπριανό, ἡ ἔννοια τοῦ sacramentum σέ σχέση μέ τή Θ. Λειτουργία σημαίνει τήν ἀληθινή διάσταση τοῦ εὐχαριστιακοῦ μυστηρίου.

[19] De domenica oratione 18, PL 4, 531A [«Κατά τόν ἴδιο τρόπο πού λέγουμε τό ‘’Πάτερ ἡμῶν’’ διότι εἶναι Πατέρας αὐτῶν πού Τόν γνωρίζουν καί Τόν πιστεύουν , κατά παρόμοιο τρόπο λέγουμε ‘’τόν ἄρτον ἡμῶν’’, διότι ὁ Χριστός εἶναι ὁ ἄρτος ἐκείνων, οἱ ὁποῖοι- ὅπως κι ἐμεῖς- εἶναι ἑνωμένοι στό Σῶμα Του. Προσευχόμεθα νά μᾶς δοθεῖ ὁ ἄρτος αὐτός καθημερινῶς, λόγω τοῦ φόβου μήπως ἐμεῖς (πού

εὑρισκόμαστε στό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ καί λαμβάνουμε καθημερινῶς τήν Εὐχαριστία Του ὡς τροφή σωτηρίας) ὑποπέσουμε σέ κάποια βαρειά ἁμαρτία. (Στήν περίπτωση αὐτή), ὄντας ἐκδιωγμένοι ἀπό τήν εὐχαριστία καί ἔχοντας προγραφεῖ, θά μᾶς εἶχε ἀπαγορευθεῖ ἡ μετάληψη τοῦ οὐρανίου ἄρτου καί θά αἴμεθα ἀποκεκομμένοι ἀπό τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ. Ὁ Ἴδιος ὁ Κύριος διδάσκει αὐτά, ὅταν λέγει: ‘’Ἐγώ εἰμί ὁ ἄρτος ὁ ζῶν ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς• ἐάν τίς φάγῃ ἐκ τούτου  τοῦ ἄρτου ζήσει εἰς τόν αἰῶνα, καί ὁ ἄρτος δέ ὅν ἐγώ δώσω ἡ σάρξ μού ἐστιν ὑπέρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς’’. Λέγει ὅτι ἐκεῖνος πού θά φάγει τόν ἄρτο Του θά ζήσει αἱωνίως, γιά νά πιστοποιήσει ὅτι θά ζήσουν ἐκεῖνοι πού ἐβρίσκονται ἑνωμένοι στό Σῶμα Του καί πού- ἔχοντας τό δικαίωμα νά μεταλάβουν- λαμβάνουν τήν Εὐχαριστία. Ἔκτοτε, πρέπει μέ φόβο νά προσευχόμεθα, ἀναλογιζόμενοι τόν κίνδυνο μήπως κάποιος- πού δέν ἔχει δικαίωμα νά μεταλάβει- εὑρεθεῖ ἀποκεκομένος ἀπό τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ καί στερημένος ἀπό τή σωτηρία. Ὁ Ἴδιος τό ἐτόνισε ὅταν ἔλεγε: ‘’ἐάν μή φάγητε τήν σάρκα τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου καί πίητε αὐτοῦ τό αἷμα, οὐκ ἔχετε ζωήν ἐν ἑαυτοῖς’’. Αὐτή εἶναι ἡ αἰτία γιά τήν ὁποία ζητᾶμε νά μᾶς δοθεῖ καθημερινῶς ὁ ἄρτος μας (δηλαδή ὁ Χριστός), ὥστε νά παραμείνουμε ἐν Χριστῷ, ὥστε διά τοῦ ἁγιασμοῦ Του νά λάβουμε τή ζωή καί νά μήν ἀποκοποῦμε ἀπό τό Σῶμα Του»].

[20] Μυστήρια δέ δῆθεν τελοῦσι κατά μίμησιν τῶν ἁγίων ἐν τῇ Ἐκκλησία ἀπό ἐνιαυτοῦ εἰς ἐνιαυτόν διά ἀζύμων, καί τό ἄλλο μέρος τοῦ μυστηρίου δι’ ὕδατος μόνου (Κατά αἱρέσεων 30, 16, PG 41, 432Β).

[21] Κατά αἱρέσεων 42, 3, PG 41, 700Α (πρβλ. καί 852Β).

[22] Κατά αἱρέσεων 46, 2 PG 41, 840C (πρβλ. καί 852Β).

[23] Κατά αἱρέσεων 49, 2, PG 41, 881Β.

[24] Γιά τίς ἰουδαΐζουσες ρῖζες τῶν Ἐβιωνιτῶν, βλ. Β. Στεφανίδου, Ἐκκλησιαστική ἱστορία, Ἀθήνα, Ἀστήρ, 1970, σ. 37.    

[25] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 265Α.

[26] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 265Α-Β.

[27] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 265Β.Περί τοῦ θέματος τοῦ «ἅλατος» τό Ὑπόμνημα παραπέμπει στή φράση τοῦ Κυρίου πρός τούς Μαθητές Του (Ὑμεῖς ἐστέ τό ἅλας τῆς γῆς) γιά νά αἰτιολογήσει τή συνάφεια τοῦ «ἅλατος» μέ τή διδασκαλία.

[28] Στό ἴδιο. 

[29] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 265D.

[30] Στό ἴδιο.

[31] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 268Α.

[32] Στό ἴδιο. Στό σημεῖο αὐτό, ὁ Συμεών ἀναπτύσει τή σχετική ὀρθόδοξη διδασκαλία περί  τῆς «τελείας ἐνώσεως τῶν δύο φύσεων τοῦ Κυρίου», ἡ ὁποία (ἕνωση) διεφύλαξε τήν «τελειότητα» ἐκάστης φύσεως. Τό Ὑπόμνημα λαμβάνει τήν εὐκαιρία νά ἀναφερθεῖ στήν «ἀφθαρσία» τοῦ Κυρίου μετά τήν Ἀνάσταση, καθώς καί στά γεγονότα «τῆς ψηλαφήσεως» καί τῆς «εἰσόδου κεκλεισμένων τῶν θυρῶν» (Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 268A-B).  

[33] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 268B-C.

[34] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 268C-D.

[35] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 268D.

[36] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 269Α.

[37] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 269Β.

[38] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 269C.

[39] Ὁ Συμεών ἀποκαλεῖ τή χρήση ἀζύμων στήν Θ. Εὐχαριστία ὡς «μέθεξη καί συνεορτασμό μέ τούς Ἰουδαίους» (Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 269D).

[40] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 269C- D.

[41] Β΄ Κορ. 5, 17.

[42] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 269D.

[43] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 272Α.

[44] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 272B. Σύμφωνα μέ τό Συμεών, ὁ Κύριος «οὐ τό Ἰουδαϊκόν τότε μόνο ἐτέλεσεν Πάσχα, ἀλλά μάλιστα τό οἰκεῖον» (Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 272C).

[45] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 272D- 273A.

[46] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 273B.

[47] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 276A-B.

[48] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 276B.

[49] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 276C.

[50] Στό ἴδιο.

[51] Στό ἴδιο.

[52] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 276C-D.

[53] Πρόκειται περί τῆς φράσεως τοῦ Κυρίου « Οὐ μή πίω ἀπ’ ἄρτι ἐκ τοῦ γεννήματος τῆς ἀμπέλου» (Μτ. 26, 29). Πρβλ.  Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 276D.

[54] Στό ἴδιο.

[55] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 276D-277A. Ὁ Συμεών τονίζει ἰδιαιτέρως τήν ἔννοια τοῦ ὅρου «κεράσας» (στίς Θ. Λειτουργίες Μ. Βασιλείου, Ἰ. Χρυσοστόμου καί Ἰακώβου τοῦ ἀδελφοθέου), γιά νά θεμελιώσει τή θέση ὅτι ὁ Ἴδιος ὁ Κύριος ἀνέμειξε τόν οἶνο μέ τό ὕδωρ (Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 277Β).

[56] Περί τῆς Θ. Λειτουργίας, 277Α.        

[57] Πρβλ. Κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Ὁ χριστιανικός ναός καί τά τελούμενα ἐν αὐτῶ, Ἀλεξάνδρεια 1921, σ. 383• Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, «Ἄζυμα», ΘΗΕ, τόμ. Α΄, Ἀθῆναι 1962, στ. 487.

[58] Εἴ τις, Ἐπίσκοπος, ἤ Πρεσβύτερος, ἤ Διάκονος, ἤ ὅλως τοῦ καταλόγου τῶν κληρικῶν, νηστεύει μετά Ἰουδαίων, ἤ ἑορτάζει μετ’ αὐτῶν, ἤ δέχοιτο παρ’ αὐτῶν τά τῆς ἑορτῆς ξένια, ἤ ἄζυμα, ἤ τι τοῦτον, καθαιρείσθω, εἰ δέ λαϊκός ἀφοριζέσθω (Γ. ΡΑΛΛΗ-Α. ΠΟΤΛΗ, Σύνταγμα τῶν θείων καί ἱερῶν Κανόνων, τόμ. Β΄, Ἀθήνα 1852, σ. 90).

[59] Ἐπιφανίου Κύπρου, Κατά Αἱρέσεων, Α΄, ΙΙ, 15, PG 41, 432.

[60] Ἐπιφανίου Κύπρου, Ἀγκυρωτός, 57, PG 43, 117Α-Β.

[61] Με βάση τούς δύο συγκεκριμένους προσδιορισμούς, ὁ Δουράνδος ὑποστήριξε (τόν 17ο αἰ.) ὅτι ὁ Ἐπιφάνιος ἀναφέρεται στή χρήση ἀζύμου ἄρτου, ὁ ὁποῖος εἶχε στρογγυλή μορφή (ὅπως ἡ σημερινή ὄστια τῆς ρωμαιοκαθολικῆς ‘’Ἐκκλησίας’’) καί παρέπεμπε στό νεκρό σῶμα τοῦ Κυρίου («ἀναίσθητος» ἄρτος: ὁ ἄζυμος). Bλ. Durandus, De ritibus, II, 38, Paris 1632, σ. 640.

[62] Ἑρμηνεία ἀπό τόν Κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ, ὅπ.π., σ. 387.

[63] Μητροφάνους Κριτόπουλου, Ὁμολογία, ἐν Ἀθήναις 1952, σ. 534.

[64] Κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, ὅπ.π., σ. 387.

[65] Γρηγορίου Νύσσης, Λόγος Κατηχητικός, PG 45, 93Β-C. 

[66] Στό ἴδιο, 93C.

[67] Στό ἴδιο 97Β.

[68] Ἰωάννου Χρυσοστόμου, Λόγος κατά Ἰουδαίων, Γ΄, 3 PG 48, 866. 

[69] Ἰωάννου Χρυσοστόμου, Ὁμιλία εἰς τήν προδοσίαν τοῦ Ἰούδα, ε’, PG 49, 379. Πρβλ καί ὁμιλία εἰς τόν θεῖον καί Μυστικόν Δεῖπνον, δ΄, PG 49, 388.

                                                                Οι δέκα λεπροί

            Η περικοπή μας  υπάρχει μόνο στο Ευαγγέλιο του αγίου Λουκά και μας εκθέτει τα περί της θεραπείας δέκα λεπρών.

            Στην είσοδο ενός χωριού συναντά ο Ιησούς δέκα λεπρούς άνδρες οι οποίοι και σταμάτησαν μακριά από τον Κύριο.

            Έπρεπε να τηρήσουν τις από τις νομικές διατάξεις προβλεπόμενες εντολές για λεπρούς.

            Την εποχή εκείνη η λέπρα ήταν πολύ διαδεδομένη ώστε και ο Μωσαϊκός νόμος να αναφέρεται εκτενέστερα με διατάξεις σ΄ αυτή.

            Οι λεπροί ήταν λειτουργικά ακάθαρτοι και δεν τους επιτρέπετο η συμμετοχή τους στις θυσίες.

            Οι ραβίνοι τους θεωρούσαν σαν ζωντανούς νεκρούς και η θεραπεία τους ισοδυναμούσε με ανάσταση νεκρού.

            Κατά το Ταλμούδ ‘’ τέσσερεις είναι όμοιοι με τον νεκρό, ο φτωχός, ο λεπρός, ο τυφλός και ο άτεκνος ‘’.

            Η λέπρα θεωρείτο τιμωρία για τον εξαιρετικά αμαρτωλό άνθρωπο. Δεν έπρεπε να υπάρχουν λεπροί εντός της Αγίας Πόλεως.

           Επιτρέπετο η κατοικία τους σε μικρά χωριά και μάλιστα σε ιδιαίτερους χώρους μακριά από τα σπίτια του χωριού.

           Σε αυτή την επικρατούσα στάση απέναντι των λεπρών οφείλετε και η μακριά από τον Ιησού παραμονή των λεπρών.

           Όμως αυτοί φωνάζουν με όλη την δύναμη της βραχνής εξ αιτίας της αρρώστιας φωνής τους.

           Παρακαλούν για την θεραπεία τους. ‘’ Ιησού επιστάτα  ελέησε μας’’  που σημαίνει κατά την πίστη των λεπρών.

           Αναγνώριση του Μεσσιανικού αξιώματός του και της κυριαρχικής εξουσίας του.

           Τα θαύματα του Ιησού είναι παράθυρα από τα οποία έρχεται το φώς του νέου αιώνα.

           Από τα οποία σαν από ‘’ έσοπτρο ‘’- καθρέφτη μπορούμε να δούμε την κατάργηση της αρρώστιας, της φθοράς και του θανάτου στον κόσμο.

           Τις συνέπιες της αμαρτίας, της κατάστασης μακριά από τον Θεό στην οποία διάλεξε να ζει ο μεταπτωτικός άνθρωπος.  

           Ο Χριστός με την σάρκωσή του έφερε στο συμπαν την ανατροπή και την ανακαίνιση του.

           Η ασθένεια, η φθορά και ο θάνατος θα εκλείψουν. ‘’ιδού καινά ποιώ πάντα ‘’.

           Απόδειξη της ποιότητας του νέου αιώνα είναι και οι θαυματουργικές ιάσεις των διαφόρων ασθενειών που επιτελεί.

           Ο Δημιουργός ήλθε να αποκαταστήσει την δημιουργία του στην πραγματική της ποιότητα.

           Αυτή για την οποία την δημιούργησε και όχι της φθοράς και του θανάτου.

           Ο Ιησούς δεν ανταποκρίνεται παρά εμμέσως στο αίτημα των λεπρών βάζοντας σε δοκιμασία την γνησιότητα της πίστη τους.

          Τους στέλνει στους ιερείς οι οποίοι κατά το Λευιτικό ήταν οι αρμόδιοι να διαπιστώσουν την γιατρειά τους και να εκτελέσουν τους καθαρισμούς με θυσίες.

          Βέβαια οι λεπροί πριν ακόμη απομακρυνθούν έγιναν καλά,

‘’ εκκαθαρίσθησαν ‘’.

          Ως εδώ έχουμε σύμπνοια και των δέκα, φωνάζουν μαζί να τους ελεήσει ο Ιησούς αλλά και θεραπεύονται και οι δέκα.

          Ύστερα όμως τα πράγματα αλλάζουν, ο ένας από αυτούς και όχι και οι δέκα έρχεται να δοξάσει τον Θεό.

          Έτσι συμβαίνει και στη σωτηρία λίγοι είναι αυτοί ένας στους δέκα ένας στους εκατό, μόνο ο Θεός γνωρίζει που βρίσκουν την στενή πύλη και μπαίνουν.

          Ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα είναι ελεήμων, εύσπλαχνος, φιλάνθρωπος, οικτίρμων σε όλους. Βρέχει επί δικαίους και αδίκους.(Ματθ 5,45)

         Έτσι και στην περικοπή μας αν και γνώριζε ως Θεός τι θα γίνει μετά, ότι οι εννέα αν και θα θεραπευθούν δεν θα γυρίσουν.

          Θα κοιτάξουν τη ζωή τους και τον εαυτό τους, δεν θα θυμηθούν Αυτόν που τους ευεργέτησε.

          Δεν κάκιωσε μαζί τους, δεν προκαταλαμβάνεται, αλλά Η μόνη ΑΓΑΠΗ ευεργετεί όλους.

          Πάντα ο Θεός μετατρέπει τον πόνο σε σωτηρία εάν συνεργαστούμε μαζί του.

          Όλοι πάσχουμε, όλοι υποφέρουμε λίγο η πολύ σ΄ αυτό τον κόσμο. Όλοι έχουμε προβλήματα από αρρώστιες, από δυστυχία, από βάσανα.

          Το αποτέλεσμα της φθοράς είναι να πονά ο άνθρωπος, συγχρόνως όμως τα οικονομεί έτσι ο Θεός αυτά τα βάσανα να είναι αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν να συνέλθουμε.

          Δεν υπάρχουν τα βάσανα τυχαία, δεν είναι ο Θεός κακός, δεν κακιώνει με κανένα, δεν θέλει ποτέ να παιδεύονται οι άνθρωποι, τα παιδιά του, τα δημιουργήματά του.

         Η ζωή του πόνου, η ζωή των βασάνων, η ζωή της αμαρτίας μπορεί να μετατραπεί σε σωτηρία, σε αναθεώρηση των αξιών της ζωής, σε γνώση του Θεού Πατέρα.    

         Όμως πολύ άνθρωποι και όταν βασανίζονται σκέπτονται μόνο τον εαυτό τους.

         Αντί μέσα στον πόνο τους να βρουν τον Χριστό, να πάει η καρδιά τους, ο νούς τους στο Θεό, να ζητήσουν έλεος.

         Να τον αγκαλιάσουν, να τον αγαπήσουν, σκέπτονται μόνο τα προβλήματα τους, τα βάζουν με όλους και με τον Θεό.

         Δεν τον θεωρούν σύμμαχο αλλά νομίζουν ότι αυτός είναι η αιτία των κακών και της δυστυχίας τους.

         Να γνωρίζουμε ότι μέσα από κάθε κατάσταση μπορούμε να βρούμε τον Χριστό.

         Εκείνος γνωρίζει τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε και είναι έτοιμος να μας συναντήσει.

         Όμως ο άνθρωπος από την στιγμή που θεωρεί ότι είναι καλά και μπορεί να βαδίσει μόνος και αυτάρκης στην επίγεια ζωή του.

         Αποκτά ανθρωποκεντρική πίστη δεν ενδιαφέρεται για την ύπαρξη η όχι του Θεού, ξεχνά ότι η ζωή είναι δώρο του και γίνεται επιλήσμων.

         Αυτή ήταν και η συμπεριφορά του περιούσιου λαού που αποτελεί και παράδειγμα προς αποφυγή για τους χριστιανούς.

         Μόνο ο ‘’αλλογενής ‘’, ο Σαμαρείτης, επέστρεψε για να ευχαριστήσει τον Ιησού.

         Όπως και στην πρώτη εκκλησία οι μη Ιουδαίοι απετέλεσαν την πλειονότητα των χριστιανών.

         Ο Θεός δεν έχει καμία ανάγκη από την ευχαριστία μας και την δοξολογία μας.

         Το ‘’ εν παντί ευχαριστείτε ‘’( Α Θες ε18) είναι για το όφελος μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κάθε τι συμβαίνει για την σωτηρία μας.

         Ο Θεός και τον δίκαιο αγαπά και του αμαρτωλού δέχεται την μετάνοια.

        ‘’ η ράβδος σου και η βακτηρία σου αυτές με παρεκάλεσαν

( παρηγόρησαν )(ψαλμ 22,4).

         Οι ‘’τιμωρίες’’ δοκιμασίες του Θεού είναι τα όργανα, τα μέσα και οι τρόποι και έτσι πρέπει να τις βλέπουμε.

         Με τις οποίες ο Θεός τους μεν δίκαιους στηρίζει στην αρετή, τους δε αμαρτωλούς σε μετάνοια.

         Ο γιατρός όταν δει ότι είναι ανάγκη, καίει την πληγή , κόβει πολλές φορές το σάπιο μέλος του σώματος μας.

         Δίνει φάρμακα που σου πέφτουν τα μαλλιά, όμως εμείς τον βλέπουμε σαν σωτήρα, δεν διαμαρτυρόμαστε σε τίποτε, του προσφέρουμε δώρα και αμοιβές.

          Πόσα δώρα και ευχαριστίες πρέπει να δίνουμε σ΄ Εκείνον που μας δίνει όχι την πρόσκαιρο ανάπαυση αλλά την αιώνια ζωή.

          Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Κύριος δεν ομιλεί  στο ερώτημα του για την συμπεριφορά των λεπρών για ευχαριστία, αλλά για δοξολογία του Θεού.

          Η αληθινή ευχαριστία του ανθρώπου βρίσκεται στη δοξολογία του Κυρίου και στην εκτέλεση του θελήματος του που είναι και απόδειξη της αγάπης μας.

          Δεν υπάρχει ασφάλεια στον άνθρωπο εάν δεν δοξολογεί συνεχώς τον Θεό.

          Η πίστη δεν είναι στατική αλλά κατάσταση δυναμική, μια συνεχή πορεία προς την υπόσταση της.

         Η προσευχή δεν εξαντλείται με τα αιτήματα αλλά τελειώνει με την δοξολογία μας για τις δωρεές Του μας διδάσκουν οι Πατέρες.

         Το παράπονο που εκφράζει ο Κύριος για την συμπεριφορά των εννέα λεπρών δεν αποβλέπει Εκείνον.

         Αλλά για τους δυστυχισμένους αγνώμονες που μπορεί πολύ εύκολα να χάσουν την δωρεά εάν με αυτές τις πρακτικές ξαναπέσουν στα χέρια του Διαβόλου.

Ἀθανάσιος Κατσίκης

ἀρχιτέκτων

Ἡ θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας.

             Η περικοπή μας της θεραπείας της συγκύπτουσας γυναίκας σώζεται μόνον από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

            Ασφαλώς δεν είναι  ἡ μοναδική θαυματουργία του Ιησού που έγινε κατά την ημέρα του Σαββάτου σε Συναγωγή.

            Ὁ Ευαγγελιστής μας διηγείται άλλες δύο θεραπείες.

            Αυτού που είχε το δεξί του χέρι ξεραμένο και την θεραπεία του υδρωπικού στο σπίτι κάποιου άρχοντα Φαρισαίου.

            Κύριος βέβαια καθημερινά έκανε θαύματα χαρίζοντας υγεία σε δυστυχισμένους ανθρώπους.

            Έκανε ευεργεσίες   περισσότερες  από αυτές που αναφέρουν οι ευαγγελιστές γιατί όπως διαβάζουμε στις Πράξεις των Αποστόλων.

             ‘’ Πέρασε την ζωή του ευεργετώντας και θεραπεύοντας όλους όσους  καταδυναστεύονταν από τον διάβολο ‘’.

             Οι ευαγγελιστές υπογραμμίζουν τα θαύματα πού γίνονται ιδιαίτερα κατά το Σάββατο σε συναγωγές.

             Θέλουν να μεταφέρουν τις συζητήσεις πού έγιναν μεταξύ του Ιησού και των θρησκευτικών ηγετών μετά τις θαυματουργίες αυτές.

           Θέλουν να μας δείξουν την υποκρισία των Ιουδαίων.

           Που στο όνομα της τυπολατρίας παραβλέπουν  εντελώς την ουσία του Μωσαϊκού νόμου.

            Ὁ διάβολος τούς κρατούσε δεμένους και συγκύπτοντες.

            Ώστε να μην μπορούν να δουν την ουσία του νόμου πού ζωοποιεί.   

            Να βλέπουν μόνο το γράμμα και τον τύπο πού τραυματίζει πολλές φορές.

            Ἡ γυναίκα της περικοπής χαρακτηρίζεται ότι έχει πνεύμα ασθενείας.

             Δεν γίνεται καμία αναφορά περί αμαρτιών της, απεναντίας ονομάζεται θυγατέρα του Αβραάμ.

            Ένας χαρακτηρισμός πού ήταν πολύ τιμητικός για τούς Ιουδαίους.  

            Ἡ γυναίκα πρέπει να ήταν ευσεβής γιατί παρά την ασθένεια της πού ήταν παραμορφωτική τού σώματός της.

             Βρισκόταν συνεχώς στον τόπο της θρησκευτικής λατρείας χωρίς να  την προβάλει ως δικαιολογία  και να απουσιάζει.

             Η αρρώστια για την Εκκλησία συνδέετε στενά με την αμαρτία.

             ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ με την έννοια ότι κάθε αμαρτία τιμωρείται και με μια αρρώστια που ακολουθεί

              ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ότι η αμαρτία που βασίλευσε στο Σύμπαν μετά την πτώση του Αδάμ.

              Δημιούργησε μια νοσηρή κατάσταση με κατάληξη την φθορά, την αρρώστια και των θάνατο.

              Για τον λόγο αυτό ο ασθενής  θεωρείται από τον Κύριο αιχμάλωτος του Σατανά.

              Είτε πρόκειται για ψυχική ασθένεια όπως οι περιπτώσεις των δαιμονισμένων.

              Είτε για σωματική  αρρώστια όπως στην περίπτωση της γυναικός.

              Ο Δημιουργός θέλει το δημιούργημά του αθάνατο και θεό κατά χάρη.

              Επειδή η αθανασία δίνει στον άνθρωπο την ελευθερία, ενώ τα γνωρίσματα της φθοράς είναι το δεμένο και η ανημποριά.

              Ὁ Ιησούς στρέφεται προς την άρρωστη γυναίκα και της λέει.

              ‘’ Γυναίκα ἀπολέλυσαι της ασθενείας σου ‘’ .

              Πρέπει να προσεχθεί  ιδιαίτερα ὁ χρόνος του ρήματος

‘’ ἀπολέλυσαι ‘’ Έχεις ήδη ελευθερωθεί.

              Η παρουσία του  Χριστού ήδη έφερε την έναρξη της νέας ζωής.

              Σ΄ αυτή ἡ αρρώστια και ὁ θάνατος δεν έχουν πλέον θέση.

              Ο Χριστός νικά    κατά κράτος τον αίτιο των κακών τον Σατανά.

              Απελευθερώνει τον άνθρωπο από την τυραννική αιχμαλωσία του.

              Φορώντας την φύση μας ο Θεάνθρωπος κάνει την φθορά  πρόσκαιρη και τον θάνατο ύπνο.

             Έως της ημέρας πού θα  ακουστή το κάλεσμά Του και το οριστικό λύσιμο των δεσμών και των συνεπειών της φθοράς.

              Πρέπει να προσεχθεί το γεγονός ότι ἡ γυναίκα δεν απευθύνεται στον Ιησού και δεν τολμά να ζητήσει την θεραπεία της.

             Όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι άρρωστοι τούς οποίους ὁ Κύριος θεράπευε.  

            Δεν εκφράζει κάποιο παράπονο, αλλά ούτε και  ο Ιησούς την ρωτά  εάν πιστεύει.

            Ούτε μετά την  θεραπεία της προσθέτει ‘’ ἡ πίστη σου σέσωκέν σε’’.

            Ὁ Κύριος χωρίς διάλογο, ως Θεός παντογνώστης γνώριζε την πίστη και την ταπείνωση της.

            Άλλωστε χωρίς να την έχει προηγουμένως ρωτήσει, γνωρίζει ότι επί δεκαοκτώ χρόνια ήταν ασθενής.

           Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα.

           Ακόμη και στη συναγωγή η παρουσία της επιτρεπόταν σε προκαθορισμένη θέση, απομακρυσμένη χωρίς δικαίωμα συμμετοχής σε συνομιλία με ραβίνο.

            Τοποθετεί τα χέρια του στην κεφαλή της γυναίκας σαν άνθρωπος αλλά σαν Θεός με μόνον τον λόγο του την θεραπεύει.

            Ὁ άνθρωπος κυρτωμένος από το βάρος των αμαρτιών και της αγνωσίας.

            Δεν υπήρχε περίπτωση να σηκωθεί όσα χρόνια και εάν περνούσαν και ἡ κατάστασή του θα χειροτέρευε έως θανάτου.

              Στην κατάλληλη χρονική στιγμή ὁ Θεός γίνεται άνθρωπος για να σηκώσει τον κυρτωμένο και να τον  ανορθώσει.

              Ὁ Σατανάς βέβαια  πού έφυγε από την γυναίκα πάει και δένει τον αρχισυνάγωγο.

              Ομιλεί  με  το στόμα του, επιτιμά τον όχλο, στην ουσία όμως  θέλει να επιτιμήσει  τον Ιησού.

              Τον κατακρίνει στηριζόμενος στις διατάξεις του νόμου.(Δευτ.5,13)

              Οι Ιουδαίοι έδιναν πολύ μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα στην τήρηση της αργίας του Σαββάτου.

              Τούτο σε απομίμηση του  Θεού, ο οποίος μετά τις έξη ημέρες της δημιουργικής εβδομάδος.

             ’’ κατέπαυσε την ημέρα την εβδόμη από πάντων των έργων αυτού΄ και ευλόγησε ὁ Θεός την ημέρα την εβδόμην και αγίασε αυτήν ‘’.

             Καθόρισαν δε στους παραβάτες την ποινή του θανάτου.

             Στο Ταλμούδ αναφέρεται ότι ὁ αγιασμός του Σαββάτου ισοδυναμεί με  την τήρηση όλων των άλλων εντολών μαζί.

             Καθιστά δε τον Ισραήλ σαν τον λαό της Διαθήκης από τους άλλους λαούς.

             Είναι πολύ χαρακτηριστικό το ότι ο Ιησούς αναφέρεται στην περικοπή ως Κύριος.

            Αυτή ἡ προσωνυμία στην Παλαιά Διαθήκη δίνονταν αυστηρά και μόνον στον Γιαχβέ.

            Επομένως ὁ Ιησούς είναι ο Γιαχβέ της Διαθήκης και συνεπώς και Κύριος του Σαββάτου.

            Σαν Κύριος του Νόμου δίνει και την ορθή ερμηνεία του.

            Χαρακτηριστικά ὁ ευαγγελιστής Μάρκος σε μία παρόμοια διήγηση θεραπείας κατά το Σάββατο.

            Μιλά για την ψυχική κατάσταση του Χριστού απέναντι στους Φαρισαίους λέγοντας.

            ‘’ και περιβλεψάμενος αὐτούς μέτ΄ ὁργῆς  συλλυπούμενος ἐπί τῃ πωρώση τῆς καρδιάς αὐτῶν,  λέγει τῶ ἀνθρώπω ἔκτεινον τήν χεῖρα σου’’.

            Είναι η λύπη που δοκιμάζει ὁ Κύριος και για το κατάντημα του Ιουδαϊσμού.

            Ὁ Ιησούς στη συνέχεια αναφέρετε στην γνωστή οικονομία πού δείχνουν οι Φαρισαίοι στην ερμηνεία του Νόμου.

            Αν και απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε εργασία κατά το Σάββατο.

            Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις εξαιρέσεων π.χ ἡ τροφή και το πότισμα των ζώων.

            Επίσης ἡ περίπτωση περιτομής εάν ἡ όγδοη ημέρα έπεφτε Σάββατο.

            Ὁ Ιησούς επισημαίνει την ασυνέπεια και την υποκρισία των Ιουδαίων.

             Ενώ μία θυγατέρα του Αβραάμ θεραπεύεται από την τυραννική ασθένεια της, αυτοί αγανακτούν για την ελευθερία της.

            Ενώ λύνουν το βόδι ή το ζωντανό τους για να το ποτίσουν και να το ταΐσουν σε ημέρα αργίας.

            Όταν λύνεται ένας άνθρωπος από τα δεσμά του σατανά αγανακτούν και προσβάλλεται το θρησκευτικό αίσθημα τους.

            Πάνω ακόμη και από τον Νόμο βρίσκεται ἡ αγάπη του αγαθού Θεού και η μέριμνα του.

            Για τον άνθρωπο το παιδί του και την απελευθέρωση του από το δέσιμο του σατανά.

            Το νέο νόημα συνοψίζει ὁ ευαγγελιστής Μάρκος.

            ‘’το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο  άνθρωπος γιά το Σάββατο’’

            Ὁ Κύριος δεν είναι δέσμιος μιας ψυχρής εντολής όπως την ερμήνευαν οι Ιουδαίοι.

            Η θαυματουργική δράση του Ιησού κατά το Σάββατο γίνεται ως πρόγευση της θαυματουργίας που θα γίνει με τον σαββατισμό του στον τάφο και την Ανάσταση.

            Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο μετά την θεραπεία του παραλυτικού το Σάββατο στη Βηθεσδά.

            Ο Ιησούς απαντά στις κατηγορίες των Ιουδαίων για την κατάλυση της αργίας ως εξής.

            ’’ ο πατέρας μου μέχρι τα τώρα εργάζεται και εγώ εργάζομαι ‘’.

            ‘’…….δεν μπορεί ο υιός να κάνει τίποτε από μόνος του εάν δεν βλέπει και τον πατέρα να το κάνει ‘’.

             ‘’Ότι κάνει εκείνος και ο υιός επίσης το κάνει ‘’.

Ενώ οι Ιουδαίοι σαββατίζουν σωματικός με την απραξία τους .

           Δηλαδή σύμφωνα με τον Κύριο δεν υπάρχει σαββατισμός του Θεού με την έννοια της δημιουργίας του.

           Ο Θεός μέχρι και τα τώρα εργάζεται δημιουργικά και θα εργάζεται συνεχώς.

           Αλλιώς το σύμπαν η δημιουργία του θα καταρρεύσει.

           Ο Θεός δεν είναι ο ωρολογοποιός όπως πιστεύουν οι παπικοί που κούρντισε το καλοφτιαγμένο δημιούργημά του και πάει να αναπαυτεί.

           Αλλά ο Δημιουργός που σύνεχώς και αδιάλυπτα δημιουργεί το παραμικρό.

           Ένα βακτήριο, ένα έντομο, το ζώο, το ηλιακό σύστημα, την συνεχόμενη διαστολή του σύμπαντος.

           Χρονικά η έκτη μέρα δεν τελείωσε ακόμη.

           Ενώ όμως η έκτη μέρα δεν τελείωσε ακόμη για μας που ζούμε στο χρόνο η εβδόμη μέρα ήλθε και τελείωσε

           Ἡ ημέρα εκείνη ήταν το Μέγα Σάββατο.

           Η εβδόμη ημέρα είναι η γέφυρα που συνδέει τον φθαρτό κόσμο, την έκτη ημέρα της γένεσης.

           Με τον άφθαρτο και αιώνιο κόσμο της ογδόης ημέρας που δεν έχει τέλος , με την αιώνια βασιλεία.

           Ἡ Εκκλησία ψάλλει στον εσπερινό του Μεγάλου Σαββάτου τα λόγια του Αγίου Νύσσης.

            ‘’ την σήμερον μυστικώς ὁ μέγας Μωυσῆς προδιετυποῦτο  λέγων καί εὐλόγησεν ὁ Θεός τήν ἡμέραν την ἑβδόμην, τούτο γάρ ἐστί το εὐλογημένο Σάββατο αὕτη ἐστίν ἡ της καταπαύσεως ημέρα εν ἦ κατέπαυσαν από πάντων ταῶν έργων αὐτοῦ, ὁ μονογενής Υιός του Θεοῦ, διά τῆς κατά τόν θάνατον οικονομίας, τῃ σαρκί σαββατίσας.’’

           Ο Χριστός στο σταυρό είπε ‘’ τετέλεσται ‘’ και κατοίκησε στο μνήμα.

          Ο σαββατισμός σήμαινε την κάθοδο στον Άδη, σήμαινε τον θάνατο του Χριστού.

          Αυτόν που έφερε την μεγάλη νίκη, το Μέγα Έλεος. Την εξαφάνιση του Άδη, τον τερματισμό της φθοράς και του θανάτου.

          Αυτό το ευλογημένο Σάββατο είναι που έφερε την κτίση ολόκληρη από την φθορά στην αφθαρσία.

          Και ‘’ διά της Αναστάσεως εδωρήσατω ημίν ζωήν την αιώνιον ‘’

          Την  σύγκρουση αυτή μεταξύ της αλήθειας και της τυπολατρίας την συναντάμε σε πολλά επίπεδα και χρειάζεται πολύ προσοχή.

           Ὁ Νόμος δεν είναι ανθρώπινη επινόηση αλλά είναι το θέλημα του Θεού.

           Για τον λόγο αυτόν έχει βάθος και δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε στην επιφάνεια του, κρύβει χάρη θέλει προσοχή.

           Εμάς τους παλαιοημερολογίτες μας κατηγορούν για τυπολάτρες και στυφνούς.

           Το κάνουν για να καλύψουν τις πομπές τους και την προσχώρηση στην αίρεση του οικουμενισμού που σαρώνει τον κόσμο.

           Δεν είσαι τυπολάτρης όταν επιμένεις στο δόγμα και τους όρους των Συνόδων της Εκκλησίας.

           Αυτούς που θέσπισαν οι Πατέρες με οδηγό τους το Πνεύμα το Άγιο πάντα για την προστασία των πιστών από τις αιρέσεις.

           Αυτές που την μάτωσαν και την πλήγωσαν πολλές φορές θανάσιμα.

           Τυπολάτρες είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τον νόμο για να συντρίψουν τον άνθρωπο.

           Όχι αυτοί που ομολογούν μαρτυρικά την αλήθεια για να προστατευθούν οι χριστιανοί.

           Από την απώλεια των αιρέσεων και των εχθρών της Εκκλησίας.

           Δεν είναι αυτοί που από αγάπη και με θυσία της κοινωνικής τους ζωής κρατούν το ορθό δόγμα.

           Αυτοί που στιγματίζουν την κακοδοξία και την αίρεση και φανερώνουν την σώζουσα αλήθεια.   

           Εμείς δεν καταστρέφουμε ψυχές ομολογώντας την ορθοδοξία.

           Αυτό το κάνουν όλοι όσοι πλανούν και καθησυχάζουν με τα ψέματα και τους βυζαντινισμούς τους χριστιανούς μέσα στην αίρεση.

          Κατηγορούν τους παλαιοημερολογίτες ως τυπολάτρες, ακραίους, μεσαίωνα και σκοταδισμό.

          Μωροί και τυφλοί !!! 

Ἀθανάσιος Κατσίκης

αρχιτέκτων

Η θεραπεία του τυφλού της Ιεριχούς του Βαρτιμαίου.

           Η θεραπεία τυφλών είναι από τα συνηθισμένα θαύματα του Χριστού όπως και η θεραπεία δαιμονιζόμενων.

           Εξ άλλου η προφητεία του Ησαία την οποία και ο ίδιος ο Χριστός απέδωσε στο πρόσωπο του.

           Έλεγε ότι ο Μεσσίας θα κηρύξει στους αιχμαλώτους άφεση και στους τυφλούς ανάβλεψη.(Ης61.1)

           Εκείνη την ημέρα ……..θα ανοιχτούν τα μάτια τυφλών. (29.18) Τότε θα ανοιχτούν οφθαλμοί τυφλοί. (35.5).

           Προφητείες που φανερώνουν ότι η δωρεά της οράσεως σε τυφλούς θα είναι από τα κατ’ εξοχή μεσσιανικά σημεία.

           Ξέρουμε δε και από τον Ματθαίο, όταν απεσταλμένοι μαθητές του Προδρόμου τον ρώτησαν εάν είναι ο αναμενόμενος η άλλον προσδοκούμε.

           Ο Χριστός αντί άλλου απάντησε. ‘’ πείτε στον Ιωάννη ότι βλέπεται, τυφλοί βλέπουν το φως τους και χωλοί περπατούν’’.

           O Ιησούς είναι στην Ιεριχώ, είμαστε λίγο πριν συναντήσει τον Ζακχαίο, σε λίγο θα πήγαινε στα Ιεροσόλυμα όπου θα παραδοθεί και θα σταυρωθεί.

          Υπάρχει πολύς κόσμος, ο Βαρτιμαίος κάθεται στην άκρη του δρόμου ζητώντας ελεημοσύνη.

          Αφουγκράζεται από την κοσμοσυρροή και τον θόρυβο και ζητά να μάθει τι συμβαίνει.

          Τον απαντούν ότι ‘’ περνά ο Ναζωραίος ’’.

          Φαίνεται ότι ο τυφλός γνώριζε για τον Ιησού και τα θαύματα που έκανε αλλά το κυριότερο ότι πίστευε πως αυτός είναι ο αναμενόμενος

‘’υιός του Δαυίδ ‘’.

           Επομένως αυτός μπορούσε να τον θεραπεύσει γι αυτό φωνάζει δυνατά.  ‘’ φώναξε και έκραξε πολλώ μάλλον’’.

           Όταν κάποιος έχει πόνο, έχει ανάγκη, όταν δεν έχει καμιά ελπίδα και περνά από μπροστά του η μόνη ελπίδα τότε κραυγάζει, φωνάζει με όλη του την δύναμη.

           Το κακό είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την τύφλωσή μας για να φωνάξουμε.

          Τόσα πολλά πράγματα του υλικού κόσμου ξεπηδούν μπροστά μας που αποσπούν την προσοχή μας , μας επιβάλλονται.

            Δεν είναι ανάγκη να τα προσέξουμε εκείνα μπαίνουν και στέκονται μπροστά μας.

           Μας κάνουν να μην βλέπουμε τα αόρατα για τα οποία είμαστε τυφλοί.

           Ο Θεός μας προσκαλεί διακριτικά με πολύ σεβασμό διότι πρέπει να  ζητήσουμε εμείς την συνάντησή του.

           Το Άγιο Πνεύμα σαν περιστέρι είναι κοντά μας διστακτικό δεν πρέπει να το τρομάξουμε, να το διώξουμε με τις κακές πρακτικές μας.

            ‘’ Μη λυπάται το Πνεύμα το Άγιο ‘’.

            Ο τυφλός φωνάζει δυνατά ‘’ Ιησού υιέ Δαυίδ ελεήσουν με’’. Ζητά ελεημοσύνη από Αυτόν που δεν έχει που την κεφαλή κλίνε.

           Ο τίτλος ‘’ υιέ Δαυίδ ‘’ σημαίνει Μεσσία. Να θυμηθούμε ότι ο προφήτης Νάθαν είχε προείπει στον Δαυίδ.

           Θα γεννηθεί από τους απογόνους του κατά σάρκα ο Μεσσίας, του οποίου η βασιλεία θα είναι αιώνιος (Β΄Βασλ 7,12).

          Ακόμη στους ψαλμούς (131,11) λέγεται ότι αυτό το υποσχέθηκε στον Δαυίδ ο Θεός με όρκο.

          Ο Ησαίας προφητεύει επίσης ότι ο αναμενόμενος υιός του Δαυίδ θα αναστήσει την Βασιλεία του πατρός του.

          Να σημειωθεί ότι στον Ευαγγελισμό ο Γαβριήλ πρόσθεσε ‘’ και δώσει σ΄ αυτόν Κύριος ο Θεός τον θρόνο Δαυίδ του πατρός του…………….και της βασιλείας αυτού ουκ έστε τέλος.

          Οι Ιουδαίοι όμως παχυλώς περίμεναν τον ‘’ υιό Δαυίδ ‘’ με στρατιωτική δύναμη που θα τους απελευθέρωνε από τους Ρωμαίους.

          Ο κόσμος προσπαθεί να τον φιμώσει να τον ανακόψει.

          Αυτό συμβαίνει πάντα, όταν αποφασίσεις να προχωρήσεις προς τον Θεό, να τρέξεις με δίψα στην Εκκλησία του, με πόθο στην πίστη του.

          Τότε θα εμποδιστής η από ανθρώπους η από τον Διάβολο η από τον κακό εαυτό μας.

          Ο Ιησούς όμως σταματά και ζητά να έρθει μπροστά του. Όταν ο τυφλός πλησιάζει τον ρωτά ‘’ τι θέλεις να σε κάνω ‘’.

         Κάθε θαύμα του Κυρίου αφ΄ ενός θέλει να δείξει την κατάσταση που θα επικρατεί στη βασιλεία του.

         Όπου δεν θα υπάρχει πόνος λύπη αρρώστια, προβλήματα υγείας και ατέλειες στο ανθρώπινο σώμα.

         Αφ’ ετέρου να δείξει την αιωνιότητα που υπάρχει και που ο ίδιος δημιούργησε για να την απολαύσουμε ως κληρονομιά.

          Να δω το φως μου απαντά ο τυφλός.

          Δεν ζητά κάτι μικρό, χρήματα η τροφή η σκεπάσματα, όπως ζητούσε από τους ανθρώπους επαιτώντας.

          Ούτε τον είπε ζήτησε από τον Θεό, προσευχήσου για μένα, παρακάλεσε τον, αλλά είπε ‘’ελέησε με’’.

          Που ομολογεί και πιστεύει ότι μπροστά του είναι ο Θεός.

          Άραγε ζητά ο κόσμος, ζητά το φως του όχι βέβαια το υλικό αλλά το φως του αοράτου κόσμου.

  

           Των πραγματικοτήτων που υπάρχει πέραν του ορατού, άραγε δέχεται την μαρτυρία εκείνων που είδαν και βίωσαν την αιώνια πραγματικότητα;;

          Πως όμως θα ζητήσουμε τον αόρατο κόσμο εάν δεν τον πιστεύουμε ότι υπάρχει η δεν θέλουμε να υπάρχει για να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας προς αυτό

           Μένουμε τυφλοί δηλαδή έξω από τον Βασιλεία του Θεού.

           Το φως ήλθε στον κόσμο και ο κόσμος τον απέρριψε. Λέει ο Άγιος Θεολόγος για τον Χριστό.

          Ο Χριστός βέβαια γνωρίζει τις επιθυμίες κάθε ανθρώπου, όμως θέλει να φανερώσει την πίστη του Βαρτιμαίου.

         Το θέμα δεν είναι να δείξει ο Κύριος την δύναμή του, το θέμα είναι τι γίνεται από την πλευρά των ανθρώπων.

         Για να περάσει η δύναμη που έχει ο Θεός στον άνθρωπο και να του δώσει αυτό που χρειάζεται απαιτείτε η πίστης.

         ‘’ Ανάβλεψε η πίστη σου σε έσωσε. ‘’

         Την ίδια στιγμή ο τυφλός είδε το φως. Η φωνή του Κυρίου αμέσως έγινε φως για τον τυφλό.

         Η φωνή του φωτός, ο λόγος του φωτοδότη υλοποιήθηκε. Είπε και γεννηθήκαν. Γεννηθήτω φως.

         Ο τυφλός μόλις αποκτά το φως του αμέσως ακολουθεί τον Ιησού δοξάζει τον Θεό όπως και όλος ο κόσμος των Ιουδαίων.

        Πρέπει να προσέξουμε αυτό το σημείο. Εμείς κατά κανόνα ζητάμε και μάλιστα πολλά πράγματα που είτε αναφέρονται στο σώμα μας αλλά και στην ψυχή μας.

        Επιστρατεύουμε αν θέλετε ακόμη και την πίστη σαν ένα εργαλείο.

        Για να γίνει όμως η πίστη ‘’ η πίστη σου σε έσωσε’’ πρέπει να δεχθούμε να  αναγνωρίσουμε, να πιστέψουμε στο Χριστό και την Εκκλησία του.

        Να τον ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ και όχι όπως κατά κανόνα γίνεται. 

       Παίρνει ο άνθρωπος ότι μπορεί από τον Θεό έστω με την προσευχή του και κάποια πίστη.

       Αλλά μετά φεύγει πάει να κάνει την ζωή του. Δεν ακολουθεί τον Χριστό.

       Σε όλη την τριετή παρουσία του ο Χριστός όχι μόνο δεν επέτρεπε να τον ακολουθούν οι ευεργετημένοι.

       Αλλά ακόμη τους απαγόρευε να διαφημίζουν τις θεραπείες του. Αυτό γιατί ήταν νωρίς, δεν ήταν ο χρόνος, δεν είχε έλθει η ώρα της θυσίας.

       Προς το τέλος της παρουσίας του αφήνει τους θεραπευμένους να τον ακολουθούν και να διαφημίζουν τα θαύματα του.

          ΌΛΑ ΑΥΤΑ είναι κλήσεις μαθητών.

         Ένα μήνα περίπου μετά την θεραπεία του Βαρτιμαίου και των άλλων τυφλών της Ιεριχούς ο Χριστός εμφανίζεται αναστημένος σε πεντακόσιους μαθητές.

          Που βρέθηκαν τόσοι ;;, την απάντηση την δίνει ο τελευταίος στίχος του Ευαγγελίου ‘’ ηκολούθει αυτόν ‘’.

Η παραβολή του άφρονος πλουσίου

          Η παραβολή του άφρονα πλουσίου είχε ως αφορμή το εξής περιστατικό.

          Κάποιος από τους ακροατές του Ιησού είχε κληρονομικές διαφορές με τον αδελφό του.

          Σε σχέση με την μοιρασιά της πατρικής τους περιουσίας.

         Αυτός ζητά την συμπαράσταση του Ιησού που όμως αρνείτεαι να επέμβει και λέει την παραβολή .

         Η αληθινή ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάτε από την αφθονία των υλικών αγαθών που έχει.

         Όσα αγαθά και εάν έχεις αυτά δεν εξασφαλίζουν την ζωή σου.

         Η ζωή έχει περιεχόμενο και αξία από αλλού και ποτέ από αυτά.

         Αποτελεί μεγάλη αφροσύνη να έχει κάποιος την ελπίδα του αποκλειστικά και μόνο στα αγαθά που έχει.

         Ούτε καλοζωία, ούτε μακροζωία του εξασφαλίζουν όπως πιστεύει.

         Μια βαριά και ανίατη ασθένεια η ακόμη ένας απροσδόκητος θάνατος μπορεί να βρεθεί μπροστά του και όλα χάνονται.

         Όπως μας δείχνει το παράδειγμα της παραβολής.

         Η λέξη πλούσιος η φτωχός δεν έχουν στην Καινή Διαθήκη μόνο κοινωνική χροιά αλλά και θρησκευτική.

         Στα πρώτα βιβλία της Γραφής αναφέρεται ότι ο πλούτος ήταν ευλογία του Θεού και αμοιβή για την ευσέβεια και τήρηση των εντολών.

         Νώε, Ιώβ, Αβραάμ, Ισαάκ κ.α

         Η ύπαρξη όμως πάρα πολλών αδίκων και κακόψυχων πλουσίων έγινε αφορμή.

         Αργότερα ο πλούτος να είναι συνώνυμος της αδικίας.

         Ο πλούσιος να είναι αυτός που έχει πεποίθηση στις δικές του δυνάμεις και στα πολλά αγαθά του.

         Όχι στο Θεό το μόνο αγαθό και χορηγό κάθε αγαθού.

         Γεννιέται το ερώτημα γιατί τόση ευφορία στα χωράφια ενός ανθρώπου που κανένα καλό δεν πρόκειται να κάνει;

         Για να φανεί περισσότερο η μακροθυμία του Θεού και η καλοσύνη του που φτάνει μέχρι αυτού του σημείου.

         Για τον πλούσιο της παραβολής, το μυαλό του συνεχώς και τυραννικώς ήταν απασχολημένο με μια σκέψη.

         Πώς να επιμεληθεί τα αυξημένα κέρδη του από την απρόσμενα μεγάλη σοδιά του.

         Αγωνιά  όπως και οι φτωχοί. Τι να κάνω λέει ο φτωχός για την

φτώχια του, τι να κάνω λέει ο πλούσιος για τα πλούτη του.

         Σε καμία στιγμή δεν τον περνά η σκέψη για ύπαρξη φτωχών συνανθρώπων του που πάσχουν και υποφέρουν.

         Μια σκέψη που θα ήταν και λύση του προβλήματος που τον απασχολούσε αφόρητα.

         Ακόμα η σκέψη του δεν έχει στον οπτικό του ορίζοντα τον Θεό.

         Ο πλούσιος ψάχνει την λύση του προβλήματός του μέσα σε ένα κύκλο που έχει κέντρο τον εαυτό του και την καλοζωία του.

       Ζούσε χωρίς την αίσθηση ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι δίπλα του.

        Θεωρεί όλα τα αγαθά δικά του ‘’ τους καρπούς μου ‘’, ενώ οι καρποί είναι δώρο του Θεού και νομίζει αφρώνως ότι είναι παντοτινά  ‘’ εις έτη πολλά ‘’.

         Υπόσχεται στον εαυτό του σχέδια μεγάλης διάρκειας ‘’ ψυχή μου αναπαύου, φάγε, πίνε ευφρένου ‘’, είναι άθεος και μισάνθρωπος.

         Σε αυτή την τρέλα του αυτοθαυμασμού και της αυτοθεώσεως ακούγεται η φωνή του Θεού τελείως ξαφνικά και αναπάντεχα.

         Η φωνή που διαγράφει τα σχέδιά του και φέρνει το τραγικό φάσμα του θανάτου μπροστά του.

         ‘’ άφρων αυτή την νύκτα απαιτούν την ψυχή σου ‘’ η λέξη ‘’ ψυχή ‘’ με την παλαιοδιαθηκική έννοια της ζωής

        Ακόμη με πικρή ειρωνεία ρωτά ‘’ αυτά που ετοίμασες για ποιόν θα μείνουν’’ ??

         Η φωνή του Θεού χαρακτήρισε τον πλούσιο ‘’ άφρων ‘’.

         Μήπως είναι αφροσύνη η συγκέντρωση υλικών αγαθών για την εξασφάλιση μιας άνετης ζωής για την οικογένεια;;

         ΌΧΙ διότι είναι λογική φρόνιμη φροντίδα ενός σοβαρά σκεπτόμενου ανθρώπου.

         Αυτό που καταδικάζει η παραβολή είναι η απολυτοποίηση των υλικών αγαθών.

         Η στήριξη κάθε ελπίδας και της ζωής ακόμη σ’ αυτά και όχι στον Θεό που τα δίνει.

         Η αγωνία και η μέριμνα για τα επίγεια αγαθά εκτός από το άγχος και τις λανθασμένες επιλογές που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

         Μαρτυρούν την απουσία εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Θεού.

         Ακόμη και ίσως το σπουδαιότερο απομακρύνουν την σκέψη και το ενδιαφέρον του ανθρώπου από την επερχόμενη κρίση.

         Αυτός είναι και ο λόγος που τα Ευαγγέλια ονομάζουν ‘’άφρωνες‘’ όσους δεν αγρυπνούν για να υποδεχθούν τον ερχόμενο Κύριο.

         Φρονίμους και συνετούς όσους έχουν συνεχώς και κατά νουν την ώρα της κρίσεως.

         Ο Θεός έβαλε όμως εκ κατασκευής στον άνθρωπο μια ροπή προς την ζωή, να ορμά, να κινείται να κατακτήσει την ζωή.

        Τον έκανε από το μηδέν, αλλά να έχει αίσθηση ότι είναι φτιαγμένος για να ζήσει, να θέλει να υπάρχει, να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του.

        Δεν έφτιαξε ο Χριστός τον άνθρωπο απλώς να ζεί, να τρώει, να πίνει και να κάνει δουλειές.

            Του έδωσε την αίσθηση και συναίσθηση ότι ενώ ήταν μηδέν, τώρα υπάρχει και θα υπάρχει αιώνια.

            Ακόμα να θέλει να υπάρχει αιώνια, να ψάχνεται, να θέλει τον εαυτό του

            Ο Χριστός έκανε τον άνθρωπο θησαυριστή, τον έδοσε την επιθυμία για ζωή, την όντος ζωή.

            Μας έδωσε τα μάτια για να τον βλέπουμε, τα αυτιά για να τον ακούμε γιατί δημιουργούμενοι αρχέτυπο μας ήταν ο Χριστός.

            Να προσέξουμε τα λόγια του Ιησού, δεν λέει ‘’ έτσι θα πάθει όποιος θησαυρίζει στον εαυτό του ‘’ και σταματάει τον λόγο του.

          Όμως συνεχίζει και κάνει την διάκριση ‘’ και μη εις Θεόν πλουτών ‘’ 

          Δεν αχρηστεύει, δεν αναιρεί τον άνθρωπο.

          Ναι να θησαυρίζεις, όμως εις Θεό.

         Να πλουτίζεις, όμως εις Θεόν.

          Να υπάρχεις, να το θέλεις και πολύ μάλιστα αλλά εν Θεό.

         Να χαίρεσαι, να ευφραίνεσαι ναι δύο φορές αλλά εν Θεό.

         ‘’ Αγάπα τον Θεό και κάνε ότι θέλεις ‘’ έλεγε ο Ιερός Αυγουστίνος.

         Αλήθεια να αγαπήσουμε τον Θεό, να πιστέψουμε στον Θεό ότι μας λέει την αλήθεια, ότι δεν θέλει να μας γελάσει.

         Παράδειγμα η Εύα και ο Αδάμ. Η παράβασή τους δεν ήταν απλά ότι πήραν ένα καρπό η έκαναν ένα κάτι.

         Η παράβασή γίνεται μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, αρχίζει και αμφιβάλλει για τον Θεό, να πονηρεύεται για τον Θεό.

         Ότι δεν είναι ειλικρινής και τότε στρέφετε στον εαυτό της ξεκόβει από τον Θεό, παύει να τον αγαπά, να κινείται προς αυτόν. Να τον θεωρεί Πατέρα και το Παν, γιατί τώρα το παν είναι ο εαυτός της.

          Προσοχή λοιπόν μπορούμε και πρέπει να θέλουμε να υπάρχουμε, να θέλουμε να ζήσουμε αιώνια.

         Να θέλουμε να μας αναγνωρίζουν επειδή ο Δημιουργός μας έκανε να υπάρχουμε ΑΛΛΑ ΕΝ ΘΕΩ.

         Τότε αλλάζουν όλα τα πράγματα, παίρνουν άλλη τροπή, άλλη θεώρηση του κόσμου.

         Τότε βλέπουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας κάνει κακό, όσο κακός και εάν είναι.

  

         Μπορεί να μας παιδεύουν, να μας τραυματίζουν με πράξεις και συμπεριφορές, αλλά έτσι αγιαζόμαστε περισσότερο.

         Το κακό το κάνουμε μόνον εμείς στον εαυτό μας όταν επιλέγουμε την χώρα μακριά του Πατέρα, χωρίς τον λυτρωτή, τον Ελευθερωτή, την Ανάσταση, το Φως. 

         Να νιώσουμε ότι παν για μας είναι ο Θεός, να κινούμαστε πάντα προς Αυτόν.

          Αν έτσι έχουν τα πράγματα να μην φοβόμαστε και θησαυρούς να θησαυρίζουμε.

          Διότι το πρώτο γνώρισμα του ανθρώπου του Θεού είναι ότι δεν κάνει ανοησίες, δεν είναι άφρων, είναι σώφρων, φρόνιμος, συνετός.

          Δεν είναι αιχμάλωτος του εαυτού του, έχει μέτρο, έχει δείκτη, ξέρει την αλήθεια και την αξία των πραγμάτων.

          Έχει γνώση, έχει τύπο και υπογραμμό του τον Χριστό.

          Ξέρει και θέλει την αιωνιότητα, λογαριάζει τα του κόσμου σκύβαλα.

         Γνωρίζει πως ότι τρώει είναι νεκρό, είναι πεθαμένα πράγματα.

         Το κρέας είναι από νεκρό ζώο, τα φρούτα, τα λαχανικά είναι κομμένα από τα φυτά, τις ρίζες, τα κλαδιά είναι νεκρά.

         Γενικά όλες οι τροφές του δεν είναι ζωντανές.

         Μπορούν επομένως αυτά να του δώσουν ζωή, τα πεθαμένα που τρώει ;;

         ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και όχι τα φυτά και τα δένδρα όπως νόμιζε ο Αδάμ.

        

                                                                              Ἀθανάσιος Κατσίκης

                                                                                   ἀρχιτέκτων

Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη

         Είπαν ότι εάν όλα τα Ευαγγέλια είχαν χαθεί και σώζονταν οι δύο παραβολές.

         Που αναφέρονται μόνον στο Ευαγγέλιο του Λουκά.

        --του καλού Σαμαρείτη και του ασώτου υιού --.

         Θα ήταν δυνατόν από τα δύο αυτά πολύεδρα διαμάντια.

         Να γινόταν φανερό ότι ὅ Θεός είναι Πατέρας και όχι άγνωστο , απρόσωπο και αδιάφορο Όν.

        Είναι η Αγάπη και όχι ο τιμωρός, η σωτηρία μας και όχι η καταδίκη μας.

         Ότι ὅ πατέρας αυτός από εκστατική αγάπη για εμάς έγινε άνθρωπος.

         Ήρθε να σώσει τα παιδιά του και να αποδώσει την τιμή πού τούς πρέπει, σαν αρχοντόπουλα, με την πρώτη στολή.

         Να σημειώσουμε ότι το Ευαγγέλιο του Λουκά, είναι το κατά Παύλο Ευαγγέλιο.

           Κατά την παραβολή ένας νομικός πού την εποχή εκείνη οι νομικοί είχαν την  βεβαιότητα της υπεροχής τους.

           Απέναντι στους φτωχούς και αγραμμάτους συμπατριώτες τους.

           Αυτός λοιπόν ὁ νομικός απευθύνει ερώτηση στον Κύριο

          ‘’ εκπειράζων αὐτόν καί λέγων ‘’.

            διδάσκαλε ‘’ τι ποιήσας ζωήν αἰώνιον κληρονομήσω ‘’;

            Ρωτά για την αιώνια ζωή, την ωραιότερη και σημαντικότερη αγωνία που μπορεί και πρέπει να έχει ο άνθρωπος.

            Ποιος όμως μπορεί να μας δόση την αιώνια ζωή;

            Ασφαλώς μόνο κάποιος που είναι ζωοδότης, που είναι ο ίδιος πηγή της ζωής και ζωής χορηγός.

            Αυτός είναι μόνο ένας και λέγετε  Οδός , λέγετε Αλήθεια και ἡ Ζωή.

            Αυτός δίνει την αιώνια ζωή δωρεάν, την δίνει από αγάπη προς τα παιδιά του όπως είναι η προ αιώνια βουλή του.

            Το μόνο πού θέλει είναι δύο πράγματα.

           Ἡ αναγνώριση της Πατρότητας του από τα παιδιά του με όλο τους το είναι.

          ‘’ Ἀγαπήσεις Κύριον τόν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καί ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καί ἐξ τῆς διανοίας σου’’.

        Και ἡ αγάπη των παιδιών του μεταξύ τους.

        ‘’ καί τόν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. ‘’

        Το ερώτημα αυτό τού νομικού είναι  επίκαιρο σε όλους τούς αιώνες.

        Ὁ άνθρωπος δεν εξαντλείται μόνο με την παρουσία του πάνω στη γη αλλά έχει συνέχεια.  Είναι γιος του Θεού.

        Ο Πατέρας και δημιουργός μας, όπως και κάθε δημιουργός είναι αδύνατο να δεχθούμε ότι θέλει και κάνει δημιουργήματα.

          Που πεθαίνουν, πού χάνονται, πού έχουν χρόνο λήξεως.

         Αλλιώς δεν θα ερχόταν στη γη για να σταυρωθεί.

         Θα μας άφηνε στην τύχη μας βλέποντας από ψηλά να σβήνουμε.

          Ὁ Χριστός όμως κατέβητε στη γη για να ανεβούμε  εμείς.

          Πτώχευσε για να πλουτίσουμε, μπήκε στο χωροχρόνο για να γίνουμε αιώνιοι .

          Αυτή την αιωνιότητα πρέπει με αγωνία να αναζητούμαι όχι όμως νομικά.

          Αγαπήσεις τον Θεό και τον πλησίον δεν σημαίνει απλά να κάνουμε καλές πράξεις.

          Πολλές φορές αυτές γίνονται επειδή μας φέρνουν τιμή, για το θεαθήναι.

          Για να ακουστούμε, να προβληθούμε όπως το βλέπουμε στους κοσμικούς.

          Αλλά πρέπει να ‘’ σπλαχνιστούμε ‘’ τον πλησίον.

          Να φέρουμε τον εαυτό μας στη θέση εκείνου.

          Όπως θα θέλαμε όταν υπάρχει δική μας ανάγκη κάποιος να μας λυπηθεί, να σταθεί, να μας παρηγορήσει, να μας βοηθήσει.

          Πολλές φορές όχι με υλική προσφορά, αλλά με τον καλό λόγο την παρηγοριά, την συζήτηση.

          Την υπομονή να ακούσουμε τον πόνο του, την αστοχία του, να δείξουμε την υποστήριξη μας στο πρόβλημα του.

          Ακόμη την προσευχή μας, το κερί μας, τρεις μετάνοιες, λίγη νηστεία για την ανάγκη του.

          Πράγματα που δεν κοστίζουν πολύ, αλλά είναι φορέας ελέους από τον Κύριο.

          Χαίρετε να βλέπει και να ακούει τα παιδιά του να ενδιαφέρονται για τα άλλα και να αγαπιούνται.   

          Ὁ Ιησούς παίρνει την ευκαιρία από το ερώτημα του νομικού και διδάσκει  την ωραιότατη  παραβολή Του.

          Ὁ νομικός νομίζει πώς θα τον παγιδεύσει, θα τον παρασύρει, να πει πράγματα που θα ήταν ενάντια στον νόμο. 

          Ὁ Ιησούς γνωρίζει την πονηρία του νομικού και τον υποχρεώνει να δώσει ὁ ίδιος την απάντηση που ζητά.

          Στη συνέχεια τον ελέγχει  ότι ενώ γνωρίζει την απάντηση δεν την εφαρμόζει αν και είναι η πρώτη υποχρέωση του νόμου.

          Ἡ απάντηση του νομικού είναι ἡ αναφορά σε δύο βασικές εντολές της Παλαιάς Διαθήκης.

           Αναφέρονται στην αγάπη του Θεού και του πλησίον.

           Το γνωστό σε όλους τους Εβραίους  ‘’ άκουε Ισραήλ’’ .

           Μια προσευχή πού απήγγειλε καθημερινά κάθε Ιουδαίος δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το απόγευμα.

           Ὁ νομικός προσβεβλημένος από την κατάληξη θέλει να δικαιωθεί

 για την υποβολή μιας τέτοιας κοινότατης ερώτησης.

           Την απάντηση της οποίας όλοι γνώριζαν αφού είναι το θέμα της καθημερινής τούς προσευχής.

           Έτσι υποβάλλει δεύτερη ερώτηση.

          ‘’ καί τίς ἐστί μού πλησίον’’;

           Την εποχή εκείνη υπήρχαν πολλές απόψεις στην Ιουδαία για το ποιος είναι ὁ πλησίον.

           Οι νομικοί θεωρούσαν ως πλησίον μόνο τους όμοιους τούς στην μόρφωση και την αρετή.

            Οι Φαρισαίοι δεν θεωρούσαν  πλησίον τον φτωχό και αγράμματο λαό, παρά μόνον τους ανθρώπους της τάξεώς τους.

            Οι Εσσαίοι θεωρούσαν αδελφούς και πλησίον μόνον αυτούς πού ήταν εντός της κοινότητός τους.

            Κήρυτταν όμως το μίσος εναντίον κάθε αλλού ανθρώπου όχι Εσσαίου.

           ‘’ Θέλει να δικαιώσει τον εαυτό του’’, μια παγίδα στην οποία σκαλώνουν και οι Χριστιανοί.

           Ο πεσμένος άνθρωπος σπεύδει και προσπαθεί να δικαιωθεί.

           Θυμηθείτε τον Αδάμ ‘’ η γυναίκα που μου έδωσες αυτή με εξαπάτησε ‘’

δηλαδή εσύ Θεέ μου, διότι εσύ μου την έδωσες.

           Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Πατέρας μας δεν μας προτρέπει σε πράγματα ανέφικτα, σε έργα που δεν μπορούν να γίνουν.

          Ότι μας ζητά είναι για την σωτηρία μας και μόνο.

          Εντούτοις προβάλλουμε πολλές φορές δικαιολογίες για την ανυπακοή μας θέλοντας να δικαιολογούμε τα λάθη μας.

          Αδέλφια μου ποτέ δικαιολογίες αλλά πάντα γενναίες αποδοχές των λαθών μας.   

          Κατά την διήγηση της παραβολής κάποιος ταξίδευε από την Ιερουσαλήμ προς την Ιεριχώ.

          Στο δρόμο έπεσε θύμα ληστών οι οποίοι αφού τον κακοποίησαν αλύπητα τον άφησαν μισοπεθαμένο.

          Κατά συγκυρία ένας Ιερέας διερχόμενος από τον ίδιο δρόμο τον είδε και τον προσπέρασε.

          Μετά από λίγο ένας Λευίτης πού περνούσε και αυτός από εκεί  ήλθε τον είδε και τον προσπέρασε και αυτός.

          Αν ο χτυπημένος ήταν κάποιος που ανήκε στις τάξεις των Ιερέων η των Λευιτών τότε θα έσπευδαν να βοηθήσουν δίχως δισταγμό τον όμοιό τους.

          Βέβαια γεννάται το ερώτημα γιατί ὁ Ιησούς παρουσιάζει τούς Ιερείς και τούς Λευίτες τόσο αδιάφορους και σχεδόν άσπλαχνους.

          Μάλιστα μπροστά σε ένα καταπληγωμένο και μισοπεθαμένο άνθρωπο.

           Από την διήγηση δεν  δίνεται κάποια εξήγηση.

          Μήπως φοβήθηκαν ενδεχομένως ότι μπορούσαν και αυτοί να πάθουν τα ίδια από τούς ελλοχεύοντες ληστές;

          Μήπως ἡ ερημιά  του χώρου δεν ήταν ὁ κατάλληλος τόπος για ένα θρησκευτικό ηγέτη των Εβραίων να ελεήσει.

            Αφού κανείς δεν θα έβλεπε την πράξη του για να τον θαυμάσει.

            Το τρίτο πρόσωπο πού έρχεται στη σκηνή της διήγησης δεν ήταν Ιουδαίος, άλλα ήταν Σαμαρείτης. 

            Φυσικά στο άκουσμα και μόνο  Σαμαρείτης οι ακροατές τού ως Εβραίοι θα είχαν αγανακτήσει.

            Γνωρίζουμε καλά ότι ‘’ δέν συγχρῶντε Ἰουδαῖοι Σαμαρεῖτες’’.

           Αυτός έρχεται στον μισοπεθαμένο και δυστυχισμένο άνθρωπο και μόλις τον βλέπει τον ‘’εὐσπλαχνίστηκε’’.

           Είναι ένα ρήμα πού χρησιμοποιούν οι Ευαγγελιστές για να περιγράψουν τα αισθήματα του Ιησού.

           Μπροστά σε ασθενείς τούς οποίους επρόκειτο στη συνέχεια να θεραπεύσει.

           Ὁ Σαμαρείτης περιποιείται τα τραύματα του ανθρώπου επί τόπου ‘’ἐπιχέων ἔλαιον καί οἶνον ‘’.

           ‘’επιχέων’’, δεν τσιγκουνεύεται το έλεος, δεν το λογαριάζει, είναι πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος.

           Το λάδι και το κρασί ήταν απαραίτητα εφόδια και φάρμακα κάθε οδοιπόρου.

           Σε περίπτωση τραυματισμού κατά την διάρκεια του ταξιδιού του.

           Το κάνει  αυτό χωρίς να λογαριάζει τον κίνδυνο πού διέτρεχε από τούς ληστές πού μπορεί να καραδοκούσαν κρυμμένοι.

           Βάζει τον πληγωμένο στο υποζύγιο του και τον μεταφέρει με πολλή προσοχή σε ένα πανδοχείο ενώ αυτός πεζοπορεί.

           Εκεί προσωπικά φροντίζει τον μισοπεθαμένο και την επόμενη μέρα δίνει χρήματα στον πανδοχέα.

           Με εντολή  να φροντίσει ότι το   περισσότερο χρειαστεί ὁ τραυματίας.

           Μετά ακολουθεί το ερώτημα του Ιησού προς τον νομικό.

           Ποιος από αυτούς τούς τρεις θεωρείς εσύ ότι έγινε πλησίον σε αυτόν πού έπεσε στους ληστές;

           Ὁ Κύριος αλλάζει το ερώτημα, ρωτά  ποιος από  τούς τρεις ενήργησε ως πλησίον.

          Ο νομικός ρωτούσε ποιος είναι ὁ πλησίον;

          Απάντηση στο ερώτημα του δεν πήρε, αναγκάστηκε όμως να ομολογήσει.

          Μετά από  την ερώτηση  του Ιησού, ότι ὁ πραγματικός πλησίον είναι

 ‘’ ὁ ποιήσας τό ἔλαιος μετ’ αὐτού ‘’,

         Αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομα Σαμαρείτης πού ήταν για τούς Ιουδαίους βδελικτό.

         Ο Ιησούς του κάνει και τις αποστομωτικές υποδείξεις που θέλουν πράξεις και όχι παχιά λόγια.

‘’ πορεύου καί σύ ποίει ὁμοίως’’    ,’’ τούτο ποίει καί ζήσει’’.

         Κάθε άνθρωπος μάλιστα όταν βρίσκεται σε ανάγκη είναι ο πλησίον μας.

         Δεν πρέπει να βάζουμε όρια σ΄ αυτό ούτε, την συγγένεια, την φυλή, το έθνος, η την θρησκεία αλλά τον πάσχοντα.

         Αρετές των πρώτων χριστιανών που θαύμαζαν οι εθνικοί και βαπτιζόταν.

         Ὁ πλησίον πάντα είναι το πρόσωπο πού φέρνει ο Θεός  μπροστά μας.

         Όχι ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα γενικά και αόριστα, διότι ἡ αγάπη σε συγκεκριμένο πρόσωπο έχει κόστος και θυσία .

         Δεν μπορεί να αγαπήσει κανείς τον πλησίον του αν δεν τον φωτήσει το Άγιο Πνεύμα, αν μέσα του δεν έχει την γεύση της θείας αγαθότητος.

         Ὅ Σαμαρείτης επιμελήθηκε αυτοπροσώπως τον δυστυχισμένο, δεν τον αναθέτει σε κάποιο φιλόπτωχο σωματείο.

          Ούτε σε μία οργανωμένη πρόνοια. Τον φροντίζει σαν πρόσωπο και συνάνθρωπο.

          Αυτό είχε συνέπεια, ότι καθυστέρησε μία ή δύο ημέρες το ταξίδι του.

          Ότι διαθέτει το δικό τού μεταφορικό μέσο για τον τραυματισμένο. 

          Ότι αυτός βαδίζει με τα πόδια αργά και προσεκτικά διότι γίνεται μεταφορά πολυτραυματία.

          Ακόμη στο πανδοχείο τον περιποιείται προσωπικά, τον αλλάζει, τον φροντίζει, τον καθαρίζει.

          Ἡ αγάπη πού του δείχνει είναι ισχυρότερη και του θανάτου.

          Ο Σαμαρείτης αψηφά με την αγάπη του και τον φόβου του θανάτου εξαιτίας του κινδύνου πού διατρέχει και ὁ ίδιος  από τούς ληστές.

          Αλλά και του θανάτου που μπορούσε να συμβεί στο δυστυχισμένο και μισοπεθαμένο άνθρωπο.

           Οι Πατέρες όμως δίνουν και την αλληγορική ερμηνεία της παραβολής.

           Ὁ άνθρωπος, ἡ ανθρώπινη φύση μετά την πτώση του Αδάμ κατέβαινε τα σκαλοπάτια της εμπάθειας και της κτηνώδους ζωής.

           Χωρίς Θεό στον οπτικό του ορίζοντα έγινε παιχνίδι στα χέρια των ληστών δαιμόνων.

           Το μίσος τους έγινε γνωστό με τον αφανισμό των 2.000 γουρουνιών που τα αφάνισε σε μια στιγμή.

           Στα χέρια τούς ὁ άνθρωπος κακοπάθησε φρικτά από τα θανατηφόρα κτυπήματα της αμαρτίας και έγινε όλος ένα τραύμα μια πληγή.

           Τον ξεγύμνωσαν από τα πάντα και θεωρώντας σίγουρο τον επερχόμενο θάνατό του τον άφησαν έρημο από βοήθεια και αρωγή.

           Μέσα στην δυστυχία του και την ανημποριά του ὁ άνθρωπος θα πέθαινε.

            Ὁ Κύριος έδωσε τον νόμο και τους προφήτες τον Ιερέα και τον Λευίτη.

            Μπορεί να ήθελαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο αλλά δεν είχανε  δύναμη σωτηρίας.

            Να προσέξουμε τις λέξεις του Ευαγγελίου.

            Το πέρασμα των δύο ιερωμένων ήταν ‘’ κατά συγκυρία ‘’ δηλαδή έτυχε.

           Ο Σαμαρείτης όμως ήλθε στοχευμένα ‘’ ήλθε κατ΄ αυτόν ‘’

           Ήλθε για εμάς, με σκοπό την σωτηρία μας, την γιατρειά μας, όχι τυχαία.

           Ήλθε να εκπληρώσει την προαιώνια βουλή του Πατρός, να κάνει τα πάντα καλά λίαν.

            Οι πληγές ήταν ανίατες και ανίκητες για την ανθρώπινη δύναμη.

            Ὁ Απόστολος το διευκρινίζει λέγοντας.

           ‘’ Τό αἵμα τῶν ταύρων καί τράγων δεν μποροῦσε νά συγχωρέσῃ ἁμαρτίες ‘’

            Ὁ σοφός Δημιουργός, ὁ Κύριος της δόξης  πού οι Ιουδαίοι  κοροϊδευτικά τον έλεγαν Σαμαρείτη.

          Ήλθε ὁ Ίδιος με στόχο εμάς, δεν έστειλε ούτε άγγελο ούτε αρχάγγελο για να σώσει τον μισοπεθαμένο.

           Ήλθε ὁ Ισχυρός και πήρε στα χέρια του την σωτηρία μας.

           Πήρε επάνω τού την φύση μας για να μην μπορεί πλέον ὁ εχθρός ὁ παμπόνηρος να την πειράξει.

           Με το πλούσιο λάδι της ευσπλαχνίας του και το γλυκό κρασί της συγχωρητικότητας που καίει τις αμαρτίες μας.

           Περιποιείται και ζωντανεύει τον άνθρωπο.

           Τον μεταφέρει με ασφάλεια στο πανδοχείο πού είναι ἡ Εκκλησία.

           Στα πανδοχεία πήγαιναν οι άνθρωποι με τα ζώα τους.

           Στην Εκκλησία έρχονται οι άνθρωποι με τα πάθη τους και εκεί θεραπεύονται και αποκτούν την υιοθεσία.

           Εκεί μεταλαμβάνουν το σώμα και το αίμα Του. Εκεί απολαμβάνουν την ευσπλαχνία και την αγάπη Του.

           Αυτός έπηξε την Εκκλησία, Αυτός επιμελείται προσωπικά  όλα τα τραύματά μας.

          Τα πήρε στο σώμα Του, τραυματίστηκε ὁ ίδιος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού.

           Παραμένει επί του σταυρού με ανοικτά τα χέρια του περιμένοντας κάθε πονεμένο, τραυματισμένο, δυστυχισμένο.

           Δίνει εντολή στον πανδοχέα, τους Αποστόλους, τους Ιερείς και διδασκάλους να επιμεληθούν τον τραυματία.

           Τους δίνει προς τούτο τα εφόδια τα δύο δηνάρια την Παλαιά και Καινή Διαθήκη επαγγελλόμενος την πολλαπλή μισθαποδοσία.

          ΠΡΟΣΟΧΗ

          ‘’ ἐν τῶ ἐπανέρχεσθέ με’’

          ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΗ.

                                                                              Ἀθανάσιος Κατσίκης

                                                                                   ἀρχιτέκτων

 

Η παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου

            Στην σημερινή παραβολή του πλούσιου και τού Λαζάρου και στο πρώτο μέρος της παρουσιάζεται η επίγεια πραγματικότητα.

            Με τη μορφή δύο προσώπων, ενός πλουσίου και ενός φτωχού.

            ΠΡΟΣΟΧΗ από την Π. Διαθήκη και την Ιουδαϊκή παράδοση μας είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται.

            Για τους ευσεβείς και τους ασεβείς οι όροι ‘’ πτωχοί ‘’ και ‘’ πλούσιοι ‘’ αντίστοιχα.

            Θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι ο Κύριος μιλάει εδώ περί του πλούτου και της φτώχιας.

            Δεν υπάρχει ταύτιση της κοινωνικής θέσης του ανθρώπου με την στάση του απέναντι στο Θεό.

            Ούτε αποτελεί απόδειξη της πνευματικής καταστάσεως του.

            Ο φτωχός – ευσεβής εν μέσω πείνας και αντιξοοτήτων, εν μέσω διωγμών και ασθενειών.

           Έχει στραμμένη πάντα την πίστη του στον Θεό από τον οποίο και μόνο περιμένει βοήθεια και στήριξη και ελπίδα.

           Ο Κύριος είναι η καταφυγή μας και το στερέωμα μας.

           Οι ασεβείς – πλούσιοι έχουν στήριγμά τους τα επίγεια αγαθά και τον εαυτό τους μόνο, στον Θεό γυρίζουν την πλάτη τους.

            Άλλωστε σε κάθε εποχή υπάρχουν και ευσεβείς πλούσιοι και ασεβείς πτωχοί.

            Ποιος ήταν πλουσιότερος από τον Ιώβ, όμως ὁ πλούτος πού είχε δεν τον αποξένωσε από την δικαιοσύνη ούτε τον εξόρισε από την αρετή.

            Ο Ισκαριώτης ὁ Ιούδας ήταν φτωχός, όμως δεν τον ωφέλησε καθόλου η φτώχια στη σωτηρία του.

           Αν και συναναστρέφετο  με τούς ένδεκα φτωχούς ψαράδες και μάλιστα με τον ίδιο τον Κύριο που πτώχευσε θεληματικά.

           Δεν οδηγήθηκε στη σωτηρία αλλά στην προδοσία.

           Το ίδιο και ὁ Αβραάμ λέγει ὁ άγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμάς.

          ΄΄ πλούσιος γάρ ἦν, ἀλλά διά την φιλοθεΐαν και την εὐσπλαχνίαν και την φιλοξενίαν οὐ μόνον ἐσώθη, ἀλλά και τόπος τῶν σωζομένων ἐγένετο΄΄.

            Πλούσιος δεν είναι αυτός που στηρίζει τη ζωή και τη σωτηρία τού στον εαυτό τού και στα υλικά αγαθά.

            Αλλά αυτός που έχει εναποθέσει όλη την ελπίδα και την εμπιστοσύνη τού στο Θεό.

           Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα και κτήματα αλλά αυτός πού έχει τον Χριστό πού  είναι το μόνο αγαθό και ο πολύτιμος μαργαρίτης.

           Ὁ Απόστολος Παύλος λέει στους Κορίνθιους για τούς χριστιανούς.

         ‘’ Είμαστε φτωχοί, αλλά πολλούς κάνουμε πλουσίους, κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν έχουμε αλλά τα πάντα κατέχουμε’’.

           Με τον Χριστό είσαι  πάμπλουτος επειδή έχεις την αιωνιότητα το ασύγκριτο αγαθό.

           Χωρίς τον Χριστό είσαι πάμπτωχος έστω και εάν έχεις όλο τον κόσμο.

           Τι ωφελήσετε άνθρωπος εάν χάσε την ψυχή του.

           Ὁ Θεός είναι η καταφυγή και το στήριγμα του ευσεβούς ανθρώπου  και όχι  ο πλούτος.

            Αυτός είναι που χορηγεί τη ζωή και τη σωτηρία.

           Ο πλούσιος είναι αυτός που δεν έχει σχέση με το Θεό, θεός είναι ο εαυτός του και το έχει του.

           Ταυτόχρονα δεν λαμβάνει υπ’όψιν την μετά θάνατον ζωή και ότι αυτά που έχει εδώ δεν θα τα έχει εκεί.

          Η πλειονότητα των ανθρώπων θέλουν σ’ αυτόν τον κόσμο να μην στερηθούν, να μην πονέσουν.

          Να μην στενοχωρηθούν, να μην τούς λείψει τίποτε, να τα έχουν όλα.

          Ὁ πτωχός ονομάζεται, αναφέρεται δηλαδή με το όνομα του, είναι το μοναδικό το οποίο υπάρχει στις παραβολές του Κυρίου.

         Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία  διότι η ονομασία δίνει υπόσταση στο πρόσωπο αλλιώς είσαι μάζα.

         Να θυμηθούμε τον Αδάμ πού δίνει ονόματα στα ζώα κατά παραγγελία του Θεού.

         Το όνομα του πτωχού είναι Λάζαρος, εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Ἐλαζάρ πού σημαίνει ΄΄ ὁ Θεός βοηθεί΄΄.

          Ἡ παρούσα ζωή τελειώνει και για τούς δύο.

          Ο Λάζαρος με την συνοδεία Αγγέλων πηγαίνει στους κόλπους του Αβραάμ.

          Η αποκατάσταση του Λαζάρου με την τιμητική θέση του δίπλα στον Αβραάμ και ο κολασμός του πλουσίου δεν αποτελεί θεοδικία.

          Με την περιγραφή αυτή ο Ιησούς θέλει να βοηθήσει τους ασεβείς – πλούσιους.

  Να μην πιστεύουν και θεωρούν ότι η εξασφάλιση τους γίνετε με την δική τους προσπάθεια. 

          Τα επίγεια αγαθά δεν αποδίδουν τον αναμενόμενο καρπό. Αυτός που προσπαθεί να στηρίξει τη ζωή του σ’ αυτά την χάνει οριστικά.

          Η ζωή και η σωτηρία δίδεται μόνο από τον Θεό σε όσους τον εμπιστεύονται και ζητούν την Βασιλεία του.

           Ο πλούσιους αποθανών, λέει, ο Κύριος ΄΄ἐτάφη΄΄.

          Με κανέναν καλύτερο τρόπο δε θα μπορούσε ο Χριστός να περιγράψει και μάλιστα μονολεκτικά.

          Την άδοξη κατάληξη του πλούσιου και κάθε πλουσίου πού δεν αφήνει καμία αγαθή ανάμνηση της ζωής του.

           Χωρίς την γνωριμία του Χριστού, χωρίς αγάπη με την παγωνιά της μοναξιάς

          Ὁ πλούσιος πηγαίνει  στον Άδη στην κατάσταση της οδύνης.

          Η σωτηρία του Λαζάρου και η καταδίκη του πλουσίου δεν σημαίνει ότι για να σωθεί κανείς πρέπει να είναι φτωχός.

           Η κάθε πλούσιος καταδικάζεται.

          Η Εκκλησία βλέπει τον πλούτο στο βάθος, βλέπει το πάθος της φιλαργυρίας.

           Αυτό πού μπορεί να το έχουν και πλούσιοι και φτωχοί.

           Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να απαλλαγή από το πάθος της φιλαργυρίας.

           Πάθος που είναι δυνατό να υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους  και το οποίο θεοποιεί το έχειν και τον πλούτο.

           Στη συνέχεια ο Κύριος μιλά με τρόπο ανθρωπομορφικό για να γίνει κατανοητή η παραβολή.

           ΠΡΟΣΟΧΗ !! Ο Ιησούς και αργότερα το Ευαγγέλιο του θα έχει ένα ειδωλολατρικό ακροατήριο.

           Αυτό πίστευε όπως πίστευε για την μετά θάνατο κατάσταση των ανθρώπων.

           Υπήρχε μία γλώσσα, ένας κώδικας συνεννόησης που έπρεπε να χρησιμοποιήσει και Εκείνος.

           Έπρεπε να γίνει κατανοητή η διδασκαλία του.

  Αργότερα το Πνεύμα το Άγιο θα οδηγούσε την Εκκλησία εις πάσαν την αλήθεια αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα.

           Ποια είναι η κατάσταση των ψυχών μετά τον θάνατο.

           Ο Άδης όπως γνωρίζουμε δεν είναι τόπος αλλά κατάσταση.

           Δεν υπάρχει τόπος κάτω από την Γη !!! 

           Δεν υπάρχει η κοίλη Γη των παγανιστών !!!

           Κάτω από την Γη υπάρχει το μάγμα η λάβα των ηφαιστείων και τίποτε άλλο.

          Δεν υπάρχει τόπος γήινος που να μπορεί να φυλακίσει πνεύματα.

          Ούτε σκυλιά ‘’ Κέρβερος ‘’ να τα εμποδίζουν να φύγουν από κάποιο χώρο και να αποδράσουν.

          Ο Άδης ήταν ψευτοθεός – δαίμονας – του δωδεκαθέου ήταν αδελφός του Δία.

          Αυτός πέφτοντας από το στόμιο μιας σπηλιάς κατρακυλούσε προς τα έγκατα  της Γης για εννέα ημέρες και εννέα νύκτες.

           Προσγειώθηκε εν τέλει σε ένα τόπο τον έκανε βασίλειο του που ονομάστηκε από τους αρχαίους Άδης από το όνομα του διαβόλου.

           Εκεί δεχόταν τις ψυχές των ανθρώπων.

           Τέτοια παραμύθια δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χριστιανός που να τα πιστεύει.

           Οι ψυχές δεν έχουν φύση ούτε περίγραμμα για να διακρίνονται από μακριά.

          Δεν έχουν μάτια για να βλέπουν η αυτιά για να ακούν, στόμα για να μιλούν και γλώσσα για να δροσιστούν.

          Τα όργανα των αισθήσεων είναι του σώματος.

          Οι ψυχές δεν έχουν αισθητήρια όργανα εκφράζονται με τα σώματα.

          Αυτός είναι ο λόγος που η κρίση γίνετε στον όλο άνθρωπο.

          Δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρεμβάζουν ἤ να κατοπτεύουν τα πέριξ.

          Να προκύπτουν εξ αυτών παράπονα ότι άλλοι περνούν καλά και άλλοι  βασανίζονται.

          Εξ άλλου πριν από την Ανάσταση του Κυρίου και ὁ Αδάμ και ὁ Αβραάμ και όλοι οι Πατριάρχες ήταν στον Άδη.

          Ὁ Παράδεισος δεν είχε οικήτορες ο πρώτος ήταν ὁ ληστής.

      Ο Κύριος όμως έπρεπε να εκφραστεί, να βοηθήσει έστω και χρησιμοποιώντας τα σχήματα του τότε κόσμου.

          Ο πλούσιος μέσα στην οδύνη του Άδη βλέπει τον Λάζαρο στον κόλπο του Αβραάμ σε αναψυχή,

          Ζητά από τον Πατριάρχη να στείλει τον Λάζαρο για να δροσίσει την γλώσσα του με το βρεγμένο του δάκτυλο.

         Φυσικά με την φράση του ότι βασανίζετε από φλόγα δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι κολασμένοι θα καίγονται από κάποιες φλόγες.

        Η φλόγα και η βάσανος για τους κολασμένους, η δροσιά και η χαρά της ζωής για τους δικαίους.

        Έχουν μία και μοναδική αιτία που θα υπάρχει στη Βασιλεία του Θεού την ΑΓΑΠΗ.

         Η φλόγα της αγάπης θα είναι δροσοβόλος και χάδι ζωής για τους πιστούς.

         Ταυτόχρονα πυρ άσβεστο κολαστικό για τους πονηρούς και αγνώμονες.

         Ο Αβραάμ του φανερώνει το αδύνατο της επίσκεψης του Λαζάρου στο χώρο του Άδη.

         Άνθρωπος της αγάπης δεν μπορεί να υπάρχει στο χώρου του μίσους.

         Τότε ο πλούσιος ζητά να γίνει ένα θαύμα, να αναστηθεί ο Λάζαρος, να πάει στο πατρικό του σπίτι.

        Εκεί να ενημερώσει  τα πέντε αδέλφια του για το τι συμβαίνει μετά θάνατον για να πειστούν και να αλλάξουν συμπεριφορά.

       ΄΄ ἵνα μη και αύτοί ἔλθωσιν εἰς τον τόπον τοῦτον τῆς βασάνου΄΄.           

 Ο Αβραάμ απορρίπτει το αίτημα.

          Αρνήται την τέλεση θαυμάτων και υπερβατικών σημείων για να οδηγηθούν οι ακροατές του στην πίστη.

          Ό Χριστός όμως τους έκανε το χατίρι και ανέστησε τον Λάζαρο τον φίλο του τον αδελφό της Μάρθας και της Μαρίας.

          Όταν όμως τον είδαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι και οι άρχοντες του κόσμου τούτου αντί να πιστέψουν και να δοξάσουν τον Θεό.

          Το τι έπραξαν μας το λέει άγιος Ἰωάννης ο  Ευαγγελιστής.

       ‘’ Ἐβουλεύσαντο ἵνα και τον Λάζαρον ἀποκτείνωσιν.΄΄

          Όταν ήταν επάνω στο σταυρό ο Ιησούς δέχθηκε την πρόκληση να κατέβει  από τον σταυρό και τότε να Τον προσκυνήσουν, να Τον δοξάσουν.

           Πίστης όμως πού στηρίζετε σε σημεία και θαυμαστά γεγονότα είναι πίστης πρόσκαιρος και χωρίς βάθος.

           Η πίστη στο Θεό που οδηγεί στη σωτηρία δεν στηρίζεται στην κατάπληξη και τον θαυμασμό που προξενούν τα υπερφυσικά γεγονότα.

          Τέτοια πίστη μοιάζει με των ειδωλολατρικών θρησκειών που προσπαθούν να καταπλήξουν με ψευτοθαύματα.

          Αυτά που έκανε ο διάβολος στους οπαδούς του.

          Η Εκκλησία δεν έχει σαν σκοπό και επιδίωξη να καταπλήξει και να παρασύρει με θαύματα τους πιστούς.

          Έχει ως όπλο τον λόγο του Θεού και την αποκάλυψη των προφητών, των Ευαγγελιστών και των πατέρων της.

            ΄΄Ἔχουσι Μωυσέα  και Προφήτας ἀκουσάτουσαν αὐτῶν’’ απαντά στον πλούσιο ο Αβραάμ.

          Υπάρχουν τα λόγια της Αγίας Γραφής, των Πατέρων, της Εκκλησίας εάν ο κόσμος δεν πιστεύει σ’ αυτά.

          Τότε με κανένα σημείο όσο τεράστιο και εάν είναι δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

          Ο Θεός μας έχει φανερώσει όλα όσα χρειάζονται για να πιστέψουμε και να σωθούμε.

           Η πίστης δεν είναι άμα θέλω πιστεύω και άμα θέλω δεν πιστεύω.

          Πώς θα μας εμπιστευτεί  τότε ο Θεός, πως θα μας δώσει την σωζούσα πίστη αφού δεν την θέλουμε, δεν μας την δίνει.

          Όταν έρθει αυτή η πίστη μέσα στον άνθρωπο τότε δεν χρειάζεται να πάει στον άλλο κόσμο να δει και να πιστέψει.

          Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από αυτά πού μας έδωσε  ο Θεός οι Πατέρας και η Εκκλησία.      

                                                Ἀθανάσιος Κατσίκης 

     αρχιτέκτων.

Η ανάσταση της κόρης τού Ἰαείρου

και ἡ θεραπεία της αιμορροούσης

        Ἡ περικοπή αναφέρεται στο τρίτο κατά συνέχεια θαύμα του Ιησού.

         Πρώτα παύει  την τρικυμία και τον άνεμο ως κύριος της φύσεως.

         Δεύτερο θεραπεύει τον δαιμονιζόμενο ως εξουσιαστής των δαιμόνων και τον αναδεικνύει απόστολο.

         Πόσο μάλιστα σε έναν κόσμο ειδωλολατρικό οπού ὁ διάβολος είχε και τη μεγαλύτερη εξουσία και δύναμη επάνω του.

         Τρίτο με την σημερινή περικοπή αποδεικνύεται αφέντης και κύριος της αρρώστιας και του έσχατου εχθρού μας του θανάτου.

         Πράξεις που μόνο ο Θεός μπορεί να επιτελέσει.

         Στον κόσμο της φθοράς που ζούμε ο θάνατος είναι η αδήριτη κατάληξη κάθε ανθρώπου.

         Ἡ ασθένεια αποτελεί την πρώτη και πλέον ευδιάκριτη  απόδειξη του θανάτου.

         Ώστε να μην μπορεί κανείς να τρέφει αυταπάτες για το ποιο είναι το μέλλον του δεν είναι τυχαίο ότι η γέννηση της κόρης συμπίπτει με την έναρξη της ασθένειας της αιμορραγούσης.

         Αυτή όμως την τραγική θέση των ανθρώπων, έρχεται να καταλύσει ὁ Ιησούς.

        ‘’ εάν γάρ και πορευτώ εν μέσον σκιάς θανάτου ου φοβηθήσομαι κακά ότι συ μετ’  εμού ει ‘’ψαλμός.

         Ενδιαφέρεται ακόμη να προετοιμάσει τούς μαθητές του με λόγια και πράξεις.

         Να δείξει λίγο-λίγο ότι αυτός είναι ὁ γιος του Θεού. ἡ φανέρωση του Λόγου.

         Ότι είναι ὁ Δημιουργός, ἡ δύναμη πού θα τους έδινε φτερά.

         Θα τους οδηγούσε να κηρύξουν την εμπειρία τους στο πρόσωπο του σε όλο τον κόσμο.

         Παρά τις δυσκολίες και τούς διωγμούς που θα υφίσταντο και όχι συνταγές ηθικής η άλλης διδασκαλίας.

         Η μυσταγωγία της γνώσεως της θεότητας του Χριστού μας οδηγεί στην απελευθέρωση από τα του κόσμου και την εισαγωγή μας στην νέα ζωή, μακριά από το έδαφος ‘’των μη εχόντων ελπίδα ‘’.

         Ο ληστής και ἡ πόρνη πίστεψαν και ζήτησαν μετάνοια ‘’ αἰσθομένη τήν Σήν θεότητα ‘’.

         Ὁ Παύλος όταν κατάλαβε ότι ὅ Ιησούς τον οποίον εδίωκε ήταν ὁ Κύριος της Δόξης τότε έγινε ὁ κήρυκας του νέου κόσμου σ’ όλη την Γη.

          Μόλις επέστρεψε ὁ Ιησούς από την Δεκάπολη, περιοχή του πρώην δαιμονισμένου τον περίμενε πολύς κόσμος.

          Όπως λέει ὁ Λουκάς ‘’ ὅλοι ἥσαν προσδοκόντες αὐτόν ‘’  Τον περίμεναν με λαχτάρα.

          Ανάμεσα σε αυτούς πού Τον περίμεναν με λαχτάρα ήτανε και ένας αρχισυνάγωγος με το όνομα Ιάειρος.

         Αυτός είχε μία κόρη που ήτανε δώδεκα χρόνων.

        Ἡ γέννηση της κόρης τού συμπίπτει με την έναρξη της ασθένειας της αιμορραγούσης γυναικός.

        Ήταν άρχων της συναγωγής, σημαντικό πρόσωπο σε μία μικρή κοινωνία της υπαίθρου της Ιουδαίας.

        Ως αρχισυνάγωγος ήταν ὁ επίτροπος της συναγωγής.

        Μαζί με άλλους δύο ή τρεις αξιωματούχους φρόντιζαν για την ομαλή διεξαγωγή των συναθροίσεων και την τάξη στη συναγωγή.

        Πιθανότατα ὁ Ιάειρος να ανήκε στην τάξη των Φαρισαίων.

        Αυτοί είχαν  ως επί το πλείστον παρόμοιες θέσεις. 

        Με την ασυνήθιστη για επώνυμο Ιουδαίο προσκύνηση του Ιησού μπροστά στον λαό.

        Ο Ιάειρος αποδίδει  υψίστη τιμή στο πρόσωπό Του.

        Για τον Ιάειρο ὁ θάνατος της κόρης του που μπορούσε να συμβεί από στιγμή σε στιγμή λόγω της βαριάς μορφής της αρρώστιας.

        Δεν σήμαινε μόνον την στέρηση του μονάκριβου παιδιού του αλλά και την μείωση της θέσεώς και της τιμής του στην επαρχιακή κοινωνία.

        Αυτός που έχανε το μονάκριβο παιδί του καθώς και ὁ άτεκνος θεωρείτο για την παράδοση των Ιουδαίων.

        Παραβάτης των θείων εντολών ασεβής και ως εκ τούτου δικαίως τον τιμωρούσε  ο Θεός.

        Δεν θα είχε λοιπόν μόνο το  προσωπικό δράμα του σαν πατέρας για τον χαμό τού παιδιού του.

        Αλλά και ἡ θέση του στην κοινωνία των Ιουδαίων σαν ασεβής και αμαρτωλός.

       Ο Ιάειρος βαδίζει ‘’ εν μέσω σκιάς θανάτου ‘’ έρχεται στον Ιησού και ελπίζει στη λύση του δράματός του.

        Ὁ Ιησούς αποδέχεται το κάλεσμα του Ιάειρου και όλοι μαζί βαδίζουν προς την οικία του.  

        Ενώ ἡ περιέργεια ήταν κυρίως το κίνητρο του λαού πού ακολουθούσαν τον Ιησού.

        Δεν  συνέβαινε το ίδιο και για μια αιμορραγούσα γυναίκα.

        Επί δώδεκα χρόνια έπασχε από γυναικείο νόσημα που ὁ ευαγγελιστής το χαρακτηρίζει σαν ‘’ ρήση του αίματος ‘’.

        Η αιμορραγία κατά την εποχή αυτή σήμαινε ότι ἡ γυναίκα ήταν ακάθαρτη.

        Όποιος τύχαινε να ακουμπήσει την ίδια η τα πράγματά της τότε και αυτός θεωρείτο βέβηλος.

        Έπρεπε να δεχθεί τούς προβλεπόμενους καθαρισμός από την Τορρά και τις υποδείξεις των ραβίνων.

        Ἡ συγκεκριμένη γυναίκα επί δώδεκα χρόνια ήταν αποκλεισμένη  και απομονωμένη.     

        Εξαιτίας της αρρώστιας της οπό την κοινωνική και θρησκευτική ζωή της κοινωνίας.

          Θεωρείτο ότι η αρρώστια της ήταν απόδειξη της  τιμωρίας από τον Θεό εξ αιτίας των αμαρτιών της.

          Οι προσπάθειες των γιατρών επέβησαν άκαρπες αν και έδωσε όλα τα χρήματά της για την θεραπεία της.

          Σε αυτό το σημείο ὁ Λουκάς μετριάζει τα λόγια του για την συμπεριφορά των γιατρών.

          Ενώ ὁ Μάρκος, που περιγράφει την  ίδια περικοπή εκφράζεται εναντίον των γιατρών.

         ‘’ τράβηξε πολλά από πολλούς γιατρούς ’’.

         Για τον λόγο αυτό ή παράδοσης δέχεται ότι ὅ Λουκάς ήταν γιατρός.

        Δεν αμφιβάλλει, ήταν γεμάτη από πίστη και ελπίδα, ήταν σίγουρη για την θεραπεία της.

         Έλεγε μέσα της εάν και μόνο ακουμπήσω το ρούχο του θα γιατρευτώ.

        Ἡ θέληση για γιατρειά ‘’ ὕψατω τοῦ κράσπεδου τοῦ ἰματίου αὐτού’’

        Την οδηγεί να  υπερνικήσει τούς κοινωνικούς και θρησκευτικούς κανόνες και αποκλεισμούς.

        Ἡ γυναίκα κανονικά δεν έπρεπε να βρίσκεται μαζί με το πλήθος.

         Γνώριζε ότι ἡ πράξη τής αποτελούσε τόλμημα, για τον λόγο αυτό  ακουμπά μόνο το άκρο του ιματίου του Χριστού.

         Ἡ πίστη της, ἡ τόλμη της και ἡ ταπείνωσή της αμείβεται  αμέσως.

         Ἡ γιατρειά της έρχεται ‘’ παρά χρῆμα’’ .

         Εδώ επεμβαίνει ὁ Χριστός για να φανερώσει την τολμηρή ψυχή που είχε έλθει σε επαφή με τον Θεό.

         Με την απολυτρωτική χάρη του για αυτό ρωτά.

       ‘’ τίς ὁ ἀψάμενός μου ‘’.

         Ὁ Πέτρος δεν αντιλαμβάνεται το νόημα της ερώτησης του Διδασκάλου.

         Δίνει απάντηση λογική και με μία ελαφρά ειρωνεία μάλιστα.

         ‘’ Δάσκαλε ο κόσμος σε περιτριγυρίζει, σε σκουντά, σε ζουλάει και εσύ λες ποιος με ακούμπησε ;

         Ἡ πραγματικότητα του ζουλήγματος του Ιησού από το πλήθος.

         Αποδεικνύει ότι είχε σάρκα ήταν πραγματικά και όχι κατά φαντασία άνθρωπος όπως πίστευαν οι αιρετικοί Δοκήται.

         Ὁ Ιησούς επιμένει  στην ερώτηση του υπενθυμίζει στον μαθητή και σε όσους ήταν εκεί ότι αυτός είναι ὁ παντογνώστης Λόγος του Θεού.

         Αυτός πού έχει και δίνει δυνάμεις ζωής.

         Από την δύναμη πού έχει, βγαίνει λίγη από πάνω του και κτίζει την ασθενή γυναίκα.

         Σε  καινό  άνθρωπο του νέου αιώνος, την Αγία Βερονίκη.

         Φέρνει την γυναίκα στο μέσον.

         Δέος και φόβος την καταλαμβάνει.

         Τρεμάμενη φανερώνεται και προσκυνεί τον Ιησού. Ομολογεί το τόλμημα και την γιατρειά της.

          Ἡ απάντηση του Χριστού προς την  γυναίκα δείχνει τη νέα σχέση του  Θεού προς τον άνθρωπο.

           ‘’ Έχε θάρρος θυγατέρα μου ‘’.

          Πλέον αυτός πού έρχεται στον Κύριο με ταπείνωση και φόβο υψώνεται σε τέκνο του Θεού.

          Ἡ αποκομμένη από την κοινωνία και αποκλεισμένη από τη λατρεία γίνεται τώρα θυγατέρα του Θεού, κόρη του Δημιουργού.

           Από την στιγμή της εισόδου στην οικογένεια του Χριστού ὁ άνθρωπος δεν μένει ποτέ άγνωστος, ανώνυμος .

          Γίνεται μέλος μιας νέας κοινωνίας και πρέπει να αγωνιστεί μαζί με τούς λοιπούς αδελφούς του με πρόσωπο και ευθύνη.

          Σε ένα δρόμο ειρήνης συνεχώς και αδιάλειπτα έως ότου να φτάσει τελικά στη σωτηρία, στη βασιλεία του Θεού στη νέα κτήση.

          Δεν αρκεί μόνον ἡ αρχική ταπείνωση και το θάρρος, μένει ακόμη η πορεία για την σωτηρία και την γεύση της αιωνιότητας.

         ‘’ πορεύου έν εἰρήνη ‘’ είναι ἠ εντολή του Χριστού.

         Αυτός είναι ὁ άρχων της ειρήνης, ὁ Πατήρ του μέλλοντος αιώνος.

         Η ζωή του Χριστιανού και της Εκκλησίας είναι μια πορεία, ποτέ στάσιμη.

         Η μητέρα Μελάνη ηγουμένη μονής στην Ρώμη και κλεισμένη στο μοναστήρι της.

         Όταν ρωτήθηκε από τον αββά Κασιανό πως ζει, απάντησε.

         ‘’ ΠΟΡΕΥΟΜΑΙ‘’.

             Ἡ θεραπεία της γυναικός ασφαλώς θα αναπτέρωσε τις ελπίδες του Ιαείρου για τη σωτηρία της βαριάς άρρωστης κόρης του.

           ‘’ Ἡ πίστης σου σέσωκέ σε ‘’ .

           Τα λόγια αυτά του Ιησού προς την θεραπευμένη γυναίκα, ασφαλώς ενισχύουν την πίστη του αρχισυνάγωγου.

          Ἡ δύναμη του Χριστού στην επί δώδεκα χρόνια ασθενούσα γυναίκα έδινε σε αυτόν την βεβαιότητα.

          Είναι δυνατόν να γιατρέψει και το δωδεκάχρονο κορίτσι του.

          Ακριβώς τη στιγμή που ἡ ελπίδα του είχε αναπτερωθεί  για την

γιατρειά της κόρης του.

          Έρχονται απεσταλμένοι από το σπίτι του και αναγγέλλουν  τον θάνατο της κόρης του .

           Ὁ Κύριος καθυστερεί επίτηδες ,παρατείνει τις συνομιλίες του με τη γυναίκα για να πεθάνει στο μεταξύ η μικρή.

           Να είναι σίγουρος ὁ θάνατος της, να μην υπάρχουν υποψίες για την ανάσταση.

          Αυτό υπονοεί και ὁ Ευαγγελιστής και το επισημαίνει λέγοντας, ‘’ ἕτι λαλούντος αὐτοῦ ἦλθον από της οικίας. ‘’

          Αυτό κάνει πάντα. Έτσι έκανε και  με  την περίπτωση του Λαζάρου.

          Περίμενε και μία και  δύο και τρεις ημέρες αφ΄   ότου ήλθαν  οι αγγελιαφόροι της είδησης της ασθενείας του.

          Ὁ θάνατος της κόρης του Ιαείρου αποτελεί και το τέρμα της ελπίδας του.

          Τον αφήνει και αυτόν μισοπεθαμένο.

          Η ψυχρή λογική των απεσταλμένων υπενθυμίζει στον Ιάειρο ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο στήριγμα γι’ αυτόν.

          Ο θάνατος της κόρης του σηματοδοτεί το τέρμα των ελπίδων του και σ’ αυτή τη δύναμη του Ιησού.

          ‘’ μην φοβάσαι μόνο πίστευε η κόρη σου θα σωθεί ‘’

          Στην οριακή κατάσταση του ανθρώπου πάντα επεμβαίνει το χέρι του Θεού.

          Θέλει να δώσει ελπίδα, να  καλέσει πάλι στη ζωή  τον μισοπεθαμένο, τον απελπισμένο, τον χαμένο στο σκοτάδι άνθρωπο.

          Αρκεί να απλώσουμε και εμείς το δικό μας.

          Όπως το έκανε ὁ καλός Σαμαρείτης στον μισοπεθαμένο άνθρωπο τον χτυπημένο από τούς ληστές δαίμονες και ήρθε και τον έσωσε.

          Ὁ θάνατος αποτελεί τον μεγαλύτερο και τελευταίο εχθρό του ανθρώπου.

          Όμως ὁ νέος αιώνας πού άρχισε με την είσοδο του  άναρχου Χριστού  στο χρόνο, στην ανθρώπινη ιστορία.

          Με την είσοδο της αιωνιότητας στον φθαρτό κόσμο αφαιρεί το κέντρο του θανάτου και τον καθιστά πλέον ένα ακίνδυνο ύπνο.

          Ὁ Χριστός δίνει εντολή στους ανθρώπους του σπιτιού και τούς παρευρεθέντες να μην κλαίνε.

          Δεν χρειάζεται θρήνος, αυτός πού πρέπει να κλαίει και να θρηνεί είναι ὀ διάβολος.

          Ας χτυπά το κεφάλι του, να οδύρεται γιατί θα τα χάσει όλα, θα τον σκύλευσει ὁ Κύριος με την ανάσταση Του.

          Βέβαια οι κοσμικοί άνθρωποι ‘’ κατεγέλων αυτόν ‘’.

         Η λογική για μια ακόμη φορά δείχνει την καταγωγή της.

          Θεωρεί και αυτού του Θεού τα όρια επέμβασης ορισμένα και περιορισμένα.

          Η λογική είναι η προσπάθεια του ανθρώπου που θέλει να αντιμετωπίζει τα πάντα μόνος του και με δικές του δυνάμεις.

          Το θάρρος προ του θανάτου δεν είναι δική μας κατάκτηση αλλά δώρο της Χάριτος.

           Εκείνο το κορίτσι μετά την  ανάσταση του πέθανε και πάλι.

           Εμείς όμως έχουμε την τιμή με την ένωση μας με τον Χριστό, με την είσοδο μας στην Εκκλησία στον νέο Παράδεισο να ντυθούμε την αθανασία.

      ‘’ ὁ πιστεύων εἴς ἐμέ κάν ἀποθάνῃ ζήσεται ‘’.

                                                                              Ἀθανάσιος Κατσίκης

                                                                                   ἀρχιτέκτων

Η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών

         Ο Άγιος Ευαγγελιστής με τρεις συνεχόμενες περικοπές φανερώνει την Θεότητα του Ιησού.

         Πριν ακριβώς από την σημερινή περικοπή αναφέρει το θαύμα της καταπαύσεως της τρικυμίας ‘’ λαίλαψ ανέμου ‘’.

         Ο Κύριος με μια εντολή κατέπαυσε ακαριαία τον άνεμο και τον φοβερό κυματισμό της λίμνης ταυτόχρονα.

          Με την περιγραφή δείχνει την κυριαρχία Του επί των δυσμενών για τον άνθρωπο δυνάμεων της φύσεως.

          Με την σημερινή περικοπή θα δείξει την δύναμη-εξουσία Του επί των δαιμόνων.

          Των αοράτων δυνάμεων πού ταλαιπωρούν  και βασανίζουν τον άνθρωπο σαν δυνάστες και κυρίαρχοι.

          Αμέσως μετά το σημερινό κείμενο του Ευαγγελίου  ακολουθεί η περικοπή της αναστάσεως της κόρης του Ἰαείρου.

          Απόδειξη της εξουσίας Του στο θάνατο.

          Να σημειωθεί ότι ἡ εξουσία πού αναφέρεται επί των δυσμενών δυνάμεων της φύσεως και η κυριαρχία Του.

          Δείχνει την ελευθερία πού θα έχουν  επί των φυσικών δυνάμεων και νόμων οι χριστιανοί  των εσχάτων.

          Στον καιρό του αντίχριστου και των διωγμών οι φυσικές δυνάμεις θα είναι φιλικές προς τους διωκόμενους Χριστιανούς.

          Δεν θα τους εμποδίζουν ἠ θα τους ταλαιπωρούν.

         Την αλήθεια αυτή φανερώνει και η Αποκάλυψη με την περιγραφή.

         Όταν ὀ δράκων ρίχνει ένα ποταμό πίσω από την διωκόμενη γυναίκα-Εκκλησία για να την πνίξει ‘’ ποταμοφόρητο ‘’.

         Τότε ἠ γη αποσβένει τον κίνδυνο και σώζεται ἠ Εκκλησία.

         Ὁ Κύριος φτάνει με το πλοιάριο και τους μαθητές μετά την κατάπαυση της τρικυμίας στη χώρα των Γαδαρηνών.

         Όπως είναι γνωστό ὀ Ιησούς δεν επιτέλεσε ιεραποστολικό έργο στην περιοχή αυτή της Περαίας πού ονομάζεται Δεκάπολης.

         Η  θεραπεία του δαιμονιζόμενου είχε σαν συνέπεια να τον διώξουν.

         Το Ευαγγέλιο κήρυξε στην περιοχή ο πρώην δαιμονιζόμενος που ὀ Ιησούς έχρισε ιεραπόστολο.

         Ο Κύριος συνήθως μετά από θεραπείες ασθενών τους έδινε εντολή να μην τον αποκαλύπτουν.

         Εδώ αντιθέτως ό θεραπευθείς παίρνει την εντολή.

        ‘’ ὐπόστεφε εἰς τον οἴκον σου και διηγού ὄσα ἐποίησέ σοι ὀ Θεός και απήλθε καθ’ ὄλην την πόλιν κηρύσσων ὄσα ἐποίησεν αυτώ ό Ίησούς’’.

         Μάλιστα ὁ Ευαγγελιστής Μάρκος διευκρινίζει.

        ‘’ και ἀπήλθε και ἤρξατο κηρύσσειν εν τῆ Δεκαπόλει ὄσα ἐποίησεν αὐτῶ ο Ἰησοῦς και πάντες ἐθαύμαζον’’.

       Μόλις βγήκαν ὁ Ιησούς και οι μαθητές από το πλοιάριο τους συναντά ὁ δαιμονιζόμενος που κατά την περιγραφή.

       Δεν φορούσε ρούχα, δεν έμενε σε οικία παρά στα μνήματα.

       Είναι μία περιγραφή ανθρώπου πού την συναντάμε και στη σημερινή κοινωνία.

       Σήμερα οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι δεν φοράνε ρούχα και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες.

       Οι άνθρωποι σήμερα ντρέπονται να είναι ντυμένοι.

       Αισθάνονται άνετα όταν ξεντυθούν έτσι όπως το ζητά ο Διάβολος και η αμαρτία.

       Μόλις ο άνθρωπος λυτρωθεί από αυτά, τότε ντύνεται.

       Δεν είναι ότι θα φορέσει φορέματα αλλά ο άνθρωπος γίνεται σεμνός, ταπεινός, συνετός, λογικός, γίνεται άνθρωπος.

       Ακόμη δεν θέλουν να μένουν στα σπίτια τους, πάντα θέλουν να βγαίνουν έξω, οπουδήποτε όχι πάντως στο σπίτι τους.

       Πού πηγαίνουν; Στα μνήματα στα καταγώγια του θανάτου, στους χώρους πού μυρίζει σαπίλα χώμα και εκμετάλλευση.

       Η προσπάθεια του Διάβολου είναι να αφαιρέσει από τον άνθρωπο το ιμάτιο την στολή του βαπτίσματος, το ἐμφώτιο.

       ‘’ όσοι εις Χριστόν βαπτιστήκατε, ντυθήκατε τον Χριστό σαν ρούχο ‘’.

       Το κατόρθωσε στον Αδάμ.

       Στον Παράδεισο ὁ Αδάμ φορούσε την στολή της θεόσεως, την αγιότητα.

       Όταν τον είδε ὁ διάβολος να λάμπει τον μίσησε, τον φθόνησε, ήταν γι’ αυτόν απαράδεκτο να υπάρχει  τέτοιο πλάσμα στο σύμπαν.

      Έβαλε  σκοπό να του αφαιρέσει αυτή τη φορεσιά και το κατόρθωσε.

       Με τον ίδιο τρόπο ενεργεί και στον χριστιανό.

       Του βγάζει την στολή του βαπτίσματος και τον οδηγεί έξω από την Εκκλησία.

       Τον νέο Παράδεισο που οικοδόμησε ὁ Κύριος με το τίμιο αίμα Του.

       Τον κατευθύνει στα νεκρά έργα της αμαρτίας εις χώρα μακράν του Πατρός, στα ξυλοκέρατα, χωρίς προσωπικότητα.

       Με το αόριστο όνομα ‘’Λεγεών’’, μάζα ,χωρίς προσωπικότητα.

       Γνωρίζουμε ότι όταν ὁ διάβολος κατόρθωσε να βγάλει τον άνθρωπο από τον Παράδεισο από εκεί και πέρα.

        Ο άνθρωπος άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο δέχεται την δαιμονική επήρεια συνεχώς και αδιάκοπα.

       Μια κατάσταση που τον δηλητηριάζει και τον τυραννάει.

       Όσα φάρμακα, όσα επιθέματα και να βάζει κανείς δεν μπορεί να θεραπεύσει αυτή καθ’ εαυτή την ασθένεια της αμαρτίας.

         Δεν υπάρχει λύτρωση εάν δεν μας λυτρώσει ὁ Κύριος και να φέρει την ελευθερία μας.

          ‘’ εξ ύψους κατήλθες ὁ εύσπλαχνος…….ίνα υμάς ἐλευθερώσῃς των παθών…..’’

        Ήλθε που ήλθε το κακό στον κόσμο, υπάρχει που υπάρχει μέσα μας η ροπή προς αμαρτία.

        Τα οικονόμησε έτσι ο Θεός τα πράγματα, να αρρωσταίνει ο άνθρωπος, να υποφέρει από την φθορά μέσα στην οποία ζει.

        Από δική μας επιλογή μπήκε η φθορά στην δημιουργία.

        Τα οικονόμησε έτσι ο Θεός διότι ο άνθρωπος δηλητηριάστηκε, απέκτησε έπαρση, υπερηφάνεια, εγωισμό, δεν τα βάζει κάτω.

        Έγινε περίγελο και παιχνίδι του Διαβόλου.

        Έτσι η αλλιώς ο διάβολος θα μας παιδέψει, θα μας τυραννήσει λίγο η πολύ ανάλογα πόσο θα του επιτρέψουμε να μας μεταχειρίζεται.

        Η αμαρτία είναι δράμα, πικρία, δηλητήριο, αρρώστια.

        Δεν υπάρχει τέλος με τον διάβολο. Όσο πιο γρήγορα τα βάζει κάτω κανείς και ταπεινωθεί και ζητήσει το έλεος του Θεού.

        Τόσο πιο γρήγορα λυτρώνεται από τον λυτρωτή και σωτήρα.

        Στην αρρώστια ο Κύριος βλέπει ένα καρπό της αμαρτίας, μια εξουσία του Διαβόλου επί του ανθρώπου.

        Οι θεραπείες του έχουν την σημειολογικό χαρακτήρα της νίκης του επάνω στο κράτος του διαβόλου και την κατάσταση που θα φέρει η Βασιλεία του.

        Φυσικά στην παρούσα πτωτική κατάσταση του Σύμπαντος η ασθένεια δεν πρόκειται να αφανιστεί.

       Αλλά οι θεραπείες που επιτελούν οι Άγιοι και τα μυστήρια της Εκκλησίας φανερώνουν ότι όλα αυτά που μας βασανίζουν εδώ θα τελειώσουν στην παλιγγενεσία.

        Η θεραπεία τόσο πολλών δαιμονιζόμενων, όπως μας αναφέρουν οι Ευαγγελιστές θέλει να καταδείξει ότι Αυτός είναι ο καταλύτης της εξουσίας του διαβόλου επί της ανθρωπότητας. 

        Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ιησούς ζητά ένα πράγμα μόνο, την πίστη μας.

        Η πίστη αυτή είναι απόδειξη της αληθείας του ερχομού της Βασιλείας Του Θεού αυτή που τελικά σώζει. 

        Ακόμη η θεραπεία μιάς αρρώστιας συμβολίζει και την πνευματική θεραπεία που φέρνει ο Χριστός με το έργο του στον κόσμο.

          Στη συνάντηση του δαιμονιζόμενου με τον Χριστό ὁ διάβολος χρησιμοποιεί το μόνο πράγμα πού ξέρει, το ΨΕΜΑ.

          ‘’Δέομαι σου, μη με βασανίσεις’’.

          Είναι ποτέ δυνατόν ὁ Πράος, ὁ Άρχων της ειρήνης, ὁ Πατήρ των οικτιρμών, ὁ Δημιουργός να θέλει να βασανίζει και να κολάζει τα δημιουργήματά Του.

          Αυτός πού είναι όλος αγιασμός και ποταμός αγάπης διότι ‘’αγάπη εστί’’.

          Πώς είναι δυνατόν να θέλει να βασανίζει αφού το μόνο που ξέρει είναι να ΑΓΑΠΑ.

          Το μίσος του διαβόλου στην αγάπη Του τον βασανίζει και τον καίει.

          Η κόλασης των Διαβόλων είναι το μίσος που έχουν προς την αγάπη Του.

          Το ίδιο και οι σύγχρονοι άνθρωποι δηλητηριασμένοι από τον διάβολο.

          Συκοφαντούν τον Θεό ότι οργίζεται, τιμωρεί, βασανίζει, φέρνει θεομηνίες.

         Τον παρουσιάζουν έτσι γιατί γνωρίζουν μόνο την παπική αποδοχή για τις τιμωρίες, την ιερά εξέταση.

          Δεν γνωρίζουν ότι τα κακά που μας συμβαίνουν και προκαλούν βάσανα και προβλήματα.

          Προέρχονται είτε από τις κακές επιλογές μας είτε από το διάβολο όταν τον προτιμούμε.

          Όταν γυρίζουμε την πλάτη μας στην αγάπη Του τότε μας παραλαμβάνει ο διάβολος  για τα περεταίρω. 

           Ποιο είναι το όνομά σου, ρωτά ο Ιησούς, ‘’ λεγεών ‘’ απαντά ο διάβολος.

           Σε μια διασπασμένη προσωπικότητα το εγώ δεν είναι ένα πρόσωπο αλλά πλήθος δυνάμεων με αλληλοσυγκρουόμενους σκοπούς.

           Τότε παρουσιάζεται η ανάγκη της ενότητας που πρέπει να έρθει στον κόσμο μας και τις ψυχές μας.

           Πολλές φορές ανακαλύπτουμε το χάος που είναι μέσα μας με τις συνεχείς μεταπτώσεις σε διαθέσεις και επιλογές που μας τρελαίνουν.

           Δηλαδή πολλές φορές μέσα μας υπάρχει ένας ‘’ λεγεών ‘’.

           Οι δαίμονες ‘’Λεγεών’’ βλέποντας την αδυναμία τους να σταθούν μπροστά στον Χριστό.

           Τον παρακαλούν αναγνωρίζοντας την εξουσία και την κυριότητά Του.

           Να τους επιτρέψει να εισέλθουν σε ένα κοπάδι από γουρούνια πού έβοσκαν στο βουνό.

          Ο Κύριος της αγάπης ποτέ δεν θέλει να καταστρέφονται τα πλάσματά Του και να αφανίζονται.

          Έπρεπε όμως οι άνθρωποι να καταλάβουν το μένος και το μίσος του διαβόλου προς την δημιουργία Του.

           Ικανοποιεί λοιπόν την παράκλησή του.

           Τι τον έφταιγαν τα αθώα ζωντανά και τα αφάνισε στον γκρεμό;;

           Το μίσος του για κάθε πλάσμα του Δημιουργού τον κάνει σκοτεινό και δολοφόνο .

            Πράγμα που έπρεπε να φανεί σ’ εμάς, για να μάθουμε τι σημαίνει διάβολος.

            Οι Πατέρες μας διδάσκουν ότι θέλει και θα μπορούσε μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέψει όλο το σύμπαν.

            Όλη την δημιουργία από μίσος προς τον Δημιουργό.

            Όμως οι άγιοι Άγγελοι φύλακες και φρουροί τον εμποδίζουν και τον απαγορεύουν  αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το μίσος του.

            Όταν έμαθαν οι Γαδαρηνοί από τους χοιροβοσκούς τα συμβάντα βγήκαν να δουν και οι ίδιοι τα γεγονότα.

            Είδαν τον δυστυχισμένο συνάνθρωπό τους γιατρεμένο, ντυμένο με ρούχα, μυαλωμένο ήρεμο, γαλήνιο και φοβήθηκαν.

            Φοβήθηκαν όπως οι δαίμονες, φοβήθηκαν όπως οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ όταν γεννήθηκε ὁ Χριστός.

            Όταν ήλθαν οι μάγοι και μαθεύτηκε ότι ζητούν τον Βασιλέα των Ιουδαίων.

            Φοβήθηκε ὁ Ηρώδης μήπως χάσει την βασιλεία του.

            Οι Ἰεροσολημήτες φοβήθηκαν μας -εξηγεί ὁ Θεολόγος – διότι ‘’ἤν γάρ πονηρά τα έργα αὔτών’’.

            Για άλλους Ιουδαίους όμως ἡ παρουσία του Χριστού σήμαινε ‘’ὁ Θεός ἐπεσκέψατω τον λαόν αὐτού’’, κάτοικοι της Ναῒν.

            Η παρουσία του Χριστού για άλλους είναι έλεος και ευλογιά και δώρο και για άλλους είναι πρόβλημα και πρέπει να φύγει.

           Ήταν ανίκανοι να καταλάβουν την ευλογία και να αρπάξουν την ευκαιρία για φωτισμό και σωτηρία που τους έδωσε ὅ Θεός.

            Αυτή την ευκαιρία πού άρπαξαν οι Σαμαρείτες.

            Όταν η Αγ. Φωτεινή τους διηγήθηκε για την παρουσία του Μεσσία  αποκαλύπτοντας ότι της φανέρωσε όλη την κρυφή ζωή της.

             Θα μπορούσαν και οι Σαμαρείτες να φοβηθούν μήπως ὁ Μεσσίας τους φανερώσει τα κρύφιά τους και να μην τον δεχθούν.

             Οι Γαδαρηνοί αισθάνθηκαν την δύναμη του Χριστού και φοβήθηκαν. Προτίμησαν τα μικροσυμφέροντα τους και όχι Εκείνον.

            Δεν αισθάνθηκαν όμως την αγάπη Του από την θεραπεία του δυστυχισμένου συμπατριώτη τους.

            Ὁ Θεός ζητά για να κατανοήσουμε την αγάπη του μια αναπροσαρμογή του τρόπου που περπατάμε και ζούμε.

            Ένα νέο προσανατολισμό της ζωής μας, μια πνευματική πειθαρχία πάντα όμως προς το συμφέρον μας.

            Όπως προς το συμφέρον μας βάζουμε τα κάγκελα στα μπαλκόνια και τις μπάρες στους δρόμους.

            Αυτά αληθινά απαιτούν κόπο, μόχθο μεγάλη προσπάθεια και πόνο για την κοπή του κακού μας θελήματος και την επιθυμία της γιατρειάς μας.

           Δεν αρνούμαστε βέβαια παντελώς την δύναμή του Χριστού αλλά δεν τον αγαπάμε τόσο ώστε η δύναμή του να γίνει και δική μας δύναμη.

           Μόλις όμως με την μετάνοια λάβουμε τον σωστό προσανατολισμό και φωτιστούμε και έχουμε την γνώση των πραγμάτων.

           Τότε ὁ Θεός γίνεται συμπαραστάτης, βοηθός, επίκουρος, παράκλητος και η Δύναμή Του γίνεται και δική μας Δύναμη. 

                                                               

Ἀθανάσιος Κατσίκης

                                                                           ἀρχιτέκτων

Η παραβολή του σπορέως

         ‘’ Εξήλθε ο σπείρων ‘’ Εξήλθε όχι βέβαια από κάποιο χώρο για να έλθει σε κάποιο άλλο ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.

        Αλλά ‘’τρόπω’’, ήλθε σαν εμάς άνθρωπος να μας δει στα μάτια και να τον κατανοήσουμε.

        Η μεγάλη ευλογία είναι ότι εξήλθε Εκείνος και όχι κάποιος απεσταλμένος του άγγελος, αρχάγγελος η άνθρωπος.

        Εξ άλλου τους ανθρώπους του τους φονεύσαμε.

        Η είσοδός του στο χωροχρόνο μας έφερε την ανατροπή των πάντων.

        Το αιώνιο και άχρονο έρχεται στο εδώ για να λυτρώσει τον άνθρωπο.

       Αυτή η τομή που γίνεται στο χρόνο αναιρεί την συνέχεια του, το κύλισμά του σαν δουλεία του παρελθόντος και του μέλλοντος.

        Μας δίνει αυτή η είσοδος τη δυνατότητα προσωπικής σχέσεις μαζί του, με το αιώνιο και άχρονο.

        Για να αιωνίσει αυτόν που θα κοινωνήσει μαζί του με σχέση προσωπικής εμπιστοσύνης.

       Εγκαινιάζεται ο λειτουργικός χρόνος.  

       Έρχεται αλλά δεν εγκλωβίζεται από τον χρονοχώρο, τον σχίζει, τον μεταβάλλει σε αιωνιότητα.

       Όπως στην Βάπτιση ο Πρόδρομος είδε σκιζομένους τους ουρανούς και το Πνεύμα το Άγιο να κατέρχεται.

       Διότι δεν άντεχε το φθαρτό την Αστραπή της Θεότητος.

       Έρχεται να σπείρει τον σπόρο του αυτό το θαύμα της δημιουργίας, το ανεπανάληπτο μεγαλείο της θεϊκής δύναμης.

        Ο σπόρος δυνάμει έχει μέσα του όλο το φυτό, τις ρίζες, τον κορμό, τα φύλα, τα άνθη, τον καρπό.

        Από ένα απειράκις απειροελάχιστο σπόρο που έβαλε ο Δημιουργός ξεκίνησε η δημιουργία του σύμπαντος.

        Εκείνος ο απειράκις ελάχιστος σπόρος είχε μέσα του το σύμπαν.

        Τους γαλαξίες, τα νεφελώματα, τις μαύρες τρύπες, την σκοτεινή ύλη και ενέργεια.

        Όλα όσα βλέπουμε και δεν βλέπουμε με τα σημερινά μέσα.

        Είχε και εμάς τους ανθρώπους μέσα για να γεννηθούμε και να θαυμάσουμε την Σοφία του.

        Έρχεται Εκείνος για να συντρίψει την φθορά , να καθαιρέσει τον θάνατο, να φέρει ξανά το φως στη γη.

         Όπως την πρώτη φορά με το ‘’ γεννηθήτω ‘’ 

         Έρχεται ο Ανίκητος σαν απλός άνθρωπος για να τσιμπήσει την

 ‘’ αδυναμία ‘’ του ο διάβολος και να τα βάλει μαζί του.

         Έρχεται ο Αιώνιος, η Αλήθεια, ο Ανεκτίμητος, που σημαίνει ότι τα λόγια του, οι σπόροι του Ευαγγελίου.

          Είναι αλήθειες αιώνιες και ασύγκριτες σε αξία με οτιδήποτε κοσμικό.

          Χωράφι του είναι οι καρδιές όλων των ανθρώπων στις οποίες η παρουσία του δεν μένει αμάρτυρη.

          Το Πνεύμα το Άγιο δορυφορεί λέει ο άγ. Μάξιμος και στους υπέρ άγαν βάρβαρους ζητώντας την άδεια να κατοικήσει.

         Για εμάς τους Χριστιανούς η είδηση ότι Εκείνος εξήλθε είναι χαρά και ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα της παρουσίας του.

         Όλο το νόημα και η ουσία της παραβολής βασίζεται στο γεγονός ότι ο Μεσσίας είναι ο σπορέας και ότι ο θερισμός είναι κοντά.

         Ακόμη γεννά στον ακροατή το ερώτημα.

         Εγώ τώρα που ρίχνεται ο σπόρος του Ευαγγελίου σε ποια κατηγορία εδάφους είμαι για την υποδοχή του λόγου του Θεού;;

         Είναι απαράδεκτες και βλάστημες για τον χαρακτήρα και την αποστολή του Ιησού ορισμένες συκοφαντίες.

         Ότι δήθεν σκόπιμα μιλούσε με παραβολές και απέβλεπε στο να κρύψει το νόημα της διδασκαλίας του.

         Ότι το κρατούσε για τον στενό κύκλο των μαθητών του.

         Η παραβολή πάντα διευκολύνει τον ακροατή να καταλάβει το νόημα του Ευαγγελίου.

         Είναι η μοναδική δυνατότητα για την μετάδοση των μυστηρίων της Βασιλείας του Θεού.

         Τα μυστήρια της δημιουργίας μας, της οικονομίας για την σωτηρία μας, η παλιγγενεσία της κτήσης, η θέωσή μας.

         Δεν μπορεί να ιδωθούν με κοινά μάτια και να ακουστούν με κοινά αυτιά.

         Παραβολή είναι όλη η θεολογία της Εκκλησίας, οι ιεροπραξίες της, η γλώσσα της.

         Η ακρόαση και η αποδοχή του λόγου του Θεού συνδέεται πάντα με την χάρη του με τον Σπορέα και τον σπόρο του.

         Ο σπόρος- λόγος δίνεται πολλές φορές με παραβολές και στη διδασκαλία και στο δόγμα και στη λατρεία.

        Επειδή είναι πολύτιμος μένει κρυμμένος για να αναζητηθεί και να καρποφορήσει.

        Ζητά προετοιμασία και εσωτερική καλλιέργεια για να φανερωθεί, αλλιώς μπορεί να κολάσει.

        Όπου δεν καταλαβαίνουμε τις παραβολές δεν σημαίνει ότι αυτές μας κρύβουν την αλήθεια.

        Αλλά ότι εμείς είμαστε τυφλοί και δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε.

        Χρειάζεται η ταπείνωσή μας να ζητήσουμε την ερμηνεία της από την Εκκλησία και τους Πατέρες.

        Τους ερμηνευτές του λόγου του Θεού.

        Ο Ιησούς ερμηνεύει ότι υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες ακροατών.

                                        1η    Η ΠΑΤΗΜΕΝΗ ΓΗ.

        Ο σπόρος που έπεσε στο δρόμο, έξω εντελώς από το χωράφι σε χώρο καταπατημένο, στεγνό.

        Πέφτει στην επιφάνεια της ψυχής πολλών ανθρώπων αλλά εύκολα αφανίζεται.

        Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που συντελούν στην καταπάτηση του μέσα στο δρόμο της ψυχής.

        Η καθημερινή ρουτίνα που ισοπεδώνει το πνευματικό μας ενδιαφέρον.

        Η έλλειψη πνευματικών αναζητήσεων από τους ανθρώπους που βλέπουν μόνο το χώμα και του δίνουν αξία.

        Η αυτοϊκανοποίηση μας που μας κάνει να μην αισθανόμαστε την ανάγκη της αναζήτησης της αλήθειας των πραγμάτων που μας περιβάλλουν

        Ανούσιες και κοινότυπες επιλογές που βάζουμε σαν στόχους της ύπαρξης μας.

        Όλα αυτά μεταβάλλουν την ψυχή μας σε πατημένο και σκληρό πεζόδρομο.

       Φυσικά υπεύθυνοι γι’ αυτό είμαστε εμείς.

       Δεν υπάρχει κανένα όφελος εάν μπαίνουμε και βγαίνουμε στις Εκκλησίες χωρίς να γίνεται τίποτε στην ψυχή μας.

       Καμιά μεταβολή, καμιά αναζήτηση προσωπικής γνωριμίας με τον Χριστό.

       Δεν μιλάμε για τον κόσμο τον μακρά της Εκκλησίας.

       Την αξία του σπόρου μας την αποδεικνύει η παρουσία του διαβόλου.

       Γιατί ενδιαφέρεται ο διάβολος για τον σπόρο, εάν δεν υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τα θύματά του από την ανάπτυξη του σπόρου.

       Γιατί σπεύδει να τον αφαίρεση από το χωράφι- καρδιές των ανθρώπων.;;

       Την απάντηση μας δίνει ο Κύριος ‘’ για να μην σωθούν αυτοί που θα ακούσουν τον λόγο-σπόρο και θα πιστέψουν σ’ αυτόν.

       Επομένως η αξία της αποδοχής του λόγου-σπόρου του Ευαγγελίου είναι η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ την οποία απεχθάνεται ο πολέμιος σατανάς.

                                 2η  ΤΟ ΠΕΤΡΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ

      Είναι μια πεντακάθαρη εικόνα της επιφανειακής ζωής, της ζωής χωρίς ρίζες και ικμάδα.

      Ο πρόωρος ενθουσιασμός, η ανωριμότητα χωρίς την βαθειά χαρά της ψυχής όταν βρίσκει τον κρυμμένο θησαυρό της.

        Όχι λίγοι μέσα στην Εκκλησία ενθουσιάζονται και χαίρονται από την ζωή της.

        Με τις πρώτες όμως δυσκολίες, με τους πρώτους πειρασμούς, τις πρώτες αντιξοότητες τα παρατούν.

        Ο άνθρωπος πρέπει να στρωθεί στην πνευματική ζωή, να είναι σταθερός με υπομονή.

        Μέχρι να τον εμπιστευθεί ο Θεός και να ριζώσει βαθειά μέσα του ο λόγος του για να έρθει ο καρπός.

                                                  3η  ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ

       Τα αγκάθια αντιπροσωπεύουν ότι στραγγαλίζει την ζωή και την ανάπτυξή της.

       Μια ζωή χωρίς διαφορά δυναμικού, δεν υπάρχουν προτιμήσεις και όλα παρουσιάζονται με το ίδιο μέγεθος και σημασία.

       Η ζωή απαιτεί μια σωτήρια προτεραιότητα, ένα νόημα, μια σημασία, όχι όλα στο ίδιο επίπεδο.

       Ο πλούτος και οι ηδονές ως αξίες είναι ένα τίποτε μπροστά στη Βασιλεία του Θεού.

       Το μόνο που κάνουν είναι να πνίγουν τον άνθρωπο και είναι άκρως εθιστικές.

       Τρέχεις γι’ αυτά και ποτέ δεν τελειώνει το τρέξιμο ώστε να μην υπάρχει χρόνος για Θεό και Εκκλησία.

                                                 4α  Η ΑΓΑΘΗ ΓΗ

        Η καλή και αγαθή καρδιά είναι αυτή που δεν εμποδίζεται από προκαταλήψεις και συνήθειες κοσμικές, δεν τα βάζει κάτω.

        Η αποδοχή ότι ο λόγος του Θεού είναι η αλήθεια τον εαυτό μας δεν είναι εύκολο πράγμα.

        Εκείνος που θέλει να καλλιεργήσει την ψυχή του, κάνει αγώνα να κόψει τα ελαττώματα του, να ξεριζώσει την αμαρτία.

        Τις κοσμικές επιθυμίες του, να μην κάνει το κέφι του, να μην παρασύρεται από τις ηδονές του κόσμου και όλα τα κάνει ‘’ εν υπομονή ‘’.

        Αυτή η σωτήρια υπομονή έσωσε το γένος από μακροχρόνιες δουλείες και αφανισμούς.

        Αυτή η αρετή θεμελιώνει ακλόνητο το έργο της σωτηρίας μας.

        Χωρίς αυτήν ο διάβολος βρίσκει χώρο για ζιζάνια και κλονισμούς απιστίας.

        Υπομονή αδελφοί μου και θα ακούσουμε τον Κύριο να μας ανταμείβει.

         ‘’ Ευ δούλε αγαθέ και πιστέ, στα λίγα ήσουνα πιστός τώρα θα σε ανταμείψω πλουσιοπάροχα, έλα στη χαρά της Βασιλείας του Κυρίου σου. 

                                                               

                                                                  Αθανάσιος Κατσίκης αρχιτέκτων 

Η κλήση των πρώτων μαθητών

         Μετά από τους πειρασμούς του διαβόλου στην έρημο της Ιουδαίας, ο Ιησούς όταν έμαθε ότι συνελήφθει ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος ανεβαίνει προς βορρά στη Γαλιλαία.

         Κηρύσσει για πρώτη φορά στην πατρίδα του την Ναζαρέτ.

         Εκεί δέχεται την απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά των συμπατριωτών του των Ναζαρηνών.

         Εξ αιτίας τους κατεβαίνει και εγκαθίσταται στην παραθαλάσσια Καπερναούμ στην οποία και μένει σε όλη την τριετή δράση του.

         ‘’ και καταλειπών την Ναζαρέτ ελθών κατώκησεν εις Καπερναούμ ‘’.

         Ο Ιησούς δεν ήταν από τον κύκλο των Φαρισαίων και γραμματέων τους οποίους φοβόταν ο λαός και τους αποστρέφονταν.

         Ήταν λαϊκός, πολύ απλός και προσιτός στον απλό κόσμο γι’ αυτό αρχίζει την δράση του από τον χώρο της παραλίας με τα πλοιάρια.

          Φυσικά εκεί θα ήταν και η αγορά της Καπερναούμ και θα σύχναζε πολύς κόσμος.

          Αναζητεί με το κήρυγμα του την πίστη όχι μεταξύ της θρησκευτικής τάξης των Ισραηλιτών που είχε καθημερινό ανάγνωσμα την Γραφή.

          Αλλά τους απλούς και αγραμμάτους εργαζόμενους, αυτούς που διψούσαν για αλήθειες και λόγους τόνωσης και παρηγοριάς.

          Δύο πλοιάρια ήταν δεμένα στην παραλία και οι ψαράδες τους ‘’ απέπλυναν τα δίκτυα ‘’.

          Αυτό σήμαινε με βεβαιότητα ότι κατά την διάρκεια της νύκτας είχε γίνει προσπάθεια για αλιεία.

          Άρα η ώρα που τους συναντά ο Ιησούς ήταν πρωινή η τουλάχιστον πολύ πριν το μεσημέρι.

          Παρακαλεί τον Πέτρο που ήταν ιδιοκτήτης ενός εκ των πλοιαρίων να απομακρύνει το σκάφος λίγα μέτρα μόνο από την ξηρά.

          Μπαίνει μέσα στο πλοιάριο και ‘’ καθίσας εδίδασκε ‘’, δηλαδή μίλησε καθιστός στα πλήθη υπό τύπον μαθήματος και όχι λόγου.

          Πρακτική που κάνει πιο οικείο και προσιτό τον ομιλητή στο ακροατήριο και πιο φιλική την διάθεσή τους.

          Με το τέλος της ομιλίας του προτρέπει τον Πέτρο να λύσει το σκάφος και να προχωρήσει στα ανοικτά.

          Του ζητά  να επαναλάβει την νυκτερινή προσπάθεια του ψαρέματος.

          Ο Κύριος προβάλλει ένα εντελώς αδικαιολόγητο παράγγελμα στον Πέτρο.

          Αυτός ξέρει από την εμπειρία του τόσα χρόνια ότι και ο καιρός και η ώρα της ημέρας ήταν εντελώς ακατάλληλες για ένα τέτοιο εγχείρημα.

          Με άλλες συνθήκες θα γελούσαν με την προτροπή και θα έδειχναν απαρέσκεια για τον λόγο .

          Αλλά είτε με την πρώτη γνωριμία που έγινε κοντά στον Βαπτιστή, είτε και τώρα με την ομιλία του που προηγήθηκε.

          Τον θεώρησαν σαν σπουδαίο ραβίνο και σεβαστό πρόσωπο άξιο υπακοής.

          Ο Σίμων απαντά καταφατικά αλλά  χατιρικά. ‘’ Επιστάτα όλη την νύκτα κοπιάσαμε και δεν πιάσαμε τίποτε, όμως για τον λόγο σου θα ρίξω το δίκτυ ‘’

          Η από καρδιάς αυτή έκφραση του Πέτρου που δείχνει την προθυμία της υπακοής ακόμη και σε περίπτωση λογικά αδικαιολόγητη.

         Έμελε να μείνει παροιμιώδης στον ορθόδοξο χώρο μέχρι σήμερα.

         Μόνο ο εθνικός Λουκάς χρησιμοποιεί πάντα την ονομασία ‘’επιστάτης ‘’

και σε καμία περίπτωση την ονομασία ‘’ ραβί ‘’.

         Όπως κάνουν οι άλλοι τρεις Ευαγγελιστές αναφερόμενοι στο πρόσωπο του Ιησού.

         Η ψαριά πέρα από κάθε προσδοκία ήταν απίστευτα μεγάλη ώστε πήγε να σκιστεί το δίκτυ.

         Ο Πέτρος κάνει συνιάλο στους άλλους ‘’ μετόχους’’ τους συνεταίρους του που ήταν στο άλλο πλοιάριο στην παραλία να έρθουν και να επωφεληθούν από την μεγάλη ψαριά.

         Αυτοί έρχονται και τα δύο σκάφη γεμίζουν ‘’ ώστε βυθίζεστε ‘’ πήγαιναν δηλαδή να βυθιστούν από το πλήθος των ψαριών.

         Μόλις ο Πέτρος είδε το θαύμα γονατίζει μπροστά στον Ιησού και του ζητά να ‘’φύγει ‘’ από το σκάφος του.

         Αισθάνεται ανάξιος, αυτός ο αμαρτωλός να βρίσκεται στο ίδιο μέρος δίπλα – δίπλα μαζί του.

         ‘’ Κύριε ‘’ Πρώτη φορά οι μαθητές αποκαλούν τον Ιησού Κύριο. Μέχρι εκείνη την στιγμή γι’ αυτούς ήταν ο ραβί, ο επιστάτης.

        Τώρα που βλέπουν να έχει θαυματουργικές δυνάμεις αυθόρμητα τον αποκαλούν Κύριο.

        Όχι βέβαια με την έννοια του Γιαχβέ Κύριος αλλά ότι μπροστά τους ήταν κάποιος προφήτης η άνθρωπος του Θεού.

        Τα αισθήματα του Πέτρου είναι τα ίδια που αισθάνθηκε  ο εκατόνταρχος ο οποίος δεν ήθελε να δεχθεί στο σπίτι του τον Ιησού.

        Με αποτέλεσμα να δεχθεί τον έπαινο του Ιησού για την εκτάκτως μεγάλη πίστη του.

        Ο πιστός άνθρωπος που θέλει να σωθεί αποκαλύπτει το εσωτερικό του, δεν κρύβεται δεν αποφεύγει τις αλήθειες.

        Με την προσωπική εξομολόγηση του αποκαλύπτει  την αμαρτολότητα του γιατί έχει πίστη που τον πληροφορεί για το κάτι άλλο αυτού του διδασκάλου.

       Αυτή ακριβώς η πίστη ήταν και το κυριότερο κριτήριο της εκλογής του Πέτρου αλλά και όλων των μαθητών και ημών των χριστιανών.

       Οι συνέταιροι του Πέτρου από το άλλο πλοιάριο τα παιδιά του Ζεβεδαίου Ιωάννης και Ιάκωβος θαμπώθηκαν από το υπερβολικό πλήθος των ψαριών.

       Αναφέρονται στο Ευαγγέλιο μόνο τρία ονόματα από τους συνεταίρους.

       Όμως στο πλοιάριο του Πέτρου υπήρχε και ένας ακόμη διότι χρησιμοποιείται  πληθυντικός γι’ αυτούς που ήταν επάνω στο σκάφος του Πέτρου.

         ‘’ χαλάσατε ‘’, ‘’ κοπιάσαντες ‘’, ‘’ ελάμβανον ‘’ κ.τ.λ ήταν δηλαδή δύο στο ένα και δύο στου Πέτρου αυτός ο άλλος ήταν ο αδελφός του Ανδρέας.

        Ίσως ο Λουκάς αναφέρει μόνο τους τρείς με τα ονόματά τους θέλοντας να μας πληροφορήσει  τον πιο τρόπο κάλεσε ο Κύριος τους τρεις κορυφαίους μαθητές.

        Αυτούς που έμελε να παίρνει μαζί του στις πιο μεγάλες στιγμές του δημοσίου βίου του ο Ιησούς.

        Ο Κύριος βλέποντας τον Πέτρο θορυβημένο τον καθησυχάζει

 ‘’μη φοβού ‘’, μια παρηγοριά που απευθύνει σε όλα τα παιδιά του.

         Δεν έχουμε να φοβηθούμε από τίποτε του κόσμου τούτου γιατί ‘’ μεθ’ ημών ο Θεός ‘’.

        Η ταραχή του Πέτρου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο φόβος που βγαίνει από ένα ταπεινό άνθρωπο όταν συναισθανθεί την παρουσία του Θεού, η  βρεθεί μπροστά σε κάποιον άνθρωπο του .

        Βέβαια ο καιρός του Σινά έχει τελείωσε είμαστε στην Καινή Διαθήκη τώρα δίνεται η εντολή ‘’ μη φοβού ‘’.

        Ο Θεός ήλθε στον κόσμο όχι για να φοβίσει, όχι για να κρίνει αλλά για να προσκαλέσει τα δημιουργήματά του στο μεγαλείο της Βασιλείας του.

        Στην αιωνιότητα σαν φίλους και όχι σαν δούλους σαν παιδιά του  αγαπημένα και ταλαιπορημένα, όχι σαν εχθρούς και αντίπαλους.

        Το ‘’ ζωγρώ ‘’ σημαίνει συλλαμβάνω ζωντανά όντα, είναι οι άνθρωποι που θα συλλάβουν οι Απόστολοι.

        Θα τους πάρουν τρόπο τινά μέσα από το στόμα του λύκου μέσα από το ψέμα της ειδωλολατρίας, το χώμα του θανάτου.

         Να μείνουν αληθινά ζωντανά όντα ελεύθερα και φωτισμένα με δυνατότητα επιλογής της όντως ζωής .

        Οι μαθητές φέρνουν τα πλοιάρια στην παραλία γεμάτα στο έπακρο από ψάρια τα δένουν και :

        ‘’  αφέντες άπαντα ακολούθησαν τον Ιησού ‘’.

        Χάρηκαν για την υπερπλούσια ψαριά όμως πέρα και πάνω από κάθε ανθρώπινη λογική και υπολογισμούς.

        Δεν έμειναν έστω και λίγο να την εκμεταλευθούν οικονομικά διότι:

          ‘’  αφέντες άπαντα ‘’, τα παράτησαν όλα και πήγαν μαζί του.

        Είναι μια πράξη που την κατανοούν μόνο όσοι την ζουν, όσοι γευθούν το μεγαλείο Εκείνου.

        Έλεγε ο Παύλος ‘’ θεωρώ ότι όλα είναι σκύβαλα προκειμένου να κερδίσω τον Χριστό.

        Όταν βρεις και αναγνωρίσεις το πολύτιμο διαμάντι, την όντος Ζωή, όταν γευθείς τον θείο έρωτα, την πατρική ζεστασιά, όταν αποκτήσεις πνεύμα ηγεμονικό.

       Τότε δεν σε σταματά κανένα κέρδος, καμία ηδονή του κόσμου τούτου.

        Όλα αυτά σου φαίνονται σκύβαλα μηδαμινά ξυλοκέρατα που δεν χορταίνουν αλλά βαραίνουν, νεκρώνουν το πρόσωπο το κάνουν μάζα.

        Από παιδιά του δρόμου γινόμαστε παιδιά του Δημιουργού, από άστεγοι και πλανήτες μας ανοίγεται όχι απλά ένα σπίτι.

        Αλλά ΤΟ παλάτι ο παράδεισος που είναι κτισμένος με του Δημιουργού, προσφορά της αγάπης του, η ζωή και η ανάστασης.

        Πολλοί ερμηνευτές Θεοφύλακτος, Ζυγαβινός κ.α προσεγγίζουν την Ευαγγελική διήγηση με αλληγορική ερμηνεία.

        Πλοιάριο είναι η συναγωγή.

        Η βραδινή ατελέσφορη προσπάθεια του Πέτρου, οι προ Χριστού νομοδιδάσκαλοι.

        Αυτοί  αν και κόπιασαν όλη την νύκτα δηλαδή την σκοτεινή περίοδο προ Χριστού τίποτε δεν κατόρθωσαν.

        Όταν έγινε ημέρα επάνω στη γη με την παρουσία του Σωτήρα οι απόστολοι πήραν την θέση των προ Χριστού διδασκάλων.

        Έριξαν το δίκτυ δηλαδή το Ευαγγέλιο εις τα ανοικτά των εθνών και συνέλαβαν πολλά ψάρια.

        Επειδή όμως δεν μπορούσαν να κουμαντάρουν το φορτίο κάλεσαν σε βοήθεια τους ποιμένας και διδασκάλους της Εκκλησίας.

        Όπως και εάν δει κανείς την Ευαγγελική διήγηση.

        Η σημασία της είναι ότι ο ερχομός του Σωτήρα στη γη, έλυσε την κατάρα, τον φόβο, το σκοτάδι της αγνωσίας.

        Έφερε το ζωντανό νερό, το Πνεύμα το Άγιο τον φωτιστή και παρηγορητή μας.

        Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά του πρό Χριστού κόσμου με τον  μετά αρκεί να σκεφτούμε μια σκηνή σε ένα ειδωλολατρικό ναό.

        Μετά από μία θυσία ζώων να τρέχουν τα αίματα, να ακούγονται τα μουγκρητά των σφαχτών.

        Να βγαίνει από τον ναό ένας ιερεύς των ειδώλων με φύλλα μυρσίνης στα χέρια βουτηγμένα στο αίμα των ζώων να ραντίζει τον κόσμο που περιμένει και να τον γεμίζει με αίματα από πάνω μέχρι κάτω.

        Αν έχει να πει κανείς κάτι να το πει.

       

                                                                       Ἀθανάσιος Κατσίκης

 

Ο σταυρός του αληθινού μαθητή

        Ο Κύριος προλέγει το πάθος και την ανάσταση του, ‘’ και προσκαλεσάμενος τον όχλο και τους μαθητές του ‘’.

        Τους είπε τα λόγια της ευαγγελικής περικοπής μας.

        Τα λόγια του βέβαια απευθύνονται ‘’ εις πάντας ‘’ όπως λέει ο Λουκάς.

        Η λέξη μαθητής στα Ευαγγέλια δεν έχει την στενή έννοια των δώδεκα αποστόλων, αλλά όλων όσων ακολουθούσαν τον Ιησού και αποφάσισαν να είναι πραγματικοί μαθητές του.

        Οι πραγματικοί μαθητές δεν μπορούμε να έχουμε στον κόσμο διαφορετική πορεία από αυτή του ιδίου του Ιησού.

        Πορεία που οδηγεί από το πάθος στη δόξα της ζωής, στην ανάσταση.

        ‘’ Εάν εσείς μείνετε και εμπιστεύεστε στο λόγο μου τότε είστε αληθινοί μαθητές μου τότε θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει ‘’ ( Ιω.η 36)

        Για τον λόγο αυτό και η περικοπή μας μιλά για τον σταυρό που πρέπει να σηκώσουν οι μαθητές και τελειώνει με την αναφορά στον ένδοξο ερχομό της Βασιλείας του Θεού.

        Η προϋπόθεση για το ‘’ ακολουθειν ‘’ τον Χριστό δηλώνεται με δύο προστακτικές.

        ‘’ απαρνησάσθω εαυτόν ‘’ και ‘’ αράτω τον σταυρόν ‘’ .

        Αποφάσεις και πράξεις εκτάκτου σημασίας διότι είναι αντίθετες προς το εγώ μας, τον κακό εαυτό μας και τις συνήθειές του.

       ‘’ το μεν φρόνημα της σαρκός θάνατος, το δε φρόνημα του πνεύματος ζωή και ειρήνη ‘’ ( Ρωμ η,6 ).

        Ο κακός εαυτός μας οδηγεί στην αυτοπροβολή και την αυτοβεβαίωσή μας, και όχι στην Πατρική φροντίδα.

        Η απάρνηση του εαυτού μας σημαίνει εγκατάλειψη των ‘’ φυσιολογικών απαιτήσεων του ανθρώπου για ασφάλεια  ικανοποίηση και προβολή του εγώ.

       Σημαίνει να μην ανήκουμε στον εαυτό μας, να απαρνηθούμε την προσωπική μας ασφαλή ζωή και να ενταχθούμε στην πατρική εστία, την Εκκλησία.

       Όχι αυτό που πάντα θέλει από ένστικτο να απολαμβάνει ο άνθρωπος αλλά να ακολουθούμε τον Χριστό στο δρόμο του σταυρού και του πάθους.

       Εάν ο Ιησούς σήκωσε τον Σταυρό δεν είναι δυνατόν να είναι διαφορετική η τύχη ημών των μαθητών του.

        Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η δόξα του Χριστού είναι ο σταυρός του άρα και δική μας δόξα θα είναι ο σταυρός μας.

       Ο πιστός μαθητής ακολουθεί και έχει σαν κανόνα τον δάσκαλο του όχι μόνο στη ζωή αλλά ακόμη και στον θάνατο.

       ‘’ Εάν εμένα έδιωξαν και εσάς θα διώξουν, προειδοποίησε ο Κύριος.

       Βέβαια αυτή η στάση μας είναι θέση προσωπικής επιλογής και παίρνεται με την ελεύθερη απόφαση μας και σε καμιά περίπτωση δεν μας επιβάλετε.

       ‘’ όστις θέλει ‘’. Μια τέτοια απόφαση επόμενο είναι να έχει σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή μας και όχι συμβιβασμούς.

       Ο Κύριος προσκαλεί τον άνθρωπο στον Παράδεισο που πρίν ήταν αποκλεισμένος από τα χερουβίμ.

        Αφήνετε ελεύθερος αν θέλει να εισέλθει η όχι. Η Εκκλησία είναι η κατ’ εξοχή κατάσταση της ελευθερίας.

        Οι άνθρωποι δεν υποχρεούνται αλλά προσκαλούνται να ακολουθήσουν τον Ιησού.

        Επομένως η όποια απόφαση θετική η αρνητική συνοδεύεται από το αίσθημα της ευθύνης.

        Πρέπει να σημειωθεί και η αναφορά του Λουκά στα λόγια αυτά του Κυρίου που λέει ‘’ αράτω τον σταυρόν αυτού καθ’  ημέρα ‘’

       Τονίζει δηλαδή ο Ευαγγελιστής όχι τόσο το ενδεχόμενο διά μαρτυρικού θανάτου σήκωμα του σταυρού από τον χριστιανό.

       Αλλά η άρση του σταυρού που προκαλείται στην καθημερινή ζωή από τις  θλίψεις και τις δοκιμασίες και τα τραύματα.

        ‘’ διά πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την Βασιλεία του Θεού ‘’.

        Κατά ένα τρόπο παράδοξο για την λογική του κόσμου που ζούμε, με τα λόγια του Ιησού η ζωή κερδίζεται με το να θυσιαστεί ο πιστός όχι βέβαια άσκοπα αλλά ‘’ ένεκεν ‘’ του Χριστού και του Ευαγγελίου του.

         Διότι πολλοί για λόγους ιδεολογικούς θυσιάζονται για πολιτικά σχήματα, για σέκτες, για διάφορες αρχηγικές μορφές και δίνουν και την ζωή τους ακόμη, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΝΕΚΕΝ ΕΚΕΙΝΟΥ.

         Η λέξη ‘’ ψυχή ‘’ του Ευαγγελίου έχει την βιβλική έννοια της ζωής και όχι την φιλοσοφική έννοια του υποτιθέμενου άυλου συστατικού του ανθρώπου.

          Όλα αυτά τα ορίζει ο Ιησούς επειδή γνωρίζει την ΑΞΙΑ της αιώνιας ζωής για την οποία εμείς δεν έχουμε προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

          Μας πληροφορεί λοιπόν η ΑΛΗΘΕΙΑ ότι η αιώνια ζωή έχει τόση αξία ώστε ολόκληρος ‘’ ο κόσμος ‘’, η ορατή δημιουργία του Θεού, το σύμπαν, δεν μπορεί να την ισοσταθμίσει.

         Άρα εντελώς ανώφελο είναι στον άνθρωπο να στοχεύσει στην  κατάκτηση του παρόντα κόσμο.

         Στερηθεί όμως την αιώνια ζωή για την οποία δεν υπάρχει αντίστοιχο αντάλλαγμα.

         Στη μία περίπτωση, με τον θάνατό σου τα χάνεις όλα ‘’ και ετάφει ‘’.

          Ενώ στην άλλη  με την αιώνια ζωή και την αγάπη απολαμβάνεις την Θεία πραγματικότητα, για την οποία είμαστε πλασμένοι από τον Δημιουργό.

          Η σημερινή γενεά χαρακτηρίζεται μοιχαλίδα διότι διασπά τον γάμο της με τον Νυμφίο.

         Όποιος ντραπεί τον Χριστό και τους λόγους του μέσα στην ‘’ μοιχαλίδα‘’ και αμαρτωλή σημερινή γενεά δηλαδή αρνηθεί την πίστη στο πρόσωπό του.

        Φυσικό είναι να μην περιμένει κατά την ώρα της κρίσης ότι η ΑΓΑΠΗ που απέρριψε μπορεί να τον βοηθήσει.

         Πράγματι όταν κάποιος προδώσει τα του οίκου του κατά περίεργο τρόπο τον κυριεύει ένα μίσος γι’ αυτούς που πρόδωσε.

         Κάτι που βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή και στην ιστορία της ανθρωπότητας.

         Επομένως όποιος προδώσει την πίστη του μετά θα μισήσει την αγάπη που αντί της προδοσίας προσφέρει πάντα ο Κύριος.

         Με αποτέλεσμα η αγάπη να μην μπορεί να βοηθήσει και σε τούτο τον κόσμο και στην κρίση επειδή θα συναντά το τοίχος της αδιαφορίας και του μίσους πολλές φορές.

         Η επιείκεια και η αγάπη του υιού του ανθρώπου υπάρχει πάντα και για όλους τους ανθρώπους και για κάθε περίπτωση.

          Όμως η ελεύθερη θέληση του ανθρώπου είναι αυτή και μόνο που αποπιείτε την προσφορά και επιλέγει την άρνηση.

          Οι πατέρες είναι αποκαλυπτικοί.

          Ο Άγιος Χρυσόστομος μας λέει: ‘’ Η χάρις μολονότι είναι χάρις (δωρεά) σώζει μόνο όσους το θέλουν.

           Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: ‘’ Η σωτηρία πρέπει να προέρθει από την συνεργασία την δική μας με τον Θεό ‘’.

           Ο Άγιος Κλήμης  : ‘’ Όταν οι ψυχές το θέλουν αποστέλλει ο Θεός το Πνεύμα, αν όμως λείψει η προθυμία συστέλλεται και το εκ Θεού Πνεύμα ‘’.

           Και ο Άγιος Ιουστίνος  ‘’ Ο Θεός, ο οποίος δημιούργησε τον άνθρωπο χωρίς τον άνθρωπο, αδυνατεί να τον σώσει χωρίς αυτός να το θελήσει ‘’.

            Διδασκόμαστε επομένως ότι οι παράγοντες της σωτηρίας είναι δύο.

            Πρώτη η ελεύθερη θέληση του ανθρώπου και δεύτερη η χάρις του Θεού.

          Η χάρις βέβαια είναι δεδομένη το ζητούμενο είναι πάντα η θέληση του ανθρώπου.

          Θέλοντας ο Κύριος να δείξει την αιωνιότητα, την Βασιλεία του Θεού και να μαρτυρήσουν γι’ αυτή οι μαθητές.

         Όσο μπορούσαν για την αλήθεια των λόγων του δηλώνει ότι ‘’ τινές ‘’ θα δουν την Βασιλεία του Θεού σ’ αυτή την ζωή.

         Οι πατέρες συνδέουν στενά την εν δυνάμει έλευση της Βασιλείας του Θεού με την Εκκλησία.

         Όχι βέβαια με την ταύτιση των δύο πραγματικοτήτων, αλλά με την έννοια ότι εντός της Εκκλησίας που κτίζει ο Κύριος με το ίδιο του το αίμα.

          Ο πιστός γεύεται τα αγαθά του μέλλοντος αιώνος της ζωής.

         Είναι η δυναμική παρουσία του Αγίου Πνεύματος στα μυστήρια και την ζωή της Εκκλησίας.

          Αυτή που κάνει δυνατή την άρση του σταυρού και των δοκιμασιών.

         Όποιος όμως ζεί εκτός Εκκλησίας ο σταυρός είναι μία ανέφικτη δυνατότητα.

         Όλες αυτές οι ‘’ απαιτήσεις ‘’ για την θυσία της επίγειας ζωής μας για το πρόσωπο του Ιησού είναι έξω από την ανθρώπινη λογική.

         Εάν δεν ήταν εκείνος ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ η ζωή των απάντων και πηγή της ζωής.

         Θα ήταν από τις πιο απαίσιες μορφές της ιστορίας να ζητά την ζωή των μαθητών του υποσχόμενος ψέματα.

        Αυτή την απαίσια πρακτική μεταχειρίζεται ο διάβολος.

         Φουσκώνει τα μυαλά όσων τον ακούνε και τον ακολουθούν.

         Τους υπόσχεται εξουσίες, δύναμη, πλούτο, γνώση ηδονές και ότι άλλο.

         Επειδή όμως είναι ο πατριάρχης του ψεύδους όσοι τον πιστέψουν και τον ακολουθήσουν δίνει ξυλοκέρατα.

        Την φρίκη της μοναξιάς, της εξάρτησης, του μίσους και του θανάτου.

         Ο Κύριος μας όμως είναι Ο ΘΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, Η ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑ.  

                                                                   

                                                                                Αθανάσιος Κατσίκης

αρχιτέκτων

                                      

         Η περικοπή που διαβάζουμε την Κυριακή προ της Υψώσεως του Σταυρού Ιωαν.(3 ,13-17).

         Είναι ένα απόσπασμα από τον διάλογο που είχε ο Ιησούς με τον νυκτερινό μαθητή Νικόδημο τον Φαρισαίο μέλος του Μεγάλου συνεδρίου.

         Όμως για την κατανόηση της περικοπής θα δούμε και λίγους στίχους πιο μπροστά.

         Ο Ιησούς είναι στα Ιεροσόλυμα κατά την εορτή του Πάσχα. Πολλοί Ιουδαίοι επίστευαν στο όνομά του βλέποντας τα θαύματα και τα σημεία που έκανε. 

          Μας τονίζει όμως ο Ευαγγελιστής ότι ο Ιησούς δεν τους είχε εμπιστοσύνη γιατί ήξερε τι είχε ο κάθε άνθρωπος μέσα του.

          Δηλαδή δεν εμπιστευόταν αυτούς που τον πίστευαν θαμπωμένοι από τα θαύματα και όχι από την αποδοχή της διδασκαλίας του

          Αμέσως μετά ο Ευαγγελιστής μας αναφέρει την συνάντηση του Ιησού με τον Νικόδημο.

          Αυτός παραδέχεται ότι ο ίδιος και οι άλλοι Ιουδαίοι γνώριζαν πως ήρθε από Θεού σαν δάσκαλος, σε συνδυασμό με τα θαύματα που έκανε.

           Κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοια θαύματα, όμως ο τρόπος που διαχειρίζεται τα πράγματα δεν επικυρώνει την δύναμη  του.

           Η συμπεριφορά του Ιησού δεν δείχνει μια δύναμη ισχύος όπως οι ρωμαϊκές αρχές η όπως είχε αυτός.

           Κάτι που θα αποδείκνυε πέρα από κάθε αμφισβήτηση την θεϊκή προέλευσή του. Δεν φαινόταν Θεός ισχυρός ο άνθρωπος που είχε μπροστά του.

           Ο Χριστός τον καταλαβαίνει όμως δεν ζητά τον θαυμασμό από τα θαύματα του.

          Αυτά γίνονται για να δείχνουν πως θα είναι τα πράγματα στην Βασιλεία του ‘’ ένθα ουκ έστι πόνος ου λύπη ου στεναγμός αλλά καινά πάντα ΄΄.

          Σ΄ αυτή όμως τη Βασιλεία για να μπει κανείς πρέπει να γεννηθεί από νερό και το Πνεύμα, να γεννηθεί άνωθεν.

          Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει ότι ο άνθρωπος ζει τρεις γεννήσεις.

          Η ΠΡΩΤΗ γίνεται από σάρκα και αίμα, από τους φυσικούς γονείς του.

          Η ΔΕΥΤΕΡΗ από το Άγιο Πνεύμα κατά την βάπτιση του, ο άνθρωπος αναδύεται ‘’ εν ετέρα μορφή ‘’.

          Η φλόγα της χάριτος παραπέρα οικοδομή την νέα υπόσταση του ανθρώπου.

         Η ΤΡΙΤΗ γέννηση αναφέρεται στον προσωπικό αγώνα του καθενός για να συναντήσει τον Σωτήρα και να εισέλθει στην Βασιλεία του.

         Ο Νικόδημος δεν καταλαβαίνει ‘’ πως μπορούν να γίνουν αυτά ‘’. Ο Ιησούς τον επιπλήττει.

         Σαν δάσκαλος του Ισραήλ και γνώστης των γραφών έπρεπε να γνωρίζει για τι ποιότητας κάλεσμα είχε προετοιμαστεί ο λαός μέσα στους αιώνες.

        Τι θα ήταν ο Μεσσίας που ανέμενε και μάλιστα στο πρόσωπο του Χριστού.

        Θα είναι οδηγός σε επίγεια δόξα όπως παχυλά περίμεναν οι Ιουδαίοι; η οδηγός σε δόξα θεότητας ουράνια.

       Αμέσως ο Κύριος συνεχίζει με τα λόγια της περικοπής μας.

      ‘’ Κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό παρά μόνο αυτός που κατέβηκε από τον ουρανό, ο υιός του ανθρώπου, αυτός που και τώρα είναι στον ουρανό.

      Ο απανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο Θεός.

        Ο Χριστός ήταν ταυτόχρονα απλός άνθρωπος μπροστά στον Νικόδημο και δοξασμένος Θεός συνάναρχος του Πατρός στους ουρανούς.

        Είναι το εσφαγμένο αρνίο και ο καθήμενος ο δοξασμένος επί του Θρόνου στην Αποκάλυψη.

        Ο ‘’ως υιός ανθρώπου ‘’ και ο Παλαιός των Ημερών του Δανιήλ.

       Αυτός  είναι έξω από τους περιορισμούς της δημιουργίας του, του χωροχρόνου ημών των ανθρώπων και του χωροχρόνου των αγγέλων.

        Μυστήριο δυσκολονόητο από τον άνθρωπο αλλά θεία πραγματικότητα.

       Με τα λόγια αυτά θέλει να πει στον Νικόδημο. ‘’Εγώ είμαι ο Χριστός που περιμένετε ‘’.

       Επειδή αυτός είναι ο υιός του ανθρώπου, όπως πάντα ονόμαζε τον εαυτό του.

       Στη συνέχεια προλέγει το Πάθος και τον Σταυρό του χρησιμοποιώντας την γνωστή ιστορία του χάλκινου φιδιού από την Π. Διαθήκη Αριθ.(21,4-9).

       Ο Ισραηλιτικός λαός οδηγείται από τον Μωυσή διά μέσου της ερήμου στη γη της επαγγελίας.

       Παρόλα τα καθημερινά θαύματα αποδεικνύεται σκληρός στην καρδιά και ολιγόπιστος.

       Αρχίζει να γογγύζει και να στρέφεται κατά του Θεού του και του Μωυσή.

       ‘’ Γιατί μας έβγαλες από την Αίγυπτο;; για να πεθάνουμε στην έρημο;;

Δεν υπήρχαν μνήματα εκεί να μας θάψεις;;

       Τώρα δεν έχουμε ούτε ψωμί ούτε νερό και η ψυχή μας μπούχτισε από το κούφιο ψωμί που μας στέλνει ο Θεός, το μάννα!!!

       Είναι πολύ αποκαλυπτικά τα λόγια της Γραφής και φανερώνουν με τι έμψυχο υλικό προσπάθησε ο Χριστός την σωτηρία μας.

       Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και νερό είχαν άφθονο από την ακολουθούσα πέτρα και ορτύκια από τον ουρανό έπεφταν στο στρατόπεδο για φαγητό.

         Όσο για το μάννα—όπως αποκαλύπτει ο Σολομών στις Παροιμίες –είχε την Θεϊκή ευλογία ‘’ εις ο τις εβούλετο μετεκιρνάτο ‘’.

         Δηλαδή όταν έτρωγε κάποιός το μάννα στο στόμα του είχε την γεύση του επιθυμητού φαγητού που θα ήθελε να φάει.

         Π.χ. έτρωγε ο Ιουδαίος το μάννα εάν η επιθυμία του –που την γνώριζε ο Θεός—ήταν να φάει κρέας, η ζυμαρικά, η τυριά ,η λαχανικά τότε η γεύση του μάννα γινόταν του επιθυμητού φαγητού.

          Τότε ο Θεός για να συνετίσει τον λαό και να μην φτάσουν σε ακρότητες στέλνει φίδια φαρμακερά να τους δαγκάνουν ώστε να θανατώνονταν πολλοί.

         Ο Λαός συνέρχεται, καταλαβαίνει την διαστροφή του και ζητά συγχώρηση για τις βλασφημίες του.

       Ο Μωυσής σαν φίλος προς φίλο ζητά το έλεος του Θεού και Εκείνος του υποδεικνύει την λύση.

       Να τοποθετήσει επί ‘’ σημείου ‘’ επάνω σε ένα σταυρό ένα μεταλλικό φίδι.

       Όποιος από τον λαό δαγκανόταν από τα φίδια και έβλεπε το χάλκινο φίδι που ήταν κρεμασμένο από τον σταυρό δεν θα πέθαινε από το δηλητήριο.

        Ο Παύλος για να αποδείξει την παρουσία του Χριστού και πριν από την επί της γης παρουσίας του λέει σχετικά Α Κορ 7,9.

        ‘’ μην εκπειράζουμε τον Χριστό όπως μερικοί τον επείρασαν και έτσι θανατώθηκαν από τα φαρμακερά δαγκώματα των φιδιών’’

       Ο Ιησούς προλέγει το Σταυρικό θάνατό του στην συνέχεια.

       Έτσι ‘’ δεί ‘’ πρέπει, να υψωθεί και ο Υιός του ανθρώπου.

       Το ‘’ υψωθεί ‘’ χρησιμοποιείται και με την έννοια της σταύρωσης στην εποχή του Χριστού.

       Το ‘’ δεί ‘’ δεν εκφράζει αδύρητη ανάγκη στην οποία υπακούει και υποτάσσεται ο Θεός.

        Αλλά φανερώνει την αμετάκλητη και ευλογημένη βούληση του για την σωτηρία της δημιουργίας του.

        Είναι όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης ‘’ ο Θεός υπέγραψε την απελευθέρωση της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του’’.

        Το χάλκινο φίδι είναι ένας τύπος του σταυροθέντος Χριστού του υιού του ανθρώπου όπως πάρα πολλά συμβάντα της Π. Διαθήκης.

        Είναι τύποι και προφητείες των μεγάλων γεγονότων της Καινής Διαθήκης.

        Ο παλαιός Ισραήλ είναι τύπος του Νέου Ισραήλ.

        Φίδια και θανατηφόρο δηλητήριο είναι οι δυνάμεις και οι ενέργειες των δυνάμεων του διαβόλου και η αμαρτία.

        Ο σωματικός εκείνος θάνατος των Εβραίων είναι τύπος του αιωνίου θανάτου.

        Η πρόσκαιρη ζωή που χάριζε η θεωρία του χάλκινου φιδιού και την οποία κέρδιζαν οι Ισραηλίτες.

        Είναι τύπος της αιώνιας ζωής που απολαμβάνουν ως προφορά αγάπης οι πιστοί που ελπίζουν στον σταυρωθέντα Χριστό.

         Το ότι το χάλκινο φίδι έγινε τύπος του Χριστού δεν πρέπει να μας ξενίζει επειδή φίδι ονομάστηκε και ο πατέρας της αμαρτίας από την Γραφή.

         Στη συνέχεια ο Ιησούς αποκαλύπτει στον Νικόδημο αλήθειες που πρέπει να τις τονίσουμε και να τις γνωρίσουμε.

         Πρέπει να είναι με κεφαλαία γράμματα μέσα μας γραμμένες. Είναι οι αποδείξεις ότι ο Ιησούς είναι ο ΘΕΟΣ, ο ζωοδότης.

         Κάθε άνθρωπος που τον πιστεύει, τον αποδέχεται, τον αγκαλιάζει σαν πατέρα, αυτόν που είναι:

         Πιο στοργικός από κάθε φίλο.

         Πιο δίκαιος από κάθε κυβερνήτη.

         Πιο τρυφερός από κάθε πατέρα.

         Πιο πολύ ένα μέλος από εμάς, από όσο τα ίδια μας τα μέλη.

         Πιο αναγκαίος σε μας από την ίδια μας την καρδιά. Κατά τον Καβάσιλα.

         Δεν χάνεται, δεν πεθαίνει, αλλά θα έχει ζωή αιώνιο.

         Πως μπορεί όμως ένας ραβί, ένας προφήτης, ένας άγιος άνθρωπος να δώσει αιώνια ζωή.

         Όλοι αυτοί οι άνθρωποι του Θεού είναι ετερόφωτοι, είναι δέκτες της αιώνιας ζωής και όχι η πηγή, ο προβολέας της.

         Μόνο ο Υιός του ανθρώπου είναι η αιώνια ζωή και μόνον αυτός την δίνει και μάλιστα δωρεάν.

         Συνεχίζει ο Κύριος τις αποκαλύψεις του στον νομοδιδάσκαλο.

         ‘’ διότι τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε………………’’

         Η έκφραση του Ιησού ‘’ τόσο αγάπησε ‘’είναι η αδυναμία του να περιγράψει το ‘’ πόσο ‘’ διότι το πόσο δεν περιγράφετε.

         Δημιούργησε το σύμπαν από το μηδέν με κίνητρο την αγάπη του που δεν μετριέται και δεν περιγράφεται.

         Το δημιούργησε από τον ίδιο τον εαυτό του από αγάπη.

         Η δημιουργία, ο κόσμος--- από το κόσμημα, το στολίδι ---είναι πράξη της ελεύθερης αγάπης του.

         Η Θεϊκή αγάπη όμως είναι ‘’ εκστατική ‘’.

         Με την εκστατική αγάπη δημιουργεί τα πάντα, υπάρξεις, οντότητες για να μετέχουν στη ζωή και την αγάπη που είναι δικά του.

        Ο Θεός ‘’ έδωσε ‘’ --επέτρεψε τον θάνατό—τον μονογενή γιό του για την δική μας σωτηρία και αιωνιότητα.

        Δεν σκότωσε το παιδί του –όπως πιστεύουν οι καθολικοί – για να ικανοποιηθεί η τρωθήσα θεία δικαιοσύνη του από την παράβαση του Αδάμ.

        Ο Θεός δεν έστειλε τον μονογενή στον κόσμο για να κρίνει τον κόσμο ΑΛΛΑ για να σωθεί ο κόσμος.

        Ο Ιησούς ανατρέπει την διεστραμμένη αντίληψη και προσδοκία των Ιουδαίων ότι ο Μεσσίας έρχεται να εκδικηθεί και να σφάξει τα έθνη διότι ταλαιπώρησαν τον Ισραήλ.

        Ο Μεσσίας έρχεται όχι για να κρίνει αλλά για να σώσει τα έθνη.

        Τότε γιατί ο μονογενής ονομάζεται κριτής ‘’ ο κρίνων την οικουμένη ‘’; αφού δεν είχε τέτοια αποστολή πως τον αποκαλούμε ‘’ κριτά δικαιότατε ‘’;;

        Μήπως υπάρχει αντίφαση ;;

        Όχι αδελφοί μου ο Χριστός ήλθε στη γη, περπάτησε και κήρυξε στην Ιουδαία για να μας δείξει την οδό, την αλήθεια, να μας απαλλάξει από τον θάνατο.

       Η αποστολή του ήταν αυτή και ‘’ γινόμενος υπήκοος άχρι θανάτου ‘’ την ολοκλήρωσε κατά την πρώτη του έλευση.

       Όμως στην ένδοξη και φοβερά δευτέρα του έλευση, τότε θα κρίνει ζώντας και νεκρούς.

       Τότε ‘’ όψονται και κόψονται αυτοί που τον λόγχευσαν’’.

       Όχι μόνο οι ρωμαίοι στρατιώτες αλλά και όλοι όσοι με πράξεις και λόγους αρνήθηκαν την αγάπη του, την ελευθερία, την Ζωή.

      Η κρίση του θα είναι η φανέρωση του τι ο καθένας ήταν και δεν φαινόταν επί της γης.

       Στην  παραβολή της κρίσεως παρουσιάστηκαν μπροστά του οι άνθρωποι ως ερίφια και ως πρόβατα δεν τους έκανε ο κριτής. Απλώς ‘’ αφορίζει αυτους από αλλήλους ‘’.

        

       

                                                                                                        Αθανάσιος Κατσίκης

                                                       αρχιτέκτων

             

 

          Πάλι ο καλός Δεσπότης και Κύριος συμβουλεύει τα παιδιά του με παραβολές και διδάγματα.

          Η χαρά μας είναι να τα ακούμε και να τα προσέχουμε γιατί υπόθηκαν για εμάς με αγάπη.

          Θέλει να μας  βοηθήσει στον καλό αγώνα και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες του πάντα για το καλό μας την σωτηρία μας.

          Μας φανερώνει το ξαφνικό της δευτέρας του Παρουσίας λέγοντας:

          ‘’γρηγορείτε διότι δεν γνωρίζεται την ημέρα και την ώρα που έρχεται ο Υιός του ανθρώπου’’ και αμέσως μετά προσθέτει την σημερινή παραβολή.

          Επειδή όπως μας λέει ένα παλιό ανέκδοτο η όλη προσπάθεια του διαβόλου στους ανθρώπους είναι να μας πείσει ότι υπάρχει πάντα χρόνος και δεν χρειάζεται βιασύνη.

          Σε ένα σχολείο δαιμόνων όταν τελείωσαν τα μαθήματα και δόθηκαν τα πτυχία, ο πρύτανης διάβολος ρωτά τους αποφοίτους τι θα κάνουν τώρα που θα πάνε στη Γή για να δουλέψουν;

         Ένας λέει, θα τους λέω ότι δεν υπάρχει Θεός!! Παλιά πρακτική που δεν έχει μεγάλη πέραση τώρα απαντά ο πρύτανης.

         Ένας άλλος λέει, θα τους πώ ότι δεν υπάρχει κόλαση!! Θα είχε κάποιο αποτέλεσμα ο λόγος σου, λέει ο πρύτανης.

         Αλλά πολλοί την βιώνουν από τώρα και μάλιστα πολλές φορές με σκληρότερο τρόπο.      

         Ένας τρίτος λέει, θα τους λέω ότι υπάρχει χρόνος για να διορθωθούν και δεν χρειάζεται βιασύνη.

         Τρέξε να πιάσεις γρήγορα δουλειά προστάζει ο πρύτανης.

         Η παραβολή λέγετε στη συνέχεια των υποθηκών του Κυρίου όπου γίνεται λόγος για προετοιμασία και εγρήγορση ενόψει της κρίσεως που έρχεται.

          Η οποία αργεί μεν ( χρονίζοντος του νυμφίου ), ( μετά δε χρόνον πολύν έρχεται ο Κύριος ), όμως έρχεται αιφνίδια.

         Στην παραβολή μας η εγρήγορση εστιάζει στην υπεύθυνη εργασία μας στον καιρό της απουσίας του Κυρίου και όχι στην παθητική και άπρακτη προσμονή.

        Ο άρχοντας της παραβολής εν όψη της αναχώρησης του από τον τόπο του δίνει τα υπάρχοντα του στους ανθρώπους του.

        Η αξία των παραχωρημένων είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το γεγονός ότι οι αποδέκται ήταν δούλοι.

        Το τάλαντο ισούται την εποχή του Χριστού περίπου με 6.000 χρυσές δραχμές.

        Φυσικά τα χαρίσματα που δίνει ο Κύριος στα παιδιά του που βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία, στην Βασιλεία του είναι αμύθητης αξίας.

          Είναι τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος αιώνια και αθάνατα και όχι υλικά και πρόσκαιρα του κόσμου τούτου.

          Και μόνο το γεγονός ότι είμαστε μέσα στον αμπελώνα του μαζί με όλους τους –Αγίους- φίλους του και αδελφούς μας.

          Και δεν κατάφεραν δε να μας βγάλουν έξω από την Βασιλεία όλες οι δαιμονικές σειρήνες και διαστροφές είναι χάρισμα αμέτρητο.

          Και μόνο που πιστεύουμε και προσδοκούμε ανάσταση νεκρών, κρίση και αιώνια ζωή και δεν μας πτοούν τα ’’ συμπαθητικά ‘’ χαμόγελα και λόγια του κόσμου είναι χάρισμα ζωής.

          Να προσέξουμε πολύ ότι: Ο Σοφός Κύριος δίνει τα τάλαντα, τα

-χαρίσματα – όχι αυθαίρετα αλλά ‘’ στον καθένα κατά την δύναμή του’’.

     Αυτό προϋποθέτει ότι ο Κύριος έχει γνώση και ενεργεί με σεβασμό στις

δυνατότητες των δούλων του και όχι χύμα και αδιάκριτα.

        Αποδεικνύει ότι ο Χριστός δεν υποτάσσει τον άνθρωπο σε ένα αυστηρά προδιαγεγραμμένο σύστημα.

        Αλλά σε μία ελεύθερη σχέση του προσώπου του Θεού με τον κάθε άνθρωπο προσωπικά.

         Εκείνος γνωρίζει τις δυνατότητες του καθενός μας τις σέβεται και δίνει τα ανάλογα τάλαντα.

         Η λέξη τάλαντο δεν αναφέρετε σε συγκεκριμένη δωρεά η χάρισμα από τον Θεό.

         Αλλά στην πολυμορφία και την ποικιλία των δωρεών του Θεού στους ανθρώπους.

         Ο Άγιος Κύριλλος θεωρεί τάλαντα όλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

         Ο Ιερός Χρυσόστομος ότι διά των ταλάντων νοείται η αγαθοποιός δράση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνική ζωή.

         Η συνέχεια της αναφοράς στη διαχείριση των ταλάντων από τους δούλους είναι σύντομη.

         Ο πρώτος με την εργασία του διπλασιάζει τα πέντε τάλαντα επαινείται και χαρακτηρίζεται ‘’ αγαθός και πιστός ‘’.

         Προσκαλείται να εισέλθει ( στη χαρά του Κυρίου του ) δηλαδή στη χαρά και την ευφροσύνη της Βασιλείας του Θεού.

           Την ίδια αμοιβή παίρνει και ο εργάτης των δύο ταλάντων που χαρακτηρίζεται με τις ίδιες λέξεις.

           Το υπόλοιπο μέρος της διήγησης αναφέρεται στον οκνηρό δούλο, ο οποίος δεν εργάστηκε όπως οι δύο πρώτοι αλλά έκρυψε το τάλαντο στη γη.

           Ο ‘’ πονηρός ‘’ και ‘’ οκνηρός ‘’ δούλος προβάλλει σαν ‘’δικαιολογία’’ της πράξης του ότι ο Κύριος είναι σκληρός και άδικος.

          Θερίζει εκεί που δεν έσπειρε και ζητά καρπούς από εκεί που δεν σκόρπισε.

          Αποδεικνύεται από τα λόγια του ότι δεν έχει αγάπη και εμπιστοσύνη προς τον Θεό αλλά και προς τους ανθρώπους.

          Θέση που στηρίζεται σε μία εντελώς διεστραμμένη αντίληψη περί Θεού σαν αυστηρού δικαστή και δεσπότη.

          Πίστη της Παπικής πλάνης που με την δικανική νοοτροπία παρουσιάζει ένα Θεό τιμωρό να ικανοποιείται με τον θάνατο του μονογενούς.

          Δεν βλέπουν οι παπικοί και οι όμοιοί τους ότι ο Θεός ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΑ και τίποτε άλλο περί δικαιοσύνης και νομικισμούς.

          Το αποτέλεσμα βέβαια μιας τέτοιας διδασκαλίας γεμίζει φόβο τον άνθρωπο που δεν θέλει να συναντήσει ένα τέτοιο Θεό και αναστέλλει κάθε δημιουργική του διάθεση.

          Τότε ο άνθρωπος γίνεται οκνηρός αλλά και πονηρός και δεν θέλει να ριψοκινδυνεύσει ένα αμφίβολο αποτέλεσμα εργαζόμενος το τάλαντο και προτιμά την σιγουριά της ραθυμίας.

         Επιστρέφει το τάλαντο ακέραιο στον Κύριο του και δεν του περνά στο μυαλό ότι ο Κύριος δεν ζητά την διαφύλαξη του ταλάντου.

         Αλλά την αξιοποίηση και τον πολλαπλασιασμό του με έργα για την ωφέλεια του πλησίον.

         Δεν ζητά ο Κύριος από όλους μας να γίνουμε Απόστολοι και Ιεράρχες και Απολογητές.

         Αλλά όπως η χήρα εκείνη έδωσε από το υστέρημά της και μακαρίστηκε έτσι και εμείς.

          Με την σεμνότητα της ζωής μας, με την όποια προσφορά στον Αμπελώνα του Κυρίου, με την προσευχή μας για τον συγκεκριμένο αδελφό που έχει ανάγκη.

          Με την ακεραιότητα της πίστεως μας, με την υπομονή στις θλίψεις, τις δοκιμασίες και πειρασμούς.

          Επιτυγχάνεται η καρποφορία του ταλάντου μας διότι βλέποντας όλα τα παραπάνω οι αδελφοί αλλά και οι κοσμικοί άνθρωποι που είναι γύρω μας.

          Θα θαυμάσουν στο πρόσωπό μας τον Θεό και το ζωντανό παράδειγμα μας θα αποδεικνύει τον πολλαπλασιασμό του ταλάντου μας.

          Π.Χ εάν δεν μπορείς να πεις λόγια καλά γι’ αυτόν που σε βρίζει τουλάχιστον σιώπα.

          Η προσπάθειά μας είναι η επιείκεια και η πραότης και η προσευχή, τα βασιλικά χαρακτηριστικά.

          Τα όπλα τις νίκης μας εναντίων του διαβόλου. Η σίγουρη αύξηση των δοθέντων ταλάντων.

           Ο Κύριος είναι φιλάνθρωπος και έχει δώρα για τους φιλότιμους αγωνιστές.

           Με την συμπεριφορά αυτή ο Κύριος χαρακτηρίζει τον δούλο ‘’ πονηρό ‘’ και ‘’ οκνηρό ‘’ διότι συντέλεσε στην πλήρη αχρήστευση του ταλάντου που του δόθηκε.

           Διατάζει αμέσως να του αφαιρεθεί το τάλαντο και να δοθεί σ’ αυτόν που είχε τα δέκα τάλαντα.

           Ταυτόχρονα να οδηγηθεί ο πονηρός δούλος έξω από την χαρά της Βασιλείας στο σκοτάδι που ετοιμάστηκε όχι για τους ανθρώπους αλλά για τον διάβολο.

            Αυτός που έχει σκοτάδι στην καρδιά του η θέση του είναι στο σκοτάδι σε συγγενή χώρο με την καρδιά του.

           Το κείμενο που διαβάζετε στην Εκκλησία τελειώνει με την φράση

 ‘’ αυτός που έχει αυτιά να προσέξει καλά και να ακούσει καλά’’.

           Τονίζοντας με ακόμη πιο δυνατό τρόπο την προειδοποίηση που θέλει να προβάλει ο Κύριος για την σωστή διαχείριση των ταλάντων που μας δίνει.

           Ο χρόνος της τελικής κρίσης απαιτεί την συνεχή εγρήγορση μας και την αδιάκοπη εργασία της αποστολής – ταλάντου – που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός.

           Η υπευθυνότητα που θα δείξουμε στην ζωή μας στην εντολή του Θεού της αγάπης είναι και η απόδειξη της καρποφορίας της χάριτος που μας εμπιστεύθηκε.

           Αποτελεί το γόνιμο έδαφος προς την σωτηρία μας, ο Θεός δεν κοιτάζει μόνο την διάπραξη του κακού,

           Αλλά βλέπει και την αμέλεια και παράληψη της αγαθής πράξης αγάπης προς τους αδελφούς και την εργασία του αμπελώνα.

 

                                                                                                       Αθανάσιος Κατσίκης

                                                                                                                         αρχιτέκτων

                                      

         Το θέμα της Ευαγγελικής περικοπής μας παρουσιάζει την τελευταία  διαμάχη του Ιησού με τους Φαρισαίους πριν από το Πάθος.

         Χρονικά ήμαστε μετά την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

         Ο Ιησούς είναι το πρόσωπο της ημέρας με τα πλήθη να τον ακολουθούν.

         Εντός του αυλόγυρου του Ναού ομιλεί συνεχώς στον κόσμο.

         Οι εχθροί του τον πλησιάζουν και προσπαθούν να τον παγιδεύσουν με λόγο ή να τον χλευάσουν και να τον ευτελίσουν μπροστά στον λαό.

        Φαρισαίοι, Ηρωδιανοί και Σαδδουκαίοι, όλη η θρησκευτική ηγεσία.

        Οι δύο πρώτοι με προσποιητό θαυμασμό προσπαθούν να τον μπλέξουν σε πολιτικό θέμα με την ερώτηση του κήνσου και να τον παγιδεύσουν.

        Φυσικά αποτυγχάνουν και υποχωρούν.

        Οι Σαδδουκαίοι τον πλησιάζουν με το σαθρό ερώτημα της γυναίκας με τους επτά άνδρες και γελοιοποιούνται.

        Τότε οι Φαρισαίοι ‘’ ακούσαντες ότι φίμωσε τους Σαδδουκαίους συνήχθησαν επί το αυτό’’.

        Έβαλαν ένα νομικό να ρωτήσει ‘’ πειράζων αυτόν ‘’ δηλαδή δοκιμάζοντάς τον μήπως και τον παγιδεύσει.

         Ο νομικός τον αποκαλεί ‘’ διδάσκαλο ‘’ δείχνοντας ότι δήθεν του αναγνωρίζει την ιδιότητα και το κύρος του δασκάλου.

         Είναι όμως γνωστό ότι οι Φαρισαίοι δεν παραδέχονταν τον Ιησού σαν δάσκαλο ούτε ποτέ τον ονόμαζαν έτσι.

         Απεναντίας έλεγαν ειρωνικά στους μαθητές ‘’ ο δάσκαλός σας ‘’.

         Νομικός είναι ο ειδικός επί της ερμηνείας του Νόμου από μία μερίδα φαρισαίων

         Τον ρωτά ποια είναι η μεγαλύτερη εντολή στο νόμο. Ερώτηση απλή σύντομη ώστε να μην δίνει λαβή ούτε να δείχνει πονηράδα. 

        Περιμένοντας ίσως ότι ο Ιησούς θα ανέφερε σαν σπουδαία κάποια άλλη εντολή για την οποία θα έφερνε αντίρρηση για να τον εκθέσει.

        Η απάντηση του Κυρίου προς τον νομικό είναι τέτοια ώστε να περιλαμβάνει και τις δέκα εντολές, όλο τον Νόμο.

        Είναι γνωστό ότι από τις δέκα εντολές οι τέσσερεις πρώτες ήταν γραμμένες στην πρώτη πλάκα και αναφέρονται στον Θεό—το δόγμα--.

        Οι άλλες έξη ήταν γραμμένες στη δεύτερη πλάκα και αφορούσαν στη σχέση με τον πλησίον---ο ηθικός νόμος---.

       ‘’ Να αγαπήσεις τον Κύριο και Θεόν σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με όλη την δύναμή σου.

           Αυτή την εντολή του Θεού έπρεπε κάθε Ισραηλίτης να την τυπώσει στη σκέψη και την συνείδησή του.

           Να την απαγγέλει όταν κάθετε για να ξεκουραστεί, όταν περπατά στο δρόμο, όταν πάει να κοιμηθεί.

           Μόλις σηκωθεί το πρωί, να την γράψει σε κάποιο σημείο της παλάμης του, στην παραστάδα της εξώπορτας του σπιτιού του, να την παραδίδει στα παιδιά του.

           Η δεύτερη και πρακτική εντολή βρίσκετε στο Λευιτικό ( 19,18 ).

          ‘’ Να αγαπήσεις τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου ‘’.

          Σ΄ αυτές τις δύο εντολές συνεχίζει ο Κύριος, βασίζετε όλος ο νόμος και οι προφήτες.

           Διότι η ΑΓΑΠΗ προς τον Θεό και προς τον πλησίον είναι όλος ο νόμος.

          Οι Φαρισαίοι κόμπαζαν ότι ήταν μεγάλοι τηρητές των τεσσάρων εντολών και παραμέριζαν τις δεύτερες, ήταν εγωισταί, φθονεροί, σκληροί και άδικοι κριτές προς τον πλησίον.

          Ο νομικός τον ρωτά για μία εντολή, ο Ιησούς του αναφέρει δύο.

          Μόλις λέει την πρώτη προσθέτει ‘’ Αυτή είναι η πρώτη και μεγάλη εντολή, Δευτέρα δε και όμοια με αυτή…….’’.

          Δευτέρα αλλά όμοια, δηλαδή εξ ίσου σπουδαία και μεγάλη, επομένως.

         ’’ δευτέρα ‘’ λέγετε κατά την σειρά που τις ανέφερε ο Ιησούς και όχι κατά την σπουδαιότητα τους διότι κατά την αξία τους είναι ΟΜΟΙΕΣ.

          Αυτό είναι μία μεγάλη απόδειξη και υπόδειξη από το στόμα του Κυρίου, ότι δεν υπάρχουν εντολές μικρές ή μεγάλες.

           Μεγάλη που αναφέρετε στον Θεό και άλλες δευτεροκλασάτες για άλλα θέματα της ζωής μας.

          Να προσέξουμε!! ο Κύριος αναφέρει αυτές τις εντολές που έχουν σχέση με την ΑΓΑΠΗ.

         Το δώρο που χάρισε εξ αρχής ο Θεός στον άνθρωπο, που το ξεχείλισμα της είναι η δημιουργία του σύμπαντος.

        Αυτή που είναι η φύση του και στην Βασιλεία της είμαστε καλεσμένοι να ζήσουμε.

        Η Βασιλεία του Θεού είναι η Βασιλεία της αγάπης καθώς Εκείνος

 ‘’ Αγάπη εστί ‘’.

        Όποιος μένει με την αγάπη μένει με τον Θεό και ταυτόχρονα ο Θεός μ’ αυτόν ( Α Ιων. Δ,16).

        Το σημάδι εκείνο που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των μαθητών του είναι το ‘’ αγαπάτε αλλήλους ‘’ κατά τον λόγο του.

        Από αγάπη σ’ εμάς και για χάρη μας έκανε το σύμπαν, όλη την δημιουργία του, φθαρτή, για να την ανακαινίσει πάλη.

        Παραχώρησε για μας να κακοποιηθούν οι Προφήτες του, τους έστειλε στην αιχμαλωσία, στην κάμινο, στο λάκκο των λεόντων.

          Το ίδιο επέτρεψε και με τους αποστόλους του.  Η αγάπη τον έφερε στη διάσταση του χώρου και του χρόνου, για να καταργήσει τον χρόνο και την διάσταση για μας.

          Η αγάπη του έκανε δούλο τον Δεσπότη, τον Αγαπητό να παραδοθεί στους εχθρούς του, τον μόνο ελεύθερο για τους δούλους του.

        ‘’ Δι ημάς Θεός εν ανθρώποις, διά την καταφθαρείσα φύσιν ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν, μετά των αχαρίστων ο ευεργέτης, προς τους αιχμαλώτους ο ελευθερωτής,  προς τους εν σκότι καθημένους ο ήλιος της δικαιοσύνης, επί τον σταυρό ο απαθής, επί τον θάνατον η ζωή, επί τον Άδη το φώς η Ανάστασης διά τους πεσόντας ‘’. 

          Από αυτή την αγάπη γεμάτος ο Παύλος έλεγε: ‘’εύχομαι να γίνω εγώ ανάθεμα από Χριστού υπέρ των αδελφών μου, των συγγενών μου κατά σάρκα. (ρωμ,θ3)

          Αφού ο Ιησούς απάντησε στην ερώτηση του νομικού ερωτά και αυτός με την σειρά τους.

          ‘’ συνηγμένων των Φαρισαίων ‘’ μια που τους βρήκε όλους μαζί συγκεντρωμένους.

           Τους ρωτά ‘’ τι γνώμη έχετε για τον Χριστό που περιμένει όλος ο Ισραήλ, ποιανού γιος είναι; ;

          Ο νομικός απαντά ‘’ γιος του Δαβίδ ‘’ εύκολη απάντηση αλλά παγίδα ερώτηση και  μένει  αναπάντητη.

         ‘’ Αφού ο Χριστός είναι γιος του Δαβίδ γιατί ο Δαβίδ φωτισμένος μάλιστα από το Άγιο Πνεύμα τον ονομάζει Κύριο του; ; ;

           Οι Φαρισαίοι μένουν άναυδοι ‘’ κανείς δεν μπορούσε να τον απαντήσει και δεν τόλμησαν από εκείνη την ημέρα να τον ρωτήσουν το οτιδήποτε’’.

           Ο Χριστός είναι μεν κατά σάρκα γιος του Δαβίδ αλλά είναι και Θεός και Κύριος του.

           Ο Δαβίδ είναι δημιούργημα και δούλος αυτού που θα γίνει γιος του!!!

         Αυτό προφητεύεται σε όλη την Π. Διαθήκη με χαριτωμένο τρόπο για τους ταπεινούς. Δεν πρέπει να καταλάβει τίποτε ο Διάβολος.

          Οι Φαρισαίοι και οι ανά τους αιώνες ομόφρονες τους παρ’ όλη την μελέτη και σπουδή τους στη Π. Διαθήκη.

          Δεν έμαθαν ότι ο Θεός που αναφέρεται σ’αυτή είναι ο Χριστός. Ότι Αυτός είναι ο Κύριος Σαβαώθ ο Κύριος της Δόξης.

         Αυτός είναι ο Παλαιός των Ημερών φωνάζει η Εκκλησία με την υμνολογία της.

         Επειδή παρουσιάστηκαν αιρετικοί – Άρειος κ.λ.π—που έλεγαν ότι ο Χριστός δεν είναι συνάναρχος με τον Πατέρα.

           Η Εκκλησία θέλοντας να ομολογήσει ότι είναι συνάναρχος λέει σε όλους τους τόνους ότι είναι Αυτός ο Παλαιός των ημερών. Πιο παλιός από τον Χριστό δεν υπάρχει.

          Αυτός μιλούσε με τον Αδάμ την Εύα και τον Κάιν, ο Χριστός.

          Αυτός μιλούσε με τον Αβραάμ και την Σάρα και έφαγε μαζί τους, ο Χριστός.

         Αυτός ευλόγησε και πάλεψε με τον Ιακώβ ο Χριστός.

         Αυτός είναι ο ισχυρός Θεός, ο εξουσιαστής, ο Άρχων ειρήνης, ο Μεγάλης βουλής Άγγελος ο Χριστός, διότι τίνος άγγελος θα ήταν ο Πατήρ.

          Αυτός φανερώθηκε στη βάτο στο Σινά, οδήγησε τον Μωυσή και τον λαό του στην  έρημο επί σαράντα χρόνια και μιλούσε σχεδόν καθημερινά μαζί του.

          Αυτός ήταν η φωτεινή νεφέλη, η ακολουθούσα Πέτρα ,ο Χριστός.

          ‘’ Να μην εκπειράζουμε τον Χριστό όπως μερικοί στην έρημο και πέθαιναν από τα τσιμπήματα των φιδιών (Α. Κορ.ι9)

           Αυτόν είδε ο Ηλίας, ο Ησαΐας, οι προφήτες, ο Δανιήλ, τα παιδία στο καμίνι στη Βαβυλώνα.

           ‘’ Θα βάλω την παρουσία μου ανάμεσά σας, δεν θα σας αποστραφώ, θα περπατήσω ανάμεσα σας, και θα είμαι θεός σας και εσείς θα είστε λαός μου. Εγώ είμαι Κύριος ο θεός σας που σας έβγαλα από την Αίγυπτο. (Λευτ.κ)

          ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ έβλεπαν όλοι οι προφήτες και δίκαιοι της Π. Διαθήκης όχι τον Πατέρα.     

           Οι οράσεις και οι εμφάνειες του Θεού σ’αυτή είναι του Χριστός και όχι του Πατέρα, αυτό το ξεκαθαρίζει σαφέστατα ο Ίδιος στους Ιουδαίους.

         ‘’ Ούτε φωνή αυτού—του Πατέρα—ακούσατε πόποτε ούτε είδος ( όραση ) αυτού εωράκατε. ( Ιων. ε,37).

          Αυτός που στους έσχατους χρόνους επί της γης εφάνει και μετά των ανθρώπων συνανεστράφει κατά τον προφήτη Βαρούχ, ο Χριστός.

          Μην γινόμαστε Φαρισαίοι για το πρόσωπο του Κυριου.

          Μην απορεί κανείς πως προ Χριστού οι Δίκαιοι της Π. Διαθήκης τον είδαν και μίλησαν μαζί του.

          Η σάρκωση είναι βέβαια κάθοδος του Θεού σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο ΟΜΩΣ ο Δημιουργός δεν δεσμεύεται από την δημιουργία του.

         Είναι πανταχού παρόν και στον τόπο και στον χρόνο.

          Η ενανθρώπηση μην ξεχνάμε δεν είναι μόνο ιστορικό γεγονός, αλλά και οντολογικό και αφορά όλη την δημιουργία παρελθούσα και μέλλουσα.

        ‘’ Βλέπεις ότι και οι προφήτες τότε έβλεπαν τον Χριστό αλλά κατά την δυνατότητα του καθενός. Κυρλ. Ιερσλ. Κατχ 10η.

        Αυτός ήταν και ο τελευταίος διάλογος του Ιησού με τους Φαρισαίους, μετά ακολούθησε το Πάθος Του.                                                                                    

                                                                                                       Αθανάσιος Κατσίκης

                                                                                                                         αρχιτέκτων

          Η περικοπή υπάρχει και στους τρεις συνοπτικούς ΅Ευαγγελιστές.

          Η διήγηση που αναφέρεται σ΄ αυτή τοποθετείται αμέσως μετά την κατάβαση του Κυρίου και των τριών μαθητών από το όρος της Μεταμορφώσεως.

           Ένας ‘’ άνθρωπος ‘’ γονυπετεί παρακλητικώς μπροστά από τον Ιησού μόλις αντιλήφθηκε ότι έχει κατέβει από το όρος.

           Η περιοχή που συμβαίνουν τα γεγονότα αυτά – όρος της Μεταμορφώσεως

           Βρίσκεται στην Καισάρεια Φιλίππου όπου κατοικούσαν εθνικοί.

           Δεν αποκλείετε ο παρακαλών γονυπετώς να ήταν εθνικός που έρχεται στον Ιησού εξ΄ αιτίας της φήμης του ως θαυματουργού.

          Η παράκληση του αγνώστου αυτού ανθρώπου εκφράζεται με την λιτή και γνωστή σ΄ εμάς από την λειτουργική ζωή το ‘’ Κύριε ελέησον ‘’.

          Οι πατέρες αναφέρουν ότι με αυτή την φράση αφ΄ ενός συνοψίζεται η  παραδοχή της αμαρτωλότητας και της ταπείνωσης μας.

         Αλλά και η προσφυγή με συντριβή του ικέτη ανθρώπου προς τον φιλεύσπλαχνο και ελεήμονα Κύριο και Πατέρα.

         Όλοι γνωρίζουμε ότι το άπειρο έλεος του Κυρίου και η αμέτρητη αγάπη του αποτελεί το μόνο καταφύγιο και όαση.

         Για όλους εμάς που βασανιζόμαστε από τις αμαρτίες, τα πάθη και όλα τα δεινά που μας περιτριγυρίζουν μέσα στον κόσμο και δοκιμάζουν την αντοχή και την ύπαρξη μας.

          Το ‘’ ελέησον ‘’ κατά τους πατέρας εκφράζει την ταπείνωση και την αναξιότητα μας για την αντιμετωπίσει όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη ζωή μας.

          Το ‘’ Κύριος ‘’ είναι η αποδοχή της θεότητας του Χριστού που είναι ο μόνος που μπορεί να οικονομήσει την σωτηρία μας από όλα μας τα δεινά.

          Πρέπει να ξέρουμε – συνεχίζουν οι πατέρες – ότι το έλεος του Θεού δεν είναι μία αφηρημένη θεία ιδιότητα όπως πιστεύουν οι παπικοί.

          Αλλά είναι μία έμπρακτη εκδήλωση της ακτίστου χάριτος του Θεού που φάνηκε σε όλη την ζωή του Ισραήλ παλιά.

          Αλλά και στη ζωή αυτών που καταφεύγουν και επικαλούνται το έλεός του σήμερα.

          Εξ΄ άλλου η συχνότατη παράκληση να μας δοθεί ‘’ το Μέγα Έλεος ‘’δεν είναι τίποτα άλλο παρά η Σωτηρία και Θεωσή μας κατά χάρη.

          Ο δυστυχισμένος πατέρας περιγράφει την ασθένεια του παιδιού του που την χαρακτηρίζει ΄΄ σεληνιασμό ‘’.

           Κατά την επικρατούσα στον εθνικό κόσμο πίστη.

           Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χρησιμοποίηση του όρου από τον Ευαγγελιστή στην διήγηση του.

           Δεν σημαίνει και αποδοχή της λαϊκής ειδωλολατρικής πίστης περί επιδράσεως της Σελήνης επί των ανθρώπων.

          Αλλά είναι απλή μεταφορά των λόγων του πατέρα του ασθενούς νέου.

          ‘’ Εάν δε σεληνιαζόμενο καλεί, να μην φοβηθείς, είναι η φωνή του πατέρα του δαιμονιζόμενου ‘’ λέει χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος.

          Πρέπει να γίνει γνωστό και να σημειωθεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο χριστιανισμός ελευθέρωσε τους ανθρώπους από την υποδούλωση του σε αστρολογικές δεισιδαιμονίες.

          Απεκατέστησε την σχέση των ανθρώπων με την άψυχο δημιουργία του Θεού που έγινε για εμάς.

          Τα ουράνια σώματα ούτε θεοί είναι, ούτε ακόμη περισσότερο μπορούν να επηρεάσουν εμάς τους ανθρώπους στις σχέσεις μας  και τις συμπεριφορές μας.

         Να διαμορφώνουν την επιτυχία η την αποτυχία μας στον επαγγελματικό και συναισθηματικό μας κόσμο.

         Ούτε να ρυθμίζουν το μέλλον μας μπορούν, ούτε έχουν ανάλογα με την θέση τους στο διάστημα θεραπευτικές η καταστρεπτικές δυνάμεις.

         Σήμερα όμως κατά πλησμονή ο κόσμος στράφηκε ‘’ επί των μύθων ‘’ όπως αναφέρει και ο Άγιος Παύλος και τρέχουν σε ‘’ αστρολόγους ‘’ και ‘’ μάγους’’

         Απατεώνες και εκμεταλλευτές της ανοησίας και απιστίας των ανθρώπων με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης και βασανισμού.

          Από την περιγραφή του πατέρα ο γιος του κινδύνευε όταν τον έπιανε η κρίση να καεί η να πνιγεί.

          Σωζόταν μόνο εξ αιτίας της έγκαιρης επέμβαση συγγενών του η άλλων που βοηθούσαν κατά περίπτωση.

          Είναι η αποκάλυψη του μίσους που έχει ο Διάβολος για εμας τους ανθρώπους και για όλη την δημιουργία.

          Η κυριαρχία του στον άνθρωπο φέρνει βασανισμό, και αργό θάνατο.

          Δεν υπάρχει έλεος στη δολοφονική διάθεσή του επειδή δεν γνωρίζει τι θα πει αγάπη ο πατριάρχης του μίσους και του θανάτου.

           Δείτε τι συμβαίνει στις σατανικές εκδηλώσεις των οργάνων του, αίμα, βιασμοί, βασανισμοί, δολοφονίες.

           Ανθρωποθυσίες, μαύρο περιβάλλον, μαύρα αισθήματα, μαύρα ρούχα, μαύρες κουκούλες, μαύρος θάνατος.

           Μαζί με την περιγραφή της αρρώστιας ο πατέρας του νέου αναφέρει και το γεγονός ότι απευθύνθηκε ήδη στους μαθητές, χωρίς όμως να επιτύχει την θεραπεία του.

         Οι μαθητές βέβαια είχαν προ πολλού λάβει από τον Ιησού την εξουσία να εκδιώκουν δαιμόνια και να θεραπεύουν αρρώστιες.

         Εδώ δεν τα καταφέρνουν, η αδυναμία τους αποδεικνύει και την αδυναμία του κόσμου να ελευθερωθεί από τα δεσμά του διαβόλου.

          Ενόσω παραμένει εγκλωβισμένος στη φθορά και την αγνωσία της λύσης.

           Η όλη περιγραφή οδηγεί τον Ιησού στην έκφραση αγανάκτησης για την άπιστη γενεά που έχει μπροστά του.

          Θυμίζει το ξέσπασμα και το παράπονο των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης για τον λαό της εποχής τους.

          Αλλά και τους λόγους του Μωυσή ‘’ γενεά σκολειά και διεστραμμένη ‘’ (Δευτ 32, 5).

          Ο Κύριος διαμαρτύρεται όπως οι προφήτες για την γενική αποστασία από τον Θεό, η οποία οδηγεί τον άνθρωπο κατ΄ ευθεία στη διαστροφή.

          Σε δρόμους χωρίς φώς, στους μύθους μακριά από την αλήθεια στα πάθη, στα χέρια του διαβόλου.

          Η απομάκρυνση του ανθρώπου από το θέλημα του Θεού και το φως της αλήθειας, για το ποιοι είμαστε και για ποιο λόγο υπάρχουμε.

          Μήπως ήλθαμε από το τίποτα και οδεύουμε στο μηδέν ??

          Τον οδηγεί στον ανθρωποκεντρισμό και την ειδωλολατρία.

          Δεν υπάρχει τίποτε αφού δεν υπάρχει ελπίδα για την απαλλαγή από τα βάσανα και τον θάνατο.

          Διότι η πίστη κατά τον Παύλο με την χάρη του Θεού δίνει υπόσταση σ΄ εκείνα που ελπίζουμε και τον έλεγχο των πραγμάτων που δεν βλέπουμε.

          Εξανίσταται ο Ιησούς κατά της ανθρώπινης απιστίας και με δύο ερωτήσεις που υποβάλλει.

         Η ανεκτικότης του και η παράταση της παραμονής του εντός του απίστου λαού θα συνεχιστεί διότι αυτό είναι το θέλημα του Πατρός.

         Είναι φιλάνθρωπος και πολυέλεος ‘’ ουκ εις τέλος οργισθήσεται ‘’, περιμένει την επιστροφή του λαού και την πίστη του.

         Δείχνει την αποστροφή του για τα έργα μας, αλλά το αμέτρητο έλεος της αγάπης του είναι η θεραπεία μας.

         Η μακροθυμία του για την πτώση της γενεάς και την απιστία της αποδεικνύεται με την θεραπεία του νέου.

         Ο Ιησούς διά μόνου του λόγου του επιτιμά το δαιμόνιο που είχε δεμένο τον δυστυχή νέο.

         Δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα από τον λόγο του Ιησού και τα γεγονός της θεραπείας.

            Με τον λόγο συντελείτε η πράξη και με την πράξη εκπληρώνεται οι λόγος ‘’ είπε και εγεννηθησαν ‘’

            Η λιτή περιγραφή της γιατρειάς του νέου εκφράζει την αυθεντία του Ιησού, της κυριότητός του.

           Ο Ευαγγελιστής θέλει να τονιστεί η θεότητα του Ιησού όπως αυτή αποδείχθηκε στο όρος της Μεταμόρφωσης.

           Η αποκατάσταση του δυστυχισμένου ανθρώπου δείχνει και πιο θα είναι το αποτέλεσμα της ιστορικής παρουσίας του Ιησού στον ταλαίπωρο κόσμο, στο ανθρώπινο γένος.

          Μετά την θεραπεία του επιληπτικού νέου οι μαθητές ρωτούν τον Ιησού για να μάθουν τον λόγο πως αυτοί δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν τον νέο.

          Η απάντηση του Χριστού είναι σαφέστατη ‘’ διά την απιστία σας ‘’.

          Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την απάντηση Του, οι μαθητές πριν την Πεντηκοστή ήταν μπερδεμένοι και ολιγόπιστοι ακόμη και για το πρόσωπό του.

          Ήταν εγκλωβισμένοι στον κόσμο τους, όπως και κάθε άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος.

          Το Πνεύμα το Άγιο τους έκανε βράχους πίστεως και Εκκλησία. Έσπασε τα δεσμά την φυλακή του κόσμου και τους έφερε στο φως, στη γνώση, στην πίστη, στην ελπίδα στην Αλήθεια.

           Αυτό είναι που στηρίζει δυναμώνει και βεβαιεί και την δική μας πίστη.

           Χωρίς την φώτιση Του δεν θα γνωρίζαμε τον Χριστό, την Αλήθεια.

           Δεν θα γνωρίζαμε τίποτε για την δημιουργία, για τον προορισμό μας, το σκοτάδι του κόσμου τούτου.

          Ο ανθρωποκεντρισμός και το τυχαίο θα ήταν κυρίαρχο στη σκέψη μας και φυσικά θα ήμασταν έξω από τον Παράδεισο την Εκκλησία.

          Η δύναμη της πίστεως στο πρόσωπο Του, την θεότητα Του και η ποιητική εικόνα που χρησιμοποιεί ο Κύριος για να την προβάλει είναι αποκαλυπτική.

          Το μικρότερο των σπερμάτων, ο κόκκος της συνάπεως  τοποθετείται απέναντι στο επιβλητικό για το μέγεθος και τον όγκο του βουνό.

          Το να μετακινήσει κανείς βουνό αποτελεί για την ραβινική γραμματεία κλασικό παράδειγμα προς δήλωση του αδυνάτου.

         Με την δήλωση του ο Χριστός ξεκαθαρίζει και βεβαιεί ότι αυτός που πιστεύει στο πρόσωπο του μπορεί να επιτελέσει ακόμη και τα θεωρούμενα από τους ανθρώπους αδύνατα πράγματα.

          Η πίστη έχει απέραντη δύναμη διότι και Εκείνος είναι απέραντος, ακαταμάχητος και παντοδύναμος.

          Αρκεί ο άνθρωπος να έχει στραμμένη την ύπαρξή του στον Κύριο και να  τον ακολουθεί.

          Να βαδίζει τον δρόμο της ζωής όπως τον παρέδωσε στην  Εκκλησία και όχι όπως θέλει ο κακός εαυτός μας και ο κόσμος.

          Στη συνέχεια ο Κύριος τονίζει στους μαθητές αλλά και σε κάθε χριστιανό όλων των εποχών.

          Η αντιμετώπιση των δαιμονικών δυνάμεων απαιτεί εκτός από την θερμή πίστη στο πρόσωπό του, την θεότητα του.

          Την εκτενή και αληθινή προσευχή  και την βοηθούσα για την απόκτηση των ανωτέρω αρετών νηστεία.

          Η προσευχή και η νηστεία είναι τα απαραίτητα όπλα και εργαλεία για την απαλλαγή μας από κάθε δαιμονική τυραννία.

          Η νηστεία μας φέρνει στην προ της πτώσεως κατάσταση αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνουμε το δράμα της και το χάσιμο της Χάριτος.

          Ακόμη με την νηστεία ομολογούμε ότι δεν φοβόμαστε τον θάνατο πειθόμενει στον Κυριακό λόγο ΄΄ ου μόνον επ΄ άρτον ζήσετε άνθρωπος ‘’

          Η προσευχή από την άλλη είναι κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος

‘’ συνουσία ανθρώπου και Θεού ‘’

          Είναι βίωμα της κοινωνίας μαζί του πρόγευση της παλιγγενεσίας .

          Είναι ο λόγος που όλοι οι Άγιοι χρησιμοποίησαν και αγάπησαν την προτροπή αυτή του Χριστού.

          Σήμερα στην εποχή μας που γαβριά ο δαίμονας και έχει σηκώσει αλαζονικά το φρύδι του και επιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις κατά της Εκκλησίας και ημών των χριστιανών.

         Δυστυχώς παραθεωρήται η βασικότατη αυτή αλήθεια και οι άνθρωποι δικαιολογούν την ανυπακοή τους στον Κυριακό λόγο.

         Ισχυριζόμενοι ότι αυτά είναι μόνο για μοναχούς που είναι αφιερωμένοι στο Θεό και οχι για τους ανθρώπους που ζουν στον κόσμο.

         Σατανικές πονηράδες και προφάσεις για να βρίσκει τα θύματά του γυμνά και εύκολη λεία μακριά από τον Προστάτη Πατέρα.

         Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην παρακαταθήκη του Κυρίου για την προσευχή και την νηστεία.

          Επειδή βαδίζουμε τα έσχατα και η πολεμική του διαβόλου συνεχώς κορυφώνεται.

         Στο τέλος της περικοπής ο Ευαγγελιστής αναφέρει την δευτέρα πρόρρηση του Κυρίου για το πάθος του.

         Πρόκειται, λέει ο Ιησούς, ο υιός του ανθρώπου – όπως ονομάζει κάθε φορά τον εαυτό του – να παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων και θα τον σκοτώσουν.

        Όμως αυτός την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί.

       Την μεγάλη Παρασκευή δεν πρέπει να ξεχνάμε και να στεναχωριόμαστε .

         Ο Κύριος δεν είναι ο δυστυχής που συνελήφθει από την ιερατική και κοσμική εξουσία και οδηγήθηκε στο θάνατο αδύναμος και ανήμπορος.

         Αλλά είναι ο Κύριος της δόξης που ξέρει από πριν τα πάντα πως και πότε θα γίνουν και θυσιάζεται με την θέληση του για τα παιδιά του, την δημιουργία του, την αποκατάσταση της αλήθειας.

         Το απίστευτα μεγάλο θαύμα του δεν είναι η Ανάσταση Του αλλά ο θάνατος Του, διότι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ μπορούσε αν ήθελε να μην πεθάνει !!!

           Γι΄ αυτό τα άσματα που ψάλει η Εκκλησία δεν είναι νεκρικά αλλά εγκώμια.

  

 

                                                                                                        Αθανάσιος Κατσίκης

                                                       αρχιτέκτων

 

        Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων και με τον τρόπο αυτό του χορτασμού πέντε χιλιάδων ανδρών αναφέρεται από όλους τους Ευαγγελιστές ( Ματθ. 15, 14-22  Μαρκ 6, 31-44  Λουκ. 9, 10-17  Ιωαν. 6

1-15 )

         Ο λόγος είναι ότι το θαύμα είναι πολύ σημαντικό για την πίστη της Εκκλησίας και την Θεολογία.

        Η διήγηση του Ευαγγελιστού  Ματθαίου τοποθετείτε μετά την απόρριψη του Ιησού από των συμπατριωτών του ( 13, 53-58 ) και την θανάτωση του Αγίου Προδρόμου από τον Ηρώδη Αντίπα ( 14, 1-12 ).

         Μόλις ο Ιησούς πληροφορήθηκε την θανάτωση του Ιωάννου φεύγει με πλοιάριο σε τόπο έρημο που δεν προσδιορίζετε από τον Ευαγγελιστή.

        Την πορεία του Ιησού με το σκάφος ακολουθούσε μεγάλο πλήθος ‘’ από των πόλεων ‘’ με τα πόδια παραλιακός.

        Ακολουθούσαν τον ποιμένα τα πρόβατα, οι ασθενείς τον ιατρό και οι ταλαιπωρημένοι τον ελευθερωτή των ψυχών.

        Όταν ο Ιησούς βγήκε στη στεριά από τα πλοιάριο βρέθηκε μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος.

        ‘’ ἐσπλαχνίσθη ἐπ΄ αὐτοίς καί ἐθεράπευσε τούς άρρώστους  αύτῶν ‘’

        Πρέπει να σημειωθεί ότι το ρήμα ‘’ σπλαχνίζομαι ‘’ που το χρησιμοποιούν και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις οι Ευαγγελιστές.

        Δεν πρέπει να μας οδηγήσει εσφαλμένα στο συμπέρασμα ότι τα θαύματα του Ιησού γίνονται απλά από συμπόνια προς τους ανθρώπους που με οποιονδήποτε τρόπο καταδυναστεύονται από τον Σατανά.

        Αλλά είναι έκφραση και απόδειξη της μεσσιανικής δύναμης και εξουσίας  της Θεϊκής του υπόστασης. 

         Ταυτόχρονα ότι στη Βασιλεία του όλα αυτά δεν είναι ανεκτά και δεν θα υπάρχουν.

         Όλα θα καταργηθούν μαζί με τον θάνατο.

         Με τις θεραπείες που επιτελεί ο Κύριος και την διδασκαλία του, πέρασε ο χρόνος της ημέρας και έφθασε η ‘’ οψία ‘’.

        Δηλαδή το τμήμα της ημέρας μετά την δύση του ηλίου.

         Οι μαθητές βλέποντες την ερημιά του τόπου που ήσαν συγκεντρωμένοι και το προχωρημένο της ώρας προτείνουν στον Δάσκαλο να απολύσει τα πλήθη.

         Ήταν τόσες ώρες χωρίς τροφή, πεινασμένοι, έπρεπε να πάνε στα γύρο χωριά και να αγοράσουν κάτι φαγώσιμο.

          Εάν φυσικά υπήρχε τέτοια δυνατότητα να τραφεί τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όσο μια μεγάλη κωμόπολη από τα γύρο χωριά.

          Πέντε χιλιάδες άνδρες εκτός από το μεγαλύτερο ίσως πλήθος των γυναικών και των παιδιών.

           Ήταν πληθυσμός που μόνο μεγάλες κωμοπόλεις είχαν την εποχή εκείνη στη χώρα του Ισραήλ.

           Ο Ιησούς κατά ένα παράδοξο τρόπο δεν δείχνει καμία ανησυχία, ούτε συμμερίζεται τον φόβο των μαθητών του.

           Απευθύνεται προς αυτούς μετά την υπόδειξη τους για την μέριμνα του πλήθους και τους προτρέπει.

           ‘’ Δώσετε εσείς σ’ αυτούς να φάνε ‘’. 

           Πώς είναι δυνατόν Κύριε να δώσουν  τροφή σε τέτοιο τεράστιο πλήθος ανθρώπων  τα πενιχρά και φτωχά ταγάρια των μαθητών ;

           Εκ πρώτης όψεως η εντολή είναι ανεφάρμοστος. Δεν συμβαδίζει με την ανθρώπινη λογική και σκέψη.

            Αυτό φυσικά θέλει να διδάξει ο Κύριος ότι δηλαδή η παρουσία του δεν ερμηνεύεται με την κρατούσαν λογική σειρά.

            Ήλθε υπέρ λόγο στη γη και έγινε άνθρωπος σαν εμάς, η Γέννησή του δεν είναι σαν την δική μας.

            Εκείνος δεν μπαίνει στον χωροχρόνο από το μηδέν και την ανυπαρξία όπως εμείς.

            Η Γέννησή του δεν είναι η αρχή της ζωής του, μιας αδιάκοπα αυξανόμενης ζωής.

            Η Γέννησή του είναι ένας εκούσιος περιορισμός της Θεότητός του, η κένωση του Λόγου.

           Υπήρχε αιώνια με την δόξα της Θεότητος μαζί με τον Πατέρα και το Πνεύμα ‘’πρό πάντων των αιώνων ‘’.

           Μπαίνει στον κόσμο μας, στο σύμπαν, μέσα στην δημιουργία, μέσα στον χώρο που ο άνθρωπος, ο Αδάμ, έφερε την αμαρτία, τον πόνο, τον θάνατο.

           Διότι πίστεψε και επέλεξε την αυτονομία και την αυτοθέωση.

            Η παρουσία του έρχεται να καταργήσει το παράλογο, την καρικατούρα, την ασχήμια.

            Το κατάντημα των δημιουργημάτων του και να φέρνει στον κόσμο το υπέρλογο.

           Την πίστη, την κληρονομιά, την παλιγγενεσία, την θέωση.

           Στην αιφνιδιαστική πρόταση του διδασκάλου τους οι μαθητές απαντούν ότι δεν έχουν παρά μόνο πέντε ψωμιά και δύο ψάρια.

           Παστά κατά πάσα πιθανότητα τα οποία και αποτελούσαν την βασική και συνηθισμένη τροφή των κατοίκων της Παλαιστίνης.

           Ο ατάραχος Κύριος δίνει την εντολή να καθίσουν τα πλήθη επάνω στο έδαφος –φρέσκο χορτάρι—κατά ομάδες των εκατό και πενήντα ατόμων κατά την παράλληλη διήγηση του Μάρκου.

           Μετά την τακτοποίηση του κόσμου ο Κύριος ενεργεί.

          Κάποτε ο ίδιος ο Χριστός στην έρημο έδωσε το μάννα στους Ισραηλίτες και έδωσε εντολή στην πέτρα να μιμηθεί τα νέφη δίνοντας νερό.

         Τι άκουσε τότε ο Σωτήρας, λόγια αχαριστίας.

         ‘’ επί επάτεξε πέτραν και ερρύησαν ύδατα, μη και άρτον δύναται δούναι;; ‘’.

         Επειδή κτύπησε τον βράχο και βγήκε νερό, μήπως μπορεί να μας δώσει και ψωμί ;;

          Τώρα ο Χριστός στα εγγόνια εκείνων κάνει και αυτό το θαύμα.

          Όμως ο Ευαγγελιστής σε καμία αποστροφή της διήγησης δεν μνημονεύει τον θαυμασμό και την δοξολογία του κόσμου.

           Για ένα τόσο μεγάλο και απίστευτα εντυπωσιακό θαύμα, όπως συνέβαινε σε άλλες διηγήσεις θαυμάτων.

           Τα ρήματα που χρησιμοποιεί στη συνέχεια της διήγησης ο Ευαγγελιστής

          ---- λαβών, αναβλέψας εις τον ουρανόν, ευλογήσας και κλάσας έδωκε --

           Μας θυμίζουν με σιγουριά την διήγηση περί του Μυστικού Δείπνου και μας οδηγούν με σαφήνεια στην ευχαριστιακή ερμηνεία του θαύματος.

          Είναι άξιο υπογραμμίσεως ότι σε αυτό το τεράστιο και μοναδικό θαύμα παίρνουν ενεργό μέρος οι μαθητές.

          Αυτοί φέρνουν στον Δάσκαλο τα υπάρχοντα τρόφιμα, αυτοί διανέμουν στον κόσμο τις τροφές, αυτοί μαζεύουν τα περισσεύματα. 

          Η όλη ενεργός συμμετοχή τους σχετίζετε με την ευχαριστιακή ερμηνεία της περικοπής.

             Δίνετε μάλιστα η εντύπωση ότι το θαύμα γίνεται για τους μαθητές.

            Είναι πολύ σαφής η σημείωση του Ευαγγελιστή ότι όλος εκείνος ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων έφαγε και όχι μόνο αλλά ‘’εχορτάστηκαν ‘’.

            Ακόμη δε περισσότερο συγκεντρώθηκαν από τα περισσεύματα των τροφών από τους δώδεκα μαθητές δώδεκα ‘’ κόφινοι ‘’ καλάθια δηλαδή γεμάτα από τα περισσεύματα.

            Ο αριθμός των καλαθιών δώδεκα μας αποκαλύπτει ότι και ο Ιούδας ο παραδιδούς τον Ιησού είχε την τιμή να μετέχει στη διανομή των τροφών.

           Αλλά και στη συγκέντρωση των περισσευμάτων εισπράττοντας τον έπαινο και τον θαυμασμό των συμπατριωτών του για τον ίδιο ως υπέρ λίαν μαθητή.

            Ακόμη με τον αριθμό ο Ευαγγελιστής υπαινήσεται τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ.

            Ο έρημος τόπος στον οποίο συμβαίνει το θαύμα θυμίζει την έρημο στην οποία έζησε ο Ισραήλ επί σαράντα χρόνια.

             Τα ψωμιά που πολλαπλασιάζει θαυματουργικά ο Ιησούς παραλληλίζονται με το μάνα που με επίσης με θαυματουργικό τρόπο έδινε ο Χριστός στον λαό.

              Τα ψάρια με την ορτυγόμητρα που με εξ ίσου θαυμαστό τρόπο χορηγούσε Εκείνος.

             Ακόμη η οργάνωση του πλήθους σε ομάδες των εκατό και πενήντα ανθρώπων, θυμίζει την οργάνωση και σύνταξη που με υπόδειξή Του είχε ο λαός στην έρημο και όταν βάδιζε και όταν στρατοπέδευε.

             Ο χορτασμός είναι ένα μικρό δείγμα του Μεγάλου ελέους, της σταυρικής θυσίας του Σωτήρος Χριστού προς τα δημιουργήματα του.

            Τα λογικά πρόβατα εμάς τους ανθρώπους.

           Είναι χαρακτηριστική η πληροφορία που μας δίνει με την παράλληλη διήγηση του ο Μαρκος (6,34).

           Ο Ιησούς είδε τον πολύ όχλο και τους ευσπλαχνίστηκε ‘’ ότι ήσαν ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα ‘’.

           Ο λαός όμως δεν μπορεί να κάνει τον παραλληλισμό του χορτασμού.

           Θεωρεί τον Ιησού ως επίγειου Βασιλιά, πολιτικό ηγέτη που ήλθε να χορτάσει τον πεινασμένο λαό και να αναστήσει την πεσμένη σκηνή του Δαβίδ.

            Μάλιστα στη διήγηση του Ιωάννη ( 6, 14-15) μετά το θαύμα ο λαός ήθελε με βία να αρπάξει τον Ιησού και να τον ανακηρύξει Βασιλιά.

            Η αλήθεια είναι ότι ο Ιησούς προτυπώνει και προανακρούει την κατ’ εξοχή τροφή των ανθρώπων που δίνεται από την Εκκλησία, την Θεία Ευχαριστία.

            Ο Χριστός είναι ο άρτος της ζωής, όχι της πρόσκαιρου αλλά της αιωνίου.

            Τροφοδοτεί τον νέο λαό Του μέσα από την Εκκλησία το σπίτι του, το σπίτι της Μητέρας του και των φίλων του με αυτή την αιώνια βρώση.

            Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αμέσως μετά την διήγηση του θαύματος του πολλαπλασιασμού των άρτων, μας παραθέτει και μακρά ομιλία του Ιησού για την Θεία Ευχαριστία (6,22-71).

            Αυτό δείχνει ότι περί τα τέλη ακόμη του 1ου αιώνα που γράφετε το Ευαγγέλιο του Ιωάννη επικρατούσε σαφέστατα η ευχαριστιακή ερμηνεία του θαύματος.

            Η θέση ενισχύετε και από την όλη ευχαριστιακή ορολογία της περικοπής (λαβών, αναβλέψας, ευλόγησε, κλάσας, έδωκεν ).

           Ακόμη αξιοσημείωτος είναι και η προσταγή του Ιησού προς τους μαθητές

           ‘’ δότε αυτοίς υμείς φαγείν ‘’, δώστε εσείς σ΄ αυτούς να φάνε.

           Αυτό θεμελιώνει την ηγετική θέση των μαθητών, των διαδόχων επισκόπων και Ιερέων εντός της Εκκλησίας κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

            Αλλά και στην ορθόδοξη ζωγραφική επικρατούσε η ευχαριστιακή ερμηνεία του θαύματος.

            Συν τοις άλλοις και με την παρουσία ιχθύων στις συμβολικές παραστάσεις της Θείας Ευχαριστίας στις κατακόμβες.

            Στη συνέχεια ο Ιησούς στέλνει βιαστικά τους μαθητές στην απέναντι όχθη της λίμνης με το πλοιάριο που τον έφερε και τον περίμενε.

            Εωσότου ο ίδιος απολύσει τα πλήθη διότι ήθελε να προλάβει και να αποφύγει την όποια εκδήλωση του πλήθους που θα δημιουργούσε παρανόηση της πραγματικής αποστολής του Ιησού.

            Απομακρίνει και τους μαθητές που ίσως συμμερίζονταν και αυτοί παρόμοιες προσδοκίες.

            Μένει μόνος και ανεβαίνει στο βουνό για να προσευχηθεί.

            Το βουνό είναι τόπος γειτνίασης με τον Θεό.

            Εξ άλλου πολλά σημαντικά γεγονότα της οικονομίας του Λόγου λαμβάνουν χώρα σε βουνό.

            Νομοδοσία στο Σινά—Επί του όρους ομιλία--- Εκλογή δώδεκα μαθητών---

           Μεταμόρφωση. Κ.α

 

  

    

           Αθανάσιος Κατσίκης

                                                       αρχιτέκτων

 

          Η διήγηση της θεραπείας των δαιμονιζομένων υπάρχει και στα Ευαγγέλια του Μάρκου και του Λουκά.

          Ο Ευαγγελιστής μας είναι συντομότερος των άλλων στην περιγραφή της θεραπείας των ανθρώπων αυτών.

          Ο λόγος είναι διότι θέλει να συγκεντρώσει την προσοχή μας στη θεολογική σημασία του θαύματος.

          Οι δαιμονιζόμενοι όπως περιγράφονται από τους Ευαγγελιστές παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά που με σύγχρονους όρους είναι :  

 1. Ήταν κοινωνικά απροσάρμοστοι, έμεναν μακριά από την κοινωνία των άλλων συνανθρώπων της περιοχής.
 2. Κατείχοντο από μανία επιθετικότητας κατά πάντων.
 3. Είχαν εσωτερική διάσπαση της προσωπικότητας τους.
 4. Κυριαρχούντο από τάση αυτοκαταστροφής.

          Εικόνα που παρουσιάζει και ο σημερινός άνθρωπος στην οικτρή κατάσταση που έχει πάρει η ζωής μας, οδηγημένος από τις δαιμονικές δυνάμεις.

          Μία κατάσταση που μόνο ο Χριστός μπορεί να θεραπεύσει και η Εκκλησία του στην οποία και έδωσε την εξουσία να θεραπεύει και να ανακουφίζει.

           Όσους θέλουν την λευτεριά τους από τα δεσμά που φοράνε.

           Οι δαιμονιζόμενοι κατά την περιγραφή του Ευαγγελιστού ήταν πολύ άγριοι και δυνατοί ώστε να σπάζουν και τα δεσμά τους.

           Τους δάνειζε δύναμη ώστε και ο σίδηρος να αποδεικνύεται ανίσχυρος.

           Στους δυστυχισμένους οι δαίμονες κατοικούσαν μέσα τους και αυτοί στα μνήματα συγκατοικούσαν με τους νεκρούς.

           Επίσης ότι δεν μπορούσε να περάσει κανείς από την περιοχή τους γιατί κινδύνευε η ζωή του.

           Εξαπέλυε ο διάβολος τον άνθρωπο εναντίων των ανθρώπων ως μισάνθρωπος.

           Ωστόσο όταν είδαν τον Ιησού αντί να του επιτεθούν, τον φώναζαν

 ‘’ τι ημίν και σοι Ιησού ‘’

           Μιλούν περιφρονητικά διότι πώς μπορεί ο δούλος να φωνάζει τον Δεσπότη ‘’εμοί και σοί ‘’.

           Περιφρονούν αυτόν που έβλεπαν επειδή δεν έβλεπαν αυτόν που τους έδεσε ώστε να μην μπορούσαν να φύγουν από προσώπου Ιησού για να αποφύγουν την επερχόμενη ‘’τιμωρία ‘’’ τους.

           ‘’ Τι ημίν και σοί Ιησού Ναζαρινέ ‘’ (Μαρκ α,24).

           Δεν απευθύνονται στον Θεό και Δημιουργό αλλά σαν σε πολίτη της Ναζαρέτ. Άνθρωπο βλέπουμε αλλά το μαστίγωμα του δεν είναι Ναζαρινό.

           Μια εξουσία πέρα και πάνω από κάθε δύναμή τους κρατούσε δεμένους και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να φωνάζουν.

           Να λένε λόγια δειλίας και θρασύτητας. Φωνάζουν σαν δούλοι αυθάδεις αλλά ικετεύουν σαν κατάδικοι που μαστιγώνονται.

           Πως όμως γνώριζαν ότι βασανίζονται πριν την ώρα τους; ;

          Το γνώριζαν διότι από τις καταστροφές και τις δολοφονίες που κάνουν έπρεπε να τιμωρούνταν για τα έργα τους.

           Έβλεπαν όμως ότι δεν τιμωρούνταν και έτσι συμπέραναν ότι δεν έχει έλθει ο καιρός των βασάνων της τιμωρίας τους.

           Ο Ιησούς όμως δεν τιμωρεί είναι ο Δημιουργός και Πατέρας και των εκπεσόντων αγγελικών ταγμάτων.

          Κάθε πατέρας όπως είναι σε όλους γνωστό θέλει με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία και προσφορά να βοηθήσει το άρρωστο παιδί του και όχι να το βασανίσει όντας και δυστυχισμένο.

          Αυτοί θεωρούν και αισθάνονται μέσα στην διαστροφή τους ότι η αγάπη του Ιησού είναι μίσος και τιμωρία και βασανισμός.

          Ο αγιασμός και τα μυστήρια της Εκκλησίας αυτούς τους καίνε και εμάς μας δροσίζουν, μας αναπαύουν, μας αγιάζουν.

         Ο Σταυρός είναι ευλογία και ομορφιά για την δημιουργία, αλλά γι’ αυτούς φόβος και τρόμος και ασχήμια.

        Οι δαίμονες με το στόμα του ανθρώπου ομολογούν ότι ο Ιησούς ήλθε ‘’ προ καιρού ‘’, δέχονται δηλαδή ότι κάποιον καιρό, όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου ΘΑ ΕΛΘΕΙ.

        Ομολογούν δηλαδή την Δευτέρα και ένδοξη παρουσία Του την οποία θεωρούν και τιμωρία τους.

        Τότε βέβαια τιμωρία γι’ αυτούς θα είναι η αδυναμία τους να κάνουν κακό, να καταστρέφουν.

        Τότε δεν θα υπάρχει η στρέβλωση της κτίσης, η φθορά, το χώμα, ο θάνατος.

       Τιμωρία γι’ αυτούς θα είναι η χαρά που θα έχουν οι άνθρωποι, η ομορφιά της κτίσης, το φως.

        Βλέπουμε τα όργανά τους και σήμερα να δρουν στο σκοτάδι, στο μαύρο.

        Να ευχαρίστιουνται με τα βάσανα των άλλων που τα προξενούν με την μαύρη μάγια, τα βουντού, τις κατάρες.

        Παραδέχεται ο Δαίμονας ακόμη ότι δεν υπάρχει τίποτε κοινό μεταξύ τους και του Ιησού. ΓΙΑΤΙ ;

       Αυτοί θέλουν την καταστροφή και τον θάνατο των ανθρώπων, ενώ Εκείνος την αθανασία και την σωτηρία τους.

       Αυτοί θέλουν διακαώς να συντρίψουν και να καταστρέψουν το σύμπαν, την δημιουργία.

         Ενώ Εκείνος θέλει να επαναφέρει τον αγιασμό και την αφθαρσία του.

         Παραδέχονται ότι αυτός που μιλά μαζί τους, ο Ιησούς είναι ο υιός του Θεού.

         Το άκουσαν να το λέει η φωνή του Θεού στη βάπτιση Του.

         Ο υιός του Θεού όμως είναι Θεός, όπως ο υιός του ανθρώπου είναι άνθρωπος, το γέννημα της έχιδνας είναι φίδι, ο σκύμνος του λέοντος είναι λιοντάρι.

         Ο υιός του Θεού είναι συάναρχος και συναίδιος του Θεού διότι δεν νοείται Θεός και να μην έχει τα πάντα από τότε που υπάρχει.

         Εξάλλου η καλλίτερη απόδειξη της Ανάστασης του Κυρίου είναι ο Διάβολος.

         Εάν ο Κύριος δεν είχε αναστηθεί ο διάβολος θα προσπερνούσε το Όνομα του, τον Σταυρό του, την Εκκλησία του.

           Τι είχε να φοβηθεί ο Σατανάς από ένα νεκρό που τον είχε δεμένο στον Άδη χειροπόδαρα; ΤΙΠΟΤΕ!!

           Γι΄ αυτόν ο Χριστός θα ήταν μία παρένθεση, ένα απλό ιστορικό συμβάν.

           Τι είχε να φοβηθεί ο Διάβολος από τον Σταυρό ενός καταδικασμένου απλού ανθρώπου ;

          Μήπως φοβάται τον σταυρό έστω και τού ευγνώμονος ληστού ;

          Μήπως φοβόταν τον Δαβίδ, τον Αβραάμ, τον Πρόδρομο πριν την Ανάσταση του Σωτήρα;

          Άρα ξέρει ότι ο Χριστός αναστήθηκε, διέλυσε και αφάνισε το κράτος του, ελευθέρωσε όλους από την κυριαρχία του θανάτου.

          Ξέρει τα πάντα γι’ αυτό τον φοβάται, τον τρέμει, τον μισεί μαζί με κάθε παιδί του και την Εκκλησία του.

         Ο Ιησούς δέχεται το αίτημα των δαιμόνων, όχι διότι πείθεται στην παράκληση τους, αλλά γιατί θέλει να μας δείξει τι σημαίνει μίσος δαιμόνων.

          Εάν οι δαίμονες έβγαιναν από τους δυστυχισμένους ανθρώπους και πήγαιναν σε έρημο τόπο.

         Δεν θα γνωρίζαμε την συμπεριφορά τους προς τα αθώα ζώα, την κτίση.

  Δύο χιλιάδες γουρούνια τα θανάτωσαν αμέσως.

         Σε τι τους έφταιγαν οι χοίροι και τους κατέστρεψαν ; γιατί και τα 2000 ζώα; ;

         Γιατί τόση ηδονή στην ολική καταστροφή ;

        Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι αν δεν υπήρχαν οι φύλακες άγγελοι το κρυμμένο και ακαταγώνιστο χέρι του Θεού.

        Σε δευτερόλεπτα θα κατέστρεφαν όλα τα όντα, όλη την δημιουργία με χαρά και ευχαρίστηση.

          Έπρεπε να μάθει ο άνθρωπος την συμπεριφορά των δαιμόνων και το μίσος τους προς κάθε ύπαρξη, γι’ αυτό δέχθηκε ο Ιησούς το αίτημά τους.

          Κάτι που συνήθως υποστηρίζεται από μερικούς ότι αυτό έγινε για να τιμωρηθούν οι χοιροβοσκοί και τα αφεντικά τους διότι εξασκούσανε επάγγελμα απαγορευμένο  από τον Μωσαϊκό νόμο δεν είναι σωστό.

          Ο Κύριος είναι αγάπη δεν είναι τιμωρός ούτε και των παραβατών.

          Τότε όλοι θα έπρεπε να είμαστε γεμάτοι πληγές από τα κτυπήματά Του

για τις αστοχίες μας και τις κακές συμπεριφορές μας.

          Το γεγονός της περικοπής έλαβε χώρα σε περιοχή εθνική όπως ήταν η Γαλιλαία των εθνών και αυτή η απαγόρευση του νόμου ήταν χωρίς κανένα νόημα για τους κατοίκους της. 

          Οι βοσκοί τρέχουν να αναγγείλουν τα συμβάντα στους κατοίκους της πόλεως.

         Αυτοί βγαίνουν για να συναντήσουν τον Ιησού και τον παρακαλούν να φύγει μακριά τους .

         Θεώρησαν την καταστροφή της αγέλης σπουδαιότερα από την θεραπεία των συνανθρώπων τους, των συμπατριωτών τους.

         Δέχτηκαν ότι η παρουσία του Ιησού θα ήταν επιζήμια και καταστροφική για τον τόπο τους.

         Φοβόνταν τον Ιησού, αναγνωρίζουν την δύναμη του και την εξουσία του αλλά τον διώχνουν.

          Ο Ιησούς όπως είπε και ο Άγιος Συμεών είναι και θα είναι σημείο αντιλεγόμενο.

          Όσοι δεν θέλουν την αρμονία, την ομορφιά και προτιμούν την διαστροφή και την ασχήμια είναι απέναντι.

          Όσοι είναι δεμένοι στα χώματα και την ύλη τον εχθρεύονται.

          Όσοι πιστεύουν στους ψηθιρισμούς του διαβόλου ότι είναι τιμωρός, αναθεματιστής, κριτής δικαιοσύνης κατά τα ανθρώπινα, τον βλέπουν εχθρό επικίνδυνο και τυραννικό.

         Τότε τοποθετούνται απέναντι με όλες τις τραγικές συνέπιες γι΄ αυτό.

         Είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

         Η μαζί Του η με τον διάβολο.

         Ο Σατανάς εργάζεται σκληρά για να μακρύνει από τον Χριστό και το σπίτι του την Εκκλησία κάθε άνθρωπο, για τον θάνατο μας τώρα μάλιστα που γνωρίζει ότι ο καιρός εγγύς.

  

                                                                                       Αθανάσιος Κατσίκης

                                                          αρχιτέκτων

           Μετά από την κάθοδο από το όρος των μακαρισμών ο Ιησούς πηγαίνει στην Καπερναούμ, το κέντρο της δράσης του στην περιοχή της Γαλιλαίας.

           Εκεί έρχεται να τον συναντήσει ένας εκατόνταρχος από την ρωμαϊκή φρουρά της πολίχνης.

           Η Καπερναούμ είχε τελωνείο και στρατιωτική φρουρά.

           Ο εκατόνταρχος ( βαθμός ανάλογος του σημερινού λοχαγού ) ήταν μεγάλο αξίωμα στην ρωμαϊκή ιεραρχία.

           Όπως αναφέρει ο Λουκάς αγαπούσε τους εντόπιους και μάλιστα φρόντισε αυτός για την ανοικοδόμηση της Συναγωγής της μικρής πολίχνης.

            Οι Ιουδαίοι πρόκριτοι της Καπερναούμ μεσολαβούν  γι΄ αυτόν στον Ιησού, λέγοντας ότι είναι άξιος κάθε βοήθειας.

           Ο εκατόνταρχος αναφέροντας το αίτημα του στον Ιησού αποδεικνύει την αγάπη του προς τους συνανθρώπους του.

           Ο δούλος του ήταν κατάκοιτος από παράλυση, αλλά ταυτόχρονα είχε και άλλες παρενέργειες από την αρρώστια που τον βασάνιζαν σε μεγάλο βαθμό.

           Οι δούλοι εκείνη την εποχή και μάλιστα για τους ρωμαίους ήταν ένα τίποτα.

           Ο εκατόνταρχος θα μπορούσε να τον πετάξει στον δρόμο και να αγοράσει άλλον.

          Η αγάπη του όμως για τον άνθρωπο, τον πλησίον του, οδηγεί αυτό τον έγκριτο ρωμαίο να ζητήσει βοήθεια όχι για τον γιό του, όχι για την οικογένειά  του αλλά για ένα δούλο.

          Ο Κύριος αναγνωρίζοντας την ποιότητα του ρωμαίου και θέλοντας να αποκαλύψει την πίστη και την ταπείνωση του δηλώνει την επιθυμία του να πάει αυτοπροσώπως στο σπίτι του και να θεραπεύσει τον παράλυτο.

          ‘’ Ἐγώ ἐλθῶν θεραπεύσω αύτόν ‘’

          Δίδασκε ‘’ ως εξουσίαν έχων ‘’ και για να δείξει ότι αυτό το κάνει γιατί πράγματι έχει εξουσία, θεραπεύει ως ‘’εξουσίαν έχων ‘’.

          Ρητή φανέρωση της δυνάμεως του, της θεότητας του.

          Δεν είπε θα προσευχηθούμε στο Θεό να τον θεραπεύσει, αλλά ΕΓΩ.

          Ποιος άραγε μπορεί να πει ΕΓΩ με τέτοια βεβαιότητα χωρίς να τον λοιδορήσουν.

          Η  έστω να τον θεωρήσουν λογά και υπερήφανο που θα μείνει στα λόγια όταν βρεθεί μπροστά στον παράλυτο.

          Ο λόγος του είναι σημείο της θεότητας Του, δείγμα της εξουσίας που έχει επάνω στη φθορά και τον θάνατο.

           Ο Κύριος που με μόνο τον λόγο του υποτάσσει τις δυνάμεις που βασανίζουν τον άνθρωπο, ανοίγει ένα παράθυρο για να καταλάβουμε και να δούμε πως θα είναι η κτίση στον μέλλοντα αιώνα.

           Τότε θα απουσιάζει η αρρώστια και όλα τα δεινά και προβλήματα που μας βασανίζουν σήμερα.

           Την ζωή μας στη χώρα της επαγγελίας, της κληρονομιάς, της Βασιλείας του Πατέρα μας.

           Στη συνέχεια φανερώνεται η μεγάλη ταπείνωση του εκατόνταρχου.

           Θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο να δεχθεί τον Ιησού στο σπίτι του.

           Αισθάνεται λόγο της αγαθής προαίρεσης του, ότι ο Ιησούς είναι κάτι το ανώτερο, το εξαιρετικό, το υψηλό.

           Έχει προσωπική πείρα τόσο της υπακοής στις διαταγές των ανωτέρων, όσον και της δυνατότητος να δίνει διαταγές σε υφισταμένους και δούλους.

           ΟΜΩΣ αποδίδει στον Ιησού την ίδια δυνατότητα επί των δυνάμεων της φθοράς και της αρρώστιας.

          Αναγνωρίζει ότι ο Ιησούς είναι ο μόνος που μπορεί με μόνο τον λόγο του να νικήσει την ασθένεια και την φθορά.

          Αρκείτε μόνο στο λόγο του Ιησού διότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δύναμη του.

          Τα λόγια του εκατόνταρχου εντυπωσιάζουν σε μεγάλο βαθμό τον Ιησού, χαρακτηρίζει την πίστη του ‘’ τοσαύτη ‘’ και θαυμάζει γι΄ αυτή.

          Τα Ευαγγέλια αναφέρουν μόνο δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Κύριος  ‘’ εθαύμασε ‘’ .

          Η μία ήταν με αφορμή την απιστία των Ναζαρινών ( Μαρκ 6,6) και η δεύτερη με αφορμή την πίστη του εκατόνταρχου.

          Η Μάρθα παρ’ όλο που ήταν γνωστή και αγαπητή και από τους πλέον αφοσιωμένους σ’ αυτόν του είπε για τον αδελφό της ‘’ όσα και αν ζητήσεις από τον Θεό θα στο δώσει ‘’(Ιων ια 22).

         Κάνοντας τον Κύριο να την επιτιμήσει και να την διορθώσει λέγοντας

‘’ Εγώ είμαι η Ανάσταση και η ΖΩΗ ‘’(Ιων ια22).

         Επομένως το να έχει κάποιος την πίστη ότι ο Χριστός είναι ο εξουσία έχων Θεός είναι αιτία οικείωσης της Βασιλείας του.

         Την ίδια και μεγαλύτερη πίστη έδειξε ο λεπρός, αυτός δεν είπε ΄΄ειπέ λόγον’’ αλλά το πολύ μεγαλύτερο ‘’θέλησον μόνον’’.

         Για να μας θυμίσει τα λόγια του Προφήτη τα οποία λέγει για τον Γιαχβέ ‘’πάντα όσα ηθέλησε εποίησε ‘’

         Κατόπιν υπενθυμίζει τις προφητείες της Π. Διαθήκης που αναφέρονται στη συναγωγή των εθνών στην Ιερουσαλήμ για την προσκύνηση του μόνου Θεού κατά το τέλος του κόσμου.

         Φυσικά αντίθετα προς τις παχυλές εθνικές προσδοκίες των Ιουδαίων.

           Ο Κύριος δεν αναφέρεται σε κάποια υποταγή των εθνών, αλλά για την συμμετοχή τους στην εσχατολογική Βασιλεία.

          Αυτή παρουσιάζεται με την συνηθισμένη εικόνα του Δείπνου.

           Εκεί θα παρακαθίσουν μαζί με τους γενάρχες των Ιουδαίων, τους τρεις Πατριάρχες.

           Η σωτηρία είναι παγκόσμια, αφορά όλα τα δημιουργήματα του Κυρίου.

           Δεν λαμβάνονται υπ΄ όψη διακρίσεις ανθρώπινες, εθνικές η φυλετικές.

           Οι άνθρωποι σώζονται από τον δημιουργό τότε και μόνο εάν θέλουν την σωτηρία τους και τον αναγνωρίζουν ως τον μόνο αληθινό Θεό και Σωτήρα.

           Το ‘’ ανακλιθήσονται ‘’ συμφωνεί με την συνήθεια των ανθρώπων της εποχής να τρώνε ξαπλωμένοι στο ένα χέρι.

          Τα παιδιά της Βασιλείας, ο περιούσιος λαός, αυτοί που δέχθηκαν την κλίση και την απέρριψαν.

         Αυτοί που καυχιόνται ότι είναι παιδιά του Αβραάμ, αλλά και σήμερα αυτοί που καυχιόνται ότι είναι παιδιά της Εκκλησίας, αλλά έχουν την ‘’πίστη ηρνημένη ‘’.

          Οι αιρετικοί, οι οικουμενισται ‘’ ἐκβληθήσονται ‘’ .

          Όχι ότι θα τους διώξουν όταν μπουν στο χώρο του Δείπνου, αλλά ότι δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν.

         Στο πυρ το ‘’ εξώτερο ‘’

          Μακριά από την φωτισμένη γη του Δείπνου υπάρχει σκοτάδι.

          Η μακριά του Θεού ζωή είναι μια ζωή στο σκοτάδι, στην αγνωσία των πραγμάτων, στο ψέμα, στα ψυχοφάρμακα, στον ψυχικό πόνο.

          Πράγματα που τα βλέπουμε στην καθημερινότητα μας.

          Ο ‘’ κλαυθμός ‘’ είναι η λύπη και η στεναχώρια.

          Ο ‘’ τριγμός των οδόντων ‘’ δείχνει την απελπισία γιατί χάθηκε οριστικά η δυνατότητα να μπουν στο νυμφώνα.  

         Στη συνέχεια ο Ιησούς λέει στον εκατόνταρχο ‘’ γεννηθήτω ‘’ όπως επίστευσες.

         Ο Ευαγγελιστής σημειώνει ότι την ίδια στιγμή της εντολής έγινε καλά ο δούλος.

          Αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός της Δημιουργίας και εκεί ο Χριστός είπε ‘’γεννηθήτω φως ‘’ και εγένετο φως.

         Διότι ‘’ με τον λόγο του Κυρίου στερεώθηκαν οι ουρανοί ‘’.

         Η τελευταία θεωρεία της κοσμογένεσης είναι η θεωρεία των υπερχορδών.

         Αυτό το ‘’είπε’’ του Χριστού ουσιοποιήθηκε και δημιουργήθηκε το Σύμπαν.

         Γι΄ αυτό το σημείο μηδέν της αρχής του σύμπαντος ενώ δεν έχει διαστάσεις ήταν υπέρπυκνο  με άπειρη μάζα και ενέργεια.

          Είναι το ‘’ είπε ‘’ του Χριστού που δεν έχει διαστάσεις αλλά έχει την άπειρη δύναμη της Θεότητας και της Θείας ενέργειας.

                                                                                                Αθανάσιος Κατσίκης

                                                                 αρχιτέκτων

 

             Η περικοπή αποτελεί τμήμα της επί του όρους ομιλίας του Κυρίου στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

            Αναφέρεται:

 1. Στον οφθαλμό σαν λύχνο του σώματος.
 2. Στο αδύνατο της προσκόλλησης του ανθρώπου σε δύο κυρίους με την απόλυτη έννοια.
 3. Την στάση του χριστιανού και ότι πρέπει να εμπιστεύεται απόλυτα τον Θεό σε σχέση με τις βιοτικές μέριμνες.

            Ο ιερός Χρυσόστομος διευκρινίζει τον Κυριακό λόγο και εξηγεί.

           ‘’ ὅσπερ ἐστί ὁ ὁφθαλμός τῶ σώματι, τοῦτο ὁ νοῦς τῆ ψυχή. ‘’

            Με την έννοια του οφθαλμού ο Κύριος εννοεί το σύνολο των πνευματικών δυνάμεων του ανθρώπου, δηλαδή την ψυχή.

            Όπως η υγεία του σωματικού οφθαλμού του ανθρώπου του δίνει την δυνατότητα να διακρίνει τον δρόμο και τα τυχών εμπόδια που υπάρχουν σ΄ αυτόν.

            Ώστε να βαδίζει με ευχέρεια και χωρίς κίνδυνο να κτυπίσει.- αναφερόμαστε σε εποχές αρχαίες χωρίς φωτισμούς στους δρόμους-.

          Το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχή.

          Όταν η ψυχή είναι αληθινή και πορεύετε σύμφωνα με τα κελεύσματα του Δημιουργού της τότε και η ζωή του ανθρώπου θα είναι όλη φωτεινή και αληθινή.

          Αντίθετα όταν η ψυχή είναι πονηρή και οδηγείται από φρονήματα κοσμικά και επιλογές του αιώνος τούτου.

          Τότε και ο άνθρωπος πορεύεται στο σκοτάδι, την αγνωσία με αβέβαια τελική κατάληξη.

          Όταν ο έσω άνθρωπος εγκαταλείψει τον Θεό και προσκολληθεί στον φθαρτό και μάταιο κόσμο με απόλυτη βεβαιότητα θα εισπράξει ματαιότητα φθορά και κενό.

          Κατάσταση που βιώνουμε και βλέπουμε στις κοινωνίες μας με την αγωνία του κόσμου για το μέλλον.

          Την μεγάλη χρήση ψυχοφαρμάκων, την χρήση εξαρτημένων ουσιών, τα ποτά, τις αυτοκτονίες.

          Όταν κάποιος πιαστεί στην παγίδα της αμαρτίας τότε προοδεύει σ΄ αυτή μέχρι να φθάσει στον θάνατο.

         Το ότι υπάρχει πρόοδος και στην αμαρτία είναι γνωστό αλλά φυσικά προς το χειρότερο.

         Όταν ο άνθρωπος κόβει την επικοινωνία του με τον Θεό αισθάνεται όπως ο δύτης που ελαττώνεται το οξυγόνο του εάν κοπεί ο σωλήνας τροφοδοσίας αέρα.

          Τότε φουντώνουν τα πάθη τα οποία σιγά σιγά τον πνίγουν, τον φέρνουν ζάλη, θολώνει, χάνει τον προσανατολισμό του και οδηγείται εις χώρα μακρά.

           Χώρα της φθοράς και του θανάτου, βόσκοντας γουρούνια.

          Ο καθένας μας σημειωτελικά και υποχρεωτικά εκ των πραγμάτων πρέπει να πάρει μια θεμελιώδη απόφαση ζωής και θανάτου.

          Ο Ιησούς για να βοηθήσει τον άνθρωπο σε σωστή απόφαση καταδεικνύει με τρόπο σαφή και απόλυτο την αδυναμία του ανθρώπου να υπηρετεί δύο Κυρίους που έχουν αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις.

         Εξηγεί τον λόγο. Ο δούλος θα είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να  ‘’ αγαπήσει ‘’ τον ένα του οποίου την κυριότητα ‘’ ανθέξεται ‘’ .

         Ενώ για τον άλλο που θα έχει τις αντίθετες απαιτήσεις θα αγανακτεί με συνέπεια να δημιουργηθεί διχασμός εντελώς επιζήμιος της προσωπικότητας του με καταστροφικές συνέπιες που οδηγούν στην τρέλα και την απώλεια.

         Ο μαθητής του Χριστού εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μοιράζεται την αγάπη του μεταξύ ουρανίων και επιγείων θησαυρών.

         Δεν μπορεί να ακουμπά και να εμπιστεύεται την ζωή του συγχρόνως στην πίστη προς τον Θεό και την προσκόλληση των επιγείων.

         Ο κάθε άνθρωπος διαλέγει ένα Κύριο για να προσφέρει την καρδιά του, την αγάπη και την υπακοή του σ΄ αυτόν.

        Χαρακτηρίζοντας όλη την ύπαρξη του με την επιλογή αυτή.

        Ο Δημιουργός βέβαια σεβόμενος την κεφαλαιώδη ελευθερία των δημιουργημάτων του φανερώνει την αλήθεια των πραγμάτων, όμως χωρίς παρεμβάσεις, πιέσεις και εξαναγκασμό για την επιλογή τους.

        Ο Διάβολος αντίθετα μετασχηματίζεται, ωραιοποιεί την δική του θέση, διαστρέφει την αλήθεια, προφέροντας ψεύτικη δόξα και ηδονή για να παρασύρει και κατευθύνει τις επιλογές των ανθρώπων.

        Το βλέπουμε στα ψεύτικα λόγια και τις υποσχέσεις των πολιτικών για την κλοπή της εμπιστοσύνης μας και μετά την εκλογή τους μας τυραννούν κάνοντας τα εντελώς αντίθετα των υποσχέσεων τους.

         Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος να λάβει την σωστή επιλογή, για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γνωρίζει την αξία και την ποιότητα των πραγμάτων που καλεί να εκτιμήσει.

         Πρέπει να γνωρίζει την χαώδη διαφορά της αξίας της ψυχής σε σχέση με την αξία των τροφών και των ηδονών.

        Την αξία του σώματος απέναντι στα ρούχα που χρησιμοποιεί για να το ντύσει.

         Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα επίγεια αγαθά είναι δώρα του Θεού για την εξυπηρέτηση μας.

          Δεν έχουν καμία αξία για να τα θησαυρίζεις και δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσεις δόξα και τιμή από αυτά.

         Δόξα από την φθορά, από το χώμα είναι ανοησία να νομίζει κανείς ότι μπορεί να αποκομίσει.

         Η τρίτη αναφορά του Ιησού στην περικοπή έχει να κάνει με την μέριμνα για την διασφάλιση των προς το ζην αναγκαίων.

        Της τροφής, του ποτού και της φορεσιάς, τα κύρια χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ζωής σε τούτο τον κόσμο.

         Τα δύο πρώτα αναφέρονται στη διατήρηση της ζωής, ενώ η ενδυμασία σχετίζεται με το σώμα το οποίο προφυλάγει.

         Για την απόκτηση αυτών ο άνθρωπος μεριμνά με ζήλο και με όλες τις δυνάμεις του πράγμα ολέθριο γι΄ αυτόν.

         Με την υπόδειξη του ο Κύριος δεν εννοεί βέβαια την απλή φροντίδα που καταβάλλει ο άνθρωπος --και πρέπει -- για την διατήρησή του στην επίγεια ζωή.

        Αλλά προειδοποιεί για την περίπτωση της πρόσκλησης του ανθρώπου μόνο στα βιοτικά.

        Για το ενδιαφέρον της όλης ύπαρξής του προς αυτά και την αγωνιώδη προσπάθεια προς εξασφάλισης τους, πιστεύοντας ότι έτσι κατακτά την ζωή και ότι αυτό είναι το όλο.

        Γιατί όμως υπάρχουν αυτές οι ανασφαλείς και αβέβαιες συμπεριφορές των ανθρώπων;

          ‘’ ὅσοι φόβω θανάτου διά παντός τοῦ ζῆν ἔνοχοι ἥσαν δουλείας ‘’.

         Ο φόβος του θανάτου ο οποίος χαρακτηρίζει τον φυσικό άνθρωπο είναι η ρίζα της αιτίας της αγωνιώδους μέριμνας για επιβίωση.

          Για να αποφύγει το φάσμα του θανάτου ο άνθρωπος δίνεται στην προσπάθεια να διασφαλίσει της συνέχεια της ζωής με ατομικά μέσα και δυνάμεις και κυρίως με την συσσώρευση υλικών αγαθών.

          Αυτό μας το εξήγησε ο Κύριος με την παραβολή του άφρονα πλούσιου  που μεριμνά για τα επίγεια πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζε την ύπαρξη του.

          Λησμόνησε βέβαια ότι ο ΜΟΝΟΣ που μπορεί να δώσει ζωή και να διατηρεί υπάρξεις είναι η αυτοζωή, ο δημιουργός του σύμπαντος και της ζωής σ΄ αυτό.

           Πρέπει να γνωρίζουμε ότι την θρέψει και την ευεξία δεν την δίνουν οι θερμίδες που υπάρχουν στις τροφές, αλλά ο λόγος του Θεού που είπε και γεννήθηκαν.

           Η ουσιοποίηση του είπε, του λόγου του Θεού, αυτού που έγινε φυτικό και ζωικό βασίλειο, είναι που μεταλαμβανόμενο από την φύση δίνει τις θρεπτικές αξίες στον άνθρωπο και τον διατηρεί στη ζωή.

          Η ανθρωποκεντρική και υλιστική αξιολόγηση της ζωής αποτελεί αφροσύνη και έλλειψη στοιχειώδους λογικής.

          Ποιος δεν γνωρίζει ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει ζωή είναι αυτός που την δημιούργησε.

          Ο Ιησούς για να καταδείξει την ανάγκη της εμπιστοσύνης στο Θεό και μόνο φέρνει το παράδειγμα των πτηνών του ουρανού.

          Προβάλλονται σαν ξεκάθαρη απόδειξη της πατρικής φροντίδας του Δημιουργού για τα δημιουργήματα του.

         Το παράδειγμα αποδεικνύει:

 1. Την πρόνοιά του για όλα τα ζωντανά πλάσματα.
 2. Την σχέση υιού προς τον Θεό Πατέρα και ρίχνει νέο φως στις σχέσεις μας με τον Δημιουργό.

         Το δεύτερο παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο Ιησούς είναι από το φυτικό βασίλειο.

         Θέλει να καταδείξει πάλη την αδυναμία του ανθρώπου ώστε η όποια προσπάθεια του για ενδυματολογικούς καλοπισμούς να υστερεί ασύγκριτα στην εμφάνιση απέναντι και σε αυτά ακόμη  τα αγριολούλουδα και τα κρίνα.

         Αυτά αντί της ανθρώπινης μέριμνας και φροντίδας, έχουν την φροντίδα του Θεού ο οποίος τα περιβάλλει με ασύγκριτη ωραιότητα παρά το εφήμερο της υπάρξεώς τους.

         Ο Ιησούς δεν απορρίπτει την ενασχόληση του ανθρώπου με τις βιοτικές ανάγκες.

         Όμως οι χριστιανοί δεν πρέπει να έχουν αγωνιώδη προσπάθεια και μέριμνα.

          Ούτε να έχουν προσκόλληση στην ύλη, πράγμα αδιανόητο για κάποιο που εμπιστεύεται την ζωή του στην πατρική πρόνοια του Θεού.

          Ο Πατήρ ημών ο εν τοις ουρανοίς γνωρίζει τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου σαν πάνσοφος δημιουργός και φροντίζει γι΄ αυτές σαν στοργικός και φιλάνθρωπος.

         Τονίζει και ζητά την απόλυτη εμπιστοσύνη σ΄ αυτόν και την αναζήτηση της Βασιλείας του.

        Την προσευχή μας για την έλευση της ‘’ ημέρας του Κυρίου ‘’ .

        ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ προς όφελος μας, για την σωτηρία και τη θέωσή μας.

                                                                                            Αθανάσιος Κατσίκης

                                                                 αρχιτέκτων

 

         Ο Ιησούς βρίσκεται στις όχθες της λίμνης της Γαλιλαίας κοντά στην Καπερναούμ που είναι το κέντρο της δράσεως του.

         Όταν πληροφορήθηκε ότι ο Άγιος Πρόδρομος φυλακίστηκε από τον βασιλιά Αντίπα αναχώρησε στη Γαλιλαία.

         Ενώ περπατά στην όχθη βλέπει τους υιούς Ιωνά να ρίχνουν στη λίμνη

‘’ ἀμφίβληστρον ‘’ δηλαδή μικρό κυκλικό δίκτυ μέσα από την ψαρόβαρκα τους.

         Η αναφορά του Ευαγγελιστού ‘’ ἤσαν γάρ ἁλιεῖς ‘’ δεν είναι τυχαία, ούτε γίνεται για να δοθεί η πληροφορία περί του επαγγέλματος των δύο αδελφών.

         Θέλει να υπογραμμίσει ότι ο Ιησούς δεν επιλέγει τους μαθητές του μεταξύ των ισχυρών η των ‘’ διαβασμένων ‘’ της εποχής του.

         Θέλοντας να διδάξει στους ανθρώπους πράγματα παράδοξα, δόγματα νέα ουράνιες αλήθειες.

         Αναζητά εκείνους που θα υπηρετήσουν ένα τέτοιο έργο, δεν ζητά την βοήθεια βασιλέων, πλουσίων, ρητόρων και φιλοσόφων αλλά των αγραμμάτων και πτωχών ψαράδων.

         Τους επιλέγει μεταξύ των περιφρονημένων από τους Φαρισαίους και άρχοντες του Ισραήλ, όπως ήταν οι ψαράδες της Γαλιλαίας.

         Τα δύο αδέλφια ήταν ο Σίμων ‘’ ὁ λεγόμενος Πέτρος ‘’ και ο αδελφός του Ανδρέας.

         Οι δύο αδελφοί είχαν ο μέν όνομα ελληνικό ο δε εξελληνισμένο ( Σίμων αντί Συμεών ).

         Τα λόγια που τους απευθύνει είναι απλά και απέριττα ‘’ δεῦτε ὀπίσω μου, καί ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων ‘’.

         Είναι όμως λόγια αυθεντίας, ‘’ελάτε και θα σας κάνω’’.

         Τήρησε βέβαια τον λόγο του και μετά την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος κατά την Πεντηκοστή οι ψαράδες έγιναν Θεολόγοι και Ευαγγελιστές της αιώνιας ζωής και σωτηρίας.

          Οι λόγοι του προς τους μαθητές περιέχουν δύο καίρια σημεία. Μία προσταγή και μία επαγγελία.

          Η προσταγή γίνετε για να τον ακολουθήσουν οι μαθητές και μάλιστα αμέσως και χωρίς καμία καθυστέρηση. ‘’ δεῦτε ‘’.

          Η επαγγελία αναφέρεται στην επιτυχία της ιεραποστολής που θα αναλάβουν να διακονήσουν οι μαθητές.

         Αλλά και κάθε απλού μαθητή  κατά την αναλογία της πίστεως.

         Διότι η διάδοση του χριστιανισμού στα πέρατα της οικουμένης κατά τους πρώτους αιώνες ήταν έργο απλών μελών της Εκκλησίας σε πολλές περιπτώσεις και όχι κατ΄ αποκλειστικότητα των Αποστολών.

           Ξέρουμε ότι οι Εκκλησίες της Αντιοχείας, της Εφέσου, και της Ρώμης ιδρύθηκαν από αφανείς αγνώστους χριστιανούς.

            Οι δύο ψαράδες αφήσαν αμέσως και ασηζητητή τα δίχτυα τους και ακολούθησαν τον Κύριο.

           Σημειώνει ο ιερός Χρυσόστομος ‘’ βλέπε την πίστη και την υπακοή τους,

 παρ΄ όλο όπου ήσαν στη μέση της εργασίας τους, μόλις τον άκουσαν να τους καλεί δεν ανέβαλαν τον χρόνο.

           Δεν είπαν να τελειώσουμε το ψάρεμα, να τακτοποιήσουμε τα εργαλεία μας και να το συζητήσουμε από κοντά, αλλά άφησαν τα πάντα αυτοστιγμή και τον ακολούθησαν.

            Η υπακοή των δύο μαθητών στην κλίση του Θεού είχε και αυτή δύο χαρακτηριστικά σημεία.

            Πρώτον είναι άμεση και δεύτερο ολοκληρωτική.

            Οπωσδήποτε οι δύο αδελφοί αισθάνονται στο πρόσωπο του καλούντος τον Ζωοδότη Κύριο για να έχουν αυτή την συμπεριφορά.

             Όπως ο ληστής στο σταυρό και η πόρνη που άλειψε με μοίρο τον Κύριο.

            Κανείς δεν ακολουθεί ολοκληρωτικά τον Ιησού και δεν κάνει σπίτι του την Εκκλησία αν δεν αισθανθεί ότι το κάλεσμα που του γίνετε είναι από τον         Δημιουργό του κόσμου, τον Θεό και Πατέρα μας.

           Όπως το μικρό παιδί δίνει το χέρι του με τυφλή εμπιστοσύνη και χωρίς ενδοιασμούς στον πατέρα του για να το περάσει τον δρόμο που τον διασχίζουν αυτοκίνητα.

           Έτσι και οι μαθητές δεν αναβάλλουν την απόφαση τους, ούτε έχουν κάποιες επιφυλάξεις, δεν αφήνουν δεσμούς με το παρελθόν.

          Αποτάσσουν χωρίς ενδοιασμούς το σύνολο αυτών που τους ενώνει με το παρελθόν, για να ακολουθήσουν με αφοσίωση τον Χριστό.

         Αυτή η ‘’ αποταγή ‘’ υπενθυμίζεται πάντοτε και ζητείται από τον βαπτιζόμενο στην ακολουθία του βαπτίσματος.

          Ο Κύριος συνεχίζει την αλιεία ψυχών και απευθύνεται στα παιδιά του Ζεβεδαίου.

          Αυτοί ευρίσκοντο πάνω στο πλοιάριο μαζί με τον πατέρα τους επισκευάζοντας τα δίκτυα.

           Με την κλήση των τεσσάρων μαθητών που τον ακολουθούν αρχίζει την δράση του στην Γαλιλαία περιδιαβένοντας τις κώμες διδάσκοντας στις κατά τόπους Συναγωγές.

            Η επιλογή των συναγωγών γίνεται αφ΄ ενός διότι εκεί συγκεντρώνονταν ο λαός για να λατρεύσουν τον θεό, αλλά και αφ΄ ετέρου για να δειχθεί η συνέχεια των δύο Διαθηκών.

              Ο Χριστός διδάσκει το ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού και επιτελεί θεραπείες και ιάσεις.

              Με τον τρόπο αυτό επικυρώνει διά σημείων το ευαγγέλιο Του, δίνοντας δείγματα της αυγής του νέου αιώνα.

              Η έννοια της βασιλείας του Θεού ήταν γνωστή στους Ιουδαίους και αποτελούσε αντικείμενο των προσδοκιών τους.

              Πραγματικότητα που ήταν διατυπωμένη στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.

              Ακόμη οι δύσκολες και δυσβάστακτες περιπέτειες του λαού έκαναν πιο έντονη την αναμονή της βασιλείας του Θεού.

              Όμως από την άλλη συνέδεσαν την αναμενόμενη βασιλεία με την εθνική αποκατάσταση και με ένα Μεσσία πολιτικό.

             Αυτός θα υπέταζε τα άλλα έθνη για να αποκτήσει ο λαός ειρήνη και ευημερία.

             Ο Ιησούς φανέρωσε το πραγματικό χαρακτήρα της Βασιλείας του Θεού και τόνιζε ότι αυτή δεν είναι τοπικά η χρονικά καθορισμένο βασίλειο, αλλά ένας καινούριος κόσμος.

             Αυτός δεν θα υπακούει σε χρονικούς η άλλους περιορισμούς του σχήματος του κόσμου τούτου που θα αλλάξει.

             Ότι ανοίγει μία νέα ποιότητα ζωής, μία νέα κατάσταση πραγμάτων που δεν έχει να κάνει με ανθρώπινες προσπάθειες αλλά με την επέμβαση του Δημιουργού για την πραγμάτωση της.

              Η βασιλεία του Ιησού φέρνει την αγάπη αντί του μίσους, την πίστη αντί της αμφιβολίας, την ελπίδα αντί της απόγνωσης.

              Την νέα σχέση με τον Θεό Πατέρα και συνάνθρωπο αδελφό.

              Είναι παρούσα και μελλοντική.

              Είναι ήδη πραγματικότητα αλλά απαιτεί από τον άνθρωπο εγρήγορση για τον αιφνίδιο ερχομό της.

             Τα έσχατα έγιναν πραγματικότητα που ζεί ο άνθρωπος μέσα στον νέο παράδεισο που έκτισε με το τίμιο Αίμα Του, την Εκκλησία.

                                                       Αθανάσιος Κατσίκης αρχιτέκτων

          Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ μας αποκαλύπτει:

          ‘’ Όταν το Πνεύμα του Θεού κατέρχεται σ’ έναν άνθρωπο και τον επισκιάζει με την πληρότητα της έκχυσης του.

           Τότε η ψυχή του ξεχειλίζει από μία χαρά απερίγραπτη γιατί το Πνεύμα χαροποιεί ότι αγγίζει.

            Η Βασιλεία του Θεού είναι ειρήνη και χαρά εν Αγίω Πνεύματι. 

           Απόκτησε εσωτερική ειρήνη και χιλιάδες γύρω σου θα βρουν την σωτηρία τους.

           Ο Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, ο μύστης της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος μας μεταφέρει ποιητικά - και πως αλλιώς – το βίωμα του.

            Είναι αόρατο και κανένα χέρι δεν μπορεί να το πιάσει.

            Αψηλάφητο και όμως παντού.

            Τι είναι αυτό; Ω θαύμα ! ! Τι δεν είναι. Γιατί δεν έχει όνομα.

            Μέσα στην τρέλα μου προσπάθησα να το αρπάξω.

            Κι’ έκλεισα το χέρι μου, νομίζοντας ότι το κρατώ σφιχτά.

            Αλλά ξέφυγε και δεν μπορούσα

            να το κρατήσω στα δάχτυλα μου.

            Γεμάτος λύπη, ξέσφιξα την παλάμη μου

            και το είδα άλλη μια φορά μέσα στο χέρι μου.

            Ώ άφατο θαύμα ! Ώ παράξενο μυστήριο !

             Γιατί μάταια ταλαιπωρούμαστε; Γιατί όλοι πλανιόμαστε ; ;

           Όταν ο Παράκλητος κατέρχεται στους πρώτους χριστιανούς την ημέρα της Πεντηκοστής είναι γλώσσες φωτιάς.

          Η φωτιά είναι άπιαστη, είναι ζωντανή, ελεύθερη, αεικίνητη, κανείς δεν μπορεί να την μετρήσει η να την ζυγίσει.

         Δεν μπορούμε να την κλείσουμε και να την κρατήσουμε στα χέρια μας αλλά νιώθουμε την ζέστη από τις φλόγες.

         Έτσι και με τον Παράκλητο, έχουμε συνείδηση της παρουσίας του, γευόμαστε την χάρη του, ξέρουμε την δύναμή του, δεχόμαστε την φώτιση του, όμως δεν μπορούμε να απεικονίσουμε το πρόσωπό του.

         Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος ενσαρκώθηκε, έζησε σαν άνθρωπος, σαν εμάς πάνω στη γη.

         Οι Ευαγγελιστές μας κατέθεσαν τα λόγια και τις πράξεις του. Στην Εκκλησία το πρόσωπο του μας κοιτάζει από τις άγιες εικόνες.

         Δεν μας είναι καθόλου δύσκολο να φέρουμε την εικόνα του στις καρδιές μας, να τον κοιτάξουμε στα μάτια ζητώντας την αγάπη του.

          Το Πνεύμα όμως δεν ενσαρκώθηκε, το Άγιο Πρόσωπο του δεν μας φανερώθηκε.

          Δεν μας αποκαλύφθηκε με ανθρώπινη μορφή.

          Στην περίπτωση του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος ο όρος ‘’ γεννά ‘’ η ‘’ γεννάται ‘’που τον χρησιμοποιεί η Εκκλησία για να δείξει την αιώνια προέλευση του από τον Πατέρα, είναι πιο οικείος για εμάς παρ’ όλο η έννοια δεν μας ερμηνεύεται κυριολεκτικά.

          Ο όρος όμως που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αιώνια σχέση του Πνεύματος προς τον Πατέρα ‘’ εκπόρευση ‘’ είναι εντελώς άγνωστη χωρίς σαφή και συγκεκριμένη ερμηνεία.

           Είναι ένα μυστήριο, ένα ιερογλυφικό που δεν μας έχει αποκαλυφθεί τελείως.

           Διότι η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος δεν μπορεί να οριστεί και να περιγραφεί με κτιστά λόγια και γράμματα, μπορεί όμως να βιωθεί ως εμπειρία αρκεί να το θελήσει ο άνθρωπος.

        Είναι εκπορευτό εξ’ αγεννήτου φάους (φωτός).

        Η Εκκλησία βέβαια διδάσκει σταθερά για το Άγιο Πνεύμα δύο ζωτικές και σωτηριώδεις  αλήθειες.

         ΠΡΩΤΟΝ: το Άγιο Πνεύμα είναι ΠΡΟΣΩΠΟ δεν είναι ενέργεια όπως ο άνεμος η ο ηλεκτρισμός.

          Μια αναίσθητη δύναμη, αλλά ένα από τα τρία Άγια και αιώνια πρόσωπα της Τριάδος.

         ¨Έτσι παρ’ όλη την φαινομενική αδυναμία να το καταλάβουμε μπορούμε και ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε μια προσωπική ‘’ Εγώ – Εσύ ‘’ σχέση μαζί του. Όπως με το οιανδήποτε πρόσωπο που αγαπάμε και μας αγαπά.

         Ο Άγιος Πέτρος συμβουλεύει ‘’ μη λυπείτε το Πνεύμα ‘’- ΠΡΟΣΩΠΟ.

        ΔΕΥΤΕΡΟ : Το Άγιο Πνεύμα σαν τρίτο μέλος της Αγίας Τριάδος είναι Ισότιμο, Συναΐδιο και Ομοούσιο με τα άλλα δύο.

         Δεν εξαρτάτε από αυτά η είναι κάποιος ενδιάμεσος που χρησιμοποιούν.

         Η αίρεση του filioque των Λατίνων δηλαδή η διπλή εκπόρευση του Πνεύματος οδηγεί τους ανθρώπους να αποπροσωποιήσουν και να υποβιβάσουν το Άγιο Πνεύμα.

          Έλεγε ο Άγιος Φώτιος ‘’ δεν μπορούσε ο Πατήρ μόνος του να εκπορεύσει το Πνεύμα και έπρεπε να βοηθήσει και ο Υιός; ‘’.

          Η Εκκλησία έδωσε μάχες και μάτωσε με τους κατά καιρούς Πνευματομάχους και σήμερα ψάλει.

         Το Πνεύμα το Άγιον ην μεν αεί και έστι και έστε,

          ούτε αρξάμενον, ούτε παυσόμενον,

         αλλ΄ αεί Πατρί και Υιώ συντεταγμένον

         και συναριθμούμενον.

         ζωή και ζωοποιούν, φως και φωτός χορηγόν,

           αυτάγαθον και πηγή αγαθότητος.

           δι΄ ου Πατήρ γνωρίζεται,

           και Υιός δοξάζεται, και παρά πάντων γιγνώσκεται.

           Μία δύναμης, μία σύναξης

           μία προσκύνησης της Αγίας Τριάδος.

           

           Το Άγιο Πνεύμα ήτανε πάντα και είναι και θα είναι, δεν έχει αρχή υπάρξεως ούτε πρόκειται να παύσει να υπάρχει.

           Πάντα είναι στην ίδια στοίχιση και αρίθμηση με τον Πατέρα και τον Υιό. Είναι η Ζωή και αυτό που δίνει ζωή, είναι φως και φωτίζει τα πάντα.

          Από μόνο του είναι το αγαθό και ταυτόχρονα είναι πηγή κάθε αγαθού.

          Με αυτό γνωρίζουμε τον Πατέρα, με αυτό δοξάζεται ο Υιός και με αυτόν τον τρόπο από όλους αναγνωρίζεται η μία δύναμη, η μία κατηγορία, η μία προσκύνησης της Αγίας Τριάδος.

         Είναι τα ‘’ δύο χέρια ‘’ του Πατέρα με τα οποία οικονομείται η σωτηρία και η υιοθεσία μας.

         Συχνά δίνουμε μία προτεραιότητα στην μεταξύ τους αμοιβαία σχέση στον Υιό.

         Ο Χριστός λέμε έρχεται πρώτος και έπειτα μετά την Ανάληψη του στον ουρανό στέλνει το Πνεύμα την Πεντηκοστή.

         Στην πραγματικότητα όμως ο Χριστός μας στέλνει το Πνεύμα αλλά ταυτόχρονα είναι το Πνεύμα που στέλνει τον Χριστό πρώτα.

        Στον Ευαγγελισμό το Άγιο Πνεύμα κατέρχεται στην Παρθένο Μαρία, αυτή συλλαμβάνει τον Χριστό.

        Σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστεως, ο Ιησούς Χριστός ‘’εσαρκώθει εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου ‘’

        Το Πνεύμα λοιπόν στέλνει τον Χριστό στον κόσμο.

         Στη Βάπτιση Όταν ο Ιησούς βγαίνει από τα νερά του Ιορδάνη το Πνεύμα κατέρχεται σ’ αυτόν με την  μορφή περιστεράς.

        Έτσι το Πνεύμα αναπαύεται στον Χριστό και τον στέλνει στην αποστολή του στην Ιουδαία.

         Αμέσως μετά την Βάπτιση όπως λέει ο Μάρκος το Πνεύμα οδηγεί τον Χριστό στην έρημο για να περάσει την δοκιμασία των σαράντα ημερών πρίν αρχίσει να κηρύττει.

         Ο Χριστός μετά το σαρανταήμερο ‘’ υπέστρεφε με την δύναμη του Πνεύματος (Λουκ 4,14).

          Στα πρώτα πρώτα λόγια του κηρύγματος του άμεσα δείχνει το γεγονός ότι τον στέλνει το Πνεύμα.

         Διαβάζει το κομμάτι από τον Ησαία (61.1) για τον εαυτό του. ‘’ Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ ου ένεκεν έχρισε με ευαγγελίζασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με ‘’.

             Ακόμη η ονομασία του ‘’ Χριστός ‘’ η ‘’ Μεσσίας ‘’ αποδεικνύει ότι είναι ο κεχρισμένος από το Πνεύμα.

           Στη Μεταμόρφωση Για μια ακόμη φορά το Πνεύμα κατέρχεται στο Χριστό σαν ένα σύννεφο φωτός.

           Όπως έστειλε τον Χριστό στην έρημο και στο δημόσιο κήρυγμα  τώρα τον στέλνει  στην ‘’έξοδο ‘’ του, στον σταυρικό θάνατο-θυσία στα Ιεροσόλυμα.

           Στην Πεντηκοστή τα πράγματα αντιστρέφονται, έως τα τώρα το Πνεύμα στέλνει τον Χριστό .

           Τώρα ο Αναστημένος Χριστός στέλνει το Πνεύμα.

           ‘’ Ο Λόγος έλαβε σάρκα ώστε να δεχθούμε εμείς το Πνεύμα ‘’ είναι τα λόγια του Αγίου Αθανασίου και η Πεντηκοστή αποτελεί τον σκοπό και την συμπλήρωση της ενσάρκωσης.

           Μέχρι την Ανάληψη είχαμε την οικονομία του Λόγου μετά την Πεντηκοστή έχουμε την οικονομία του Αγίου Πνεύματος για την σωτηρία μας.

            Με την Πεντηκοστή έχουμε την συνέχιση της ενσάρκωσης του Χριστού μέσα στη ζωή της Εκκλησίας.

           Αυτό ακριβώς κάνει το Πνεύμα στην κορυφαία στιγμή της Ευχαριστίας στην ‘’ επίκληση ‘’ του Αγίου Πνεύματος.

           Τα λόγια μας απευθύνονται στον Πατέρα, ο Ιερέας διαβάζει τα λόγια του Αγίου Χρυσοστόμου :

            Έτι προσφέρομέν σοι την λογική ταύτην

             και αναίμακτον λατρείαν, και παρακαλούμεν σε,

            και δεόμεθα και ικετεύομεν κατάπεμψον

            το Πνεύμα σου το Άγιον εφ’ ημάς

            και επί τα προκείμενα δώρα ταύτα.

            Και ποίησον τον μεν Άρτον τούτον,

            τίμιον Σώμα του Χριστού σου,

            το δε εν τω Ποτηρίω τούτω

            τίμιον Αίμα του Χριστού σου

             μεταβαλών τω Πνεύματι σου τω Αγίω.

             Ο Πατέρας στέλνει τον Παράκλητο για να κυρώσει την παρουσία του Υιού στα καθαγιασμένα δώρα.

             Ο Χριστός μας βεβαίωσε ‘’ όπου είναι δύο η τρεις μαζεμένοι στο όνομα μου εκεί ανάμεσα τους είμαι και εγώ ‘’

             Ακόμη μας είπε ‘’ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες και πάντοτε ‘’.

             Ο Χριστός είναι πάντα μαζί μας μέσω του Αγίου Πνεύματος, εξ αιτίας του Παρακλήτου στην καρδιά μας που μας γνωρίζει τον Χριστό και τον γεννά στις καρδιές μας.

             Δεν γνωρίζουμε τον Χριστό απλά από πέμπτο η έκτο χέρι σαν μια μακρινή παρουσία από τα παλιά για την οποία έχουμε αποδεδειγμένες πληροφορίες από γραπτές μαρτυρίες.

             Τον γνωρίζουμε προσωπικά και άμεσα, εδώ και τώρα, στο παρόν, είναι ο προσωπικός μας Σωτήρας, ο Πατέρας και φίλος μας.

          Μπορούμε να φωνάξουμε μαζί με τον Απόστολο Θωμά ‘’ ο Κύριος μου και ο Θεός μου ‘’.

          Λέμε ‘’Χριστός γεννάτε δοξάσατε ‘’ και όχι ‘’γεννήθηκε ‘’. Ο Χριστός πέθανε για εμένα όχι απλώς ‘’πέθανε ‘’.

            Ψάλουμε ‘’ Ανάσταση Χριστού θεασάμενοι ‘’ αν και είμαστε αιώνες μακριά από εκείνη την μια των Σαββάτων.

           Αυτή η αμεσότητα και η προσωπική σχέση με τον Ιησού είναι έργο του Πνεύματος.

           Δεν μας μιλά για τον εαυτό του αλλά μας μιλά πάντα για τον Χριστό.

           Τα θεία Πρόσωπα δεν επιβάλλονται αλλά το ένα μαρτυρεί για το άλλο.

          Ο Άγιος Δαμασκηνός μας είπε ‘’ ο Υιός είναι εικόνα του Πατρός και το Πνεύμα εικόνα του Υιού ‘’ .

          Έτσι το τρίτο πρόσωπο της Τριάδος είναι το μόνο που δεν απεικονίζεται σε ένα άλλο πρόσωπο.

          Ως πρόσωπο παραμένει αφανέρωτο, κρυμμένο συγκαλύπτοντας τον εαυτό του μόλις εμφανιστεί.

           Είναι το βασιλικό χρίσμα του Χριστού και όλων των Χριστιανών που έχουν κληθεί να βασιλέψουν μαζί του στον μέλλοντα αιώνα.

          Τότε αυτό το θείο πρόσωπο που είναι άγνωστο τώρα χωρίς να έχει εικόνα σε κάποιο άλλο μέλος της τριάδος θα φανερωθεί στα θεοποιημένα πρόσωπα γιατί το πλήθος των αγίων που θα είναι η εικόνα του.

          Το Πνεύμα το Άγιο είναι ο δημιουργός της ζωής πάνω στη γη ‘’ και πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος ‘’( Γενα,2 )

          Ενεργεί επάνω στον απέραντο και σκοτεινό ωκεανό που κάλυπτε την γη αρχέγονα και δημιουργεί την ζωή μέσα σ’ αυτόν.

         Πράγμα που δεν ήταν μια στιγμιαία πράξη αλλά κάτι που αναπτύχθηκε και προόδευσε μέσα στον χρόνο.

         Μια συνεχής επενέργεια του Αγίου Πνεύματος όπως φανερώνει και το ρήμα ‘’ επεφέρετο ‘’.

         Με τον τρόπο αυτό αναπτύχθηκε η ζωή μέσα στον Ωκεανό για να ‘’ εξαχθεί ‘’ με μια καθαρή διαταγή που έδωσε στα νερά ο Θεός.

         Να βγάλουν στη γη κάτι που ήδη είχαν μέσα τους δηλαδή τα ερπετά και τα πετεινά, τα ιπτάμενα ερπετά.

         Ψάρια, ερπετά και πουλιά τρία ζωικά είδη πολύ όμοια μεταξύ τους στα ανατομικά και ζωολογικά χαρακτηριστικά τους.

            Και τα τρία δεν έχουν την ικανότητα να κυοφορούν τους απογόνους τους μέσα τους στο ίδιο τους το σώμα.

            Γεννούν αυγά μέσα στα οποία αναπτύσσονται οι απόγονοι τους έξω από το σώμα της μητέρας τους.

           Αυτό έκανε τον άνθρωπο ψυχή ζώσα ( Γεν β,7 ) όταν φύσηξε στο πρόσωπο μας την πνοή της ζωής.

          ‘’ Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται ‘’ ψάλλουμε στα αντίφωνα.

          Πρόκειται για το ίδιο Πνεύμα που ‘’ επεφέρετο επάνω από τα νερά ‘’

          Το Άγιο Πνεύμα εμφυσά ο Αναστημένος Χριστός στα πρόσωπα των μαθητών και χαρίζει θεϊκές ιδιότητες και δικαιώματα.

           Που με την Χάρη του Πνεύματος γίνονται κτήμα της Εκκλησίας ‘’ το συγχωρείν αμαρτίες ‘’.

           Ο Παράκλητος εκκλησιάζει τους ανθρώπους και συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας κάνοντας όχι μόνο όλους ένα αλλά και τον καθένα μας διαφορετικό.

           Στην Πεντηκοστή η πολλαπλότητα των γλωσσών δεν καταργήθηκε αλλά έπαψε να είναι αιτία χωρισμού όπως προηγουμένως.

           Ο καθένας μιλούσε στη δική του γλώσσα αλλά με την δύναμη του Πνεύματος ο καθένας μπορούσε να καταλάβει τους άλλους.

           Στην εικόνα της Πεντηκοστής έχουμε πάλι το παράδοξο της λογικής όπως σε όλα τα μυστήρια.

          Αφαιρούνται τρεις Απόστολοι ενώ δέχθηκαν τις πύρινες γλώσσες δεν εικονίζονται και στη θέση τους μπαίνουν μη απόστολοι.

           Ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς ως Ευαγγελιστές.

           Αφαιρείται ακόμη ένας Απόστολος για να μπει ο εντελώς απών από το υπερώο και διώκτης Παύλος.

          Η Εκκλησία θέλει να του φωνάξει ‘’ ναι Παύλε ‘’ είσαι εκ των υπέρ λίαν και όχι όπως μικρόψυχα και βλάστημα σε κατηγορούσαν οι Ιουδαίζοντες ότι δεν είσαι Απόστολος.

          Ακόμη απουσιάζει η Θεοτόκος ενώ ήταν παρούσα και πρωτεύον πρόσωπο της Εκκλησίας.

           Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι η κεχαριτωμένη από τον Ευαγγελισμό δέχθηκε τον φωτισμό του Πνεύματος στο υπερώο.

           Οι Απόστολοι όλοι δεν βαπτίστηκαν ενώ βάπτιζαν όλους τους Χριστιανούς διότι βαπτιστήκαν στο Υπερώο που έγινε κολυμβύθρα όταν ‘’επλήσθει ο οίκος που ήσαν καθήμενοι’’ από το Άγιο Πνεύμα .

           Ποιος έκανε τους μονοθεϊστές Ιουδαίους να λατρεύσουν για Θεό τον πριν πενήντα ημέρες σταυρωθέντα Γαλιλαίο Ιεροκήρυκα;

           Παρά μόνο ο Παράκλητος.

           Ποιος έκανε τον ψαρά, τον σκηνοποιό και τον τελώνη, τους αγραμμάτους και ακαλλιέργητους να πείσουν τον κόσμο να βαπτισθεί στο όνομα του Σταυροθέντος ποιανού ; ;

           Αυτού τον οποίο ούτε είδαν ούτε παρακολούθησαν, αλλά πείστηκαν με τα λόγια ότι αναστήθηκε.

           Ότι ανέβηκε στον ουρανό και ότι θα έλθει να κρίνει ζώντας και νεκρούς.

               ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

                                              Αθανάσιος Κατσίκης

                                                 αρχιτέκτων

 

          Την Κυριακή της Πεντηκοστής η Εκκλησία διαβάζει την περικοπή από το Ευαγγέλιο του Αγ. Ιωάννη ( 7, 37—8, 12).

           Τρεις ήταν οι μεγάλες γιορτές του Ισραήλ.

           α) Το ‘’ Πάσχα ‘’ η ‘’ εορτή των αζύμων ‘’ σε ανάμνηση της εξόδου του λαού από την Αίγυπτο.

           β) Η ‘’ Πεντηκοστή ‘’ η ‘’ εορτή των εβδομάδων ‘’ επτά εβδομάδες μετά το Πάσχα ( 7χ7=49 σχεδόν 50 ημέρες ) σαν εορτή ευχαριστήρια προς τον Θεό για την έναρξη του θερισμού.

            γ) Η ‘’ σκηνοπηγία ‘’ η ‘’ εορτή των σκηνών ‘’ σε ανάμνηση της ζωής που έζησαν οι Ιουδαίοι μέσα σε σκηνές στην έρημο.

            Αυτοί ήταν οι ‘’ τρείς καιροί τοῦ ἐνιαυτοῦ ‘’ που με εντολή του νόμου συγκεντρώνονταν όλοι οι Ισραηλίτες.

            ‘’ ὀφθήσεται πᾶν ἀρσενικόν τοῦ Ἰσραήλ ἐναντίον Κυρίου τοῦ Θεοῦ αὐτοῦ ‘’.

            Η εορτή της σκηνοπηγίας διαρκούσε επτά ημέρες σ΄ αυτές έστηναν σκηνές η καλύβες με κλωνάρια από δένδρα στις ταράτσες η τις αυλές των σπιτιών τους, στους δρόμους και τις πλατείες.

            Στην αυλή του Ναού υπήρχαν σε κοινή θέα δύο πολύ μεγάλες λυχνίες αναμμένες νύκτα και ημέρα σε ανάμνηση της νεφέλης που οδηγούσε τον λαό στην έρημο.

           Ταυτόχρονα γινόταν μεγάλη σπονδή νερού σε ανάμνηση του βράχου που ανέβλυζε νερό και έπινε ο λαός στην έρημο.

            Ο οποίος με θαυμαστό τρόπο ακολουθούσε τον λαό στις μετακινήσεις του.

            Η ‘’ νεφέλη και η ‘’ ἀκολουθούσα πέτρα ‘’ κατά τον Παύλο ήταν ο Χριστός.

            Κατά την όγδοη και τελευταία ημέρα της εορτής έβγαιναν όλοι από τις σκηνές και έρχονταν στον Ναό σε ανάμνηση της εισόδου εις την γη της επαγγελίας.

            Αυτή την ημέρα στην ώρα της αιχμής της συγκέντρωσης και της μεγάλης σπονδής του νερού στάθηκε ο Ιησούς και φώναξε.

            ‘’ Ἐάν τις διψᾶ, ἐρχέσθω προς με καί πινέτω ‘’.

            Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ξεδιψάσουν αλλά πάντα είναι διψασμένοι και πεινασμένοι.

            Μέχρι να βρουν αυτό το κάτι που πράγματι ξεδιψά και χορταίνει. Η δίψα δεν είναι η έλλειψη νερού.

            Αλλά η θέληση για γνωριμία κάθε ψυχής με τον δημιουργό της που όταν δεν την κατορθώσει καθιστά τον άνθρωπο πεινασμένο και διψασμένο.

           Του δημιουργεί εσωτερικό κενό και απώλεια προσωπικότητας τα οποία όσο και αν καταφεύγει σε γιατρούς και ψυχοφάρμακα μένει αθεράπευτος.  

           Ο Κύριος δεν λέει πολλές κουβέντες λέει μόνο να έρθει όποιος διψά.

           Ο άνθρωπος δεν θέλει να πάει κάνει τον χορτάτο. Το πράγμα είναι μυστήριο γι΄ αυτό ο Κύριος ρωτά ΄΄ θέλεις να γίνεις καλά ΄΄;;.

          Εδώ ο Ιησούς ερμηνεύει ότι αυτός είναι η ακολουθούσα πέτρα από την οποία έπιναν οι πατέρες του Ισραήλ.

          Όποιος πεινά υπάρχει ο αιώνιος χορτασμός, η βρώσης της σαρκός Του .

          Πιστεύουμε στον λόγο του ότι όποιος τρώγει την σάρκα του και πίνει το αίμα του έχει ζωή αιώνιο.

          Χορτασμό αιώνιο διότι η τροφή μας στην βασιλεία του θα είναι ΜΟΝΟΝ η μετάληψη των θείων δώρων του και καμία άλλη τροφή.

          Επειδή και ταύτη ( την κοιλία ) και ταύτα ( τα βρώματα ) κατά τον Παύλο καταργήσει.

         Έτσι και εδώ ο αιώνιος δροσισμός του ανθρώπου είναι ο Ιησούς και μόνον αυτός.

         Όλα όμως αυτά ο χορτασμός και το ‘’ πίνειν ‘’ το ζωντανό νερό του Χριστού, έχουν να κάνουν με το ‘’πιστεύειν ‘’ στον Ιησού.

        ‘’ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ ‘’, αυτός όχι μόνο θα ξεδιψάσει αλλά θα γίνει ο ίδιος πηγή νερού ζωντανού, σαν εκείνου που έδωσε στην Σαμαρείτιδα και έγινε Ιεραπόστολος .

         Το ζωντανό νερό είναι το Πνεύμα το Άγιο, όπως εξηγεί και ο Ευαγγελιστής.

        ‘’ κοιλία ‘’ είναι βέβαια ο έσω άνθρωπος και όχι το στομάχι.

        Ο Ιησούς προλέγει το γεγονός ότι όσοι πιστεύσουν σ’ αυτόν θα γίνουν φορείς του Αγίου Πνεύματος για να το μεταλαμπαδεύσουν και σε άλλους ανθρώπους που  το διψούν.

        ‘’ οὕπω ἤν Πνεῦμα Ἅγιον, ὅτι ὁ Ἰησούς οὐδέπω ἐδοξάσθει ‘’.

         Το ‘’οὕπω ἥν ‘’ δεν σημαίνει βέβαια δεν υπήρχε, αλλά δεν ήταν γνωστό, δεν είχε αποκαλυφθεί, δεν υπήρχε στις καρδιές των ανθρώπων.

          Το Πνεύμα το Άγιο υπήρχε και στην Παλαιά Διαθήκη, αυτό φώτιζε τους προφήτες και προφήτευαν και μιλούσαν για το θέλημα του Θεού.

          Η δυνατή φωνή του Ιησού έφερε ταραχή αλλά και διχασμό στα πλήθη.

         Πολλοί έλεγαν ‘’ αυτός είναι αληθινά ο προφήτης ‘’ αόριστος αναφορά του αναμενομένου προφήτη.

         Άλλοι έλεγαν ‘’ αυτός είναι ο Χριστός ‘’, ποιο συγκεκριμένη ομολογία.

  Οι άπιστοι έφεραν θεληματικά την γνωστή ‘’ απόδειξη ‘’.

       ‘’ Μή  γάρ ἐκ τῆς Γαληλαίας ὁ Χριστός ἔρχεται ‘’ ;  και με τον τρόπο αυτό κοίμιζαν τις συνειδήσεις τους και δικαιολογούσαν την απιστία τους.

        Τότε ορισμένοι άνθρωποι των Φαρισαίων, τραμπούκοι, ετοιμάζονταν να συλλάβουν τον ενοχλητικό ιεροκύρηκα που βεβήλωνε την πιο ιερή στιγμή της μεγάλης Εορτής.

           Φυσικά κανείς τους δεν τόλμησε να τον συλλάβει παρά τις διαταγές που είχαν.

           Αυτοί ‘’ οι υπηρέτες ‘’ με άδεια χέρια ήρθαν προς τους Αρχιερείς και τους Φαρισαίους.

          Ακολουθούσαν κατά πόδα τον Ιησού για να βρούν την κατάλληλη ευκαιρία.

          Έτσι άκουγαν κατ’ ανάγκη τους λόγους του και σιγά, σιγά τον πίστεψαν.

           Οι Φαρισαίοι ζητούν εξηγήσεις για την απραξία και το ατελέσφορο της αποστολής τους.

           Οι υπηρέτες απαντούν ‘’ σαν τα λόγια που λέει αυτός ο άνθρωπος δεν ακούστηκαν ποτέ από ανθρώπινα χείλη’’.

           Η απάντηση των υπηρετών αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο την αλήθεια και την δύναμη των λόγων του Ιησού.

           Ο χαρακτηρισμός του Ιησού ως ‘’ άνθρωπος ‘’ από τους υπηρέτες φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν είναι και Θεός.

          Τα αφεντικά των υπηρετών απαντούν εξοργισμένοι και προσβεβλημένοι από τα λεγόμενα τους.

         ‘’ Μήπως και εσείς πλανηθήκατε από τον λαοπλάνο ;

          Είδατε κανένα από τους άρχοντες και τους ‘’ μορφωμένους ‘’να πιστέψουν σ’ αυτόν η κάποιο Φαρισαίο.

            Ο λαουτζίκος που δεν γνωρίζει τις Γραφές, αυτοί οι καταραμένοι.

          Λόγια ανθρώπων που έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και αισθάνονται αδυναμία να υπερασπίσουν την γνώμη τους.

          Σας θυμίζουν τίποτε από την σημερινή μετά από 2000 χρόνια τακτική των μισθωτών και κρατούντων;

           Είναι η πάγια θέση των αιρετικών οικουμενιστών σε όσους ζητούν εξηγήσεις για τους Παλαιοημερολογίτες και ψελλίζουν ερωτηματικά για την αίρεση και τα συμβάντα.

           Ποια είναι η γνωστή απάντηση.

           Μήπως κανείς Πατριάρχης η επίσκοπος η ηγούμενος η καθηγητής η μεγάλος θεολόγος η αφρόκρεμα της ορθοδοξίας πίστεψε και έγινε παλαιοημερολογίτης ;

           Μόνο κάτι γραΐδια κάποιοι αμόρφωτοι φανατικοί που δεν γνωρίζουν τίποτε από τα θεολογικά, οι εκτός Εκκλησίας, οι αδιάδοχοι των Αποστόλων δηλαδή οι καταραμένοι, οι αφορισμένοι.

           Τι απόλυτη σύμπτωση φρασεολογικής δικαιολογίας και τότε και σήμερα για το θάψιμο της αλήθειας.

           Αφού οι μεγάλοι δεν γίνονται παλαιοημερολογίτες και ο λαός δεν πρέπει να  γίνει, είναι το μόνιμο επιχείρημα τους.

           Στη σύνοδο των Αρχιερέων και των Φαρισαίων ακούγεται μια φωνή αντίρρησης του Νικοδήμου, μέλος του μεγάλου Συνεδρίου, γνώστης των Γραφών και γνήσιος ‘’ δάσκαλος του Ισραήλ ‘’ .

          ‘’ Ο Νόμος μας δεν κρίνει κανένα άνθρωπο εάν πρώτα δεν ακούσει από αυτόν την γνώμη του και το πιστεύω του.

           Απάντηση συνετή όχι μόνο από πλευράς Ιησού αλλά και από φαρισαϊκής.

            Δεν υποστηρίζει τον Ιησού, αλλά ελέγχει την παράνομη κρίση χωρίς απολογία του ‘’ ενόχου ‘’.

           Στοιχειώδης κανόνας κάθε δικαίου πόσο μάλλον του Μωσαϊκού Νόμου.

           Όμως για τους Φαρισαίους εάν κάποιος δεν ήταν εναντίον του Ιησού θεωρήτω ότι τον παραδεχόταν.

          Στο πρόσωπο του Ιησού δεν χωρούσε ουδετερότητα και ορθός η είσαι μαζί του η όχι.

            Ο Κύριος είναι πάντα ‘’ σημείο αντιλεγόμενο ‘’.

          Έξω φρενών οι Φαρισαίοι τον ψέγουν. ‘’ Μήπως είσαι Γαλιλαίος και θέλεις να δικαιολογίσεις την καταγωγή σου;

          Ψάξε καλά τις Γραφές και θα δείς ότι από την Γαλιλαία προφήτης δεν θα γεννηθεί ‘’.

           Οι Ιουδαίοι δεν θεωρούσαν τους Γαλιλαίους καθαρόαιμους Ισραηλίτες.

           ‘’ Ἐγώ είμαι το φώς του κόσμου ‘’ ξαναδιδάσκει ο Κύριος ‘’.

           Όποιος με ακολουθήσει δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, στην αγνωσία, στο αβέβαιο, αλλά θα έχει εμένα μαζί του πάντα, το φως της ζωής, την Αλήθεια.

           Τα λόγια του Ιησού ‘’ Εγώ είμαι το φως του κόσμου, Εγώ είμαι η αλήθεια, Εγώ είμαι η ζωή δεν μπορούν να ειπωθούν από άνθρωπο.

           Όποιος τολμήσει να τα πει η τρελός θα είναι  η Θεός θα είναι.

           Ποτέ στην παγκόσμια γραμματεία δεν υπάρχει αναφορά να υπόθηκαν αυτοί οι χαρακτηρισμοί για άνθρωπο.

            Εκείνη η νεφέλη στην έρημο ήταν το φως του Ισραήλ. Ο Ιησούς όμως είναι το φως του κόσμου, όλων των ανθρώπων, της κτίσης.

           Αυτό το φως του Θαβώρ θα δίνει ζωή στη δημιουργία επειδή το φώς των άστρων δεν θα υπάρχει.

            Μετά την διάβαση της Ερυθράς, ο λαός βρέθηκε στην έρημο σαν σε βάρκα μέσα στον ωκεανό.

            Δεν υπήρχαν βέβαια τεχνικά μέσα η αλμανάκ για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους, ήταν χαμένοι.

           Η νεφέλη ήταν ο οδηγός, όταν κινούσε τότε συντεταγμένα σε σχήμα Σταυρού ακολουθούσε ο λαός. Όταν σταματούσε στρατοπέδευαν.

           Εάν ήταν ανάγκη να βαδίσουν νύκτα τους έφεγγε.

           Για να μην τους καίει ο ήλιος στην πεζοπορία την ημέρα σαν νέφος έκοβε τον ήλιο και έδινε σκιά.

           Εκείνη την νεφέλη ακολουθούσε ο Ισραήλ και οδηγήθηκε στη γή της επαγγελίας.

           Τον Ιησού σήμερα καλείται να ακολουθήσει κάθε άνθρωπος για να βρει την Εκκλησία και από εκεί την αιώνια χώρα και την ζωή.

           Σε άλλη περίπτωση το πνευματικό σκοτάδι, η αγνωσία του Πατέρα Θεού και του θελήματός του θα τον οδηγήσει στα χέρια των θηρίων που καραδοκούν να σκοτώσουν.

            ‘’ ὁ ἀκολουθῶν ἐμοί ἕξει τό φῶς της ζωής ‘’, από τούτη την ζωή το παιδί που μένει με τον Πατέρα και στο σπίτι του Πατέρα, θα απολαμβάνει το φώς το της γνώσεως, της αγάπης, της όντος ζωής.

            Θα μπορεί να γιορτάζει και να χαίρεται το γεγονός της Εκκλησίας μαζί με τους αδελφούς του, σε μία εποχή έντονα αντιεκκλησιαστική.

            Εποχή ατομικότητας και ανταγωνισμού, εποχή που κυριαρχεί ο υπεράνθρωπος, το αγοραίο και η προδοσία.

            Ο Χριστός να είμαστε βέβαιοι, θα τηρήσει την υπόσχεσή του για το φώς της ζωής προς εμάς την Εκκλησία του, όπως τήρησε την υπόσχεση του προς τους μαθητές και έστειλε το Πανάγιο Πνεύμα.

 

                                              Αθανάσιος Κατσίκης

                                                 αρχιτέκτων

Joomla SEF URLs by Artio